Inmiddels zijn we weer een lekker stukje opgeschoten met de romp. Nadat het schuine spant in de neus verlijmd was kon de romp van de bouwplank genomen worden en omgedraaid om de neus verder af te maken. Het centrale deel van de neus wordt gevormd door de accubak. Nu komen ook pas de door Rob Bulk van RBC-kits gefreesde onderdelen om de hoek kijken. Het brengt bij mij toch altijd weer een glimlach te weeg als ik zie hoe mooi en strak de door mij getekende delen in elkaar passen. Dat zou ik met mijn eigen figuurzaag nooit voor elkaar krijgen.
Maar goed, de accubak. Het is zaak dat deze goed uitgericht wordt aangezien hier verder de neus omheen wordt gebouwd. Ik heb eerst de bodem van de accubak aan het voorste spant verlijmd, gevolgd door de zijkanten. Vervolgens heb ik het spant halverwege de accubak erop geschoven, maar nog niet verlijmd. Nu heb ik de accubak in de sleuven van het schuine spant in de romp gestoken en het middelste spant goed op de uiteinden van de rompzijkanten uitgericht en met tape vast gezet. Daarna zijn de verstevigingsstukjes van de accubak droog in elkaar gestoken. Naar alles tig keer gecontroleerd te hebben dat het goed zat is alles met dunne secondelijm verlijmd. Behalve de voorkant van de rompzijkanten, deze zijn met houtlijm aan het middelste spant verlijmd. Het motorspant met de twee verbindingstukjes zijn nog niet verlijmd.
Met vuren latjes het volgende stukje van de neus opgebouwd.
Het motorspant voorzien van inslagmoeren en toen ook dit spant verlijmd worden en het laatste stukje neus met vuren latjes verder opgebouwd worden. de lijmverbindingen met wat stukjes driehoeklijst verstevigd. De Fokker F.XVIII begint al herkenbaar te worden. Dit laatste stukje neus wordt straks bekleed met 0,4mm triplex. Dat zal echter pas gebeuren als de romp bespannen is met Oratex, zodat ik nog wel het Oratex het hoekje om aan het spant vast kan strijken en het niet deur de vliegwind los geblazen kan worden.
Omdat straks de neus dicht is en het dan lastig is om de motorkabels door te voeren naar de esc heb ik een paar verlengkabeltjes gemaakt, zodat de motor en esc straks makkelijk aan te sluiten zijn. Ik hoor jullie al zeggen: "Dat zijn extra koppelingen in de aandrijflijn wat extra weerstand teweeg brengt". Dat klopt, maar mijn aandrijving vraagt geen hoge stromen. Volgas zal een motor iets van 28 A trekken. Maar volgas zal ik waarschijnlijk nooit gebruiken, dus dan zijn de stromen nog lager. Dan verwacht ik niet dat een paar extra stekkertjes voor problemen gaan zorgen. Bij mijn F.VIIb heb ik het ook zo zitten, in de motorgondels dan en dat functioneert prima.
Het volgende puntje was het aanbrengen van de mantels voor de doorvoer van de stuurkabels voor de staartvlakken. Deze lopen ook deels door de laatste drie spantjes van de bolle romprug, dus eerst deze gemonteerd. Aan de twee vuren verbindingslatjes tussen de twee spantjes wordt straks de voorkant van het kielvlak geschroefd.
Een deel van de doorvoer steuntjes voor de mantels van de stuurkabels.
De steuntjes op hun plek verlijmd.
En de stuurkabelmantels geplaatst.
Nu kunnen de passagiers als ze op de wc zitten ook naar buiten kijken

.
Uit novotex de heveltjes gezaagd voor het aansturen van (links) het richtingsroer en (rechts) het trimbare stabilo. Dat laatste was trouwens nog een aardig klote klusje omdat ik er met mijn dikke vingers inmiddels slecht bij kon. Dat maakte het erg lastig om ringetjes en moertjes er op de juiste plaats tussen te friemelen. Maar naar drie uur prutsen zat de aansturing voor het trimmen er in. En ondanks dat ik nog zo voorzichtig was met de dunne secondelijm was het me toch gelukt om het aanstuur mechaniek vast te lijmen

. Maar gelukkig heb ik het zonder schade weer los gekregen en werkt het prima.
Stabilo volledig down getrimd.
En het stabilo volledig up getrimd.
Toen konden de servo houders voor het hoogte en richtingsroer in elkaar gezet worden. Hier zitten tevens de aanstuurhevels voor de staartvlakken in verwerkt. Ook hier heb ik ze droog in elkaar gezet en door het desbetreffende spant gestoken om ze, nadat alles goed uitgericht was met dunnen secondelijm, te verlijmen.
En de aansturing voor het richtingsroer gemonteerd en met elkaar verbonden. De 5 mm messing buis moet nog ingekort worden tot net voorbij de servohouders en zal dan aan de servohouders verlijmd worden. Tussen de servohouders komt een 6 mm buis over deze 5 mm buis waar de stuurhevels voor het hoogteroer aan komen.
En zo ziet de romp er op het moment uit. De romp is inmiddels zo lang dat ik in mijn bouwhok eigenlijk niet genoeg afstand kan nemen om hem helemaal op de foto te krijgen.
groeten kjel