Sloep van de hmav Bounty

Vandaag de doften (zitplaatsten), knieën, boeg- en achterstuk en vulstukken aan de boeg en achterschip voor de beplanking gemonteerd;

De knieën die aan weerszijde van elke doft worden gelijmd tegen de spanten zijn erg klein, dus het roet verwijderen en het lijmen was een lastig klusje, lijmresten hoe klein ook zijn geen optie, omdat lijm en beits niet samen gaan....
JPG_0261_5496_bewerkt-1.jpg

maar het is allemaal goed gekomen en ze zitten er netjes op,
JPG_0264_5498_bewerkt-1.jpg


Vulstukken bij het achterschip voor de beplanking, (worden na het schuren bijgewerkt met beits)
JPG_0266_5499_bewerkt-1.jpg

en bij het voorschip,
JPG_0267_5500_bewerkt-1.jpg


volgende stap is spanten en vulstukken in model schuren, waarna de 1e beplanking er op kan,
JPG_0268_5501_bewerkt-1.jpg
 
Laatst bewerkt:
Nu kom ik iets later binnenvallen en heb nog geen Duveltje waargenomen maar dat komt denk ik nog wel. Het schip zal uiteindelijk weer een prachtig exemplaar worden waar je later weer een biertje op kan nemen. Ik blijf af en toe binnenlopen om de vorderingen te volgen Veel succes Piet.
 
voorbereiding beplanking;

Een ieder weet inmiddels wel dat het noodzakelijk is om de spanten van je model af te schuinen zodat de huidgangen de spanten raken over de volle breedte van de zijkanten en je een mooi verloop van je gangen krijgt zonder bulten en/of deuken en tevens voldoende lijm oppervlak.
In al mijn verslagen merk ik op dat dit proces belangrijk is en indien goed uitgevoerd je beplanking een héél stuk makkelijker word en je tevens een mooie symmetrische romp krijgt, wat uiteraard ten goede komt aan de uitstraling van je model.

Je kan natuurlijk een schuurblok nemen en op het oog willekeurig gaan schuren, waardoor je waarschijnlijk een heel eind in de goede richting gaat komen. Wanneer je echter de tijd neemt om eerst te bepalen waar en hoeveel en in welke hoek je moet schuren, dan schuur je nooit te weinig en zeker niet teveel!

Dus voor je begint te schuren is het raadzaam om hier en daar op je model een voor gebogen lat aan te brengen zodat je kan zien waar de lat de spanten goed raakt en waar niet,
JPG_0273_5504_bewerkt-1.jpg

Op bovenstaande foto heb ik een lat rond de boeg gelegd en vast gepind, waarna je goed kunt zien waar de lat de spant(en) goed raakt en waar niet. Bij de witte pijl raakt de lat de spant over de hele breedte, dus daar moet in principe niets worden weggeschuurd (voorlopig want na het schuren van de overige spanten waardoor je dus materiaal verwijderd kan dit alsnog een beetje veranderen).
De gele pijl toont een lichte hoek, dus daar moet weinig worden weggeschuurd in een lichte hoek naar voren. De rode pijlen laten zien dat de hoek die de lat maakt ten opzichte van de spanten al heel wat groter is, dus dien je daar ook wat meer weg te schuren (ook schuin naar voren) en tenslotte laat het blauwe pijltje een knik zien bij het vulstuk, waar je dus dit gedeelte ook wat moet bijwerken.

Belangrijk is om de lat op verschillende plaatsen van je spant te houden omdat naar mate je bij de kiel komt de weg te schuren hoeken kleiner worden, zodat je dus niet over de hele breedte van je spant evenveel wegschuurt.

JPG_0270_5502_bewerkt-1.jpg

Een lat bij het achterschip is evenredig belangrijk als die bij de boeg zoals te zien op bovenstaande foto. (de spanten in het middenschip behoeven over het algemeen niet of nauwelijks te worden aangepast, echter controle is ook daar noodzakelijk omdat er wel eens een spant te diep ligt of juist wat te ver uitsteekt)
Het blauwe pijltje toont hier een lichte hoek, dus weinig schuren. De hoeken bij de rode pijlen zijn weer wat groter en hier zie je ook een opening, hetgeen komt doordat de zijkant van het hekstuk haaks staat met de kiel (gele pijltjes) dus hier moet eerst dit gedeelte worden afgeschuind, waardoor de openingen bij de rode pijltjes verdwijnen. Als de lat overal de spanten raakt dan nog de spanten bij de rode pijlen wat afschuinen net zolang tot de lat alle spanten goed over de hele breedte van de vlakken raakt.

JPG_0271_5503_bewerkt-1.jpg

ook bij het achterschip de lat op verschillende plaatsen over de spanten leggen zodat je niet teveel of te weinig wegschuurt. De rode pijl is weer het hekstuk wat moet worden afgeschuind tot de opening bij de blauwe pijltjes weg is en bij de witte pijl moet weer wat minder worden geschuurd.

Als je tijdens het schuren zeer regelmatig met je gebogen lat kijkt of deze mooi aansluit, dan word het beplanken kinderspel...;)
 
Spanten schuren,

vanmiddag de spanten geschuurd;
JPG_0275_5506_bewerkt-1.jpg

Omdat de spanten eerst gebeitst waren is goed te zien waar er geschuurd werd en waar niet. Het vulstuk bij de boeg waar eerst (te zien in de vorige update) een lelijke knik zat is aan de bovenkant iets meer afgeschuind (bovenste pijl) als aan de onderkant waardoor de knik verdwenen is. Ook is te zien dat de lat nu overal alle spanten geheel raakt zonder knikken of andere onregelmatigheden

JPG_0276_5507_bewerkt-1.jpg

Ook bij het achterschip loopt de lat nu mooi en gelijkmatig langs alle spanten

JPG_0274_5505_bewerkt-1.jpg

en na het zorgvuldig afschuinen van het hekstuk en de voorliggende spanten is de opening helemaal weg en sluit ook hier alles netjes aan.
Is even werk om dit goed te doen, veel controleren tijdens het schuren, maar je krijgt hierdoor een mooie romp en de beplanking word een stukje makkelijker:)
 
Ongelukje...:(

Het model is op de grond gevallen, waardoor de boeg precies voor het 3e spant compleet afbrak, op de foto is de rode lijn de breuk,
JPG_0283_5512_bewerkt-1.jpg

Vast klemmen op dat punt is niet mogelijk, dus heb ik de kiel gebruikt om de boeg in positie te houden tot de lijm droog is. Ik ga dit toch maar een paar uurtjes laten drogen en uitharden voor ik verder ga.
De breuk op dat punt is achteraf wel logisch omdat de valse kiel op dat punt meer dan de helft smaller is als net na het spant en ik had de vulstukken alleen op de valse kiel had gelijmd, nu heb ik ook lijm tussen het spant en de vulstukken gedaan waardoor de constructie wel wat steviger zal worden.
 
nou zeg, wel voorzichtig met andermans spullen Piet. :):)

maar gelukkig is het hout en bijna altijd onzichtbaar te herstellen.
Een deze dagen was ik de boegspriet aan het aanpassen voor het ophangen van het razeil en toe greep de Dremel zich vast in het touwwerk. Resultaat de hanenpoten van de fokkemast waren in 1 klap verdwenen. Dus maar weer opnieuw gemaakt.
 
Bedankt voor het medeleven mannen, maar de breuk is onzichtbaar hersteld, dus geen man overboord;). En schelden doe ik daar niet om hoor @Hans Groenenberg , het is niet het 1e en waarschijnlijk ook niet het laatste ongelukje... (shit happens, ook in de modelbouw:rolleyes:)

Ik ga nu eerst de kiel er op lijmen waardoor de constructie nog steviger word, waarna ik kan gaan beplanken....
 
Back
Top