Het Schipperscafe deel 6

Bekijk bijlage 567087

Roelof, Je zou de gaatjes voor de scepters in de opbouw kunnen boren, daarvan een mal maken en aftekenen op een stukje afvalplaat. Dan de scepters op de relingdraden schuiven en die in de goede vorm buigen. Dan opbouwen op het stuk plaat en uitrichten. Dan op de einden en hoeken solderen. Warmstoken met een creme brulee brandertje en aantippen met tin. Schoonmaken en schilderen. Die paar soldeerpunten houden het model erin en verf die in de naadjes kruipt werkt als lijm. Daarna zet je de reling op de opbouw en heb je een mooi strak resultaat. Wanneer je platte scepters hebt kun je de draden ook eerst buigen en dan de scepters erop schuiven. Succes ermee! Gr. Klaas.
Dank je wel Klaas. Die oplossing ga ik eerst proberen. Het probleem is dat ik railingen er strak in wil hebben. Ik vind het draad wat Billing Boats hiervoor gebruikt aan de dunne kant. En daardoor moet je het eerst met 2 tangen uittrekken, zodat het draad echt recht is. Ik denk er over om bij de bovenste een messing staaf van 1mm te gebruiken.
Groeten Roelof
 
Helaas ben ik door mijn voorraad 1 mm RVS rond heen. Vond jaren geleden een partij staven in de afvalbak op de jachthaven. Was waarschijnlijk lasdraad. Gebruikt als relingdraad voor Smit Finland. De scepters gemaakt van 0,7 mm styreen plaat. Als pootje er één cm rond aan gelijmd. Geschilderd valt dat amper op. De bovendraad gemaakt van 1,5 mm rond koperdraad en die in een V-vormige keep gelegd. Gestrekt door het te rekken. Was niet te solderen, maar gefixeerd met CA-lijm. Daarna geschilderd. Zit al sinds 2010. En bij schade gemakkelijk te repareren. Midden 80-er jaren de bouwdoos overgenomen, maar pas in 2009 met de bouw begonnen. Opgezet als low budget project met zoveel mogelijk eigenbouw. Wel de ex boormachinemotoren vervangen door Bühlers en de eigen gemaakt messing schroeven door Chinese afgetopte exemplaren. Vaart sinds 2010 en successievelijk één en ander verbeterd en aangekleed. Jammer genoeg geen bouwverslag bijgehouden. Is een leuke vaarboot geworden. Gr. Klaas.

20220706_235043.jpg
 
1 mm rvs draad op 1 meter lang.

Ik heb nog een bundel liggen.
Kan hem over vier weken voor je mee naar Steyl nemen.
In messing heb ik 1,2 mm op rol.
Beide zijn lasdraden.

Alles voor modelbouw,
Willum
 
Willum, Bedankt voor het aanbod, maar bedoelde dat ik Roelof er niet mee kon helpen. Voor mezelf heb ik niet meer nodig, want de nieuwbouwwerf is afgestoten. Langzaamaan ruim ik de boel die er nog is op. Hou nog een paar dingetjes om mijn vloot varende te houden. Bedankt voor het compliment Jan! Net als mijn andere scheepjes straalt ze, ondanks dat ze uit de "knopendoos" is gebouwd wel iets uit. Komt denk ik, deels, omdat ik op een schip ben opgegroeid en het er voor mij wel echt uit moet zien. En het is een werkschip waar her en der wel een veeg of vlek op mag zitten. Gr. Klaas.
 
Hans, Draden aan boord zijn doorgaans zwart (geteerd), grijs (gegalvaniseerd) of bruin (roest). Wit zie je eigenlijk alleen als meertros of vlaggenlijn. Op mijn Bugsier 3 stoorde ik me aan de witte draden gemaakt van bezetgaren en heb ze met een markeersstift zwart gemaakt. Om ze strak te houden heb ik onder aan het voorstag en de lijn aan de ankerlantaarn een veertje gezet. Dan kan de boel los als de opbouw eraf moet. Alleen de vlaggenlijnen zijn nog wit. Gr. Klaas.

IMG_8371.JPG
 
Laatst bewerkt:
Dat soort elastiek heb ik gebruikt voor de railing van mijn good old Fairwind zeilboot.
Staat netjes en altijd strak.
Tót ze nat worden.
Dan hangen ze als spaghettisliertjes tussen de scepters.

Maar ze trekken ook weer strak als ze opdrogen.
Dat dan weer wel.
 
dan heb je onderbroeken elastiek gebruikt, echte hoeden elastiek blijft ook nat elastisch. kost wat meer maar is zijn geld waard.
Hoeden elastiek is eigenlijk met garen omwonden elastiek; onderbroeken of kleding elastiek is elastich garen
 
Kan.
Dat weet ik niet meer precies.
Het was rond, zwart, en een paar mm dik.
Onderbroekenelastiek is in mijn beleving wit, plat en zo'n halve cm breed.
Maar ik kan het fout hebben.
 
Bij het opruimen van de spullen van mijn moeder, die op 101 jarige leeftijd overleed, kwam ik een doos tegen gevuld met allerlei soorten elastiek. Zelfs knoopsgatenelastiek. Daar ik uit de knopendoos bouw heb ik daar niet zoveel aan en heb het weggegeven. Meestal bouw ik verstaging zo op dat met één (meestal de voor-) stag de boel strak gezet kan worden. In mijn doosje met veren zoek ik dan iets dat er een beetje als wantspanner uitziet en zet daarmee het geheel onder spanning. Werkt meestal niet verder dan schaal 1:50. Er moet wel iets voor de modelbouw zijn dat ragfijn is en elastisch. Als ik me goed herinner heeft forumlid erikborgers dat gebruikt bij een van zijn papieren schepen. Nu bezig om een model van een skutsje te voorzien van nieuwe verstaging. Het oude garen breekt bij de minste belasting. Gebruik nu zwart 0,14 mm PE. Wel een hoop licht bij nodig. Gr. Klaas.
 
Hans, Heb je al een keuze gemaakt in welke uitvoering je de Voerendaal wilt verbouwen? Zelf zou ik er niet teveel of niets aan gaan doen. Het is min of meer een fantasiemodel gebaseerd op de Voerendaal, waarbij niet alles klopt. Als je eenmaal aan een voltooid model gaat verbouwen is het middel soms erger dan de kwaal. Maar ieder kijkt door zijn eigen bril natuurlijk. Hieronder nog een link naar het schip met diverse foto's.
Hoewel, hoe langer ik ernaar kijk, hoe meer ik het gevoel krijg dat het een model is van de Veeningen of Vilsteren. Die hadden van origine al een vallende boeiing voor en een slangenkist aan dek. Hieronder een plaatje en nog een link. Maar ook aan deze schepen is door de jaren heen het een en ander verbouwd. Verlengd en een andere bunkergiek. Kijk maar wat je met deze info kunt. Gr. Klaas.

https://www.binnenvaart.eu/motortankschip/39303-voerendaal.html

https://www.binnenvaart.eu/motortankschip/43010-veeningen.html

134321-veeningen.jpg
 
Laatst bewerkt:
Hallo Klaas , het is als je het zo bekijkt inderdaad een model naar de Veeningen . Dan ga ik inderdaad niet veel veranderen . De verschansing een andere kleur geven en de railingstaanders vergroten . En hetgeen wat er bovenop de brug staat veranderen . En daar blijft het dan bij . Tenslotte heb ik ook een tanker de Antwerpen , met een verhoogde boeg .
 
Back
Top