Ieder van de 4 ketels werd afzonderlijk gestookt. Daarbij werd bij iedere ketel de trek afzonderlijk geregeld met een schuif achter de ketel naar de schoorsteen. In een eerdere post zijn deze trekschuiven al getoond.
Hoe precies de bediening daarvan in ons gemaal is geweest weten we niet en daarvan zijn geen verdere technische details gevonden.
En meer dan een katrol en wat beugels aan de spanten zijn in het bestaande gebouw ook niet meer vinden.
Natuurlijk heeft daar ergens ook een contragewicht gehangen om de last van de zware schuif te compenseren maar we weten dus ook niet waar die hebben gehangen.
Dat dwingt ons om zelf met een plausibele oplossing te komen waarbij we kijken naar oplossingen bij vergelijkbare stoominstallaties.
Vaak hangen zulke contragewichten tegenover de vuuropeningen. Dus achter de stoker. In ons geval tegen de scheidingsmuur tussen de stookruimte en de machinekamer. Daar is ook de meeste vrije ruimte, alleen is dit voor ons geen oplossing omdat een groot deel van deze muur voor onderhoud afneembaar moet blijven….
Daarbij komt dat wij de voorste schuif (- en het contragewicht) bij de opengewerkte muur ook willen laten bewegen. Deze functie kan dan mogelijk ook opgenomen worden in een audio visuele presentatie van de werking van het gemaal.
Dus wij hebben er daarom min of meer (gedwongen) voor gekozen om de contragewichten op te hangen bij de vuuropeningen.
Het vooraanzicht in wording….
De vier contragewichten (optisch samengesteld uit verschillende schijven) tegen het front.
Deze opstelling is overigens niet toevallig want die is afgeleid van de posities van de geleidebeugels aan sommige dakspanten.
Aan de linkerkant, naast de “manometer”, is ruimte gehouden. Daar komt nog een trap die toegang geeft tot de diverse kleppen ed. bovenop de ketels. Dus bovenop het frontje komt dan ook nog een stukje reling.
Aan het plafond hangen katrollen boven de schuiven en boven de contragewichten.
Hier liggen de katrollen bij het frontje (nog los) op de dakspanten. De steunbalken worden bij definitieve plaatsing nog ingekort.
Hier twee ophangingen bij de schuiven
Dan nog een open vraag…..wij staan open voor suggesties….
Voor de verbinding tussen de schuiven en de contragewichten twijfelen we.
Staalkabels zijn nu logisch, maar die werden rond die tijd pas uitgevonden. Dus waren dat kettingen of touw….
De geleidebeugels aan de dakspanten in het gebouw zijn eigenlijk alleen maar ruime U vormige bogen.
Een ketting zou daar toch niet goed in lopen….dat zou dus wijzen op touwen…, maar over de katrollen zouden wel kettingen hebben kunnen lopen…
Ook hebben we wat twijfel of touw een goede keus is voor de ophanging van de schuiven vanwege de mogelijk hoge omgevingstemperatuur achter bij de schuiven. Maar misschien schatten we dit verkeerd in…..maar ik kan nergens iets vinden over de temperatuurbestendigheid van touwsoorten.
Voorlopig denken wij voor onze maquette daarom nu aan een combinatie… bijv. een ketting vanaf de schuiven tot ergens boven het midden van de ketels en daarna touw tot aan het contragewicht….
Zo’n verbinding van ketting en touw geeft ons ook nl. de mogelijkheid om daar een losneembare verbinding van te maken. Zoiets is uiteindelijk toch nodig is om het maquettegebouw te kunnen wegnemen voor onderhoud.
Gr. Jan Blonk