Bouwverslag HMS-victory Deagostini

Van belang voor alle Victory bouwers.

Ik wil jullie graag attenderen op een zeer actieve bouwer op het Engelse forum van DeAgostini Victory bouwers.
Zie de link: Build discussions on HMS Victory - ModelSpace


Mike Gilmore, onder de forumnaam "MWG" heeft hier de volgende draadjes:

MWG GALLERY WINDOW/BALUSTRADE

MWG BOARDING PIKES PROJECT

MWG HMS VICTORY SPLIT SHIPS WHEEL PROJECT


MWG HMS VICTORY FIRE BUCKET PROJECT

Mike heeft contact met Caldercraft voor het maken van onderdelen ter verbetering van ons Victory model. Dit gaat allemaal buiten DeAgostini om en alles geheel op eigen verantwoordelijkheid.
Ik heb contact gehad met Mike en van hem toestemming gekregen om zijn acties onder onze aandacht te brengen.

Ikzelf heb grote belangstelling voor zijn GALLERY WINDOW/BALUSTRADE project omdat ik niet erg tevreden ben met de manier waarop DeAgostini dit vorm geeft. Caldercraft maakt enkele geëtste messingplaten die veel gedetailleerder zijn dan de houten oplossing van DeA.

Ik wil graag iedereen die er op uit is zijn Victory zo echt mogelijk te bouwen sterk aanraden zijn posts op de engelse forum te raadplegen.
Als er mensen zijn die net als ik, ook enkele van deze dingen willen bestellen kunnen zij contact opnemen met Mike.
Of lid worden van de Engelse forum en hem via die weg contacten, of direct op zijn email adres: mikegilmore@btconnect.com

Veel succes
Jan Zwart
 
voor de kajuitwanden hebben we beits nodig welke beits is goed en moet het misschien 2 of 3 keer gebeitst worden ???

gr, Frenk
Ik heb water gedragen beits ven ceta-bever gebruikt in mahoniekleur voor de kajuitwanden 2 x. Maar je kan ook een andere kleur gebruiken naar eigen smaak. ik geloof dat Deagostini donker eiken gebruikt. Wat de originele kleur van de Victory is, dat is mij niet bekent, maar het is wel donker. Je kan ff kijken in mijn foto album op mijn pers. profiel. gr. Pietsan
 
het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Zelf heb ik eiken kleur gebruikt van ceta bever. Zelf ben ik tevreden over het gewenste resultaat.
 
Hello Victory bouwers,
We zijn bijna op het moment dat we de officiershutten gaan monteren.
In het engelse bouwforum constateerden ze dat er weinig ruimte overblijft tssen de toegangsdeur en het nabijgelegen kanon
Er werd voorgesteld om de officiershutten iets terug te leggen, de deur komt dan tegen spant 26 en loopt precies voor de mast langs.
Tussen kanon en deur komt ongeveer 18 mm ruimte en dat smoelt beter dan de 8 mm die anders beschikbaar komt.
Voor de plaats vsn de officiershutten maakt het dacht ik weinig verschil.
De mastuitsparing kan dan vervallen.
Wat denken jullie daarvan?
Prettige dag, HenRie
 
Wat denken jullie daarvan?

Ik zal eens kijken, maar helaas nu even geen tijd. Ik meen me te herinneren dat er in werkelijkheid een wegklapbaar scherm zat dat werd weggeklapt als de kanons in stelling gebracht moesten worden.
Zal vanavond worden, ik kan het ook nog even nakijken in het boek van Longridge, maar er stond ook iets over in de Caldercraft handleiding.

Groet,

Ad
 
Ik heb het even nagezocht. Het boek "Anatomy of Nelson's Ships" van C. Nepean Longridge geeft de volgende indeling van het achterdeel van het "quarter deck" (ik weet niet welke benaming DeAgostini gebruikt):
full

Nu zijn voor het model de tussenwanden tussen de diverse hutten niet belangrijk, want die zie je toch niet. Longridge tekent hier alleen twee kanons in het dagverblijf van de kapitein, en niet in zijn eet- en slaapverblijf en in de hutten van de stuurman en "secretary" (ik weet niet welke functie dat was), maar in de tekst geeft hij wel aan dat de wanden van deze hutten scharnierend aan de onderkant van het bovengelegen kampanjedek zijn verbonden, zodat ze kunnen worden opgeklapt om in gevechtssituaties manoeuvre ruimte voor de kanons te scheppen. Ze moeten er dus wel hebben gestaan. Caldercraft heeft er het volgende van gemaakt:
full

Hoeveel "leefruimte" er dan nog voor met name de stuurman en secretary overbleef is mij niet duidelijk, maar veel meer dan een bed kan er niet gestaan hebben.

Ik ken jullie model niet, maar uit de opmerking dat da wand verplaatst zou kunnen worden naar voor de mast (ik vermoed dat achter de mast bedoeld wordt) maak ik op dat de trap (naar het erondergelegen Nelson's eetverblijf) ontbreekt. Nou mis je daar niet veel aan, want ik heb eens bij mij gekeken, maar ik zie 'm zo achter de mast niet of nauwelijks.
Als je door de derde geschutspoort van achter kijkt kan je nog wel net de naar achter gerichte kanons zien staan.

Maar je ziet weer dat het ontwerp van zo'n model een aantal tegenstrijdigheden in zich heeft. Alle kanons zijn voor de rest "in stelling" gebracht (ook die in de kapiteinsverblijven), maar net die twee niet.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Poorten

Hoi Ad.

De kwestie over de poorten, daar heb je gelijk in, maar ik meen me te herinneren, dat in de poorten van de officiers verblijven glas zat.
Als er nu gevochten moest worden, werd dit er uit gehaald.
Het zou de rede kunnen zijn, dat hier het geschut niet naar buiten is gereden, maar in de vertrekken staat opgesteld.
En ook de officieren sliepen in hangmatten, dan heb je niet zoveel ruimte nodig, die werden desnoods boven het kanon gehangen.
 
maar ik meen me te herinneren, dat in de poorten van de officiers verblijven glas zat.

Klopt Jan. Longridge zegt hierover
..... The various partitions could be removed or triced up to the deck beams above so that the guns could be fought........
There are in addition two smaller cabins on the forside of the forward bulkhead, each wirh one port in the side and glazed windows looking forward and also inboard, so that, unless they were curtained, the occupants must have lived somewhat in the public eye. The starboard cabin was occupied by the secretary, and the port cabin by the master.

De Caldercraft handleiding zegt dat ook de wanden van die laatste twee hutten in zijn geheel tegen de dekbalken erboven opgeklapt werden.

Tja, hangmatten!! Het waren geen cruise schepen........
Nelson zelf had trouwens ook nog 6 kanons in zijn diverse verblijven!!

Groet,

Ad
 
18 ft

In uitgaven 109 krijgen we nog een bootje er bij, en wel een 18 ft.
Dat is dus een kleintje, maar net nog nodig.
 
Masters cabin

Ad, ik vraag me ook af, of er echt een stuk geschut in de masterscabin
stond, als je de tekening goed bekijkt, zul je zien, dat er absoluut geen ruimte is.
In geval van gevecht, als de wanden weg waren geklapt, zullen deze pas in stelling zijn gebracht, ze moeten toch ergens met z'n zessen zijn opgeslagen.
Ik neem niet aan , dat ze alle zes in NELSON's cabin stonden, of heb ik het mis??
 
Ik neem niet aan , dat ze alle zes in NELSON's cabin stonden, of heb ik het mis??

Longridge noemt alleen de aanwezigheid van de poorten, en het waarschijnlijke ongemak van de open trap vanuit het eetverblijf naar het quarter deck (buitenruimte).
Maar als je zo naar de verdere indeling kijkt zou je moeten concluderen dat die kanons (4 in het eetverblijf en twee in het slaapverblijf) daar wel degelijk moeten hebben gestaan. Verder ook nog twee in een niet benoemde ruimte (soor voorportaal?). Je kan je bijna niet voorstellen waar deze 8 stukken dan opgeslagen zouden moeten zijn.

full

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt door een moderator:
eetverblijf

Longridge noemt alleen de aanwezigheid van de poorten, en het waarschijnlijke ongemak van de open trap vanuit het eetverblijf naar het quarter deck .

Misschien hebben ze niet allemaal gelijk gegeten.
 
extra ruimte

Hello Victory bouwers,
We zijn bijna op het moment dat we de officiershutten gaan monteren.
In het engelse bouwforum constateerden ze dat er weinig ruimte overblijft tssen de toegangsdeur en het nabijgelegen kanon

.
Wat denken jullie daarvan?
Prettige dag, HenRie
Henrie, ik heb de voorste dekbalk van de off.verbl. in zijn geheel achter de mast geplaatst. Dat levert wat extra ruimte op voor de kanons. Als je echter te ver naar achteren gaat, dan word de ruimte tussen stuurwiel en verblijven erg groot en dat lijkt mij niet zo mooi. gr. pietsan
 
ruimte

Henrie, ik heb de voorste dekbalk van de off.verbl. in zijn geheel achter de mast geplaatst. Dat levert wat extra ruimte op voor de kanons. Als je echter te ver naar achteren gaat, dan word de ruimte tussen stuurwiel en verblijven erg groot en dat lijkt mij niet zo mooi. gr. pietsan


Hoi Pietsan.

Heb je daar een foto van???
 
foto

Hoi Pietsan.

Heb je daar een foto van???
op mijn pers. profiel in mijn album Victory. Ik geloof de drie na laatste foto. Ik hoop dat het daar een beetje te zien is, want het campagnedek ligd er al op. grt. piet
 
verplaatsing

Hoi Pietsan.

Ik heb de foto bekeken, de oplossing lijkt mij zeer voor de hand liggend,
maar denk wel, dat tijdens de gevechten, de wanden omhoog werden geklapt om meer ruimte te hebben, dat deze stukken geschut zo dicht bij de want van de officiers verblijven stonden, maakte eigenlijk niets uit.

Maar je hebt gelijk, voor het gezicht is het beter.
Wat meer ruimte, komt daar het model ten goede.
 
Pietsan,
Het ziet er goed uit, en ook conform de plattegrond van het quarterdeck volgens McKay.
full



De stippellijn bij <- 15 duidt de rand van het poopdeck aan. Verder valt me op dat er volgens McKay enige ruimte bestaat tussen de mizzenmast en de neergang, opgevuld met een kist, zoals ook blijkt uit de foto die ik zelf maakte. Dit blijkt niet op de plattegrond van Longridge die Ad toonde.
full




Wat mij verder opvalt is dat de mizzenmast precies tussen twee poorten instaat. Van stuurboord naar bakboord gezien. Bij mijn model, en op de tekeningen in het magazine, is dat helemaal niet zo.
Daar staat hij precies tussen de derde en vierde poort in, van achteren geteld.
Dus ja, als het model niet met de werkelijkheid overeenkomt en je toch de werkelijkheid wil nabootsen kom je in de problemen. !!

Jan Zwart
 
Laatst bewerkt door een moderator:
kanon, toegangsdeur onder campagne.

Hier nog een duidelijk plaatje, hoe ik het heb afgewerkt en de definitieve opstelling van de 12-ponders bij de toegangs deuren onder de campagne.
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heren, petje af voor dit forum; tekeningen, foto's en uitgebreide info. Zeer leerzaam voor een houtbouw-beginneling. Maak niet overal gebruik van maar wil het wél allemaal weten!
Ga zo door!

Groet, Peter
 
Back
Top