Vervolg van 4/9
Het onderste deel van de steng van de fokkemast achtzijdig gevijld, alsook de hommer die integraal deel uitmaakt van deze steng. Aandachtspunt is dat de bovenzijde van de hommer, overhoeks gemeten, niet dikker mag zijn dan de diameter van de steng, gemeten net boven de achtzijdige voet, anders kan de hommer niet door het gat in het ezelshoofd van de ondermast.
De top van de steng vierkant gevijld op 4 mm en de nok voor het ezelshoofd op 2,5 mm.
Een deel van het onderste 8-zijdige deel verwijderd tot er nog ongeveer 2mm overschoot, en de ontstane uitsparing gevuld met 2 blokjes noten. De achterzijde ervan ligt effen met de achterzijde van het achtzijdige deel, aan de voorzijde is de gleuf opgevuld met notenhout. Na het drogen van de houtlijm is dit blokje achtzijdig gevijld tot voorwaarts en zijwaarts nog 6,5 mm over bleef, namelijk de afstand tussen de langszalingen van de ondermast.
Onder en boven de verdikking van de voet van de steng diagonaal en alternerend, gaatjes geboord voor de 2 schijven, en in de verdikte voet groefjes gevijld voor het touw om de steng te hijsen. Ten slotte een 1 mm gat geboord in de verdikking voor het slothout, dat moet verhinderen dat de steng naar beneden valt. Eigenlijk moet dit een rechthoekig gat zijn, du als iemand weet hoe je een strak en gelijkmatig rechthoekig gat met breedte 1 mm en hoogte 1,2 mm kan maken, moet hij het maar uitleggen.
Op de foto fokkemast en fokkesteng.
Veel modelbouwplezier,