Het zijn niet allemaal succesverhalen die je hier kunt vertellen. Dat zou ook wel een wat al te rooskleurige voorstelling van zaken zijn. Hier dan maar eens een wat minder geslaagde operatie.
Ik wil perse dat de beelden tegen de bolle wulf en de bolle onderkant van de zijgalerijen de kromming redelijk goed volgen. Als oriëntatie hiervoor had ik een email wisseling met de al eerder genoemde Peter Coward, die voor Euromodel ook de "klantenservice" voor de FW voor rekening neemt. Aanvankelijk was er wat verwarring, achteraf omdat bij het huidige kit wel gekromde beelden geleverd worden. Ik kreeg de volgende reactie:
Maar even later kreeg ik een vervolg, waarschijnlijk omdat hij zich pas later realiseerde dat mijn kit van ver voor zijn tijd was, en dus wel eens af kan wijken. Hij schreef als vervolg:
Hello Again Ad,
As your kit is very old, just maybe those figures back then were straight ????
In which case, you will have two alternatives - try bending as I suggested or failing that, purchasing a new set of figures from Euromodel. The latter may be a little expensive so I suggest you try the first - try bending. Good luck.
Peter
Ondanks het wat kromme Engels (was zeker moe), leek hij het begrepen te hebben. Jammer genoeg had hij geen antwoord op de vraag van wat voor soort legering de gietstukken gemaakt zijn.
Het kopen van een compleet nieuwe set decoraties zoals hij als tweede suggereert is wat mij betreft geen optie. Deze kost volgens de Euromodel site 209 €, en dat gaat me iets te ver.
Bleef dus over het buigen, en achteraf ben ik daar wat te gretig mee geweest. Met mijn achtergrond schaam ik me daar wel wat voor, want ik had de mogelijkheid en het materiaal daarvoor (eerder getoonde restdelen). Het enige excuus dat ik heb is dat ik geen flauw idee had van het soort materiaal, en pas nadat ik een paar stappen verder was een vermoeden begon te krijgen.
Ik had nog een "aansteker brandertje" liggen, waarmee je in principe kan hardsolderen. Verder vond ik een grote gatenboor (voor hout) die aan de binnenkant de juiste kromming had. Daar kon ik zo'n beeldje inleggen, en op het momennt dat ik dacht dat het warm genoeg was proberen het in de vorm te duwen. Als eerste één van de drie restbeeldjes geprobeerd. De eerste had ik al gebroken in een poging met koud buigen, dus veel oefenmateriaal had ik niet meer. Maar tot m'n grote verbazing en tevredenheid ging het wonderbaarlijk goed. Op een miniscuul breukje na kreeg ik een goed gekromd beeldje. Dat oppervlaktescheurtje is nauwelijks te zien, en zou et schilderen helemaal gemaskeerd kunnen worden.
Misschien was het wel pech, want deze eerste was ook gelijk de beste die ik heb kunnen maken. Als ik ze zo en profil neerleg dan lijkt het allemaal nog wel mee te vallen (boven de 8 kleinere voor de zijgalerijen, onder de 6 voor de bolle wulf):
Links boven is de slechtste, daar zie heel duidelijk de scheur zitten. Maar in vooraanzicht zie je toch bij de meeste wel zo'n mankement:
Nu vertekent deze foto vooral wat betreft de onderste rij daar wat reflecties wel wat, maar echt fraai is het niet. De vierde van links op de onderste rij lijkt er helemaal wat uit te springen, maar die was vanaf het begin al wat meer "uitgedijd". Als ik er heel goed naar kijk is daar nog wel wat aan te doen door de randen wat af te vijlen.
Maar het grootste gedeelte laat toch duidelijk een breuklijn zien. Op het moment dat dat duidelijk werd was het "point of no return" echter al gepasseerd, dus ben ik toch verder gegaan.
De enige positieve kant is dat de breuken op een "natuurlijke" overgang zitten, waardoor ze waarschilijk met behulp van wat putty of Revell plasto voor het verven nog wel betrekkelijk onzichtbaar bij te werken zijn. Dat wordt wel loep werk, maar ik blijf redelijke hoop houden dat daar nog iets van te maken is.
Daar wil ik wel zekerheid van hebben. Als het niet lukt om hier iets van te maken wordt de rest van de boot ook niets. Dus daarom overweeg ik serieus om eerst de beelden bij te werken en in de definitieve kleuren te zetten. Maar daar duikt dan weer een ander probleem op, namelijk welke kleuren. Bij alle voorbeelden van de FW die ik tot nu toe gezien heb zijn de beelden onbewerkt gebleven, ook bij dat in de hiervoor gegeven mail van Coward. Zelf gaf hij in het vervolg van onze correspondentie aan dat hij ook van plan is de beelden te gaan schilderen, maar daar nog niet aan toe te zijn.
Ik had het in een vorig verslag bij de beelden trouwens over "geslachtsloze figuren". Ik weet niet meer waar ik dat vandaan had, maar het geslacht van deze figuren laat zich gemakkelijk raden. Ik las later in Dik dat dit "Kariatiden" genoemd worden, en de mannelijke tegenhangers "Hermen" (die komen bij de FW alleen voor tegen het schot op het halfdek).
Een mooi voorbeeld voor het beschilderen zou de Prins Willem van Andy kunnen zijn. Maar dat is wel een VOC schip, en ik heb de indruk dat die wat uitbundiger qua kleurstelling waren. Dik geeft voor wat betreft de kleuren van de beelden van de 7 Provinciën echter geen uitsluitsel. Voor een aantal delen heeft hij het over "natuurlijke kleuren" van lichamen en gezichten, wat ik maar als huiskleur interpreteer. Voor de rest haalt hij een tekst van Nicolaas Witsen aan:
"De schepen worden naar welgevallen geschilderd, met snakerijen of gedrochten. Ieder kiest de verf die hem behaagt: geel en rood werd veel verkoren, ook wel wit."
en verder ook dat vergulden en verzilveren meer bij buitenlandse schepen dan bij Hollandse voorkwam.
Maar dat ging natuurlijk over puur Hollandse schepen, terwijl de FW een Duitse opdrachtgever had. Ik heb nog wel wat rondgekeken, maar kom alleen maar tot de conclusie dat iedereen daar zo zijn eigen draai aan geeft, en heel veel bouwers de beelden onbewerkt laten.
Misschien dat Germt zich al meer verdiept heeft op dit punt voor de Wappen von Hamburg? Je zou denken dat die op dit soort punten wel gelijkenis zal vertonen met de FW.
Echt haast heeft het niet, ik kan hier nog wel even over aarzelen de komende tijd.
Groet,
Ad