Zuiderzeebotter 1:20

757AF39B-675A-4FAA-8E3E-80E6A4681F8F.jpeg
Bedankt voor de belangstelling en de bemoedigende woorden. @Ptèr, ja ik buig de planken met de warmte van een verbrander. Terug in het verhaal kun je zien en lezen hoe ik dat doe.
Verder met de beplanking. Eerst een mal maken van aquarelpapier. Het verloop van de planken grofweg afgetekend op de spanten die vervolgens nog gestrookt moeten worden en vlak gemaakt omdat de spanten rond zijn en de planken vlak. Bij een kleine schaal heb je daar geen last van; voor een plank van bv 5mm hoef je het spant niet uit te vlakken. Dan de mal overnemen op de huidplank en in vorm zagen. Dan buigen opdat ie de vorm van het scheepje gaat aannemen en dan passen, passen en nog eens passen en schuren net zolang het naar de zin is. Dan vastlijmen. Kunst is het klemmen. Ik gebruik daar wat schroeven met een stukje hout en een vleugelmoertje om het bij elkaar te houden. Lijmtangen is best lastig. Ik heb een paar klemmen die je met één hand kunt vastzetten, want je komt handen te kort als je aan het lijmen bent want dat moet in korte tijd goed zitten. Dan als het klaar is nog wat afwerken. Ik gebruik meestal een Stanleymesje om te schrapen. Schuren doe ik niet veel.

9F6182FA-67B8-4608-8759-AE1CCB886A3A.jpeg
011140AE-7B23-43B5-A35B-BC793AC38D63.jpeg
EB9008C8-ED4D-4327-8653-4076FA33DE03.jpeg
AE241DAC-0EC4-4512-BDC9-E3F13F3C5B06.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Ze zitten er mooi tegen aan.
Ik gebruik meestal een Stanleymesje om te schrapen. Schuren doe ik niet veel.
Ja dit doe ik ook, met schuurpapier zit je huis zo onder het stof en het is ook mooier als eindresultaat dan met schuurpapier. Het stof wordt niet in het hout gedrukt. De nerven blijven goed zichtbaar.
 
De Engelsen gebruiken de term "spilling" om een plank niet in de breedte te buigen (edge setting) maar via een mal de vorm uit te zagen. Een mooie techniek die ook in op de werf heden bij moderne houten scheepsbouw wordt toegepast.
Een groot voordeel is dat de plank prachtig de vorm van de spanten volgt. Een nadeel is dat de nerf van het hout niet de vorm van de plank volgt. Het is een kwestie van kiezen. In dit geval voor jouw model een juiste keuze denk ik.

Er zijn echt veel manieren om een romp van een schip te beplanken. Het hangt heel erg af van de persoonlijke voorkeur van de bouwer!

Mooi uitgelegd, getoond en gebouwd! :thumbsup:
 
Heel erg mooi zoals je die planken er op deze manier op krijgt Jan, en heel erg mooi getoond ook :worship::worship:
 
Allen maar weer bedankt voor de belangstelling en aardige woorden. @Ptèr jij bedankt voor je uitgebreide uitleg over de wijze van beplanken. Ik vind dat leuk, daar schieten we wat mee op en worden wijzer.
Ik heb niet zozeer een keuze hoeven maken voor de manier waarop ik ging beplanken. Ik volg het cursusboek van Orm van der Laan die in woord en beeld heel duidelijk laat zien hoe je een model van een botter bouwt. Ook de beplanking komt uitgebreid aan bod. Hij zuigt dit niet uit z’n grote duim maar is heel goed ingevoerd in de botterbouw. Peter Dorleyn laat in zijn boek “vierendertig voet in de kiel” de bouw van een botter zien in woord en beeld. Niet alleen de bouw maar ook het hele verhaal en de historie van de botter bouw. Ook hij laat exact zien hoe er beplankt werd. Ik probeer dat ook zoveel alsmogelijk na te bootsen om een zo correct mogelijk model te krijgen. Ik zou trouwens niet weten hoe een plank van zo’n 50 á 60 cm breed in de breedte te buigen is en ja je hebt gelijk dat delen van de planken niet meer de richting van de draad volgen en daardoor zwakker worden.
Blijf schrijven aub, ik ga straks weer een plankje toevoegen.
 
Ik zou trouwens niet weten hoe een plank van zo’n 50 á 60 cm breed in de breedte te buigen is en ja je hebt gelijk dat delen van de planken niet meer de richting van de draad volgen en daardoor zwakker worden.
Blijf schrijven aub, ik ga straks weer een plankje toevoegen.

Aha, hier komt houtselectie om de hoek kijken. ;)
Kromme stamdelen van een boom kun je hiervoor gebruiken. Daarmee loopt de nerf wel mee in de richting van de bocht of zo veel als mogelijk. Helaas is de houtkeuze niet meer zo groot heden ten dagen, maar scheepsbouwers lette er toendertijd erg op.
Die Prins Willem waar je ooit mee begonnen bent had behoorlijk wat knieën op het schip zitten. Bijvoorbeeld om de dekbalken te ondersteunen. Deze werden in die tijd uitgezaagd daar waar de eikenboom een vertakking had. Zie het plaatje hieronder. Ik laat je weer aan je bouw en wil niet al te veel jouw bouwverslag vervuilen met weetjes en feiten.

IMG_0001.jpg

bron: http://zienenweten.blogspot.com/2016/12/hout-voor-de-scheepsbouw.html


Eigenlijk zijn we heden ten dagen een beetje maf dat we eerst alles in rechte planken willen zagen om ze vervolgens met allerlei technieken in een bocht willen krijgen. o_O:weetnie::)
 
Vroeger stond men dichter bij de natuur, er werd veel beter naar dingen gekeken dan nu, materiaal was duur, en men benutte alles maximaal.
Tegenwoordig denken we alles met techniek naar onze hand te kunnen zetten, waarbij er naar verhouding veel wordt verspild.
 
@Ptèr ff niet aan gedacht, ik bedoel die kromgegroeide stammen. Maf zijn we! net zoals @boris279 zegt. Maar waren ze vroeger nu veel slimmer? Er werden ongelofelijk veel schepen gemaakt in Holland, hele bossen werden gesloopt om maar een schip te kunnen maken die vervolgens op z’n eerste reis naar de gallemiezen werd geschoten door de vijand of door slecht weer niet verder dan de Engelse kust kwam. Was dat nu zo slim? Ik denk dat we het nooit leren.
 
Weer een plankje; deze was niet zo moeilijk, is ook wat gemakkelijker te klemmen zo dichter bij de rand. We zullen zien of de rest ookzo gaat waar @Pingu57 nog twijfels over heeft. Thanks voor de belangstelling maar weer. Dat is toch ook een van de leuke dingen van een forum. Tot later
 
Quoute: deze was niet zo moeilijk.

je bescheidenheid siert je maar het is allemaal bizar netjes…
In der beschränkung zeigt sich erst der meister

petje of hoor!
 
Zo stadig maar zeker raak de romp voller en voller met planken. Of dit nou van scratch is soos in Jan ze geval of vanuit een bouwdoos maar de Botterbouwers, maar jullie macht maar hoor! Mooi werk Jan!
 
Back
Top