Het aluminium in sterretjes zijn kleine schilvertjes. Je kan het zelf maken door strookjes aluminium folie in een blender te versnipperen. Daarna vermengen met wat andere chemicaliën die voor voldoende hitte zorgen om het aluminium tot ontbranding te krijgen. Die temperatuur is overigens een heel stuk hoger (tussen de 1700°C en 1800°C) dan de smelttemperatuur! In een aluminiumgieterij hoef je dus niet bang te zijn dat een grote pot met gesmolten aluminium in de fik zal vliegen. Zou het wel gebeuren dan is de ramp niet te overzien omdat de hoeveelheid energie die dan vrij komt enorm is.
Ja, zo kan ik ook beweren dat ijzer brandt, of willekeurig welk metaal.
Als je dat tegen een slijpsteen aanhoudt springen er ook allemaal vonken weg, maar dat wil nog niet zeggen dat er brand is.
Allereerst definieer ik 'branden' als een oxidatie-proces waarbij meer energie vrijkomt dan er in wordt gestopt. Want ook het ijzerslijpsel bij een slijpsteen oxideert, maar eenmaal een beetje afgekoeld houdt dat op ...
Terwijl er pas een risico op brand ontstaat als het proces in staat is zichzelf aan te houden en/of uit te breiden.
Die vuurwerksterretjes van oud en nieuw zullen inderdaad metaaldeeltjes zijn , maar die branden niet zelf, maar worden door het brandende kruid verhit en weggeschoten. Want dat gebeurt er als je metaal slijpsel tot over het kookpunt verhit (pakweg 3000 gr).
Aluminium heet roestvrij te zijn, maar feitelijk oxideert ('roest') het extreem snel. Binnen een milliseconde is er na een beschadiging (schuren ...) een nieuwe oxidehuid ontstaan. Die oxidehuid is echter zuurstof-dicht, wat ervoor zorgt dat het oxidatieproces stopt.
Maar ... als je er een zeer fijn poeder van maakt, vergroot je het oppervlak dat met zuurstof kan reageren enorm. En daardoor kan het brand-/oxidatie-proces wel zelfonderhoudend worden.
Dirk daar geef je nu net een heel goed voorbeeld.
IJzer brandt en nog heel goed ook! 
Die vonken die van een slijpsteen wegspringen zijn wel degelijk
brandende metaal splintertjes! Die gaan uit wanneer ze opgebrand zijn en NIET omdat ze afkoelen. Heel veel mensen vergissen zich hierin met soms desastreuze gevolgen.
Zo moet je goed uitkijken met fijn ijzervijlsel en staalwol. Staalwol kan je prima met een lucifer of een aansteker in de fik zetten. En het blijft branden als je de vlam wegneemt! Met een pannenspons (ook staalwol) lukt dat meestal slecht omdat daar bijna altiijd zeep in zit.
Zo kan een vonk van bijvoorbeeld een slijpsteen of een lasapparaat die in een bosje staalwol terecht komt heel makkelijk brand veroorzaken. Bij ijzervijlsel is zelfs een steekvlam niet onmogelijk. Ik kan me de waarschuwingen van de leraar op school nog goed herinneren net als de proefjes met natuur en scheikunde.
Staalwol en een 9V batterij zijn simpele en zeer doeltreffende middelen om een vuurtje op gang te krijgen als je verder niets bij je hebt. Kijk maar eens naar
m0_UAiVo_0k[/media] filmpje.
Denk ook eens aan de vaste brandstof boosters van de Space Shuttle. Die vaste brandstof bestaat voor 16% (in gewicht) uit tot poeder gemalen puur aluminium, de eigenlijke brandstof.8O Dan zit er 69% ammonium perchlorate in wat voor de zuurstofvoorziening zorgt. Er zit ongeveer 0,5% ijzeroxide in als katalysator. Om alles tot een vaste stof te maken wordt er 12,5% polymeer (een rubber achtige kunststof) met 2% epoxy als harder gebruikt. Alle ingrediënten worden grondig gemixt en in vormen gegoten. Deze gaan een oven in om bij een hoge temperatuur uit te harden. Na ontsteking verbrandt die polymeer ook en zal dus als bijkomende brandstof fungeren (secondary fuel noemen de Amerikanen het).
Het ontsteken van deze booster raketten gebeurt niet met een simpel vlammetje. Daarvoor zit er boven in de raket een ontstekingssysteem (simpel gezegd een soort van vlammenwerper) die een enorme vuurstraal door de gehele lengte van de raket blaast en zo de vaste brandstof over de gehele lengte ontsteekt.
De brandstof van deze raketmotoren is dus ALUMINIUM. Meer dan 80% van de stuwkracht, per booster maar liefst 1,25 miljoen kilo op zeeniveau, ontstaat door de verbranding van dat aluminium!
Het geweld (sterretjes, rook, steekvlam) dat onstaat bij een lipo waar iets verkeerd is gegaan ontstaat grotendeels door de hitte die ongecontroleert en in zeer korte tijd vrijkomt uit de opgeslagen elektrische energie. Daardoor wordt alles warm, smelt de verpakking, kan er zuurstof bij de inhoud. Vervolgens gaat de polymeer (de 'po' uit lipo) branden mbv. die zuurstof (en ontstoken door alle hitte).
Ik vermoed, dat als je een lipo echt helemaal ontlaadt (langzaam!) tot nul volt, en er dan een metalen schroevendraaier doorheen slaat, er niets gebeurt. Ja er zit een gat in ...
Gr. Dirk.
Dat is dus NIET juist! Een LiPo vliegt niet in de brand door de elektrische energie die er in zit. Dat heb ik al eerder geschreven. Wanneer er in een LiPo iets mis gaat kan er door elektrolyse zuiver Lithium en een aantal gassen ontstaan. Hierdoor zwelt de LiPo op. Die elektrolyse kan wel op gang komen en worden gehouden door de elektrische energie die in de accu is opgeslagen. Indirect kan het dus wel door die energie komen maar het kan ook bij een lege accu gebeuren die je net aan de lader hebt gehangen. Dan levert de lader de energie voor de elektrolyse.
Één van de gassen die ontstaat is zuurstof en wanneer zuiver Lithium en zuurstof bij elkaar komen ontbrandt de Lithium spontaan. DAT is de ontsteking die de rest van de gassen aansteekt en de druk zo ver laat oplopen dat de "verpakking" open scheurt. Dan spuit de al reeds brandende inhoud naar buiten met alle mogelijke gevolgen van dien.
Wanneer alle zuiver Lithium is verbrandt en dat is heel snel bekeken want er is maar heel weinig aanwezig, zal het vuurtje vrij snel uitdoven. Alleen wanneer er meer aan is gestoken zoals de "verpakking" en/of het polymeer zal de zaak langer kunnen blijven branden en meer schade kunnen aanrichten.
Dat kan je veilig blussen met bv een poederblusser of een CO2 blusser. Zolang het Litium nog brand heeft blussen weinig zin en kan het gevaarlijk zijn. Dus zolang je een steekvlam ziet niet blussen! Je kan er wel een blusdeken overheen gooien om verspreiding van vonken en dergelijke te voorkomen. Maar denk eraan dat onder die deken de brand nog gewoon door kan gaan!