Statenjacht uit 1678

Gisteren het zwaard aan SB afgehangen, dus dat is weer een klusje geklaard,
JPG_7272_3753_bewerkt-1.jpg

nu eerst maar de puttingijzers plaatsen en dan verder met de boeg.
 
Vandaag ook de rusten voorzien van puttingijzers en jufferblokken,
rust_bewerkt-1.jpg

(ik heb juffers uit mijn eigen assortiment genomen, omdat één van de juffers uit de kit kapot is gegaan, geen enkel punt, want ik heb er genoeg)

Ik moet nu nog het één en ander aan de boeg/scheg doen en de ornamenten in model schuren/vijlen en plaatsen waarna de romp gereed is.
 
Het is maar stilletjes hier..., zal wel aan het mooie weer liggen vermoed ik, bij mij gaat het ook niet zo hard op het moment.

Vandaag ga ik proberen de slooiknieën in model te schuren/vijlen, waarna ze aan de scheg kunnen worden bevestigd,
slooi_bewerkt-1.jpg

Je ziet wel op de foto, dat de onderste twee (één aan stuur- en één aan bakboord) wel behoorlijk wat bijgewerkt dienen te worden (A), terwijl de bovenste (B) die uit één stuk bestaat eigenlijk wel meevalt omdat deze wat beter past, hier hoeft alleen de ronding die op het berghout komt wat bijgewerkt worden zodat de voorkant tegen de scheg komt.
Als de knieën in model zijn gebracht en geplaatst, werk ik meteen heel de boeg maar af incl. de ornamenten enz.
 
Vandaag een begin gemaakt met de opbouw van de scheg/boeg. Alle benodigde ornamentjes zijn op maat gevijld en geschilderd (onder op de foto).. Boven op de foto de twee koppen alwaar de ankertrossen door de open mond worden gevoerd (later) en aan de binnenkant (midden op de foto) de kluisgaten wat opgeleukt met een verdikking (kraag) gemaakt van 6 mm rondhout en in model gevijld, waardoor de diameter gereduceerd is tot 5 mm.
My Collage_bewerkt-1.jpg

Morgen (als het er van komt), de slooiknieën op maat maken, waarna alles geplaatst kan worden op/aan de scheg/boeg.
 
Laatst bewerkt:
Nog steeds aan het worstelen met de slooiknieën, vandaag de finishing touch waarna alles op het model kan worden geplaatst/gelijmd,
JPG_7312_3766_bewerkt-1.jpg

A en C zijn helemaal op maat en B moet nog een tikkie worden bijgewerkt, dat lijkt eenvoudiger als het is om de knieën perfect te laten passen en tevens de symmetrie te handhaven. Ik ben er een aantal uren mee zoet geweest.

Ik heb het wapenschildje aan de leeuw bevestigd en even op de scheg geplaatst om te zien hoe dat staat en het valt niet tegen,
JPG_7316_3767_bewerkt-1.jpg

Ik had in eerste instantie mijn twijfels over de rode kleur, maar gezien die hier en daar terug komt is het toch wel mooi. Ik heb getracht om het gezicht van de leeuw iets of wat een uitdrukking te geven door met een tandenstoker de verf uit de ogen te halen en wat over de tong gekrast zo dat die ook zichtbaar werd.

Achter de leeuw staat een extra latje in de lijmklemmen tegen de voorsteven. Het latje dient om de bevestiging van een jufferblok weg te werken en word natuurlijk nog op kleur gebracht. (kom ik nog op terug)
 
De scheg/boeg is gereed, waarmee de romp op diverse ornamentjes na gereed is
boeg_bewerkt-1.jpg

Alles is gedaan zoals de beschrijving laat zien, eigen inbreng zijn de nageltjes op de kopse kanten van de knieën en het jufferblok zit iets anders vast als in de bouwbeschrijving, nl. met een oogbout en touwwerk. Tevens heb ik de onderste slooiknieën iets korter gemaakt aan de voorkant gewoon omdat ik dat er beter vind uitzien.
(wat ik nog vergeten ben in een eerder stadium van de bouw is de messing ring die gemaakt word van een messingstrip alwaar het eind van de boegspriet in vast komt aan de binnenkant van de steven. Dit moet natuurlijk nog wel gebeuren alhoewel het nu iets moeilijker is omdat ik er niet zo goed meer bij kan, maar er is nog wel wat ruimte om te boren dus ook dat komt goed)

JPG_7327_3773_bewerkt-1.jpg
 
Laatst bewerkt:
De messingring om de boegspriet te bevestigen die ik dus ben vergeten, had er op gemoeten voor het plaatsen van de spil en kraanbalken, heb ik iets anders gemaakt omdat gaatjes boren in de steven (binnenkant) zeer lastig bleek, daar er nu dus van alles in de weg staat. Ik heb de ring nu gemaakt van hout en op het potdek gelijmd, wat het volgende resultaat geeft,
spriet_bewerkt-1.jpg
De onderkant van de ring is plat en enigszins afgeschuind door de lichte hoek op het potdek zodat het lijmoppervlak zo groot mogelijk word. De diameter van de ring is 6 mm evenals de spriet op dat punt. Na verlijming en drogen is de ring in de kleur van het potdek geschilderd. De onderste twee plaatjes laten zien dat de spriet mooi past in houder aan de scheg en de ring op het potdek.
 
Ook heb ik besloten om nog twee stukken op het model te plaatsen, die of voor de nu lege poorten komen te staan of vast gesjort aan dek, dat bekijk ik nog even. Nu bezig met het in elkaar zetten van de twee stukken,
JPG_7332_3778_bewerkt-1.jpg

Ook deze blokjes heb ik evenals die van de stukken die er al staan zelf gemaakt van een stukje lindehout, daar mijn kleinste blokken in mijn voorraad 4 mm zijn en dat vind ik net iets te groot. Deze zijn ong. 3 mm.
 
Keurig opgelost Piet. :thumbsup:
Bedankt Adri, maar alhoewel het een aardige oplossing is, is de constructie wel aanzienlijk zwakker als een messing ring die met 2 nagels in de steven is bevestigd, zoals de bouwbeschrijving laat zien. Onderstaande foto maakt duidelijk wat ik bedoel,
JPG_7334.jpg

Tussen de witte pijlen komt nog een sjorring van touwwerk, waardoor er dus meer kracht op de ring komt te staan bij de gele pijl met de tekst 'zwakke plek' (hefboom effect). Daar deze ring met wat houtlijm op het potdek is gelijmd, kun je daar uiteraard niet al te hard aan trekken want dan komt het los (waarschijnlijk). Misschien valt het mee, maar als eventueel alternatief zet ik tussen de rode sterretjes een kleine talie met 2,5 mm juffers (Die heb ik nog liggen) en een talreep, waardoor ik de neer waarste kracht compenseer. De kleine talie gaat niet opvallen en misschien is het ook niet nodig omdat de spriet vast word gelijmd in de houder aan de scheg en het tuig van de zeilen trekt de spriet in tegenover gestelde richting.

Maar ik kan beter nu even nadenken over wat ik doe en verander want het zou toch lullig zijn als straks al het tuig er op zit en de ring komt los.....:mad:
 
Mooie oplossing Piet, (nu maar hopen dat het niet te hard gaat waaien :D)
Zou zo dicht mogelijk tegen de ring aan gaan met de sjorring, denk dat er dan weinig mis kan gaan.
Het is een mooi scheepje geworden.

Chris
 
Vanmiddag de boegspriet voorzien van; vlaggenmast, knie/houder met het kleine ezelshoofd voor de vlaggenmast, de beide schijfklampen met schijf (de schijven zijn gemaakt van 5 mm rondhout) en een klampje voor de sjorring. Achter de vlaggenmast houder is een gaatje geboord voor het latere tuig en één onder de mastkloot voor de vlaggen lijn. De spriet is verder licht afgeschuint (in dit geval van 6 mm achter naar 4,5 mm aan de top). Dus wat de boegspriet betreft eigenlijk geen bijzonderheden en vrij eenvoudig te maken.
spriet_bewerkt-1.jpg

Bij het witte pijltje heb ik nog een extra pin door de houder en de voorsteven gedaan zodat de houder stevig vast zit, waar de spriet straks in vast word gelijmd. De ring achter op het potdek waar het achterste stuk van de spriet in zit heb ik vervangen omdat de vorige iets te laag zat zodat de hoek van de boegspriet niet correct was. Als extraatje is de klamp op de vlaggenmast om later de vlaggenlijn op te beleggen en een aardig detail is dat de schijven in de schijfklampen (foto rechts) kunnen draaien, dat is natuurlijk niet echt nodig, maar wel leuk:)

Nu de boel nog beitsen en schilderen, waarna de spriet kan worden vast gezet
 
De ring is geschilderd, de spriet gebeitst en de sjorring zit er ook op,
gereed_bewerkt-1.jpg

Het bijgeleverde rondhout kleurt wat anders als het notenhout nadat het is gebeitst (zelfde beits), niet erg want de masten e.d. mogen wat mij betreft wel wat afwijken qua kleur.
De spriet is stevig vast gelijmd in de houder aan de steven, dus dat valt achteraf dan weer mee, ik denk niet dat dit nog los gaat komen....

Wat rest aan de romp zijn nog de ornamentjes, de ankers en de vier stoothouten. De ornamentjes ga ik nu proberen te plaatsen en de ankers en stoothouten komen pas aan bod als masten, zeil en tuigage gereed zijn.
 
Back
Top