bouw van de LCF Zeven Provincien

o ja, dat vergeet ik nog.
Het is nu eenmaal zo dat er inderdaad een hoop kijkers t.o.v. de reacties. Wees dan blij dat je niet een bouwverslag op Dutchfleet zet. Ik doe dat ook met de Hr. Ms. Onversaagd en dat valt flink tegen.
Modelbouwforum : 33 reacties en ruim 2300 keer bekeken :p . Zelfde verslag op Dutchfleet :15 reacties (incl. die van mijzelf om het verslag te plaatsen) en 570 keer bekeken. :(
Je ziet : het kan altijd erger.;)
 
Laatst bewerkt:
ABS? is dat het zelfde als polystreen? want ik heb er aan gedacht om mijn opbouw te maken van Polystreen maar ik had van meerdere personen gehoord dat dat na zoveel jaar breekbaar wordt. Over het schuren en plamuren zwijg ik. Ik moet zeggen dat ik in het begin heel erg mijn twijfels had, vooral na dat ze in de polyester ging. Na de eerste schuur en plamuur buurt begon ik toch weer een beetje moed te krijgen. Tja het is de eerste zullen we maar denken:) Kben blij dat ik al zo ver ben gekomen.

Gr geert
 
Hout is ook mooi hoor, wel iets minder strak dan plastic maar makkelijker te herstellen.

Ik vind het een prachtige romp geworden, jouw boot wordt mooier dan de mijne!

Freek
 
Hout is ook mooi hoor, wel iets minder strak dan plastic maar makkelijker te herstellen.
Hout is voor in de kachel of voor de BBQ, en is zeker niet makkelijker of moeilijker te herstellen. Dat polystyreen "bros" wordt klopt, maar het doet daar best wel wat jaren over als het onbehandeld blijft. Maar aangezien wij meestal onze schepen van een verfje voorzien levert het "bros" worden geen enkel probleem op. Opbouw van mijn Havila Champion is van 1992 en heeft nog nergens last van. Kortom gewoon de opbouw van polystyreen bouwen, veel strakker, makkelijker en lichter als hout.
 
Hoi Geert,

Voordeel van kunststof boven hout is het ontbreken van nerven, kwasten, splinters etc. Hierdoor bereik je relatief makkelijk een veel strakkere afwerking.

Even wat gebruikerservaring mbt. Polystyreen vs. ABS.

Veroudering;
Als er iemand een foto heeft van zijn eigen model met daarop aantoonbaar en ook zichtbaar schade door veroudering van het polystyreen dan mag hij 'm hier plaatsen. :-)
Ik heb die verhalen ook gehoord, en ik geloof er vooralsnog geen ene moer van. Ik heb hier al jaren een paar vierkante meters polystyreen liggen en gebruik het nog steeds. Slechte verwerking van het materiaal zal wel degelijk effect hebben, dat heb ik zelf gemerkt.

De keuze Selectie ABS of Polystyreen vind ik meer een kwestie van geld en gemak bij de verwerking.

Verlijmen;
Polystyreen las/lijm je makkelijk met Contacta van Revell. Deze lijm is makkelijk doseerbaar, ook bij kleine werkstukken. En is bovendien relatief goedkoop.
ABS lijm je o.a. met PVC lijm of stabilit 2-componenten lijm. Stabilit is prima spul enkel wat bewerkelijk en relatief duur. Vooral geschikt voor het onderwaterwerk en doorvoeren dus. PVC lijm (voor sanitair) is goedkoop en wat stroperig. Dus moeilijk op te brengen bij kleine werkstukken.

Plamuren;
Ik heb hier een grote pot twee-componenten autoplamuur staan. Gaat op beide materialen goed. Het hecht alleen slecht. Er schijnen wel wat plamuursoorten te zijn die beter hechten (o.a. van Revell) maar dat kost dan weer een paar centen.
Aandacht voor ondergrond en afwerking zijn hier dus nodig.
Overigens kan je stabilit wel weer gelijk bij het verlijmen als (dure) plamuur gebruiken)

Kosten plaatmateriaal;
Bij mijn weten is Polystyreen bij de betere schilder/tekenwinkels al voor ong. EUR 12,- per m2 te koop. ABS is denk ik wat duurder.

En als laatste, Evergreen heeft een vrij complete set profielen in polystyreen.

Moraal van dit verhaal; :confused:
Kies een onderdeel van jouw schip waarvan je nog geen idee hebt hoe je dat zou moeten maken en probeer 't eens te bouwen in hout en in kunsstof?
 
Grootste nadeel van ABS vind ik dat het stukken "taaier" is als Polystyreen. Het snijd daardoor veel moeilijker, zeker als je ergens iets als ramen uit moet snijden.
Een ander betaalbaar alternatief is PVC schuimplaat, ook verkrijgbaar in verschillende diktes.
Snijd heel makkelijk, is goed te frezen (tbv ramen maken bv).
Nadeel, iet wat sinasappelachtig oppervlak, en eigenlijk alleen goed te lijmen met secondenlijm of Ruderer
 
Hallo allemaal,
Jullie zouden verkoper van polystreen moeten worden. Het klinkt erg aanlokkelijk:) Misschien bouw ik er mijn volgend model van. Als er een volgend model komt.

@Freeks,
Niet overdrijven:oops:. Jouw model is prachtig en ik vind dat je dat pas kunt zeggen als ze klaar is.

Gr geert
 
update

Hallo allemaal,
Het was een lekker productief weekje:)
eerst de foto's die ik jullie nog schuldig was van de vinnen.
full
full

Dan de foto's van deze week. Na een paar avonden voorbereiden moest het dan eindelijk toch gebeuren. Eerst de gaten geboord voor de schroefassen en natuurlijk fout. Gelukkig was dit niet zo'n ramp. Vanaf achter gezien moest ik ongeveer 2cm meter verder in de romp zitten. Ik ben toen 1,5 cm verschoven. Dus zat ik ongeveer 0,5mm van waar het werkelijke hart zit. En toen meten vijlen weer meten weer vijlen enz. Ik was behoorlijk zenuwachtig(bang dat ze niet op de goed plaats zaten) Uiteindelijk was het goedgekeurd en toen met G4 de boel dicht gesmeerd.
full
full

Nu vergeet ik nog iets. Eerst had ik nog de gaten voor de roeren geboord.
full

En later de roerkoningen er ingelijmd en assen gemaakt.
full

Toen heb ik de steunen gemaakt voor de assen. Ze zijn vast gelijmd met 2 componenten die 30 kilo per cm2 houd.
full
full

De assen kompleet gemaakt en volgepompt met kogellager vet en de snel loop lager vastgelijmd. Ook heb ik op de plaats waar de kardan koppelingen zitten een kleine inkeping gemaakt waar het inbusSchroefje:confused: in valt.
full

Daarna heb ik de roeren gemaakt. Ook van zink met een m4 draad er in. Best dik ik weet niet of het de goede keus is dat m4. De roeren zijn gesoldeerd van daar hier en daar tin resten. De tin resten kon ik er nog niet afhalen omdat ik bang was dat de as zou bewegen. De lijm die er in zit is 2 componenten super lijm. Uit mijn hoofd houdt die lijm 30 kilo per cm2. Als dat niet vast zit:yes:
De schroeven zitten ook vast eerst goed vastgedraaid en toen een klein drupje tien sec. lijm.
Zo dat was een hele berg maar ja ik ben ook elke avond van 7 tot 10.30 bezig geweest. Ik hoop dat het goed is. Dit is toch wel het belangrijkste onderdeel voor een geslaagd varend model.

Gr Geert
 
Laatst bewerkt door een moderator:
G4 hard niet uit

De G4 hardt niet goed uit:evil::evil::showass::n00b::-|:help: geen flauw idee waar het aan kan liggen. Het is wel stijf maar niet hard. Soort van harde kauwgom. Volgende week ga ik het weg halen en denk ik vullen met polyester.
Ik zie trouwens dat het behoorlijk scheef lijkt op de foto's. Dit is echt niet zo de foto's vertekenen.
 
Ik zou twee compenenten epoxyplamuur gebruiken om de schroefassen afte plamuren, het is totaal waterdicht en goed schuurbaar. Zelf heb ik Nylostop gekocht van een verfhanden maar er zijn er meer.
Als je alleen de schroefaskokers in de romp wil verlijmen is constructielijk D4 waarschijnlijk het beste.

Freek
 
@Isola, dat klopt geloof ik niet want met het lijmen lag de boot op z'n kop. Hierbij is wat G4 doorgelekt en aan de onderkant van mijn dek terecht gekomen. Dat harde ook niet uit terwijl het gewoon kaal houd is. Met andere woorden ik gebruik de verkeerde naam voor het goedje wat ik gebruikt heb. Ik ga ff opzoeken wat het dan wel is.

@Freek,
Bedoel je dat ik het gewoon moet laten zitten, het overtollige weghalen en dan dicht plamuren met expoxyplamuur?

gr Geert
 
Laatst bewerkt:
Als je, met het spul wat op de foto rond de kokers te zien is, G4 bedoeld kan ik je uit de droom helpen: dat is geen G4!
G4 is iets "dikker" als water, dus daar kun je deze "plamuur werkzaamheden" nooit mee gedaan hebben.
Wat het wel is kan ik ook niet van de foto afhalen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dag Geert;

Ik ben bang dat reaganten FreekS en Adam gelijk hebben. Ik zou de prut verwijderen en 2 componenten epoxyplamuur gebruiken. Wat hieraan ten grondslag ligt zou ik je ook niet kunnen vertellen, sneu is het wel voor je.

Groeten Sjaak
 
Ja daar ben ik ook achter gekomen(schaam)
Wat het wel is Disboxid 44. Het is duits. De fabriek is Disbon. In nederland staat er een kantoor of iets in Barendrecht. Het wordt voor echt alles gebruikt, vloeren, dakbedekking, staal, schepen. Het zou keihard moeten worden. Helaas niet:( Het kan niet altijd meezitten. In ieder geval bedankt voor jullie meeleven en dan maar een pot epoxyplamuur halen.

Gr geert
 
Back
Top