HMS Diana - Caldercraft model

Alle bovenstaande suggesties uitgeprobeerd. Hieronder van links naar rechts het resultaat
1. Dun papier beetje grijs gemaakt
2. Plastic van zwart floc (om mee te appliceren op stof... had ik nog liggen)
3. Doorzichtig plastic licht opgeschuurd
4. Aluminium folie achter doorzichtig plastic
5. Grijze waas op doorzichtig plastic met zwarte en witte verf.

Het wordt de laatste. Daarmee hou ik wel het glimmende van het raam (dat verdwijnt bij optie 1 en 2) en kan ik spelen met de donkerte van de tint, dat lukt bij optie 3 niet. Optie 4 vind ik iets te blingbling

93E42B16-6ADA-4308-A953-E30239A23FF9.jpeg
 
Nog een fotootje met flits genomen. Nadeel is dat echt elk nare detail zichtbaar wordt.... zoals de lijm die op een paar plekjes helaas wat doorliep. Nou ja maar niet teveel met groot licht naar de boot kijken zullen we maar zeggen :-)

7A16AFAD-74E8-49FE-B6CA-A18FB8628113.jpeg
 
Zei mijn vrouw ook al. Gewoon zeggen dat het een oud schip is en de ramen vroeger nog niet zo mooi waren als nu :koud:
En zo was het ook. Pas in de 17e eeuw werd glas pas toegepast in houten roeden waarbij de stukken nog heel klein waren. Het glas werd op daarvoor bestemde tafels gegoten en door met steeds fijner zand te polijsten kreeg je redelijk doorzichtig glas bij lange niet zo helder als het huidige floatglas van nu.
 
Laatst bewerkt:
Kijk dat wist ik dan weer niet. Per ongeluk wat authenticiteit ingebracht dus :-)

Het hielp ook al niet dat ik m’n zwarte potje verf omstootte. Heb de tips over klemmen wel gezien, maar heb niet van die grote klemmen. Misschien toch maar even halen .....
 
Dank! Die heb ik dan toevallig weer wel (nooit gebruikt, maar je kan nooit weten moet ik hebben gedacht toen ik hem kocht. En zie daar een vooruitziende blik!)
 
En zo was het ook. Pas in de 17e eeuw werd glas pas toegepast in houten roeden waarbij de stukken nog heel klein waren. Het glas werd op daarvoor bestemde tafels gegoten en door met steeds fijner zand te polijsten kreeg je redelijk doorzichtig glas bij lange niet zo helder als het huidige floatglas van nu.
Daar komt ook de naam "ruit" vandaan. Het uitgegoten stuk glas kon je zo effectief mogelijk gebruiken door er (de vorm van) ruiten uit te snijden. Je benutte zo ook de randen van de ronde plak glas helemaal.
 
De eerste sierlijst zit er ook op. De kleur moet okergeel zijn. Ik ben zelf beetje kleurenblind, maar vind het nog behoorlijk oranje. Maar ja andere kleur heb ik niet, want goud lijkt me ook niet helemaal de bedoeling hier. Ik wacht wel even tot het eindresultaat er is. Dan zal het vast wel mooi zijn.

Ik heb de notenomlijsting iets ingekort zodat de lijst helemaal doorloopt. Ik heb ook de gegoten sierlijsten van de fabrikant gebruikt, alhoewel ik denk ik wel een half uur per lijstje zoet ben om hem een beetje fatsoenlijk te laten ogen. Maar nu zijn ze wel redelijk strak.
Kan niet wachten tot het vakantie is, dan maak ik hopelijk wat sneller voortgang. Nu zijn het allemaal nog losse uurtjes in de avond en de weekenden.

8320F8AC-C4C9-47BB-8FBA-7ADACF682B8F.jpeg
 
Hoi Eduard, aan de hand van je foto is moeilijk te bepalen of de kleur juist is. Als je het okergeel van adm.paints gebruikt, dan geeft 2 tot 3 dunne laagjes het beste effect, dus niet proberen het in één keer dekkend te krijgen. De metalen ornamenten en sierlijsten zet je het best eerst 1 x in de grondverf (ook dun)
 
Piet dankjewel. Ik heb geen grondverf gebruikt. Wel drie of vier dunne lagen.
Voor de ornamenten ga ik nog experimenteren met het goud. Helaas is de how-to voor het beschilderen van gouden ornamenten nooit meer afgekomen. De how-to voor figuurtjes in het andere forum is zeer behulpzaam. Maar nu nog het goud :-) dat okergeel lijkt me voor de ornamenten echt te oranje. En napelsgeel heb ik ook niet echt.
 
En ze heeft een naam :-)
Ik heb de oorspronkelijke messingplaatjes daarvoor gebruikt zonder ze te schilderen. Dat leek me wel aardig. Zal wel niet natuurgetrouw zijn, maar dat okergeel leek me ook niet zo wat.
De strips naar de wingtransom vragen wel wat precisie om ze recht en horizontaal te krijgen. In de linkse zit iets een afwijking naar beneden, maar daar kon ik helaas niets meer aan doen. Dat lag aan de beplanking. Het valt gelukkig op het blote oog niet zo op.
B5A65078-BB4A-4F1D-B3DD-EAC8817E7682.jpeg
 
Begonnen met de eerste zijgallerij. Ik laat de sierstrips zo goed als mogelijk doorlopen. Op de verschillende modellen op internet zie je allerlei variaties, maar zelf vind ik dit het mooist ... dus wordt het deze variant :-)
De oneffenheden in de close up foto zijn met het blote oog natuurlijk niet waar te nemen. Ik ben tevreden!

3A9A405B-37A7-4CE5-B9D0-E427CE6061DC.jpeg
672C3046-63DC-4976-AE9C-4BCFA3AA637B.jpeg
 
Back
Top