Bouwverslag Spansk Galeon Billing Boats 463

De buikgordings gaan over het algemeen naar een belegpunt aan de voet van de mast, dus vanaf de blokken aan de ra (52) praktisch recht naar beneden en de blokken voor de nokgordins is een beetje koffiedik kijken, het zijn zo te zien inderdaad viool blokken of samen gestelde blokken omdat de nokgordings dubbel zijn uitgevoerd (nieuw voor mij overigens, nokgordings aan de voorkant van het zeil heb ik nog niet eerder gezien) de vaste parten komen van de mars naar de blokken aan de hanepoten en dan teug naar het vioolblok en zo naar het belegpunt aan dek of nagelbank, één door de onderste schijf en één door de bovenste schijf van het vioolblok. Op de tekening lijkt het of het halende part door de bovenste schijf nog via een geleide blok loopt aan de fokkestag... (de tekening is niet helemaal duidelijk, daar kun je weinig hout van snijden, dus ik kan me ook makkelijk vergissen:rolleyes:)

Het kan ook nog zo zijn dat de achterste nokgording met vaste en halende part via de mars gaat en de voorste via het blok aan de ra, in dat geval is het gewoon een enkelschijf blok en dient het als geleide blok en zit het vaste part ook aan de stag. Het punt wat ik niet begrijp is de dubbele lijn die van het blok aan de ra naar de fokkestag gaat, dit zou een enkele lijn moeten zijn....??
 
@pietsan bedankt alweer voor de terugkoppeling. Die echt meehelpt in het uitzoeken.
De tekening is echt onduidelijk. Maar heb nu wel ontdekt dat het blok, waar ik in mijn tekening 52 bij gezet heb een geleideblok is en naar het vioolblok loopt waar de Toppenant opzit. Er loopt in het tuigplan een schuine lijn over de ra van dat blok naar het vioolblok. Het zou de schoot kunnen zijn van het marszeil (pagina 177 fig 160c curti-masten, blokken en tuigage daar staat het ook)

In Mondfeld en in Anderson is het blok voor de buikgordings geen vioolblok maar gewoon een enkelblok. En zit daarna een takel om het geheel te kunnen spannen. Dit lijkt dus zoals jij ook aangaf een samengesteld blok.zou kunnen, een kwartslag gedraaid tov elkaar.
Maar ook in Curti vond ik een antwoord op pag. 187. Daar wordt ook een vioolblok genoemd.
Dat de spinnen aan de voorzijde en achterzijde van het zeil zitten heb ik ergens anders vandaan. Ik zal het even opzoeken, ik meen in Anderson.

Leuk dat zoekwerk. Veel is voor mij nieuw allemaal, maar wordt er steeds meer bedreven in.
Curti heeft duidelijke illustraties, maar staat qua omschrijving soms haaks op de oude Engelse rigging boeken.
Morgen weer een dag.

Want wist je Piet dat bij de blinde de buikgordings halverwege het zeil door een gat in het zeil naar achteren liepen en dan via de blokken naar een belegpunt. Dit was bij schepen voor 1600 ongeveer.
 
@pietsan


Want wist je Piet dat bij de blinde de buikgordings halverwege het zeil door een gat in het zeil naar achteren liepen en dan via de blokken naar een belegpunt. Dit was bij schepen voor 1600 ongeveer.
Ja, dat wist ik wel. Soms gaan ze door een leuver aan het lijk en ook wel door een genaaid gat in het zeil. Ik weet best wel veel van het optuigen van fregatten en linie schepen (Engels), een fregat tuig ik zelfs al volledig uit mijn hoofd, maar dit Galjoen van jou is voor mij ook nieuw...:rolleyes:. Ik hoop maar dat het je gaat lukken om alles te zetten, want dat zal niet meevallen op schaal.
 
maar dit Galjoen van jou is voor mij ook nieuw...:rolleyes:. Ik hoop maar dat het je gaat lukken om alles te zetten, want dat zal niet meevallen op schaal.
Voor mij ook de eerste keer...:)
En lukken gaat het vast. Met 2 pincetten ben ik net een chirurg. Dus dat knopen op deze schaal komt goed. De uitdaging is ook leuk.
En de touwen dun houden en blokken klein, zo hou je ruimte.
 
Het enigste wat ik nu moet uitzoeken waar de nokgordings en buikgordings beginnen. In het tuigplan begint de takel op de stag. In de boeken wat ik tot nu toe gezien heb beginnen de takels onder de marszalingen. Dus daar verdiep ik mij straks nog eens in. Waarom Peter Kirsch het zo tekende, kan zijn dat bij galjoen van de 16e eeuw dit zo gedaan werd.
 
Mooi weer wat je laat zien allemaal. Ik hoop dat je inderdaad alles kan laten zien wat je er allemaal wilt op knutselen:)
Leuk dat je er weer bent. Gaat goed komen Hans, de blinde heeft alles erop waar ik het over had. Is me goed gelukt. Ik zal nog een aantal foto's plaatsen met de benamingen en hoe een en ander loopt.

Het laatste beetje research gedaan. Peter Kirsch heeft het goed getekend wat betreft het plaatsen van de takels aan de lus van de stag. Hoewel het niet geheel is zoals op het eerste oog lijkt. Het touw gaat om de mast en via de lus naar beneden om vervolgens aan een blok te komen. Onderste tekening geeft het voorbeeld hoe.

bevestiging stag.jpg


Of het mij lukt om het op die manier te bevestigen moet ik nog even bezien, allicht probeer ik het en anders knoop ik ze alleen aan de lus.

Het blok van de buikgordings lijkt een viool blok maar is waarschijnlijk een "shoe block"

blokken.jpg


Hiermee kan ik verder met mijn plan maken en dan de onderdelen samenstellen zodat ook deze Fok kan komen te hangen. Met zijn 2 engelen en kruis.
Hier ben ik wel even zoet mee, alles scratch, zelfs het rak. Komt goed
 

Bijlagen

  • Naamloos-2.jpg
    Naamloos-2.jpg
    96,9 KB · Weergaven: 116
ja, maar de nokgordings komen in het tuigageplan van Kirsch ook samen in een soortgelijk blok, echter lijkt het dat de katrollen haaks zijn geplaatst in het blok.
In het Nederlands heet dit een 'sikkeblok', dat maakt één en ander een stuk duidelijker. Ik heb daar nog wel een tekening van uit het boek van Orazio Curtis; "masten, blokken en tuigage van oude zeilschepen"
JPG_0224_5475_bewerkt-1.jpg
 
Ook dit gaat weer een mooi zeil worden!
Zonder jou was dit niet gelukt

Mooie historische echte bevestiging van de zeilen aan de ra. Beter dan een festonsteek.
Bedankt, eigenlijk makkelijker om het zeil te bevestigen. Iets meer werk, vooral de voorbereiding. En ziet er naar mijn mening ook beter uit. De festonsteek werd ook niet toegepast op grote zeilschepen.
 
Bedankt, eigenlijk makkelijker om het zeil te bevestigen. Iets meer werk, vooral de voorbereiding. En ziet er naar mijn mening ook beter uit. De festonsteek werd ook niet toegepast op grote zeilschepen.
Is het volgens de methode zoals in zu Mondfelt staat?
 
Is het volgens de methode zoals in zu Mondfelt staat?
onderstaan WzuMondfeld
aanslaan zeilen.jpg

Maar zo staat het ook in Anderson en volgens mij ook Curti maar dat moet ik weer opzoeken. Ik begin de boeken door elkaar te halen :):):confused:

In elk geval staat op deze pagina van Mondfeld een fout
bindsel ranok staat verkeerd vermeld eerste tekening is tot midden 19 eeuw en vice versa bij 2e tek.
 
Back
Top