Mamoli's HMS Hunter

De 1:1 uitleg kwam van Andy, en niet van mij:grin:.

Foutje, zat er aan te komen, ik haal jullie steeds door elkaar.

Excuses, Andy.:(

Ben nu druk bezig de spanten uit te knippen, over te tekenen en dan weer uit te knippen, secuur en tijdrovend klusje.
Wel leerzaam voor een scratchbuild.:)
 
Ik zal de door mij toegepaste methode voor het vervaardigen van de spanten eens beschrijven, mischien voor mede "slachtoffers" te gebruiken, mocht deze methode voor verbetering vatbaar zijn, dan verneem ik dat graag.
Allereerst heb ik een kopie uitgeknipt van, in dit geval, spant 3.
full


Het midden bepaal ik aan de bovenkant van het spant, hierbij uitgaand van de buitenkant van het spant. Aan de onderkant neem ik het midden van de uitsparing.

full


Dan knip ik het spant middendoor. Ik nummer beide helften. Het zou immers kunnen dat de helft die ik kies niet klopt, ik zou dan de andere helft kunnen gebruiken.

full


Spant nr. 3 is eigenlijk behoorlijk symetrisch op het verloop van het dek na. Ik ga de rechter helft gebruiken.

full


Ik heb een latje op een plaat gespijkerd, hier leg ik een dubbelgevouwen stuk papier tegenaan. Uiteraard ook het halve spant tegen de lat aanleggen zodat het "midden" van spant strak op de vouw van het papier ligt. Ik zet de papieren vast met punaises om verschuiven tijdens het overtrekken te voorkomen.

full


Dan rustig langs de omtrek tekenen:

full


Dan de tekening uitknippen( hier kwam mijn vooropleiding goed van pas, ik heb de kleuterschool helemaal doorlopen)en na het openvouwen heb je een in ieder geval symetrisch spant.
Na montage zal blijken of het resultaat bruikbaar is, het is natuurlijk altijd mogelijk dat de andere helft beter bruikbaar blijkt.

En om nog even op de stuurlast terug te komen, de tekening die ik over het hoofd zag:

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zo is je schip tenminste symetrisch, heb deze methode op mijn loodskotter in aanbouw ook toegepast.
Omdat schip te groot is om op een A4 af te drukken teken ik rechtstreek op mdf 8 mm een halve spant de afmetingen haal ik uit het offsetblad van de spanten ( tabel met op iedere waterlijn de afstand tot het midden ) waterlijnen om de 20 mm, onderaan om de 10 mm.
 
Die afstand van de waterlijn tot het midden mis ik dus, ik heb verder geen enkele referentie. Ik moet eigenlijk een beetje hopen dat de methode zoals ik die toepas goed uitpakt. Zo niet, dan zal ik op basis van de bevindingen nieuwe spanten moeten maken. Voorlopig denk ik dat ik op de goeie weg ben...hoop ik...:rolleyes:
 
Dit zou nu toch helemaal goed moeten gaan, tenzij je niet opgelet hebt tijdens de les ;).

Ben benieuwd naar het vervolg.
 
Misschien zit ik er volledig naast, maar zijn de rood omcirkelde tekends niet de waterlijn markeringen?

full


Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
maar zijn de rood omcirkelde tekends niet de waterlijn markeringen

Goed gezien, heb ik ook over het hoofd gezien.:(
Als ik die op de spanten kan overbrengen, heb ik nog een referentiemaat.
Er zit toch meer info op zo'n tekening dan ik dacht, zal toch wat meer tijd moeten nemen.;)

Zal eerst de helling moeten aanpassen om de kiel, en daarmee ook de spanten, onder een juiste hoek te plaatsen.
 
Goed gezien, heb ik ook over het hoofd gezien.:(
Als ik die op de spanten kan overbrengen, heb ik nog een referentiemaat.
Er zit toch meer info op zo'n tekening dan ik dacht, zal toch wat meer tijd moeten nemen.;)
Zal eerst de helling moeten aanpassen om de kiel, en daarmee ook de spanten, onder een juiste hoek te plaatsen.

Een eenvoudiger methode is het uitlijnen van de bovenzijde van de spanten met behulp van het dek (kan goed als je ze los op de valse kiel zet).
De sleuven in de spanten kan je dan zo nodig uitvijlen of opvullen

Na het vastlijmen van de spanten kan je vervolgens kan je de romp op bulten en deuken controleren door er een soepel lat (= sent) langs te houden waarbij je de deuken opvult met fineer en de bulten afvijlt en gelijktijdig de voorste en achterste spanten afschuint.

De waterlijn hoef je pas af te tekenen / aan te brengen als je de romp gaat schilderen

Andy
 
Na het vastlijmen van de spanten kan je vervolgens kan je de romp op bulten en deuken controleren door er een soepel lat (= sent) langs te houden waarbij je de deuken opvult met fineer en de bulten afvijlt en gelijktijdig de voorste en achterste spanten afschuint.

Het gedeelte waar ik wat tegenop zie, ik weet niet hoe makkelijk/moeilijk het MDF te bewerken is.

Na een week avondploeg niet veel kunnen doen. Vorige week ben ik gebleven bij het op de MDF plaat lijmen van de papieren spanten:
full


Om het zagen wat te vergemakkelijken, heb ik de spanten met een fijnschrijver zwart omlijnt. Ook zijn de stukken met een decoupeerzaag groweg uitgezaagd. Nu blijkt ook dat ik de spanten beter iets verder uit elkaar had moeten lijmen, het zal nu wat lastiger worden met uitzagen met de figuurzaag, iets meer schuren dus:
full

De uitsparingen voor de kiel zijn nog niet getekend, deze zal ik ook pas uitzagen als de spanten aan de maat zijn, dit om te voorkomen dat er delen naast de openingen afbreken.
En nu, ik denk een middagje zagen...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Druk met van alles behalve modelbouw. Er zijn een paar spanten gezaagd en die moeten waarschijnlijk opnieuw, ik houdt te weinig ruimte over voor de uitsparing van de kiel, vooral van het eerste spant.
Voorlopig grootste probleem: tijdgebrek...:(
 
Jawel, ik ben zeker nog wel bezig maar door andere verplichtingen schiet het modelbouwen er even bij in.
Gisteren "vrij" genomen en alle spanten opnieuw uitgetekend. De vorige hadden wat manco's. Vooral de uitsparingen voor de kiel waren dusdanig groot dat er van de onderste helft van de spanten weinig zou overblijven na het zagen. De spanten 2.0 zijn nu gereed om te worden uitgezaagd.
Inmiddels is er een electrische figuurzaag aangeschaft zodat het tempo en de nauwkeurigheid ook wordt verbeterd.;)
 
Ik heb het figuurzagen nooit onder de knie gekregen
Blijkbaar kun je dat verleren, ging bij mij ook niet helemaal lekker.:?
Via MP kon ik er één geschikt kopen, maakt e.e.a. wat makkelijker.
Ben wel van plan het ding in de schuur te zetten i.p.v. mijn hobbykamer, geeft wel een boel rotzooi...8O
 
Hallo Barkman,

Leuk en mooi project.
Voor het zagen van mdf en andere "stoffige" Materialen gebruik ik altijd een stofzuiger. Gewoon de slang met een ijzerdraadje vastzetten . Nadeel is wel dat de stofzak snel vol zit met het fijne stof dat mdf geeft.

Ander nadeel van mdf is dat het behoorlijk "werkt"bij temperatuur- en vochtigheidsverschillen. Wel lakken dus!

Veel succes met bouwen.

Joop Ham
 
Hallo Joop,

een (auto)stofzuigertje heb ik onder het bureau staan, makkelijk om regelmatig te boel even schoon te maken. Als ik de stofzuigerslang op de figuurzaag maak, gaat 'tie denk ik in de weg zitten. Er zit al een luchtslangetje op de zaagmachine om de zaagsnede schoon te blazen, gevolg is dat het fijne mdf dus ronddwarreld.

Je maakt me wel ernstig aan het twijfelen over het gebruik van MDF, net nu ik op het punt sta de spanten uit te zagen.:confused:
Van eventuele problemen door vocht was ik hier als voor gewaarschuwd, extreme reactie's op temperatuursveranderingen zijn mij nieuw.

Ben bang dat het "verstand op nul" wordt en toch door ga met het MDF. Het schiet sowieso al niet op, zal toch een keer moeten doorpakken. Je tip over het lakken houdt ik in mijn achterhoofd, voor vochtproblemen ben ik namelijk niet bang en de lak zal geen effect hebben bij temperatuurschommelingen...denk ik...:?
 
Zo, ik heb een achterlijk drukke periode achter de rug maar zo langzamerhand is de rust weergekeerd, zoals het er nu naar uitziet kan ik me voorlopig weer op het modelbouwen storten. Wordt ook tijd, de projecten/plannen stapelen zich op.

Het enigste wat er tot nu toe gedaan is, is het plaatsen en bijwerken van de spanten. V.w.b. de buitenomtrek ziet het er redelijk uit, mischien niet helemaal zoals de bedoeling is maar in ieder geval symetrisch. Bij het schuren zal e.e.a. duidelijker worden.

Met de binnenkant van de verschansing verwacht ik ook geen problemen, deze moesten sowieso worden aangepast op de geschutspoorten, hoewel de lijn van het dek nog roet in het eten kan gooien...

De bovenkant van de spanten, dus het gedeelte waar het dek op komt, was wel een probleem. Deze liep alle kanten op en was verre van symetrisch. Het koste nogal wat tijd om deze te fatsoeneren zodat het dek zo spanningsvrij mogelijk en met een mooie lijn geplaats kon worden. Datzelfde dek heb ik gebruikt om alles naar wens aan te passen en is inmiddels geplaatst. Een beetje met de botte bijl: met zowel (overvloedig) lijm als met kleine spijkertjes. Daar heb ik nog geen foto van, wel van de vorige fase:

full


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top