HMS Diana - Caldercraft model

Hij is klaar :-) zowel de spiegel als beide gallerijen. Alle ornamenten zitten erop. En omdat ik er toch best blij mee ben hier nog wat extra foto’s :-) met een passende achtergrond natuurlijk!
Dank voor alle tips en suggesties voor verbetering. Dat helpt aanzienlijk. Nu beginnen in tr lezen op de lijsten voor de romp. Wordt nog best een klusje vrees ik.

D81E35A7-9A6A-4AAF-BBA1-3BD81363B463.jpeg
9F8513BA-6C91-48CE-B0AE-B87D328B4A7B.jpeg
4F8A228D-DF22-4B38-B939-B8837E8F1C3D.jpeg
CE3C4793-FA00-46A8-9B7B-90DD99BDFF0B.jpeg
62BCEE6A-5541-4817-9F65-B4B9EA6FF132.jpeg
 
Het ziet er prachtig uit Eduard, maar je vergeet één ding, er komt nog een potdek op die loopt tot de onderste sierlijst van je zijgalerij(en), dus dat betekent dat op bovenstaande plaatjes de bovenste sierlijst van de zij galerij(en) te lang is. Hier onder een plaatje dat duidelijk maakt wat ik precies bedoel,
2015 09 04_0645_bewerkt-1.JPG

Je ziet wel op de foto dat de bovenste lijst tot het potdek komt, dus die is op jou model iets te lang. (dit tenminste als je de constructie het zelfde wilt maken, als je iets anders voor ogen hebt kun je dit als niet geschreven beschouwen.
 
Hoi Piet, in dit geval zijn ze met opzet te lang. Dan kan ik ze op maat maken zodra ik het potdek ga plaatsen. Dat leek me veiliger dan ze nu per ongeluk te kort te maken.
 
Wat me nu trouwens ook opvalt is dat jij het kruisornamentje een verdieping hoger hebt geplaatst dan volgens de tekening. Dat is het enige wat ik achteraf anders had willen doen. De onderste laag van de gallerij vind ik te laag geworden. Die had van mij wat hoger gemogen zodat het ornament van de zijkant ook beter zichtbaar was geweest, maar jouw oplossing kan natuurlijk ook.
 
Hoi Piet, in dit geval zijn ze met opzet te lang. Dan kan ik ze op maat maken zodra ik het potdek ga plaatsen. Dat leek me veiliger dan ze nu per ongeluk te kort te maken.
Met opzet ?? Dat kan natuurlijk, maar is dat niet een tikkie onlogisch werken, je hebt ze al gelijmd, om daar nog een stukje af te halen zal niet meevallen daar de lijsten van metaal zijn. Ik heb eerst het potdek geplaatst en daarna de lijsten. (lijkt mij persoonlijk een stuk eenvoudiger;)) dan kan je de lijsten makkelijk aanpassen aan het potdek.

Wat het kruis ornamentje betreft dat heb ik zo gedaan omdat het dan beter zichtbaar is.
 
Met opzet ?? Dat kan natuurlijk, maar is dat niet een tikkie onlogisch werken, je hebt ze al gelijmd, om daar nog een stukje af te halen zal niet meevallen daar de lijsten van metaal zijn. Ik heb eerst het potdek geplaatst en daarna de lijsten. (lijkt mij persoonlijk een stuk eenvoudiger;)) dan kan je de lijsten makkelijk aanpassen aan het potdek.

Wat het kruis ornamentje betreft dat heb ik zo gedaan omdat het dan beter zichtbaar is.
Piet, wat zich hier vooral een beetje wreekt is dat ik het lastig vind om af te wijken van de beschrijving. Heeft natuurlijk ook te maken met mijn onervarenheid. Ik heb sowieso in de beschrijving de bevestiging van het potdeksel nog niet gevonden. Weet ook de engelse term niet, dus dat is wat lastig. In de beschrijving kom ik nu op de sierlijsten aan. In jouw beschrijving zie ik dat je eerst de boegspriet dryfit plaatst. Ook dat zou ik wss niet hebben gedaan, want die komt veel later. Blijft dus puzzelen. Moet daarom af en toe maar niet heel logisch gaan. Uiteindelijk komt het gelukkig altijd weer goed :-)
 
Piet, wat zich hier vooral een beetje wreekt is dat ik het lastig vind om af te wijken van de beschrijving. Heeft natuurlijk ook te maken met mijn onervarenheid. Ik heb sowieso in de beschrijving de bevestiging van het potdeksel nog niet gevonden. Weet ook de engelse term niet, dus dat is wat lastig. In de beschrijving kom ik nu op de sierlijsten aan. In jouw beschrijving zie ik dat je eerst de boegspriet dryfit plaatst. Ook dat zou ik wss niet hebben gedaan, want die komt veel later. Blijft dus puzzelen. Moet daarom af en toe maar niet heel logisch gaan. Uiteindelijk komt het gelukkig altijd weer goed :)
Ik snap het Eduard, het is ook allemaal zonder uitzondering heel goed bedoeld wat ik schrijf hoor. Ik heb de Diana gebouwd zonder de bouwbeschrijving, maar van de tekeningen want van de beschrijving kon ik niet veel kaas maken. Komt nog bij dat het bewuste potdeksel er heel anders uitziet dan in de beschrijving waarschijnlijk omdat we de hele verschansing anders bouwen. Wat ik altijd probeer is om een eindje vooruit te denken, zodat ik niets vergeet en niets hoef te slopen omdat de volgorde niet goed was, vandaar dat ik je er op wees. En ik vind overigens dat je het heel netjes doet ondanks je gebrek aan ervaring:thumbsup:. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het inderdaad uiteindelijk allemaal goed komt.
 
Piet, dank. En ik waardeer al je opmerkingen zeer!! Dus blijf vooral ook kritisch. Ben ik zelf ook, maar sommige dingen weet ik ook gewoon niet.
Hmm zonder bouwbeschrijving, dat zou wel veel makkelijk zijn idd. Er is zoals je zegt niet veel kaas van te maken. Nou ja ik kijk wel in hoeverre ik er uit kom.

Voor de lijsten net even naar onze lokale vershop geweest. Iedeale shop. Alles op het gebied van hobbyverf hebben ze wel.
Ik heb drie mogelijkheden gekocht voor de rode kleur in de lijsten. Op de foto te zien.
Een potje rode verf, met een kwast dikte 0.
Een watervaste stift van best dun.
En een acrylverf stift. Die was er helaas niet in 1mm dik, maar wel in 1.5mm en die werkt eigenlijk het best. Daarmee komt er dus gewoon verf in het profieltje van de lijst, wat net iets beter oogt dan stift.
Het stukje profiel op de foto is een probeersel van alledrie. Het eindresultaat met alleen de acrylstift is veel strakker.
Het winkeltje waar ik het haal heeft ook een webshop mocht iemand geinteresseerd zijn: https://verfijndveenendaal.nl/

EF94C2B3-A002-4F44-B39C-FCD98B99DE3D.jpeg
 
Zo'n acrylstift heeft het voordeel van een punt die niet of nauwelijks vervormt (wat een kwast wel doet). Een watervaste stift heeft dat ook, maar daar heb je weer niet de keuze uit de kleuren die je wil toepassen.
 
Gisteren nog eens heel goed nagedacht over wat Piet zei ten aanzien van de volgorde der dingen. En ik vond zomaar een ander bouwlog van de Diana. Die gebruikte de beschrijving ook al niet en pakte de volgorde die het meest logisch is.

Daarom denk ik dat ik ipv de lijsten eerst de bekopering ga doen. Daarvoor moet het schip nog op z’n zij en z’n kop gelegd. Zou jammer zijn als die lijsten dan allemaal weer beschadigen.
Nu ga ik het me daar niet al te moeilijk maken. De idee is om bij de kiel te beginnen en dan de lijn te volgen zoals hij gaat, dus niet een een of ander ander ingewikkeld systeem.

Alvorens te beginnen heb ik voor de experts drie vragen.
1. De onderkant schijnt niet bekoperd te moeten worden, er hoort zelfs een aparte plank onder de kiel. Ben de naam ff kwijt. Moet die plank dan wel aan de zijkant bekoperd of blijft die ook aan de zijkanten kaal.
2. Zie hiervoor de foto. De achterkant van de kiel is dikker dan de voorkant. Dat komt natuurlijk doordat de achterkant beplankt is en de voorkant niet. Daardoor is het onderste gedeelte van de gehele kiel niet beplankt en aan de achterkant ontstaat daardoor een randje. Hoe moet ik daar nu mee omgaan? Moet de plank die er evt onderkomt de breedte hebben van de beplankte kiel of de onbeplankte kiel. En als het de onbeplankte kiel is moet er dan een hoekje komen in het koper of moet ik het een beetje schuin maken zodat het taps toeloopt? Hopelijk maak ik het een beetje duidelijk.
3. Welke lijm kan ik het beste gebruiken. Is die UHU hart lijm geschikt? Of toch gewoon dikke secondelijm?

B1B6EE03-0564-41A0-9DA4-9FB98348E4C8.jpeg
65F9EC39-44F3-414D-A7CE-F6449801B850.jpeg
 
De plank die jij bedoeld is de 'loze kiel' en is er slechts om eventuele beschadiging van de eigenlijke kiel te voorkomen. In de modelbouw word de loze kiel meestal niet aangebracht, doe je dat wel dan moet de onderkant inderdaad niet bekoperd worden. (onderkant kiel word nooit bekoperd)
ps, de loze kiel is net zo breed als de kiel zonder beplanking. De kiel word in het algemeen niet mee beplankt met de huid-beplanking, doe je dit wel, dan loopt de beplanking door tot de loze kiel. de reden hiervoor is dat de loze kiel vervangen kan worden als deze ook mee bekoperd zou zijn zou dat een stuk moeilijker worden, het is eigenlijk een 'slijtlijst' onder de kiel. Persoonlijk zou ik de loze kiel niet aanbrengen, komt het zicht van je model niet ten goede.
 
Laatst bewerkt:
Als je de koperen plaatjes gaat aanbrengen, dan zou ik niet beginnen bij de kiel, maar bij de waterlijn. Doe je het andersom dan kom je hoogst waarschijnlijk niet goed uit met je waterlijn, als je daar met stukjes of halve plaatjes moet gaan werken gaat dat ten koste van het uiterlijk, terwijl dit bij de kiel veel minder opvalt.
 
Dank Piet, ik denk dat ik onderstaande methode ga proberen. Dus wel starten bij de kiel, maar twee stroken voor het einde de plaatjes afschuinen en eindigen met twee volle stroken.
Ik ga de onderkant van de kiel ook mee bekoperen. Hoort wel niet, maar alle modellen die ik op internet zie schijnen dat te doen. Dus dat zal wel een reden hebben :-)
EC9C3293-1F50-465E-B96F-183A72D2DFE3.jpeg


Dan iets over het proces van de waterlijn. Eerst een stellage gebouwd waarmee de boot horizontaal blijft
5DF05F80-FD9D-4B80-934C-A9F22B8C13A3.jpeg

Dan een dingetje gemaakt waarmee ik een horizontale lijn kan trekken.
736C3854-CE39-4DE3-A6F3-8624D556A390.jpeg

Vervolgens tape boven die lijn geplakt. Hieronder het resultaat. Bij de achterkant op het oog nog wat bijgewerkt. De foto geeft namelijk de indruk dat het tape daar iets naar beneden loopt.

7B29DC93-953A-41AA-8524-467B95EE0E5A.jpeg
058761F2-C7DD-47AF-9E77-358248ADF76A.jpeg


Nu maar eens de eerste plaatjes proberen....
 
Back
Top