We willen aan de 4 spanten in de machinekamer en aan het spant boven de stookplaats lampen ophangen.
Dat zijn er 5 in totaal, en dat willen we doen met ledjes vanwege hun lange levensduur.
Onze aanvullende eisen…. we moeten ze wel kunnen vervangen als dat nodig mocht zijn en mag er van de bedrading niets te zien zijn.
De bedrading in de spanten werken we weg in een gleuf die we onder in de spanten hebben gefreesd. De gleuf loopt door tot in de wand en de bedrading kan daar verder in de wand.
Op de afbeelding hieronder (die al eerder ook is geplaatst) zijn de voorbewerkte banen gezien zoals die zijn gefreesd. Vanaf de aansluitingen van de spanten naar het verzamelpunt. Hierover worden later de wandplaten met het steenmotief gezet zodat de bedrading in de wanden volledig (en permanent) uit het zicht zal zijn.
Onder in het verzamelpunt maken we verende contacten zodat het wegnemen van het gebouw makkelijker is zonder stekkers.
Het is ook niet voorzien dat we in dit wegneembare deel nog andere aansluitingen nodig zullen hebben. Dus twee contactpunten zullen volstaan. Weerstanden, indien nodig, kunnen in het verzamelpunt worden weggewerkt.
Het verzamelpunt zelf blijft wel toegankelijk omdat we dit hebben voorzien achter de muur van de watergang van de schepraderen. Wanneer alles op zijn plaats staat is, zoals hier boven al aangegeven, het verzamelpunt dan volledig uit het zicht.
Het heeft wat denkwerk gekost, maar op deze manier valt alles op z’n plaats.
Eerst nu ook maar eens uitgezocht welke type lamp daar zou kunnen hebben gehangen.
We weten dat de omgeving van het gemaal pas vanaf rond 1890 elektrische aansluiting heeft gekregen, dus in de periode daarvoor zijn het olielampen geweest.
Uit algemene historische info over verlichting, en een foto van een industriële toepassing van een olielamp elders, hebben we wel een voorbeeld kunnen vinden. Met dat ontwerp ben ik gaan zoeken naar een simpele practische oplossing voor onze maquette.
Na een aantal proefmodellen is lijkt dit de beste oplossing.
Het begint met twee vaste aansluitingen in het spant.
Dat zijn haaks omgezette stukjes messing buis van 1,5/1 mm. die passen net in de gleuf. Aan de einden die in het spant vallen zijn de elektrische aansluitingen gesoldeerd. Met een houten afstandhoudertje met twee gaatjes (1,4 mm geboord) worden die in het spant gelijmd waarbij de messing einden van elkaar af wijzen. Een draad is 180 graden teruggebogen en loopt dan onder de andere door zodat ze samen naar de zijwand gaan.
Hier hoe dat eruitziet.
De lamp zelf is samengesteld uit een aantal onderdelen die allemaal klemmend in elkaar steken.Dit alles om de led te kunnen verwisselen.
Hier de onderdelen bij elkaar. De twee uitstekende buisjes aan het “ spant” zijn de + en de -.
De pootjes van de led-lampen op lengte gemaakt en een beetje krom gebogen zodat ze klemmend vast in de buisjes kunnen schuiven. Door de houten afstandhouder en de positie in het kopje van de led zijn en blijven ze van elkaar geïsoleerd.
Nu is het verder het samenstellen van de onderdelen tot een volwaardige lamp en het dan over de led te schuiven.
Ik heb in de kap een doorlopend gat geboord van 4,9 mm. Daarin klemt ook de led-lamp lichtjes en voldoende. En verder zijn er drie 1 mm gaatjes geboord. Twee voor de schuivende klemmen van de onderste “bakje” (vroeger was dit het bakje voor de lampenolie) , en daarnaast nog een voor de “ bediening” waaraan ik voor de sier een houten stukje heb gezet.
Om het een beetje levendig te maken zit er een flakkerend ledje in uit een immitatie kaars. ( rond de kerst een aantal voor een habbekrats bij de A….. gekocht. Die werkt hier zonder weerstand op de 3 volt knoopcelbatterij.
Beetje uitgebreid verhaal voor iets simpels als een lampje misschien, maar ik heb verschillende modelletjes gemaakt . Deze is daaruit voor onze oplossing de beste, omdat de lamp volledig en eenvoudig in en uit elkaar kan en daarmee het onderhoud makkelijk maakt.
Gr. Jan B.