Panther Autogyro

Ik heb in ieder geval met volle teugen genoten van de prachtig vliegende (Pink) Panther! Ben nog benieuwd naar draairichting hoofdrotor en of je nog enig verschil merkt tussen bochtjes naar links en naar rechts. Hij lijkt erg makkelijk te vliegen, maar bij Autogiro’s is het vaak opletten geblazen.
 
Ik heb net mijn 3D files op Thingiverse gezet voor de schijven voor onder de bladen: https://www.thingiverse.com/thing:4088165
Bij mij werken ze prima. Ik vermoed dat het beter en nauwkeuriger werkt dan het stripje wat er volgens de tekening onder moet.

Eric, ik merk weinig verschil in de bochten, maar dat zou ook kunnen omdat ik al langer met autogyro's vlieg en het er gewoon al ingesleten is. De rotor draait linksom. Je hebt overigens de piloot die er nog in gaat komen al geraden ;-)
 
Laatst bewerkt:
Voor de liefhebber heb ik een nieuwe motorkap met dummy motor op Thingiverse gezet.
https://www.thingiverse.com/thing:4104671
featured_preview_IMG_5765.jpg

featured_preview_IMG_5768.jpg

Passend voor een 51mm spinner.
 
Dank je Eric. Ik vlieg zeer regelmatig met de Panther. Het is zo’n leuk ding om mee te vliegen dat ik hem eigenlijk altijd meeneem naar de club als het weer het toelaat.
 
N.a.v. het artikel ben ik nog even de "geschiedenisboeken" in gedoken en heb gekeken of in de totstandkoming van de autogiro wellicht nog een rolletje is weggelegd voor de Nederlander von Baumhauer. Helaas, de la Cierva heeft met toepassing van de "flapping hinge" een doorslaggevende stap in de stabilisering van "rotary aircraft" gemaakt (de "flapping hinge" als zodanig kan wel eerder gepatenteerd zijn geweest, maar het gaat hier om de toepassing ervan).

In een notendop: De "flapping hinge" zorgt ervoor dat het rotor-blad dat naar voren (vliegrichting) roteert, doordat het naar boven "hinget" ongeveer evenveel lift creëert als het rotor-blad dat naar achter beweegt. In het artikel noem je de driehoekige glasweefselplaat waaraan de rotorbladen zijn bevestigd. Het is precies deze plaat die het, keer-op-keer, mogelijk maakt de rotor-bladen al naar gelang hun positie naar boven en weer naar beneden te laten bewegen (volgens mij een idee van Richard Harris die veel R/C Autogyro-tekeningen op zijn naam heeft staan).

Mocht je nog 'ns een filmpje willen uploaden van (Pink) Panther... ik denk dat er meer mensen op dit forum graag kennis van nemen en hopelijk zelf er ook 'ns één gaan bouwen.
 
De hoop dat er wat meer mensen interesse krijgen in de autogyro is waarom ik het artikel geschreven heb. Dat komt bij alle KNVVL leden terecht. Ik ben benieuwd wat er nog van gaat komen.
 
Jammer dat ik zwitserland geen KNVvL lid meer ben. Had het wel willen lezen aangezien hij ook bij mij op de bouwplank ligt
In dit bouwdraadje staat eigenlijk alles en meer denk ik dan wat ik in het artikel beschreven heb. Mocht je vragen hebben over de bouw of het model dan kun je ze hier stellen.
 
Hoi,

Is een D-power 35-08 motor ook geschikt voor dit toestel? Heb ik nog nagenoeg nieuw liggen (20-30 vluchten mee gedaan)

Heb ook nog een 45A regelaar over, is dat voldoende? Heb ook een nieuwe red brick 70A esc.
 
Die D-power motor heeft vermogen genoeg en heeft een vergelijkbare KV als waar ik mee vlieg, hij is alleen wat langer. Stroom even meten met de juiste prop erop en dan de regelaar kiezen?
 
Goedemiddag,
Waar ik tegenaan liep bij het bouwen van de Panter is dat het vak achter de motor in ieder geval voor mij, net iets te klein was voor mijn 3s lipo's. Zorg dat je dit vak groot genoeg maakt voor de lipo die je gaat gebruiken. De te gebruiken lipo is ook belangrijk ivm het zwaartepunt.

Groetjes, Erik.
 
Kun jij ook uitlegen hoe het opstijgen en vliegen precies in zijn werk gaat ?
En wat voor uitslagen jij gebruikt ?

Gr jeroen
 
Misschien leuk om de maiden bij mijn vliegclub te doen? Dan kun je de uitslagen mooi vergelijken.

Eerst begin je met een paar test hops. Toestel tegen de wind in en met de hand de rotor al zo veel mogelijk snelheid geven. Rotor geheel naar achteren kantelen en langzaam gaan rijden. Wacht tot de rotor goed op snelheid komt en zet hem dan neutraal. Verhoog langzaam de snelheid tot hij vanzelf loskomt. Kiept hij direct om dan staat de rotor te ver naar achteren. Komt hij niet los dan staat hij te ver naar voren. Gas terug nemen en landen. Hij zal naar links of rechts om willen vallen. Trim een beetje om dit effect tegen te gaan en beging opnieuw, net zo lang tot hij mooi recht van het veld loskomt.

Dan het vliegen, oriëntatie is zeer belangrijk, blijf dus dicht bij jezelf vliegen. Bochten stuur ik als volgt: beetje rol tot hij in een mooie hoek hangt, rotor wat achterover trekken, wat meer gas en met rudder de bocht verder doorsturen. Evt met rol tegen sturen als hij dreigt door te rollen de bocht in. Vooral het sturen met rudder vergt gewenning. Je zal merken dat een bocht links of rechtsom even anders aanvoelt, ook dat vergt gewenning. De vlieghoogte bepaal je met je gas. Bij meer gas zal hij gaan klimmen, bij minder gas gaan dalen. Probeer nooit te dalen door de rotor naar voren te kantelen! Dat is de kans groot dat de rotor stilvalt en je crasht. Landen is een kwestie van landingscircuit vliegen en langzaam gas terugnemen. Je zal zien dat hij dan vanzelf naar beneden komt. Door het gas goed te doseren kun je heel mooi en soepel landen. Na het landen stuur ik direct de rotor maximaal naar voren om te voorkomen dat de wind het weer op gaat toeren.
 
Laatst bewerkt:
Ben even weer met de panther bezig geweest en heb de kop wat aangepast
Heb hem dubbel gelagerd gemaakt
Onder een flens lager met 2 606lagers en boven 2 606 lagers in 3d geprinte lager houder
Draait erg mooi en soepel rond
f7eb0b9cd6275d0ef7e29b847b010578.jpg
4e04f269d48505ff44f295969377fa95.jpg
ad61aee5f2b3150476a76a97092ce1b2.jpg
 
Back
Top