Verslag van de Willem barentsz van Kolderstok schaal 1:50

De 2e lat van 4 mm is verlijmd aan de bovenkant en onder bij het achterschip is de 2e insteker tegen de achtersteven aan gelijmd,
JPG_1177_6046_bewerkt-1.jpg

door deze insteker word alles mooi in lijn getrokken en past de volgende lat er zonder moeite weer tegen, (de lat moet nog worden voor gebogen, het is maar om even te tonen hoe mooi het aansluit dankzij de insteker)
JPG_1178_6047_bewerkt-1.jpg


De beplanking rond de boeg ziet er wat anders uit, door het eerdere foutje van de 1e (basis) lat, er komt nog één lat van 4 mm boven op de zelfde manier...
JPG_1176_6045_bewerkt-1.jpg
 
De laatste lat van 4 mm is verlijmd, bakboord al droog en stuurboord nog in de klemmen. Ik kom precies uit aan de bovenkant van de voorsteven, dus goed opgemeten :)
JPG_1179_6048_bewerkt-1.jpg

Er komt nog één lat boven op de beplanking van 2x3 mm liggend, dus er komt nog 2 mm bij, wat zo te zien wel gaat lukken en anders pas ik er wel een mouw aan...;)
JPG_1180_6049_bewerkt-1.jpg


Dan verder naar de kiel toe met de beplanking en de 1e lat is aan beide kanten behoorlijk verjongt, zelfs iets meer dan de halve plank breedte, dit is gedaan om de boel een beetje recht te trekken, zodat ik straks niet met 'rare' puntjes moet gaan werken, (de latten zijn hier allemaal 6 mm breed)
JPG_1181_6050_bewerkt-1.jpg

even vast gepind zodat het beter zichtbaar word wat de bedoeling is,
JPG_1182_6051_bewerkt-1.jpg

Ook de volgende lat word aan beide kanten verjongt, maar wel ietsie minder....
 
Ik ben heel benieuwd hoe je uit gaat komen met de berghouten en de geschutspoorten. Ik heb geen enkele insteker gebruikt en pas de laatste lat meer als de helft moeten verjongen. Vreemd.
 
Ik heb geen enkele insteker gebruikt en pas de laatste lat meer als de helft moeten verjongen. Vreemd.

Er is hier niets vreemds aan hoor, ik ben een tikkie verkeerd begonnen, dus logisch dat het verloop dan anders is en ik heb zo mijn eigen manier van beplanken. Nee, het enige wat vreemd is, is het woord 'vreemd' zelf ;)
 
Er is hier niets vreemds aan hoor, ik ben een tikkie verkeerd begonnen, dus logisch dat het verloop dan anders is en ik heb zo mijn eigen manier van beplanken. Nee, het enige wat vreemd is, is het woord 'vreemd' zelf ;)
Dan maar een tikkie corrigeren hè Piet! En dat doe je mooi zo.
 
Ik heb zo'n beetje alles aspecten van het beplanken in dit verslag voorbij laten komen inclusief de fout(jes) en oplossingen, dus de laatste 4 latten aan beide kanten (stuurboord nog 4 en een half) sla ik over in het verslag, daar dit nog maar een kwestie is van dicht maken en verjongen,
JPG_1184_6053_bewerkt-1.jpg

De volgende update dus als de romp dicht is. Dit kan evengoed nog wel een aantal dagen in beslag nemen omdat ik nog steeds in de lappenmand verkeer (uiteindelijke behandeling is op 2 februari) ben ik helaas nog niet in staat om veel meer dan een goed half uur per dag te bouwen. Maar ik vind dat zelf geen probleem, tenslotte staat geduld bij mij hoog in het vaandel ;)
 
Tussen de bedrijvigheid door als er het één en ander ligt te drogen ben ik begonnen aan een standaard voor het model. De inspiratie voor de standaard heb ik van een foto die @*Hans* plaatste in de gelagkamer op deze pagina; De Zeventiende Eeuwse Gelagkamer | Pagina 695 | ModelbouwForum.nl. (post 13893). Op de laatste foto staat een botter met een standaard die uit twee delen bestaat en zoiets ga ik ook fabriceren voor dit model. Op de foto de materialen die ik hiervoor ga gebruiken;
JPG_1186_6055_bewerkt-1.jpg

(s) zijn twee oude schaakstukken (paarden) waar ik de kop vanaf heb gezaagd en waarvan de rechtse al gereed is cq in vorm gebracht. (t) zijn twee plaatjes triplex van 30 x35 x 4 mm. (m) zijn twee plaatjes mdf van 95 x 60 x 3 mm. (b) zijn stukjes resthout van de beplanking van het model en (L) zijn linden latten van 6 x 1 mm. Al het materiaal komt uit eigen voorraad en het mdf en triplex is al op maat gezaagd.
Ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om dit te zien veranderen in een standaard voor het model....
 
Back
Top