La Licorne - De Eenhoorn

Ik zou de waterlijn dat kleine beetje corrigeren, want als je dat niet doet, dan valt het volgens mij meer op en gaat het lijken of je waterlijn afbuigt naar beneden.
 
Intussen besloten toch eerst alle details af te maken voordat ik met het witten begin ;)

Het roer van de fabrikant beviel niet echt en heb besloten er eentje zelf maken en te bekleden met eiken fineer. Mogelijk dat ik 'm nog iets minder fors maak. Ik heb wel de kunstjes bij verschillende van jullie afgekeken :D

full


Voor de scharnieren ga ik proberen zelf iets ineen te steken met lood. Kwam er achter dat er maar weinig meer wordt gebruikt bij flessenhalzen :-|. Hebben jullie nog tips wat ik als alternatief kan gebruiken?

full


Het roer op z'n plek om een idee te krijgen.

full


Het blauw op de fortuining aan stuurboord stond met niet aan en heb ik maar afgschraafd en geschuurd, ik hoop hiermee te voorkomen dat ik het houtwerk helemaal opnieuw moet doen. De spijkergaatjes zijn hier ook te zien en zijn bijna af.

full


Nog een vraag; wat is de gangbare hoeveelheid scharnieren, ik ben van vier tot zeven tegengekomen :confused:

Groet,
Diederik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Goed bezig hoor Diederik, vooral het roer vindt ik buitengewoon geslaagd.
Het aantal scharnieren (worden vingerlingen genoemd) tja, ik denk dat daar geen vaste regel voor is, maar de WvH heeft er 5.
 
Ummmm. Als ik "aantal vingerlingen" google, dan zou ik volgens de eerste afbeelingen zeggen dat 5 stuks logisch lijkt. :confused:

Wat lood betreft, de meeste doe het zelf winkels hebben loodslabbes. Die zijn wel wat dikker. Of eens in de buurt kijken of ze wat aan het slopen zijn. Die hebben vast wel wat lood van rond een kozijn of zo.
 
Mooi schip wordt dit. Voor de scharnieren (en het meeste beslag) gebruik ik messing plaat. Die heb je vanaf 0,1 mm dik tot ...
Laat zich eenvoudig knippen en zwarten met Brass Black.

Jack
 
Ummmm. Als ik "aantal vingerlingen" google, dan zou ik volgens de eerste afbeelingen zeggen dat 5 stuks logisch lijkt. :confused:

Ik denk dat ik je verwarring begrijp.
Als ik dat google dan zie ik het ook, echter....
Met de genoemde vingerlingen werden in de scheepsbouw de ogen die aan de kielbalk zaten waar de roerpennen in vielen bedoeld.;)
 
Ik denk dat ik je verwarring begrijp.
Als ik dat google dan zie ik het ook, echter....
Met de genoemde vingerlingen werden in de scheepsbouw de ogen die aan de kielbalk zaten waar de roerpennen in vielen bedoeld.;)

En er bestaan ook grote vingerlingen: "duimlingen", althans zo heb ik gegoogled:yes:.
Neemt niet weg dat het aantal vingerlingen en roerpennen gelijk zal zijn geweest, ik heb daarom besloten op jullie unanieme advies er 5 te plaatsen.

Intussen heb ik het roer bekleed met fineer en verouderd.
M'n zoektocht naar latoenkoper (oppassen dat ik de winkelier niet vraag naar katoenlopers) en messingplaat moet nog beginnen, maar zie het deze dagen nog niet direct lukken :(.
Erik, ik was van plan het loodwerk rond m'n kozijnen tot net ná de herfststormen te laten zitten ;), maar zal es bij de doe het zelf zaak informeren.

Ik weet ook nog niet waar ik de duimlingen van ga maken. Ik vraag me af of ringetjes volstaan, of dat het mooier is bijvoorbeeld een heel klein busje op een ring te solderen. Anders moet ik dit ook op m'n zoeklijstje plaatsen, ... en een snelcursus solderen volgen ...

Grt
Diederik
 
Laatst bewerkt:
Ik gebruik dikwijls van die schaaltjes waar ze bbqvlees opleggen tijdens het bakken of als ze verkocht worden in de winkel op feestdagen .
 
Mooi werk Diederik! Ik heb nog even gezocht voor het aantal vingerlingen, maar daar zijn geen vaste regels voor. Ligt er aan hoe groot het roer is. De Victory bijv. heeft er 6 en de Bounty die ik momenteel bouw heeft er maar 4. De meeste schepen hebben echter 5 vingerlingen.
 
Robert, Piet, veel dank!

Ik hou het voorlopig bij 5 :pim:

Ik heb er een kleine studie van gemaakt en er zoveel mogelijk voorbeelden bijgehaald; hieronder een kleine handgreep...

full


full


Ik ben erachter gekomen dat ik toch wel wat moet aanpassen: o.a. de huid wat naar voren met een flauwe bocht afsnijden om het achtersteven wat meer bloot te leggen.
Ook heb ik gezien dat de oudere modellen (w.o. Hohenzollern en het zweedse Amaranth) de vingerlingen een soort zwaluwstaartvorm hebben.
Ook twijfel ik of ik de verticale zwaluwstaartjes op de onderste lagen, zoals beschreven in de batavia cahiers, ga toepassen, mogelijk wordt het wat rommelig en druk....

full


Morgen en overmorgen heel wat schuurwerk "voor de boeg" ter voorbereiding van de romp...

Grt
Diederik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
wat bagaraar zegt is waar maar ze staan op een rechte lijn dus dat is goed.
alleen mag de onderste niet zo laag staan, deze moet ook staan waar het steven bloot is en niet aan de huidplanken vast maken.

dus de 3 onderste ga een beetje moeten verzetten
 
Inderdaad, wat Dirk zegt is juist, en er valt mij nog iets op.
Komt eigenlijk omdat ik er zelf mee bezig ben, en de discussie bij Jack heb gevolgd m.b.t. de lijnen.

Volgens jouw foto;
De zorglijn moet nét andersom zitten, hij heeft de knoop aan de bakboordzijde (links) en loopt door een gat in het roer naar boven. Hier zitten dus géén ringen o.i.d. De borging aan het roer is dus niks meer dan een knoop.

De stuurtalies zitten met ringen aan het roer bevestigd., en loopt inderdaad via de zij/achterkant.
De ogen in jouw roer horen er niet,
Er zitten wél ogen (kardinaalsmutsen) in de spiegel, daar kunnen touwen door voor allerlei doeleinden zoals slepen, afmeren e.d.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top