Henk,
Omdat nog helemaal niet vast staat hoe vaak de machine uitgebouwd moet worden en of er dan een probleem ontstaat ga ik dat er voorlopig ook niet van maken. Mocht het in de toekomst zover komen dan is de bronzen bus er zo uit geboord. Achter de huidige opstelling zit ook een gedachte want in dit geval komt er geen kracht op de tere schepraderen als de machine uitgebouwd moet worden.
Groet, Jan.
in aanvulling hierop.
De opzet van de gehele maquette is om het rechthoekige hoofd gebouw als een deksel van een doos te kunnen lichten. De behuizing van de schepraderen aan beide zijden van het gebouw , en de schoorsteen blijven daarbij staan.
Op deze manier ontstaat vrije toegang tot de machine om onderhoud te kunnen doen waarbij de schepraderen nog steeds gekoppeld zijn aan de machine. Omdat we er voor onderhoud straks ook onder de machine makkelijk bij kunnen is het misschien helemaal niet nodig om dit los te koppelen.
Maar we willen wel voorbereid zijn om in uiterste noodzaakt toch de machine te kunnen verwijderen. En daarvoor heeft Jan de koppeling met de schuifbus toegepast..
Ook niet onbelangrijk....
Voor de afbouw van de machine en de lagering was het nodig om de uitgaande as te positioneren, en dat kon ook alleen door deze korte as te gebruiken en deze dan op het uiteinde (bij de muurdoorvoer) te lageren.
(In het echt was vroeger de schepradas wel één geheel die door een opening in de muur naar binnenkwam).
Omdat we de behuizing van de schepraderen nog moet maken, kunnen we nu ook nog niet bepalen hoe , en ook welke, lagers van de as van de schepraderen “vast en los” worden. Logischerwijs zijn dit meestal toch de buitenste lagerposities.
Wellicht blijkt het later zelfs noodzakelijk om bijv. langere schuifbussen te gebruiken en deze naar binnen ( richting machine) te trekken omdat we er vanwege de vaste schepradbehuizingen misschien niet eens goed bij kunnen.
Ook dat heeft invloed op de manier waarop we de uiteindelijke keuzes voor de lagering moeten maken.
Voor de voortgang van de bouw moeten we tussendoor keuzes maken en daarbij kunnen we soms niet anders dan sommige constructiedetails nog even voor ons uit schuiven..
Gr. Jan B.