Zwart koper en een wit onderwaterschip?
....
Ik las ook iets over koper en messing zwarten. Wat gebruik je hiervoor? Ikzelf heb best een goed resultaat door het een paar dagen in de (verdunde) Natrium thyosulfaat. .
Ik gebruik daarvoor: "Brünierungsmittel" (van Krick), ook goed resultaten zijn te behalen met "Brass Black" dat sneller werkt. Beide middellen werken goed op geel koper en matig tot slecht op rood koper dat meestal niet zwart maar donkergroen wordt. Met andere middelen heb ik geen ervaring
Nog een vraag want nou is de beer los natuurlijk. Veel modellen worden onder de waterlijn wit geschilderd zoals ook jouw model. Als we het over authentiek hebben is dit volgens mij onjuist. Wel weet ik dat men de Batavia voorzag met een laag grenen beplanking.
Algen en andere aantastingen vraten zich daar langzaam doorheen waardoor het eikenhout een tijd beschermd bleef. Was het te ver aangetast dan kon men dit naderhand makkelijk vervangen. Verder weet ik alleen dat ze rompen met pek insmeerden dus zou een teerlaag origineler zijn. Wat vind jij?
....
Het is helaas iets ingewikkelder.
In de 16e 17e eeuw werden de onderwaterschepen "gezalfd" met een mengsel van zwavel, talk, loodwit, vistraan en plantaardige teer. Hoe lichter de kleur hoe mooier men het vond. (Bron: Oraio Curti: Enzyklopadie des Schifsmodellbaus). Het doel was het voorkomen van het aangroeien van alg, zeewier etc aan de romp (ivm de weerstand die dat oplevert) en het aantasten van het onderwaterschip door de paalworm. De paalworm kwam eerst alleen in tropische wateren voor maar is met de VOC schepen mee naar Nederland gereisd en heeft hier veel van de in die tijd gebruikelijke houten dijkbeschoeiingen opgegeten. In de Oostzee (kouder water) komt de paalworm niet voor en daarom was het ook niet nodig het onderwaterschip van de Wasa te behandelen.
Bij onderzoek van boven water gehaalde scheepswrakken is gebleken dat het onderwaterschip werd eerst ingesmeerd met een mengsel van paardenhaar en houtteer en daaroverheen werd een grenen dubbeling aangebracht die dicht bespijkerd en "gezalfd" werd. Het idee daarbij was dat de "zalf" en de vele spijkers het invreten van de paalworm zouden voorkomen/vertragen en dat teer en paardenhaar het doorvreten naar de eiken rompbeplanking zou voorkomen/vertragen. Bij groot onderhoud werd dan de grenen dubbeling vervangen.
De kleur is het beste te benaderen met gewone witte grondverf met een druppeltje geel erin. Op mijn model is het wit eigenlijk iets te wit en wordt waarschijnlijk nog van een dunne okergele wash voorzien.
De Batavia in Lelystad heeft een grenenhouten dubbeling op het onderwaterschip dat vervolgens in de kleur "vuilwit" geschilderd is (met een moderne verf).
In de 18de eeuw is men het onderwaterschip van eerst loden en later koperen platen gaan voorzien.
Andy