Kontronik Pyro 850 5+5YY 1.6mm, 470rpm/V
Hierbij een uitgebreid verslag van het herwikkelen van de Pyro 850-24:
Dit is de grote broer van de Pyro 800, het verschil zit hem in de 5mm langere stator: 25mm vs 20mm.
Beide motoren hebben een 50mm statordiameter, in Scorpion terminologie is de 850 dus eigenlijk een 5025. Maar een belangrijk verschil is dat de 8xx serie 14-polers zijn, wat meer koppel genereert dan een 10-poler. Een ander voordeel is dat je voor hetzelfde toerental bij een 14-poler minder windingen nodig hebt, wat de inwendige weerstand verlaagt. Keerzijde is dat de ijzerverliezen groter zijn, maar hoe dat in de praktijk uitpakt moeten we nog zien.
Mij werd gevraagd of ik voor de Banshee een nieuwe 850-24 kon omwikkelen naar ongeveer 470rpm/V.
De 850 is stock nl niet bepaald geschikt voor toepassing in een heli: er is alleen een F3A versie leverbaar met 240rpm/V, veel te langzaam voor heli's maar wel geschikt voor vliegtuigen.
Vandaar ook het schroefraad op de as.
Vergeleken met de HK-4530 van Scorpion lijkt de 850 wat forser maar beide motoren zijn op 4 a 5 gram
na 575gram zwaar, zonder connectors en pinions:
Wat me opvalt aan de constructie:
DEGELIJK. Deze motor is eigenlijk wat de Pyro 700 had kunnen zijn: robuuste lagers en een as die in de motor dikker is dan erbuiten. Bij de 850 is de verloop van 10mm in de motor naar 8mm erbuiten.
De statorvorm is wat meer gericht op veel ijzer in het magnetisch circuit, de tanden zijn bv bijna 1mm breder dan die van de HK-5035. Het doet me een beetje denken aan het ontwerp van de Quantum/Xera stators: meer ijzerdoorsnede ten koste van een beetje koperdoorsnede.
Wat ook opvalt zijn de extreem scherpe randen van de hamerkoppen: bij het wikkelen absoluut oppassen want je beschadigt er zo de draadisolatie mee.
De magneten zijn super netjes verlijmd en rusten tegen een richel aan de voorkant.
De coating van de stator is van hetzelfde "niet zo beste" kwaliteit als de 700 stator: hier en daar zijn bobbels te vinden die wikkelruimte wegnemen. Het ergste is nog dat je hierdoor niet alle slots op precies dezelfde manier kunt vullen. Dus hier de vijl maar doorheen gehaald:
De originele wikkeling is 8+9 turns in Delta met 0,95mm draaddiameter (dikte gelijk aan Pyro 700-45).
Dit geeft 12mm^2 koperoppervlak in een slot:
Een test van het origineel laat zien dat de geadverteerde n spec netjes is gespecificeerd: 238rpm/V met 18graden YGE equivalente timing.
Kort samengevat waren er de volgende eisen voor de herwikkelde versie:
1: ~470rpm/V nspec
2: Veel power, maar niet extreem. Dus wat koelruimte zou mooi zijn.
3: YY verschakeling voor goede betrouwbaarheid t.o.v. de dikdraad Delta wikkelingen.
Teruggerekend van de originele n spec en de gebruikte wikkeling kwam ik op 10draden in een slot voor de gewenste n spec in YY.
Een vultest met 1.6mm draad laat een niet al te extreme vulling zien: 8-9 draden kunnen in de eerste laag en 1 of 2 komen dan in de 2e laag terecht. Dit geeft al 66% extra kopervulling, dus dat ging ik ook wikkelen:
Begonnen met wikkelen, de vulling lijkt goed, toch op elke oneven/even tand de 5e draad in de eerste laag weten te krijgen. De draadlengte lijkt hierdoor onnodig langer te worden, vergeleken met gewoon in de 2e laag leggen, maar het is toch 2mm korter:
De complete wikkeling, onvergoten:
De YY verschakeling, ongesoldeerd:
Hier zijn ze gesoldeerd. Er is weinig ruimte onder de statordrager, dus de verschakeling moet zo laag mogelijk gemaakt worden:
Verschakeling klaar. Ernaast een herwikkelde Pyro 700 ter vergelijking:
Een testfit van de drager laat zien waar het krap is. Ik heb het met rood gemarkeerd om dit later met de dremel bij te werken.
In de blauwe cirkel: aluminium spaantjes die achtergebleven zijn van de productie. Dat verwacht en wil je niet in deze prijsklasse:
Hier zicht op de plaatsen van de drager die zijn bewerkt: er is maar tot ongeveer 0.5mm diepte geslepen, meer was niet nodig. Op deze kale plekjes plak ik later een klein stukje isopapier die ook nog door de verschakeling klem zit. Dit om het risico vaan doortrillen/schuren zoveel mogelijk te beperken.
Zoals ik bij alle motoren doe wordt ook het gebied waar de draden naar buiten gaan van alle scherpe randjes ontdaan, zowel binnen als buiten:
Wikkelingen vergoten, ook weer voor de lange termijn betrouwbaarheid:
In de bodem van de rotor was geen pasring aanwezig, dus die ook geplaatst. Dit zorgt voor verminderde slijtage van het aluminium van de rotor tegen de binnenring van het lager:
Hier nog twee groepsfoto's: Align 750Mx vs Pyro 850 vs Pyro 700:
Onderkant:
De as is ook ingekort: het afslijpen van het schroefdraad laat nog 25-26mm aslengte uitsteken, wat voor de Banshee een ideale lengte is: de pinion heeft dan nog een beetje marge om op en neer te schuiven voor een goede uitlijning.
De complete motor. n spec is dus 463rpm/V geworden.
Ik heb bijna spijt dat ik hem moet opsturen...