Royal Caroline 1749 - Kitbashing - Werfregister

Dank zij de mooie woorden van Koos @Jaques zag ik dat de foto eigenlijk bij 29/8 hoort.
De foto van 30/8 stond nog op de camera en hebben jullie nog tegoed. Hier is hij dan :) , de volledige collectie.
IMGP4941.JPG
 
Dank voor de leuke reacties :thumbsup:

Dag 311: 31/08/2021

Het masthoofd van de bezaansmast vierkant en taps van 5 naar 4 mm gevijld, de nok voor het ezelshoofd (nog in te korten) gevijld tot 3,5mm vierkant. De hoeken van het masthoofd schuin afgevijld en het masthoofd voorzien van 4 kuipbanden.

De mast voorzien van 4 woelingen van 12 turns en de bovenste woeling afgeboord met bleke fineer.

Dag 312: 1/09/2021

De 3 overige woelingen afgeboord met fineer.
IMGP4942.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
Dank allen voor de mooie woorden en de leukjes. :thumbsup:

Verder met het rondhout wat minder rond maken.

Het masthoofd van de fokkemast vierkant en taps van 6 naar 5 mm gevijld, de nok voor het ezelshoofd (nog in te korten) gevijld tot 4 mm vierkant. De hoeken van het masthoofd schuin afgevijld en de voorzijde van de mast plat gevijld om de slijtlat te herbergen.
De zijkanten van de fokkemast plat gevijld waar de wangen tegen aan komen.

Het masthoofd van de hoofdmast vierkant en taps van 7 naar 6 mm gevijld, de nok voor het ezelshoofd (nog in te korten) gevijld tot 5 mm vierkant. De hoeken van het masthoofd schuin afgevijld, de voorzijde van de mast plat gevijld om de slijtlat te herbergen en de zijkanten voor de wangen.
IMGP4944.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
@Heinrich dank voor de mooie woorden :thumbsup:
Ik doe mijn best, en combineer de ervaring die ik opgedaan heb bij de bouw van HMS Victory aan de hand van het uitstekende boek van C.N.Longridge met de tekeningen in het boek AotS Royal Caroline.
Te inspecteren in Hillegom op 2 oktober. Hopelijk maakt daar iemand een fotoreportage van al het moois wat de bouwers meebrengen zodat je ook in China er van kan meegenieten.
 
Dag 314: 4/09/2021 3u15

Het achterste deel van het kluifhout achtzijdig gevijld, net voor het achtereind een gaatje van 0,5 mm geboord voor de borglijn, in het achthoekige deel en helemaal vooraan gaatjes geboord om een schijf na te bootsen en de as ervan in messing 0,4 mm er in gelijmd met SLO-Zap. Het zadel en de pin een beetje bijgewerkt zodat het kluifhout iets dichter tegen de boegspriet komt. Een 1 mm gat geboord in het kluifhout voor de verbinding met de boegspriet en een zwarte ring aangebracht.

IMGP4949.JPG

Met de HMS Victory in het achterhoofd heb ik een fout gemaakt bij het kluifhout, of eigenlijk bij de boegspriet. Welke kenner ziet het? :)

Veel modelbouwplezier
 
Piet heeft het juist :thumbsup:
Victory heeft een kluifhout, die recht boven de boegspriet ligt, en een buitenkluiver die 45° naar stuurboord ligt.
Royal Caroline heeft geen buitenkluiver maar alleen een kluifhout, dat door de plaatsing van de knie voor de "jackstaff" niet recht boven de boegspriet kan liggen, maar op 45°, maar inderdaad volgens AotS, naar bakboord.
 
Vervolg van 4/9

Het onderste deel van de steng van de fokkemast achtzijdig gevijld, alsook de hommer die integraal deel uitmaakt van deze steng. Aandachtspunt is dat de bovenzijde van de hommer, overhoeks gemeten, niet dikker mag zijn dan de diameter van de steng, gemeten net boven de achtzijdige voet, anders kan de hommer niet door het gat in het ezelshoofd van de ondermast.

De top van de steng vierkant gevijld op 4 mm en de nok voor het ezelshoofd op 2,5 mm.

Een deel van het onderste 8-zijdige deel verwijderd tot er nog ongeveer 2mm overschoot, en de ontstane uitsparing gevuld met 2 blokjes noten. De achterzijde ervan ligt effen met de achterzijde van het achtzijdige deel, aan de voorzijde is de gleuf opgevuld met notenhout. Na het drogen van de houtlijm is dit blokje achtzijdig gevijld tot voorwaarts en zijwaarts nog 6,5 mm over bleef, namelijk de afstand tussen de langszalingen van de ondermast.

Onder en boven de verdikking van de voet van de steng diagonaal en alternerend, gaatjes geboord voor de 2 schijven, en in de verdikte voet groefjes gevijld voor het touw om de steng te hijsen. Ten slotte een 1 mm gat geboord in de verdikking voor het slothout, dat moet verhinderen dat de steng naar beneden valt. Eigenlijk moet dit een rechthoekig gat zijn, du als iemand weet hoe je een strak en gelijkmatig rechthoekig gat met breedte 1 mm en hoogte 1,2 mm kan maken, moet hij het maar uitleggen.
IMGP4952.JPG

Op de foto fokkemast en fokkesteng.

Veel modelbouwplezier,
 
Back
Top