Statenjacht uit 1678

Vandaag het hekje om het trapgat gemaakt. Lat bovenkant is 1 x 4 mm en in verstek gezaagd en verlijmd en 7 staanders gemaakt uit 2,5 mm rondhout waarna alles vast gelijmd, de staanders eiken gebeitst en de lat bovenkant weer donkergroen,
Naamloos-1_bewerkt-1.jpg


JPG_6827_3583_bewerkt-1.jpg

Tussen het 6-kantige dekhuisje en de trap komt nog een overloop, wat het volgende klusje word....
 
Vandaag de 2e overloop gemaakt op het verhoogde (E) dekje en begonnen met de beide bankjes in de grote hut op het achterschip,
JPG_6832_3585_bewerkt-1.jpg

Leuning van het bankje zit nog los, daar word straks de bekleding van rode vilt mee vast gezet samen met enkele latjes. Het achter-wantje van de hut is nog dry-fit, ook daar moet nog het één en ander aan gebeuren.

Het is nog steeds mooi weer, dus erg hard word er hier niet gewerkt:cool: Ik ben nog wel bezig met het fabriceren van enkele meubeltjes die ik in de binnenruimte zet onder het grote dek huisje, de salon tafel is al gereed (foto als alles klaar is)
 
Zoals gemeld ben ik ook nog bezig met wat meubeltjes in de binnen ruimte onder het grote dek huisje. Ik wil dat toch even laten zien, want misschien is het wel niks... Tevens heb ik aan de binnen-verschansing naast het dekhuis aan beide kanten een emmertje op gehangen (brandemmers) die ik nog over had van mijn vorige model.
meubels_bewerkt-1.jpg

De salontafel is simpelweg gemaakt door een ton (over van de doorsnede van de Victory) door midden te zagen en de bovenkant is opgevuld met fijne plamuur en noten geschilderd. Hier zet ik nog een drietal stoelen omheen of twee en een bankje, zodat er toch het één en ander te zien is als iemand het dekhuisje oplicht. Want alleen een open haard is eigenlijk niet echt veel om naar te kijken. En wie weet zet ik ook nog een kleine kast neer.
De emmertjes zijn aan een haakje gehangen dat gebogen is van een stukje rond messing.
 
Piet, even een vraagje uit nieuwsgierigheid, Waar worden die overlopen voor gebruikt in de tijd dat dit schip voer?
 
Piet, even een vraagje uit nieuwsgierigheid, Waar worden die overlopen voor gebruikt in de tijd dat dit schip voer?
Aan het grootzeil en de fok komt een blokkenstelsel met aan de onderkant een haak die om de overloop word gepikt en dan afhankelijk van de wind naar bak- of stuurboord kan worden geschoven langs de overloop.

Zelf had ik overigens ook geen idee waar de overlopen voor dienden, maar @*Hans* die ook bijzonder veel weet als het over tuigage gaat heeft mij uit de brand geholpen. (voor mij is dit soort scheepjes ook helemaal nieuw)
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor het uitzoeken Piet,
Dit vind ik nu weer een leuk wetenswaardigheidje om in het hoofd te stoppen, ik kon het namelijk niet in de boekjes terugvinden
 
De meubeltjes voor in de binnen ruimte onder het grote dek-huisje zijn gereed. Een open haard stond er al en ik heb er een zitje rond gefabriceerd, meer ga ik niet doen want in principe zie je er niets van, behalve als je het dek-huisje optilt en dat zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen. Maar het is leuk om te doen en je bent er mee van de straat...;),
meubels 1_bewerkt-1.jpg

Een bankje, twee luie stoelen en de salontafel die ik al eerder liet zien. (een kleine asbak op de salontafel zou ook wel aardig staan, word nog over nagedacht)

Op/in het model ziet dat er zo uit,
meubels 2_bewerkt-1.jpg


Nu verder met de grote hut op het achterschip....
 
Een asbakje zou kunnen, want het roken van een kleipijp of een sigaar was in de 17e eeuw zeker een populaire bezigheid, nadat het eind van de 16e eeuw door de Engelse Sir Walter Raleigh aan het hof aldaar geïntroduceerd was.

(en dan een zijsprongetje - leuk voor Beatle / John Lennon fans onder de bouwers): In het nummer I'm so tired op de witte dubbel-LP van the Beatles zingt John Lennon:
I'm so tired, I'm feeling so upset
Although I'm so tired I'll have another cigarette
And curse Sir Walter Raleigh
He was such a stupid get.

Dit stukje tekst begreep ik pas toen ik een jaar of tien geleden op vakantie in Engeland was en in de tuin van een landhuis in een afgelegen hoek in de rookruimte van de landheer stond. Dit soortement van theehuisje heette het Sir Walter Raleigh house (of iets dergelijks) en er stond als verklaring bij dat de landheer de slechte gewoonte die de heer Raleigh naar Engeland gebracht had van zijn vrouw alleen maar in dit theehuisje mocht uitoefenen.
Dat was een klein vreugdevol momentje wat ik toen had (als verstokt niet-roker...) :-)
 
Nou Piet, als je dit verhaal leest dan hoort er naast de asbak ook nog een kop thee te komen:);)
Of zeker toch wel een pul:bier:

Maarruh, het ziet er allemaal heel netjes uit:worship::thumbsup:
 
Nou Piet, als je dit verhaal leest dan hoort er naast de asbak ook nog een kop thee te komen:);)
Is volgens mij wel aan te komen, in poppenhuizen zie je vaak ook van dit soort super kleine accessoires, maar zo is het eventueel ook al goed. Vandaag maar eens langs de rommelmarkt lopen, je weet nooit wat je daar tegenkomt...
 
Gister avond de draad weer opgepikt en de bankjes verder afgewerkt in de hut op het achterschip. Omdat ik wat andere kleuren gebruik als hetgeen de bouwbeschrijving laat zien, twijfel ik een beetje of het rode vilt voor de bankjes wel staat? Het hele model word gebouwd met veel houttinten, het donkere groen en goud. In de hut zelf komen nog wel wat andere kleurtjes, waarbij ik het blauw van de binnenkant van de schotten ga vervangen met licht groen. Het enige rood wat ik verder nog ga gebruiken is voor de leeuw die het boegbeeld voorstelt, omdat ik vind dat je de kleuren van boegbeeld en vlaggen niet kan veranderen. De beide leeuwen op het dak van de hut ben ik van plan om dan ook rood te maken (met gouden manen, geld ook voor het boegbeeld) en het stukje van de fortuining , zal straks allemaal wel duidelijk worden. De vraag is; hoe ziet dit er uit? het stukje onder de x zit al vast en is afgewerkt met latjes in verstek,
JPG_6882_3603_bewerkt-1kopie.jpg

JPG_6882_3603_bewerkt-1.jpg

Het 'springt' er nu een beetje uit, maar misschien valt het mee als de hut klaar is en er is hier en daar nog wat rood te zien....
 
Omdat het rood (in elk geval op de foto) niet helemaal helderrood is maar toch enigszins donker vind ik dat het erg goed past bij de (overigens heel mooie) houttinten van je schip. Ik zou het zo laten.

Uiteraard kun je (tenminste - dat doe ik nog wel eens) een proefje doen met wat beits op het vilt, zodat het wat bruin-rood wordt.
 
Omdat het rood (in elk geval op de foto) niet helemaal helderrood is maar toch enigszins donker vind ik dat het erg goed past bij de (overigens heel mooie) houttinten van je schip. Ik zou het zo laten.

Uiteraard kun je (tenminste - dat doe ik nog wel eens) een proefje doen met wat beits op het vilt, zodat het wat bruin-rood wordt.
Bedankt Hans, kleuren wijken meestal wel een beetje af van de werkelijkheid op de foto, maar hier zit het er wel heel dichtbij. Dus ik denk ook dat ik het zo laat, want als het gewoon geen gezicht zou zijn dan was je dat vast wel opgevallen.
Ook zal ik de tip met wat beits proberen, want als dat mooier is kan dat altijd nog.
 
Nou Piet ik vind het wel wat hebben hoor, een beetje kitscherigheid misstaat toch niet op dit model;);)
En zoals je zelf zei wat is er straks nog van te zien???
Succes verder
 
Tja Piet... Ik vermoed dat ik dan de enige bent die je rode kussens wat in het oog vindt springen. Ik zou in jou kleurencombinatie toch voor wat anders kiezen daar ik ze te fel en te opzichtig vindt. Het alternatief is lastig aan te geven maar bruin leer of fluweel in het groen zou ook zomaar kunnen. Ik vind het niet perse lelijk dat zeker niet.... Ik geef even een detail mee van mijn groene kussens van de Groene Draeck
 

Bijlagen

  • 20190430_155432.jpg
    20190430_155432.jpg
    427,9 KB · Weergaven: 245
Back
Top