Inderdaad een apparaat met 3, 4, 6, 8, 12 of 16 motoren, met bij de even aantallen contraroterende propellorparen, de nodige electronica (bij de beste apparaten 3 gyros, 3 assen magnetometer, 3 assen accelerometer, luchtdruksensor, en GPS) en software, waardoor het apparaat als een helikopter kan vliegen zonder de complexe mechanica van een helikopter. Feitelijk is het puur elektronica met een simple frame. Zijn wel wat leveranciers van kant en klaar systemen voor luchtfotografie of video maar die zijn veelal wat prijzig (15000 Euro of meer). Verder veschillende leveranciers van onderdelen (UAVP, mikrokopter, tt-tronix big-quadro, x-3d [zoals afgebeeld in de vorige post], etc), waarbij met een boel studie, bij elkaar sprokkelen van de nodige andere onderdelen zoals geschikte motoren, de nodige huisvlijt, een flinke dosis geduld en een hoge frustratie tolerantie uiteindelijk een stabiel vliegend foto/video platform ontstaat. Langs die route ben je ergens tussen 600 en 2000 Euro kwijt om een apparaat in de lucht te krijgen. Zie ook de Multikopter build thread in het Aerial Photography forum in
RCGroups.com: The ABCs of Radio Control - Aircraft, Boats, and Cars!, en de Multikopter photo thread waarin wat voorbeelden van fotos die met zulke apparaten gemaakt zijn. Er zijn ook aardige threads over verschillende andere multikopter (tricopter, quadrocopter, hexacopter, octocopter, etc) in Multirotor helis en in VTOLs.
Meeste van deze apparaten hebben met een lichte digitale camera (Pentax optio A40 of Casio Exilim bijv) een startgewicht van 1000-1400g (inclusief nuttige lading 200-300g), kunnen dan tot 10 minuten in de lucht blijven. De mijne zijn iets zwaarder (2 tot 3.5 kg met nuttige lading van naar schatting 400-800g).
Zelfde fotos kan je ook met vliegtuigjes of helikopters maken, maar die hebben zo hun eigen nadelen. Met vliegtuigjes: voldoende ruimte om te starten en landen, moeten terugcirkelen met een vliegtuigje, en niet in heel beperkte ruimtes kunnen opereren. Met helikopters: veer kostbaarder aanschaf en reparatie, onderhoudsgevoelig, inherent instabiel en daarom alleen met nogal wat extra investeringen te gebruiken voor fotos vanaf grotere hoogtes, en door de grote hoofdrotor nogal gevaarlijk bij mensen in de buurt.
Met mijn multikopter dek ik bij rustig weer het gebied tot ca 100 meter (even boven de generator van hoge windmolens). Daarboven blijft de EasyGlider eerste keus (groter, beter te zien, en als je zo hoog gaat kan je altijd wel een geschikt veld vinden om vanaf te werken).
Windgevoeligheid is vergelijkbaar of wat minder dan een heli (wat minder balloneren in vlagen, probeert zelf op stek te blijven door de electronica) maar daar zit wel een limiet op. Zondag bijv moest ik onder een hoek van ruim 30graden tegen de wind in hangen om niet weg te drijven. Maximum horizontale snelheid tot heden gemeten ligt ergens tussen 50 en 60 km per uur (meevliegend naast een auto).
Behalve luchtfotografie zijn er ook mensen die het gewoon leuk vinden om met de techniek er om heen te rommelen, bijv voor FPV vliegen of voor autonoom laten vliegen onder GPS besturing. Qua stuntvliegen kan je verder lang niet zo veel als met een heli met variabele rotorstand. Met kunst en vliegwerk (in de software) kan je er korte loopings mee doen en verder mee tollen, of leuke precisielandingen mee oefenen. Vlieggedrag schijnt wat dat aan gaat dicht bij dat van een coax heli te zitten.
Bedoeling van de dag is ervaringen uitwisselen, wat luchtfotos of FPV vluchten maken, of gewoon komen kennismaken. Als je wat aan luchtfotografie doet met een vliegtuig dan ben je natuurlijk van harte welkom. Als je nog niet veel vliegervaring hebt met landen in een wat beperktere ruimte (ca 50m vierkant tussen boven en een kasteeltje geloof ik op een plek), dan kan het wel zijn dat je op een (of twee) van de drie lokaties die we op het oog hebben, niet zo heel goed uit de voeten kunt. Maar dat heeft afgelopen jaren geloof ik niemand weerhouden om anders gewoon even aan te melden om te komen kijken naar waar anderen mee bezig zijn. Alleen het aantal "toeschouwers" erg uit de hand zou dreigen te lopen --met dan problemen voor de vliegers om nog een open veld te hebben-- dan kan het wel zijn dat we dat een beetje gaan afhouden.
Zie hier wat voorbeelden van afgelopen weekeinde:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=807347&page=10