Fokker F.XVIII Snip schaal 1:10

Voordat ik met de vleugel kan beginnen, heb ik eerst nog wat andere onderdelen nodig zoals de bevestigingsbeugels voor de vleugels en motorgondels en de motorgondels zelf. Als eerste begonnen met het uitzagen van de bevestigingsbeugels. Een werkje waar ik altijd wel tegenop zie. Staalplaat met de figuurzaag uitzagen vind ik nog best een geklooi. De bevestigingsbeugels zijn gezaagd uit 0,5mm staalplaat. Voordat ik ze uitgezaagd hebt, heb ik eerst alle gaatjes geboord. Ik vind het boren voor het uitzagen makkelijker. Na het uitzagen alle beugels in de bankschroef in de goede vorm gevouwen.

full


full


Toen waren de struts voor de motorgondel aan de beurt. Hiervoor heb ik een stellage getekend en laten vrezen, met een dummy voor de motorgondel, waarin ik de struts kan solderen.

full


De bedoeling was om net zoals voor de F.VIIb deze struts van rvs buis te maken. Echter wilde deze keer het rvs niet echt meewerken. Ik kreeg het zilversoldeer niet lekker aan vloeien, of eigenlijk helemaal niet aan het vloeien, waardoor ik geen goede verbindingen kreeg of helemaal geen verbinding, alleen een zwarte bende. Het blijft toch een beetje een haat liefde verhouding dat rvs solderen. Ik denk dat ik, doordat de hoek soms lastig was om er bij te komen, niet genoeg warmte er in kreeg en ook niet alles gelijkmatig warm kreeg. Later even een test stukje van twee haaks op elkaar staande stukje rvs buis geprobeerd en dat slodeerde prima. Het zilversoldeer vloeide mooi met een mooie sterke verbinding als resultaat.
Maar goed, ik heb wel struts nodig. Anders heb ik geen Fokker driemotor. Dus toen maar teruggevallen op messing buis. Dat is toch een stuk makkelijker te solderen. Het is wel minder sterk als rvs en wat zwaarder, maar het zal in mijn toepassing nog wel prima moeten voldoen.

Hier de struts gesoldeerd en klaar om uit de mal te halen.

full


full


De eerste strut helemaal klaar. Aan de voorkant is er nog een buisje toevoegt. Om het solderen niet nog complexer te maken heb ik dit buisje achter met JB weld verlijmd.

full


En het soldeerwerk voor allebei de motorgondels klaar.

full


Dit hoopje hout moet de basis voor een motorgondel vormen.

full


En die basis ziet er dan zo uit. Hier komen dan nog ronde spantjes van balsa omheen die uiteindelijk bekleed zullen worden met 0,4mm triplex. Maar dat komt pas veel later. Aan de basis heb ik genoeg om alles aan de vleugel te passen en uit te richten. De veerpoot van het landingsgestel gaat ook aan deze basis bevestig worden.

full


De motorgondel inwendig van motordraden en stekkers voorzien, zodat de motor straks makkelijk ingeplugd kan worden en de motorgondel makkelijk aan de romp geplugd kan worden.

full


full


En de struts aan de basis van de motorgondel bevestigd.

full


full


groeten kjel
 
Warmte beheersing en schoon en zuiver pas werken is de sleutel voor goede zilversolderingen.
De camping gasbuis branders zijn goed .
Maar als je met zo een frame werkt welke veel warmte onttrekt zijn deze niet toereikend . Dan moet je echt over op een gas en zuurstof setje . Ook is dit beter voor je ander soldeerwerk .
 
Ziet er hardstikke mooi uit Kjel!!
Jammer dat het hardsolderen niet lukte, wat Serge zegt klopt m.i. wel. Ik zit er ook nog wel eens mee te vechten....... Zo te zien kan je altijd nog een RVS frame maken als dit messing frame te zwak blijkt.

Vincent
 
In dat draadje werden de achterlijsten van koolstof roving gemaakt. Het is een beetje een geklieder, maar eigelijk best een eenvoudige methode van lichte en oersterke achterlijsten maken. Tenminste voor vliegtuigen waarbij een stalen buizen constructie gesimuleerd moet worden.

Slim!! :thumbsup:
Resultaat is prachtig, deze ga ik onthouden!

Groeten, Ramses
.
 
Inmiddels ben ik weer wat verder met de F.XVIII en is het wel weer tijd voor een update. De bouw van de vleugel is gestart. De bouwwijze is hetzelfde als bij mijn F.VII. De vleugel is bestaat uit drie delen. Een middendeel waar de motorgondels en dus ook het landingsgestel aan vast zit en twee vleugeluiteinden die voor transport demontabel zijn. Het middendeel blijft aan de romp bevestigd, maar is wel demontabel mocht dat nodig zijn. Ik ben begonnen met het vleugelmiddendeel.

De onderdelen voor het middeldeel.

full


Het plaatsen van de hoofdliggers. Deze zitten op dezelfde positie als bij het origineel.

full


full


Als de liggers geplaatst en uitgericht zijn, kunnen de ribben erop geschoven worden. Eerst alles droog in elkaar gestoken. Na nogmaals controleren of alles echt haaks staat alle naden langsgelopen met dunne CA om alles te verlijmen. Omdat de bovenkant van de vleugel vlak is bouw ik hem op zijn kop.

full


Alle gordingen op zijn plek

full


De opvul stukjes voor de motorgondel ophangpunten op zijn plek. De gaatjes heb ik laten voorfrezen, aangezien het frame van de motorgondels in een mal gemaakt worden zou het zo moeten passen.

full


Dan is het tijd om het vleugelmiddendeel uit te richten op de romp. Eerst heb ik de moertjes aan de vleugelbevestigingsbeugels gesoldeerd.

full


Daarna zijn ze aan de romp bevestigd. Tevens tijdelijk wat afstandhouders aan de romp gelijmd om de vleugel te centreren.

full


Voor de vleugelbevestigingsbeugels heb ik geen gaatjes voor laten frezen om eventuele onnauwkeurigheden in de romp op te kunnen vangen. Deze moest ik dus zelf boren.

full


Waar ik niet aan gedacht had was dat deze gaatjes dicht langs de ribben lopen waar ik met de boormachine niet bijkom. Wat ik eigenlijk nodig had was een hele lange 3mm boor. Hiertoe heb ik een stuk 3mm verestaal genomen en dit in een malletje aan een 3mm boordje hardgesoldeerd. En dat werkte prima.

full


full


Toen de basis van het middendeel in elkaar zat uiteraard even gekeken of de motorgondels pasten. En gelukkig, dat deden ze.

full


Nadat de het middel op de romp uitgericht was en de gaatjes voor de ophangpunten geboord waren, het middeldeel weer aan de romp bevestigd om te kijken hoe de motorgondel eronder hangt. Het ronde houtje dat van de romp naar de motorgondel loopt is om te controleren of de doorvoer van de motordraden recht tegenover elkaar zitten en mooi horizontaal loopt. En dat doet. Altijd fijn dat wat je tekent ik het echt ook klopt.

full


Omdat ik vanaf de bovenkant niet meer goed bij de juiste plek voor de moertjes van de vleugelbevestiging kom, heb ik deze moertjes ook vast gesoldeerd. Dan is het bevestigen van de vleugelbevestiging straks een koud kunstje.

full


Na het uitrichten van het middendeel op de romp, het middendeel weer op de bouwtafel bevestigd en gecontroleerd of alles weer haaks staat. Toen was het tijd om de onderkant te gaan indekken met 0,4mm triplex ala de manier van Fokker. Het eerste stukje zit erop. Het triplex is verlijmd met witte houtlijm en vast gestreken met de foliebout. Dan zit het direct vast.

full


groeten kjel
 
Verder met het indekken van de onderkant van het vleugelmiddendeel. Net zoals ik bij mijn F.VIIb heb gedaan op zijn Fokkers, dus met overlappende beplanking. Eerst worden de lage banen paneeltje voor paneeltje ingedekt.

full


full


Dan is het de beurt aan de hoge banen. Maar eerst worden er kleine strookjes triplex op de liggers en gordingen geplakt om deze op te hogen, zodat de hoge banen niet doorbuigen. De strookjes zijn op de foto niet heel goed te zien.

full


Dan kunnen de hoge banen ingedekt worden. De randen van de hoge banen worden afgeplakt met tape zodat het houtlijm niet op de lagen banen komt. Eerst alle paneeltjes op maat gemaakt en alles afgetaped, zodat ik ze aan een stuk door kan lijmen en vaststrijken. De onderkant van de vleugel van de achterlijst tot de voorste ligger blijft houtkleur. Ik wissel voor het beplanken de platen triplex met verschillende houttinten af zodat de onderkant een wat gevarieerde kleurscharkering krijgt.

full


full


full


Toen was het tijd om de vleugelbevestigingsbeugels en motorgondelophangbeugels definitief te bevestigen. Het begint al een beetje op een Fokker driemotor te lijken :).

full


En als laatste voor deze update, de kabelgoten voor de motordraden gemaakt. Ze lopen mooi haaks en horizontaal, dus ik ben dik tevreden.

full


full


Het valt met net alleen op dat ik vergeten ben eerst de inslagmoeren voor de motoren in de motorspanten van de motorgondels te lijmen voordat ik de motorspanten vastgelijmd had. Het zal nu iets lastiger zijn om ze er in te krijgen.

groeten kjel
 
Toen was de rechter vleugelhelft aan de beurt. Eerst alles droog in elkaar gestoken. Daarna wordt het vleugelmiddendeel er tegenaan geschoven en alles op haaksheid gecontroleerd. Daarna wordt alles met dunne ca verlijmd. Door de vleugelhelften tegen het middendeel aan te bouwen weet ik zeker dat alles straks goed op elkaar aansluit. Wel oppassen met de ca dat ik niet per ongeluk de vleugelhelft en het middendeel aan elkaar lijm. Als de basis verlijmd is kunnen de gordingen verlijmd worden.

full


full


Voordat de rechter vleugelhelft ingedekt kan worden moet ik eerst nog de randboog voor de vleugeltip maken en verlijmen en de buitenmantel voor de stuurkabel van het rolroer verlijmen. De randboog voor de vleugeltip heb ik gemaakt van drie stroken 2mm balsa die eerst in het afwasteiltje met kokend water hebben gelegen zodat ze goed buigzaam worden. Daarna met schilderstape om de mal van de vleugeltip vastgezet en een nachtje laten drogen. Na het drogen de drie stroken met houtlijm verlijmd en weer met tape om de mal vastgezet totdat de lijm was uitgehard.

full


full


De gordingen en liggers had ik bij de vleugeltip aan de lange kant gehouden en moest ik eerst nog op maat trimmen. Na een paar keer passen en trimmen kan de randboog verlijmd worden.

full


full


En de buitenmantel voor de rolroer stuurkabel zit op zijn plek.

full


Nu kan begonnen worden met het indekken. De lagen banen zitten op hun plek. Om mijzelf het makkelijker te maken heb ik een lijntje gespannen voor de positie van de achterlijst.

full


groeten kjel
 
Back
Top