Royal Caroline 1749 - Kitbashing - Werfregister

Dag 343: 5/10/2021 3u55

Klamp tegen de bakboordzijde van de top van de kruismast gemaakt, voor de ophanging van de bezaansroede.

Kikker voor op de knie van de “jackstaff” gemaakt uit noten 1 x 1,5 mm, in vorm geslepen met een schuurschijf op de Dremel met flexibele as, en voorzien van 2 gaatjes van 0,5 mm voor de bevestigingspinnen en gezekerd met 2 stukjes messingdraad van 0,4 mm.

Puttingijzers op de Royal Caroline bestaan uit een enkele gesmede staaf die van de strop rond het onderste jufferblok naar de romp loopt en net boven het bovenste berghout met een puttingbout wordt bevestigd. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de zogenaamde “katplaat” zoals de kit voorziet. Deze staven hebben elk een andere lengte door de helling van de hoofdtouwen, in wiens verlengde ze liggen.

Om dit lengteverschil, ook al is dat soms maar enkele tienden van een mm, op te vangen, worden de puttingijzers in zwart koord 0,5 mm uitgevoerd. Ze zijn met een imitatie oogsplits aan de stroppen van de jufferblokken bevestigd.

Met een koord, met een lus over de masttop gelegd, en over het midden van de jufferblok geleid, wordt de plaats van de puttingbout bepaald.
IMGP4996.JPG


Dan boor ik een 0,8 mm gaatje. Met een tang positioneer ik een 0,9 mm dikke messing nagel en tik die in met en kleine hamer tot deze nagel nog ongeveer 1,5 mm uitsteekt. Dan draai ik het puttingijzer er rond, verzwaar het uiteinde met een pincet en tik de nagel helemaal in met een doorslag en hamer. Het touweind wordt geborgd met een weinig vloeibare CA-lijm, aangebracht met het oog van een forse naald. Door ermee over de ganse lengte van het touw te strijken wordt dit stijf en wordt de illusie van een perfect op maat gesmede staaf compleet. Na uitharden van de lijm wordt het uiteinde zo kort mogelijk tegen de nagelkop afgesneden met een rond hobbymes. Ten slotte wordt de nagelkop, na opwrijven met een glasvezelpen, met patina zwart aangestipt.
IMGP4995.JPG

IMGP4997.JPG

IMGP4998.JPG

IMGP4999.JPG


Veel modelbouwplezier
 
Dat gaat mooi zo Herman!
Op de ontmoetingsdag hadden we het even over mijn takel van het luik waarbij je vertelde een mooie manier te weten om dit te maken. . Iets met een naald en het splitsen van het touw.
Zou je onder het kopje "Vaardigheden" dit eens voor kunnen doen?
 
Laatst bewerkt:
Dag 344: 6/10/2021 2u00

Het zwarten van de puttingbouten was niet geheel naar mijn zin. Daarom heb ik ze nog eens nagelopen met zwarte Humbrolverf.

Stroppen gemaakt voor rond de grote mast.

De eerste bevat een enigszins driehoekig geschuurde jufferblok, met een plat bindsel vastgezet in een 0,75 mm koord en aan beide uiteinden voorzien van een oogsplits. Hieraan wordt de kruisstag bevestigd.
IMGP5000.JPG


De 2e bevat ook een driehoekig geschuurde jufferblok en 2 kousen (thimbles), en is ook aan beide uiteinden voorzien van een oogsplits. Deze dient voor het bevestigen van de kruisstengestag.

Beide stroppen zijn met een “roselashing” aan de mast bevestigd, de eerste net boven de reling van de statiekajuit, de 2e net onder de nommerstukken.
IMGP5001.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Dank voor alle leuke reacties :thumbsup:

Dag 345: 7/10/2021 1u30

Strop gemaakt voor net onder de nommerstukken van de fokkemast: Een 4,5 mm enkelschijfs blok, gemaakt zoals hierna beschreven, met een plat bindsel in een 0,75 mm touw bevestigd, en dit voorzien van 2 oogsplitsen. Het geheel met een plat bindsel aan de mast bevestigd.
IMGP5011.JPG
IMGP5012.JPG


Twee 5 mm enkelschijfblokjes met Dremel (schuurschijf en 0,7 mm boor) sleutelvijl en schuurlatje bewerkt tot 4,5 mm blokjes.

Links de staandaardblok uit de kit, rechts na bewerking
IMGP5013.JPG


Voorzien van een strop 0,5mm zwart met bindsel en oogsplits aan het korte eind. Het lange eind wordt rond de top van de kruismast gelegd, door het oog en terug met bindseltjes aan het staand part van het lange eind vast gemaakt. Dit afbinden zal ik maar doen als de hoofdtouwen van het want van de kruismast en de kruisstag geplaatst zijn De enkelschijfblokken dienen voor de piekeval van de bezaansroede.
IMGP5014.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Dag 346: 8/10/2021 2u15

Messing beugeltje voor het vastzetten van de vlaggenmast gemaakt van een vingerling. Na zwarten vastgezet met 2 messing nageltjes.

De falconetten op achter- en voordek definitief vast gezet.
upload_2021-10-10_11-15-36.jpeg


Twee trapjes gemaakt en ingewreven met Deense olie.
upload_2021-10-10_11-16-29.jpeg


Veel modelbouwplezier,
 
Dag 347: 9/10/2021 2u40

Trapjes naar het bakdek geplaatst met een weinig SLO-Zap.
IMGP5017.JPG


De zijkanten van de rolpaarden zijn voor een paar euro gelaserd uit een 2mm plaatje notenhout.
IMGP5016.JPG


De in de kit aanwezige U-vormige noten houtjes voor de assen ingekort op 13,5 mm en versmald zodat ze onder de voorziene uitsparingen passen.

Proefexemplaar van een rolpaard samengesteld om de hoogte te verifiëren.
IMGP5019.JPG
IMGP5018.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Dank voor alle blijken van waardering :thumbsup:

Dag 347: 9/10/2021 3u30

Het prototype is voorzien van alle ringen en bouten.

De massaproductie kan beginnen.

De houten constructie zit stevig in elkaar.
IMGP5021.JPG


Zo, dat is de huidige stand van de bouwwerken.

Veel modelbouwplezier,

PS: afwezigheidsassistent, we gaan er een paar dagen tussenuit. berichten worde noch gelezen, noch doorgestuurd :)
 
Back
Top