Regelgeving commerciële vluchten RPAS (luchtfotografie en -video) ???

Soepeler regels voor ‘mini drones’ in de maak
Nieuwsbericht | 30-04-2015

Het gebruik van drones door commerciële gebruikers wordt eenvoudiger en toegankelijker. Gebruikers van zogeheten ‘mini drones’ hoeven vanaf 1 oktober niet langer een vergunning en ontheffing aan te vragen. Hiermee worden de regels voor commerciële en particuliere gebruikers van deze lichte categorie drones gelijkgetrokken.
Wel worden de veiligheidseisen voor dit gebruik strenger, waardoor minder hoog en ver kan worden gevlogen.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu): ‘Het commercieel gebruik van drones is de afgelopen jaren flink gegroeid en groeit nog steeds. Met de nieuwe regels wil ik meer duidelijkheid en ruimte creëren voor deze innovatieve sector en zorgen dat helder is aan welke veiligheidseisen moet worden voldaan.’

‘Mini drones’
Op dit moment kunnen particulieren zonder vergunning met een drone vliegen, terwijl commerciële gebruikers ontheffingen moeten aanvragen, omdat dit officieel nog niet toegestaan was. Dit leverde voor verschillende beroepsgroepen onpraktische situaties op. Met de nieuwe regels voor ‘mini drones’ (drones tot 4 kilo) wordt het voor commerciële gebruikers makkelijker om drones doelgericht en flexibel in te zetten. De beoogde regels worden de komende vier weken voorgelegd ter internetconsultatie. Voor particuliere gebruikers die hoger, verder of met zwaardere drones willen vliegen gelden straks dezelfde regels als voor commerciële gebruikers – tenzij ze op een modelvliegveldje bij een modelvliegvereniging vliegen.

Met het oog op de veiligheid moet degene die de ‘mini drone’ bedient zorgen voor een horizontale afstand tot bijvoorbeeld gebouwen en groepen mensen van minimaal 50 meter. De drone mag niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de bestuurder. Drones moeten altijd voorrang verlenen aan ander luchtverkeer, 50 meter afstand van elkaar houden en mogen niet binnen een straal van 5 kilometer van luchthavens vliegen.

Gefaseerde openstelling luchtruim
Met het oog op veiligheid wordt gefaseerd gewerkt aan regelgeving voor het gebruik van drones. Hierdoor is het alle partijen binnen de sector mogelijk om op een veilige manier aan de onbemande vliegtuigen in het luchtruim te wennen en worden marktpartijen al wel in staat gesteld om commerciële vluchten uit te voeren. Om de aansluiting van de Nederlandse industrie op de Europese markt te optimaliseren, wordt voortdurend gekeken naar een goede aansluiting van onze regels op die in andere Europese landen.

De gefaseerde aanpak betekent dat commerciële bestuurders van een drone per 1 juli al een brevet en vergunning kunnen krijgen na het afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Hiermee kunnen ze structureel vliegen met drones. Dit vervangt de verplichting tot aanvragen van een ontheffing voor een vlucht.

http://www.rijksoverheid.nl/ministe...peler-regels-voor-mini-drones-in-de-maak.html
 
Als deze regels voor mini drones echt worden ingevoerd spring ik een gat in de lucht. Wat scheelt dat een hoop ellende. Alle opgelegde eisen van ILenT en EUROUSC de kast in. En wat ben ik blij dat de Inspire maar 3 kg weegt. Mijn dag kan niet meer stuk.
 
Dus mag dan iedereen commercieel vliegen met een mini drone? Zelfs zonder een "brevet"?
Of... Zoals in het laatste stukje staat wel?
 
Dus mag dan iedereen commercieel vliegen met een mini drone? Zelfs zonder een "brevet"?
Of... Zoals in het laatste stukje staat wel?
Dat klopt. Echter maar 50 meter hoog en 100 meter ver.
Ik zu al de lange afstand vluchten op youtube in stukjes geknipt(zogenaamd elke keer van vlieg locatie veranderd)
Maar je kan nu inderdaad geld gaan vragen:)

Ik hoop wel dat die vergunning en brevet betaalbaar gaat worden.
 
Om een ontheffing te krijgen moet je aan een heleboel eisen voldoen. Dat hoeft dan niet meer.
Klopt, als het goed is geen handboek, goedgekeurde drones meer nodig. Alleen de praktijk en theorie lessen en examens, en een vergunning.
Maar hoeveel die kosten ben ik benieuwd naar.
 
Met name je toestel laten keuren à 1900 pounds, operations manual schrijven, toestel inschrijven bij luchtvaartregister, verzekering, logboeken bijhouden, checklijsten bijhouden etc. hoeft niet meer. Halleluja!
 
In een ander 'draadje' werd juist op een vraag van mij gezegd dat die vergunning en het brevet alleen gelden voor Multicopters boven de 4kg en dat voor multicopters onder de 4kg geen vergunning en brevet nodig is.
 
Met name je toestel laten keuren à 1900 pounds, operations manual schrijven, toestel inschrijven bij luchtvaartregister, verzekering, logboeken bijhouden, checklijsten bijhouden etc. hoeft niet meer. Halleluja!
Zeg dat wel. Waren ook regels voor een F16 gevechts piloot natuurlijk afkomstig uit 1990.

Caryl: dat klopt enigzins. Wil je verder dan 50m hoog of 100m ver valt je <4kg drone ook onder de zwaardere drone regelgeving.
 
Maar betekend dat dan dat je geen vergunning/brevet meer nodig hebt bij een multicopter onder de 4kg?

Of is het alleen dat je nu geen ontheffing meer nodig hebt?
 
Maar betekend dat dan dat je geen vergunning/brevet meer nodig hebt bij een multicopter onder de 4kg?

Of is het alleen dat je nu geen ontheffing meer nodig hebt?

Een brevet?

Commerciële gezagvoerders dienen over een BNUC-S certificaat te beschikken (Vanaf 1 juli RPA-L).

Onder de 4Kg is dat, als de wet wordt aangenomen, na 1 oktober (NU DUS WEL) niet meer nodig tenzij je hoger dan 150ft (50m) en 100m ver wil.
 
Een brevet?

Commerciële gezagvoerders dienen over een BNUC-S certificaat te beschikken (Vanaf 1 juli RPA-L).

Onder de 4Kg is dat, als de wet wordt aangenomen, na 1 oktober (NU DUS WEL) niet meer nodig tenzij je hoger dan 150ft (50m) en 100m ver wil.
Klinkt als een 3000 euro kostend certificaat. Ik hoop dat dit straks een simpeler iets word. Daar is geen informatie over gegeven.
 
je zal dan net je inspires aan al die dure kosten hebben onderworpen.

of zie ik het dan verkeerd dat die een hoop geld "verloren" hebben ?
 
Dat zie je deels goed. Met de hele kostbare poespas mag je iets hoger en iets verder. Maar je bent wel beperkter en minder flexibel bij spoedklussen.
Voor degene die beneden 50 meter blijven en minder ver als 100 meter hadden het geld beter anders kunnen besteden.
Maar er zal idd een groep zijn, die zijn overgehaald om het kostbare traject in te gaan, die zich bekocht voelen. Ten eerste omdat ze hun werkzaamheden ruim binnen de nieuwe regelgeving kunnen inpassen zonder het kostbare traject. En ten tweede omdat ze opeens vele malen meer concurrentie krijgen van vliegers die niet het kostbare traject hoeven te volgen.
 
Lijkt nu toch eindelijk wat schot in te zitten. Werd ook tijd.... jammer van de restricties wbt hoogte. Maar het had ook er erger kunnen zijn voor de hobby vlieger. Ook wel netjes dat het niet geld voor de modelvliegtuigen vedjes / vliegclubs. Ik vindt dat clubs wel wat extra credits verdienen, ook al ben ik een ras echte wild- vlieger, -rijder, -vaarder. ;)
 
Ben benieuwd wie dit controleert. Denk niet dat je kan zien in een filmpje of je nou 50 meter hoog zit of 70 meter. Tenzij iemand (de politie ofzo??) over je schouder mee kijkt. Ook kan je zeggen dat je met de drone mee loopt.
Dus kom maar op met die nieuwe wet!
 
Vandaag om 16:30 heeft de NOS tijdens een filmpje van ongeveer 5 min. over de hockeyer Kemperman verschillende keren beelden gebruikt uit het welbekende filmpje van de Dom in Utrecht.......

Zijn zij strafbaar voor het gebruik van deze beelden?
 
Aangezien hij het filmpje onder de Standaard YouTube-licentie zou de NOS het niet mogen gebruiken, geloof ik. Dan mag het namelijk wel gelinkt en bekeken worden, maar niet kopieren, downloaden of ergens anders gebruiken.
 
Back
Top