Bouwverslag Friedrich Wihelm zu Pferde, een 17e eeuws fregat

Ik lees de epistels en moet zeggen TOPPIE.
En hoop dat je weer snel weer eraan kunt beginnen.
Want ik lik mijn vingers elke keer af als ik dit zit te lezen.

Groetjes,
Frankwin
 
Kijk, dat zijn nog eens verslagen:grin:
Maar eerlijk gezegd, ik vindt de veranderingen aan de spiegel erg dapper hoor

Ik hoop dat je de FW meeneemt naar de meeting, zou dit wel eens graag willen zien:cool:
Maar verder; Complimenten voor de gedegen aanpak;)

Germt
 
Ziet er idd. heel goed uit zo Ad, maar er zou nu aan de hand van die doorsnede tekening misschien ook nog wel 'n open model te maken zijn of heb ik dat mis?
 
misschien ook nog wel 'n open model te maken zijn

Het geeft wel veel weer van de inrichting van het overloopdek en daarboven. Wat betreft het overloopdek, daar doe je in een "normaal" model niets mee, omdat alles uit zicht is. De enige openingen zijn de kanonspoorten, en die worden vrijwel gevild door de kanons op rolpaarden. Zonder verlichting (wat ik zeker niet ga doen) kijk je in een donker gat. Ik ga de binnenkant daar misschien wel mat zwart verven om dat nog eens goed donker te houden. Hetzelfde geldt voor de voor- en achterzijde van het verdek. Daar ga ik nog eens goed kijken hoever de "inkijk" via de kuil loopt. Ook de hutten op het halfdek en kampanjedek zijn volledig gesloten, dus daar doe je normaal gesproken ook niets mee.
Het enige wat je mist op de tekeningen zijn een aantal inwendige dwarsschotten, daar zou de bouwer van een open model dan zijn fantasie op moeten loslaten. Dik geeft in zijn boek over de 7 Provinciën daar ook nog wel wat informatie over.
Verder zijn zo te zien wel alle dekbalken weergegeven, maar niet alle spanten, en ontbreekt alles van onder de waterlijn. Ik denk dat er een voldoende informatie ia voor een open model vaa de romp boven de waterlijn. Ik weet alleen niet of er poppenhuisinrichtingen of schaal 1:47 bestaan........

Groet,

Ad
 
Ad, ik sta vol bewondering voor wat je allemaal klaarspeelt. Je bouwt geen model, je bouwt een echt schip met alles historisch verantwoord!
In mijn gedachtengang heb je nog een derde mogelijkheid om de problemen met spant 10 op te lossen: kan je dat spant ook niet buigen? Dat zou wel heeel voorzichtig moeten gebeuren maar wel het probleem van je steunen oplossen zoals ik het zie. Kan er ook grandioos naast zitten hoor ☺☺
 
goed idee van je om alle versieringen zo eens goed uit te zoeken die meegeleverd zijn.
zal dat binnenkort bij mijn Vasa ook eens doen (heb zojuist de originele gezien en weet nu wat ik zou moeten gaan toepassen)
 
Hoi Ad, ik heb je verslag (nr. 60) met belangstelling gelezen. Ik bouw al zo.n 30 jaar schepen en dit "probleem" is niet nieuw. De simpelste oplossing die ikzelf zou kiezen is de hekstutten (de 7 steunen) aan bijde kanten naar buiten toe afvlakken. m.a.w. De middelste laten zo als die is en dan telkens de volgende naar buiten toe ietsje smaller maken totdat je de gewenste kromming hebt verkregen. Als kanttekening zou ik willen opmerken dat de Friedrich Wilhelm volgens mij een praktisch rechte hekspiegel had en de dus ev. kromming zeer gering zou moeten zijn. Het bovenaanzicht van de tekening kan een tikkie overdreven kromming laten zien. mvg Pietsan
 
In mijn gedachtengang heb je nog een derde mogelijkheid om de problemen met spant 10 op te lossen: kan je dat spant ook niet buigen?

Ik heb daar eens naar gekeken, Johan. Maar ik denk dat de spant dat niet kan hebben. Daarnaast denk ik dat met de nauwkeurigheid waarmee je dat voor elkaar zou krijgen het toch nodig zou zijn om alle heksteunen op maat te maken. Dat ga ik nu waarschijnlijk ook doen, alleen verschillen ze dan veel meer van elkaar dan in jouw oplossing het geval zou zijn.

Als kanttekening zou ik willen opmerken dat de Friedrich Wilhelm volgens mij een praktisch rechte hekspiegel

Tja Piet, ik laat me maar leiden door de tekeningen want historisch materiaal is praktisch niet voorhanden. De kromming die ik nu gerealiseerd heb is wel extreem, want ik had op wat terugvering gerekend. Met "massief" hout heb je dat altijd, maar met multiplex had ik dat nog nooit gedaan en dat blijkt achteraf dus in het geheel niet terug te veren.
Ik had van de tekeningen de afrondingsstraal zo goed mogelijk opgemeten van verdek, halfdek, kampanjedek en kleine hut dek. Die varieerde wel wat, maar niet al te veel, en zoals gezegd had ik de kleinste van allemaal genomen. Ik heb dat ook eens vergeleken met tekeningen van de 7 Provinciën van Dik, en dan kom je ook op wat minder kromming uit. Maar gezien de grote onzekerheid m.b.t. de historische juistheid van een groot aantal aspecten van dit en soortgelijke schepen laat ik het maar zo. Ik heb wel besloten de hekstutten te vervangen door zelf gemaakte, want de bestaande vind ik te breed, en zijn onnodig ingewikkeld van vorm.

Maar zoals eerder gezegd kan het wel even duren voordat ik dit echt ga doen. Als intermezzo ben ik nog wel bezig geweest met de beelden die op een gekromd oppervlak moeten komen, maar waarvan de achterkant volledig recht is. Dat is echter een heel apart (en niet in alle opzichten even vrolijk) verhaal, waarvan ik de komende dagen nog wel verslag hoop te doen.

Groet,

Ad

PS
Ik kan de toekomstige bouwers van de "nieuwe" bouwkit geruststellen wat die beelden betreft. In latere versies van de kit zijn die betreffende beelden wel gekromd uitgevoerd!!!
 
Het zijn niet allemaal succesverhalen die je hier kunt vertellen. Dat zou ook wel een wat al te rooskleurige voorstelling van zaken zijn. Hier dan maar eens een wat minder geslaagde operatie.

Ik wil perse dat de beelden tegen de bolle wulf en de bolle onderkant van de zijgalerijen de kromming redelijk goed volgen. Als oriëntatie hiervoor had ik een email wisseling met de al eerder genoemde Peter Coward, die voor Euromodel ook de "klantenservice" voor de FW voor rekening neemt. Aanvankelijk was er wat verwarring, achteraf omdat bij het huidige kit wel gekromde beelden geleverd worden. Ik kreeg de volgende reactie:

full

Maar even later kreeg ik een vervolg, waarschijnlijk omdat hij zich pas later realiseerde dat mijn kit van ver voor zijn tijd was, en dus wel eens af kan wijken. Hij schreef als vervolg:

Hello Again Ad,

As your kit is very old, just maybe those figures back then were straight ????
In which case, you will have two alternatives - try bending as I suggested or failing that, purchasing a new set of figures from Euromodel. The latter may be a little expensive so I suggest you try the first - try bending. Good luck.

Peter

Ondanks het wat kromme Engels (was zeker moe), leek hij het begrepen te hebben. Jammer genoeg had hij geen antwoord op de vraag van wat voor soort legering de gietstukken gemaakt zijn.
Het kopen van een compleet nieuwe set decoraties zoals hij als tweede suggereert is wat mij betreft geen optie. Deze kost volgens de Euromodel site 209 €, en dat gaat me iets te ver.

Bleef dus over het buigen, en achteraf ben ik daar wat te gretig mee geweest. Met mijn achtergrond schaam ik me daar wel wat voor, want ik had de mogelijkheid en het materiaal daarvoor (eerder getoonde restdelen). Het enige excuus dat ik heb is dat ik geen flauw idee had van het soort materiaal, en pas nadat ik een paar stappen verder was een vermoeden begon te krijgen.

Ik had nog een "aansteker brandertje" liggen, waarmee je in principe kan hardsolderen. Verder vond ik een grote gatenboor (voor hout) die aan de binnenkant de juiste kromming had. Daar kon ik zo'n beeldje inleggen, en op het momennt dat ik dacht dat het warm genoeg was proberen het in de vorm te duwen. Als eerste één van de drie restbeeldjes geprobeerd. De eerste had ik al gebroken in een poging met koud buigen, dus veel oefenmateriaal had ik niet meer. Maar tot m'n grote verbazing en tevredenheid ging het wonderbaarlijk goed. Op een miniscuul breukje na kreeg ik een goed gekromd beeldje. Dat oppervlaktescheurtje is nauwelijks te zien, en zou et schilderen helemaal gemaskeerd kunnen worden.

Misschien was het wel pech, want deze eerste was ook gelijk de beste die ik heb kunnen maken. Als ik ze zo en profil neerleg dan lijkt het allemaal nog wel mee te vallen (boven de 8 kleinere voor de zijgalerijen, onder de 6 voor de bolle wulf):

full

Links boven is de slechtste, daar zie heel duidelijk de scheur zitten. Maar in vooraanzicht zie je toch bij de meeste wel zo'n mankement:

full

Nu vertekent deze foto vooral wat betreft de onderste rij daar wat reflecties wel wat, maar echt fraai is het niet. De vierde van links op de onderste rij lijkt er helemaal wat uit te springen, maar die was vanaf het begin al wat meer "uitgedijd". Als ik er heel goed naar kijk is daar nog wel wat aan te doen door de randen wat af te vijlen.

Maar het grootste gedeelte laat toch duidelijk een breuklijn zien. Op het moment dat dat duidelijk werd was het "point of no return" echter al gepasseerd, dus ben ik toch verder gegaan.

De enige positieve kant is dat de breuken op een "natuurlijke" overgang zitten, waardoor ze waarschilijk met behulp van wat putty of Revell plasto voor het verven nog wel betrekkelijk onzichtbaar bij te werken zijn. Dat wordt wel loep werk, maar ik blijf redelijke hoop houden dat daar nog iets van te maken is.

Daar wil ik wel zekerheid van hebben. Als het niet lukt om hier iets van te maken wordt de rest van de boot ook niets. Dus daarom overweeg ik serieus om eerst de beelden bij te werken en in de definitieve kleuren te zetten. Maar daar duikt dan weer een ander probleem op, namelijk welke kleuren. Bij alle voorbeelden van de FW die ik tot nu toe gezien heb zijn de beelden onbewerkt gebleven, ook bij dat in de hiervoor gegeven mail van Coward. Zelf gaf hij in het vervolg van onze correspondentie aan dat hij ook van plan is de beelden te gaan schilderen, maar daar nog niet aan toe te zijn.

Ik had het in een vorig verslag bij de beelden trouwens over "geslachtsloze figuren". Ik weet niet meer waar ik dat vandaan had, maar het geslacht van deze figuren laat zich gemakkelijk raden. Ik las later in Dik dat dit "Kariatiden" genoemd worden, en de mannelijke tegenhangers "Hermen" (die komen bij de FW alleen voor tegen het schot op het halfdek).

Een mooi voorbeeld voor het beschilderen zou de Prins Willem van Andy kunnen zijn. Maar dat is wel een VOC schip, en ik heb de indruk dat die wat uitbundiger qua kleurstelling waren. Dik geeft voor wat betreft de kleuren van de beelden van de 7 Provinciën echter geen uitsluitsel. Voor een aantal delen heeft hij het over "natuurlijke kleuren" van lichamen en gezichten, wat ik maar als huiskleur interpreteer. Voor de rest haalt hij een tekst van Nicolaas Witsen aan:

"De schepen worden naar welgevallen geschilderd, met snakerijen of gedrochten. Ieder kiest de verf die hem behaagt: geel en rood werd veel verkoren, ook wel wit."

en verder ook dat vergulden en verzilveren meer bij buitenlandse schepen dan bij Hollandse voorkwam.

Maar dat ging natuurlijk over puur Hollandse schepen, terwijl de FW een Duitse opdrachtgever had. Ik heb nog wel wat rondgekeken, maar kom alleen maar tot de conclusie dat iedereen daar zo zijn eigen draai aan geeft, en heel veel bouwers de beelden onbewerkt laten.

Misschien dat Germt zich al meer verdiept heeft op dit punt voor de Wappen von Hamburg? Je zou denken dat die op dit soort punten wel gelijkenis zal vertonen met de FW.

Echt haast heeft het niet, ik kan hier nog wel even over aarzelen de komende tijd.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Reactie

Ad,
Dat je dat buigen van die beeldjes nog redelijk voor elkaar hebt gekregen is voor mij een wonder, of heel veel geluk. Aangezien het gegoten beeldjes zijn, zal het naar alle waarschijnlijkheid wel een gietijzerlegering zijn met de vele nodige koolstof er in, waardoor het buigen van de beeldjes eigenlijk niet mogelijk is! Kortom de koolstof is je grote boosdoener. Dergelijke problemen worden in de industrie wel ondervangen door het materiaal bij zeer hoge temperaturen te vervormen door het hameren van het materiaal, maar dat is bij deze beeldjes niet van toepassing. Mijn verontschuldiging dat ik je daar niet eerder voor gewaarschuwd heb. Waarschijnlijk volg ik te veel topics en dan wordt er wel eens wat vergeten bij een dagje ouder worden!
 
Maar daar duikt dan weer een ander probleem op, namelijk welke kleuren. Bij alle voorbeelden van de FW die ik tot nu toe gezien heb zijn de beelden onbewerkt gebleven, ook bij dat in de hiervoor gegeven mail van Coward. Zelf gaf hij in het vervolg van onze correspondentie aan dat hij ook van plan is de beelden te gaan schilderen, maar daar nog niet aan toe te zijn.


"De schepen worden naar welgevallen geschilderd, met snakerijen of gedrochten. Ieder kiest de verf die hem behaagt: geel en rood werd veel verkoren, ook wel wit."


Misschien dat Germt zich al meer verdiept heeft op dit punt voor de Wappen von Hamburg? Je zou denken dat die op dit soort punten wel gelijkenis zal vertonen met de FW.

Inderdaad Ad,
Veel bouwers laten de beelden ongeschilderd.
Persoonlijk vindt ik dat een beetje eentonig.
Ik denk wel dat ik je wat voorbeelden kan laten zien van de Russische bouwer.
Ik gebruik dat weer als referentie voor mijn beelden.
Gezien het feit dt de FW en de WvH beiden Duits zijn en door een Nederlander gebouwd in de zelfde tijd zul je hier wel iets aan hebben.
Verder is de versiering en soort beelden ook vrijwel identiek.
Ze behoorden tot dezelfde vloot:cool:
Ik ga een selectie maken van de foto's en zet ze er vanmiddag op.
Let wel; het zijn beelden door de Rusische bouwer geschilderd, de mijne moeten nog gedaan worden.

Groet, Germt
 
Ik heb er een paar opgezocht en even hier neergezet.
Het lijkt me handig dat je die even copieerd en opslaat in je computer.
Dan kun je dit bericht weer verwijderen.
Want ik neem nu wel veel ruimte in beslag.
Mocht je nog meer detail foto's willen hebben moet je even laten weten van welke onderdelen.
Ik heb er behoorlijk veel.
Maar zo te zien zijn de hoofdkleuren; Groen, vleeskleur, rood, geel, goud en wit.

full


full


full


full


full


Groet, Germt
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb er een paar opgezocht en even hier neergezet.

Heel erg bedankt Germt. Dit ziet er erg mooi uit. Ik vind dat groen ook erg mooi, dus ik ga daar waarschijnlijk ook wel voor. Die putti helemaal in vleeskleur met alleen haar en instrumenten in andere (goud)kleur had ik ook wel zo gedacht. Wel grappig, op een Italiaanse site zag ik een versie waarbij ze allemaal een broekje opgeschilderd hadden gekregen.........
Die vrouwelijke kariatiden zie ik er niet bij, maar ook die had ik een vleeskleurig lijf tot de gordel, goud haar en misschien een groene onderkant onder de gordel toebedacht.

Ik ben weer een stuk wijzer!!!

Ik was ook nog een antwoord aan Piet over het metaal aan het componeren, maar dat vraagt wat meer tijd.

Groet,

Ad
 
Graag gedaan Ad,

Overigens die vrouwen lijken wel de vervangers van de "heren" op mijn schip;)
Als ik weet dat je naar de meeting komt neem ik een USB stick voor je mee waar het complete verslag (in het Nederlands) van de WvH incl. het complete verf overzicht voor je mee.
Veel zaken zijn vergelijkbaar, je zult er vast wel iets aan hebben:D
Het schip is minder mooi gebouwd, maar het schilderwerk is perfect:cool:
Ik krijg die USB wel weer een keer terug.
Kan hem ook naar je opsturen natuurlijk.
Ga ik ook voor Dick doen, Andy heeft hem al.

Germt
 
een kleurtje?

Het is inderdaad verstandig om te proberen eerst het probleem met de beelden op te lossen voor je verder gaat. Nieuwe kopen is wel erg duur.

Over het schilderen van de scheepsversiering/ beelden zegt H. Ketting in "Prins Willem Een zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder" dat "De Hollandse schepen waren minder uitgedoste .. dan de schepen van Frankrijk en Engeland in die tijd." en "..het was niet echt goud wat er blonk. Zo werd het als goud aandoend verguldsel verkregen, door een okerkleurige verf met harpuis te bedekken. Als de zon erop stand leek het vanuit de verte net echt goud."
Verder staat op blz 80/81 een compleet kleurenschema van het hele schip beschreven, dat kan ik je wel sturen.
Boeken als "De Hollandse Tweedekker" en "het Wappen van Hamburg I" geven bij mijn weten geen bruikbare informatie over de kleuren van de scheepsversieringen.
Het kleurenschema van Xandera (de Belgische Wappen von Hamburg bouwster) is erg mooi en geeft vast ook bruikbare aanknopingspunten.
Ik heb ergens (maar waar?) gelezen dat de Hollandse schepen slechts enkele decennia zo kleurrijk waren als de Prins Willem en dat ze later de versieringen vrijwel volledig okergeel schilderden.


Veel succes met alles Ad
Andy
 
Aangezien het gegoten beeldjes zijn, zal het naar alle waarschijnlijkheid wel een gietijzerlegering zijn

Nee, dat is het zeker niet. Daar is het veel te zwak voor, en het heeft een veel te laag smeltpunt. Dat is ook wel logisch, want dan zijn de produktiekosten aanzienlijk lager. Daarbij is het oppervlak veel te mooi voor gietijzer (te veel uiterst kleine details). Hoewel ik voor mijn werk veel meer met staal en aluminium legeringen heb gewerkt, heb ik er voldoende van gezien om absoluut zeker te zijn. Ik zie daarom ook geen rol van koolstof in het hele gebeuren.
Omdat het zich al door een soldeerbout laar smelten, vermoed ik dat het een lood legering is, met een toevoeging om het sterker te maken, naast tin worden daar wel antimoon en calcium voor gebruikt. Wellicht zijn er nog andere legeringen, maar ik kan over dit soort materialen verder vrijwel niets vinden. Waarschijnlijk omdat ze niet of nauwelijks een technische toepassing hebben. Het is in ieder geval geen "white metal" wat je wel in bouwdozen tegenkomt. Dat is zink gelegeerd met aluminium en koper, en is veel lichter dan dit. Ik heb eens heel ruw het soortelijk gewicht van een paar onderdelen afgeschat, en kom dan verdacht dicht in de buurt van lood.

Daarom zei ik ook dat ik met mijn achtergrond als onderzoeker niet zo gretig had moeten zijn. Er is een gerede kans dat bij langer gloeien op de juiste temperatuur het wel taaier had kunnen worden, waardoor het zich zelfs koud had kunnen laten vervormen. Het zou mogelijk zijn dat door gloeien hetzelfde optreedt als bij messing (korrelgroei), zoals ik eerder wel eens heb behandeld in het wetenschapsforum.
Misschien test ik het nog wel eens uit. De temperaturen die je hier waarschijnlijk voor nodig hebt liggen misschien nog net in het bereik van keukenovens, dus dat zou makkelijker zijn dan bij messing, waarbij ik tot 700 °C ben gegaan.

Voorlopig doe ik het maar met wat ik nu heb. Ik ga nog op zoek naar de juiste kleuren. Andy gebruikt een Humbrol kleur voor de huidoppervlakken, dus eerst die maar eens te pakken zien te krijgen. Daarnaast denk ik een partijtje "Admirality paints" van Caldercraft.

Groet,

Ad
 
een kleurtje

Verder staat op blz 80/81 een compleet kleurenschema van het hele schip beschreven, dat kan ik je wel sturen.
Andy

Maar misschien hebben anderen er ook belangstelling voor dacht ik.
Daarom hieronder het volledige kleurenschema van de Prins Willem een VOC spiegelretourschip uit ongeveer 1651:

full

full

full



Mijn excuses voor de kwaliteit, beter doet mijn oude scannertje het niet meer en als rechtgeaarde modelbouwer geeft ik liever mijn geld daaraan uit :)
Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ad, check eens het nieuwste verslag van onze Australier op de Euromodel site. Deel 1, versie 5 is uitgekomen. Er staat een uitgebreide verhandeling over zijn inspanningen met de "kromme" spiegel op blz 61-64. Hij noemt dit een "advanced" topic, maar het maakt op mij de indruk van een gemiddelde kitprutser moet ik eerlijk zeggen: er wordt flink wat afgeslepen, geboord en geforceerd:( Ben benieuwd naar jouw mening.
Fred

PS: Ligt het werk nu stil bij jou? Of wacht je op onze tips in januari :smile:
 
Ad, check eens het nieuwste verslag van onze Australier op de Euromodel site. Deel 1, versie 5 is uitgekomen

Ja, ik had het gedeeltelijk al van hem ontvangen. Hij zou als ze terug waren van hun cruise rond Nieuw Zeeland nog contact opnemen.

Maar ik ben natuurlijk wat betreft de spiegel al m'n eigen weg gegaan door spant 10 7,5 mm naar voor te verplaatsen. Daarnaast waren de 7 steunen (A en B) geen van allen gelijk, en eigenlijk onbruikbaar. Daarom heb ik besloten dat gedeelte opnieuw te ontwerpen en uit te voeren. Daar doe ik tzt wel verslag van, maar deze rigoureuze manier is voor bouwers van de nieuwere kit waarschijnlijk niet nodig.

Ligt het werk nu stil bij jou? Of wacht je op onze tips in januari :smile:

Vrijwel stil, en dat gaat nog wel even duren. Ik hoop dat 19 januari gaat lukken, maar helemaal zeker is dat niet.
 
Back
Top