De Zeven Provinciën Hans

Ik ben een beetje laat maar wat heb je er een prachtig schip van gemaakt.
Een voorbeeld voor velen van ons.
Ik ben benieuwd naar je volgende bouwexercities.
Eigenlijk vermoed ik dat ik pas ergens in het najaar aan een wat groter project ga beginnen. Maar ik mis de bouwactiviteiten wel!
Ik denk dat ik van Kolderstok het nieuwe modelletje nu tussendoor ga maken. Het 17e eeuwse speeljacht als een leuk ontdek modelletje en de nieuwe bouwwijze van dit.
Zodra het leverbaar is ga ik er mee aan de slag. Dit lijkt me een leuke afwisseling voor aankomende zomer.
 
Er staat een soleil op marktplaats nieuw in doos
Ik kijk ook regelmatig op marktplaats of ik een buitenkansje voorbij zie komen. Deze heb ik ook voorbij zien komen en is beslist een mooie. Maar ik hou het bij de Hollandse schepen en daar is nog genoeg van te bouwen:) Er staan er nog wel een paar op mijn verlanglijstje wat dit betreft. Dus ik heb heel de zomer nog wel, om na te denken wat het gaat worden.
 
Dat bouwverslag van jou speeljacht ga ik volgen. Ab heeft my ooit de plannen ge emailed dus ben benieuwd of ik met jou bouwverslag en mijn plannen een boot kan bouwen.
Marcus
 
@*Hans* zal best wel gelijk hebben, er zijn echter 2 manieren van bergen nl; het tijdelijk bergen van het zeil voor bijv. herstel werkzaamheden en/of veel wind en het volledig bergen van het zeil. Bij de 1e manier waren de schoothoorns met blokken en tuig gewoon zichtbaar en kon het zeil weer direct in gebruik worden genomen (dit noemt men losjes bergen). Bij het volledig bergen werden de geiblokken en het tuig aan de ra-nok bevestigd waarna het zeil eroverheen geborgen werd en was dus ook de schoothoorn niet meer zichtbaar omdat alles netjes werd opgebonden. Voor het 'echte' bergen werden i.p.v. rattestaarten buik- en kruisseizings (driehoekige netten) gebruikt, die rechts en links op de ra met twee touwen werden aangeslagen. Hierin werd de buik van het zeil geborgen het overige zeil werd met rattestaarten tegen de ra gehaald.

Je kan natuurlijk keuzes maken en de schoothoorn met haar blokken en tuig los laten hangen, maar persoonlijk vind ik het er op een model netter uitzien als deze zijn weggewerkt.
@pietsan heb jij toevallig een afbeelding van een volledig geborgen zeil met rattestaarten? Of als iemand anders deze heeft mag natuurlijk ook. Ik wil ze zo namelijk gaan maken op mijn Friesland.
 
@pietsan heb jij toevallig een afbeelding van een volledig geborgen zeil met rattestaarten? Of als iemand anders deze heeft mag natuurlijk ook. Ik wil ze zo namelijk gaan maken op mijn Friesland.
Ik heb een aantal zeilen geborgen afgehangen op mijn model van Sovereign en Hans (Kolderstok) heeft de zeilen van de Willem Barentzs ook geborgen op zijn model, te zien op de website. Maar echt met rattestaarten is niet direct te zien, ik heb ze gewoon vast gemaakt rond ra met touwtjes, wat overigens bij benadering op een model heel goed kan.

Ik heb helaas geen plaatje van een geborgen zeil. Bij het opdoeken van het zeil (bergen) worden de zogenaamde beslagseizings gebruikt. Dit zijn, plattings (een platting is een gevlochten stuk touw, een vlecht in het haar van meisjes, is in feite ook een platting, je kunt hiervoor 3 tot 7 strengen gebruiken) een soort rattestaartachtige touwvlechtsels. Deze waren zo lang dat ze tweemaal rond het opgedoekte zeil en de ra konden worden geslagen. En met een driehoekig stuk zeildoek werd de 'buik' (midden van het zeil) in he midden van de ra bijeen gehouden. Dus misschien kun je je voorstellen hoe het zeil op de juiste manier geborgen werd. Op een model is dit uiteraard gezien de schaal een stuk ingewikkelder en word het zeil gewoon opgerold en met stukjes touw om de ra vast gezet. Het ziet er wel beter uit indien het midden van het geborgen zeil dikker is als de beide uiteinde, goed te zien op het model van de Willem B. op de website van Kolderstok.

Dus als je echt 'rattestaarten' wil maken, dan worden die op schaal al gauw te dik.
 
Ter aanvulling op bovenstaand verhaal, aan het uiteinde van de 'rattestaart' zat een lus of oogsplits om de platting vast te sjorren en er zaten er 10 tot 12 op gelijke afstand aan de voorzijde van de ra.
 
Indien een zeil geborgen werd tijdens veel wind, moest dat soms vrij snel gebeuren en werd het gedaan met twee lange einden touw aan beide kanten van de ra wat in bochten rond de ra en het zeil werd geslagen (stuur- en bakboord) te zien op onderstaande tekening;
JPG_1086_5994_bewerkt-1.jpg

En hieronder nog een plaatje van matrozen die bezig zijn met het zeil te bergen;
JPG_1085_5993_bewerkt-1.jpg
 
De Zeven Provinciën Recent ben ik in het bezit gekomen van deze bouwdoos en ga weer een bouwverslag starten. Het bouwen is uiteraard geweldig maar ook de feedback van iedereen is super te noemen in het verleden. Daarom plaats ik ook weer dit bouwverslag.
Zelf vind ik het ook leuk om een verslag te maken en is net zo leuk als het bouwen zelf.
Ook als naslagwerk voor mezelf maar ook om nieuwe bouwers te inspireren. Na het bouwen van de Duyfken is dit het tweede schip van de firma Kolderstok waaraan ik ga beginnen.
Dit is een bewuste keuze. De modelllen zijn prachtig maar ook eventuele vragen worden vlot beantwoord.
Voor mij een enorme klus met uitdagingen en die ga ik graag aan.

Er is reeds begonnen aan deze doos door iemand anders en zo staan de spanten al verlijmd op de kiel en staat de spiegel in de basis in elkaar. De reden waarom er is gestopt in een zo vroeg stadia is mij onbekend.
Op het eerste gezicht zitten de spanten netjes verlijmd maar ik moet nog bekijken of alles kloppend is tot nu toe.
Ik ga eerst op vakantie maar kon het niet laten alvast de eerste aanhef van het verslag te posten. Ik neem de tekeningen en de bouwverschrijving gezellig mee zodat ik me er vast in kan verdiepen en ietsie in het model kan gaan groeien.
Ik heb gekozen om de romp in het eiken te gaan maken. Er is de mogelijkheid dit ook in het noten te doen. Het werken met eiken is dus nieuw voor me en benieuwd hoe dit zich straks gaat laten buigen. Ik heb er maar ook de plankenbuiger van Kolderstok bij aangeschaft.



Het model van De Zeven Provinciën is in een ca. schaal van 1 op 72 gebouwd aan de hand van diverse beschikbare bronnen. Omdat deze op een aantal punten van elkaar afwijken is het spantenplan voor het schip volledig opnieuw getekend. De spiegel is gevormd naar één van de tekeningen van Willem van de Velde (de oude) zoals deze in het National maritime Museum in Greenwich hangt.

Afmetingen
Werkelijk Model
Lengte 163 voet
ca. 90 cm
(incl. boegspriet)
Breedte 43 voet
ca. 38 cm
(ter plaatse van de grote ra)
Hoogte ca. 85 cm
(ter plaatse van de grote mast)
Bewapening 84 kanons 82 kanons, twee gesloten poorten Bron Kolderstok models

De geschiedenis herleeft in dit scheepsmodel van de Zeven Provinciën. De Zeven Provinciën was een linieschip van de Admiraliteit van de Maze. Het schip werd gebouwd van 1664-1665 op de oude admiraliteitswerf aan het Haringvliet in Rotterdam. De bouwmeester was Salomon van den Tempel, een telg uit een bekend geslacht van Rotterdamse scheepsbouwers. Het schip begon zijn carrière als tijdelijk vlaggenschip van viceadmiraal Aert Jansse van Nes, daarna werd het het vlaggenschip van luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1666-1674). Na de dood van De Ruyter werd het in 1678 het vlaggenschip van schout-bij-nacht Jan van Brakel. In 1691 kreeg schout-bij-nacht Johan Snellen het commando over het schip, hij overleed datzelfde jaar aan boord. Het schip maakte ook deel uit van een gecombineerde Nederlands-Engelse vloot onder John Edward Russel in 1692 waar het door de Fransen tijdens de Slag bij La Hogue lek geschoten werd. De laatste commandant van het schip was kapitein Evert de Lieffde, wiens logboek uit 1692 bewaard is gebleven. Uiteindelijk werd het in 1694 ter sloop verkocht.

Bekijk bijlage 289292 Bekijk bijlage 289293

He dat is leuk, ik ben intussen ook dit pakket besteld, dus zal ik jouw regelmatig volgen en handige tips van jouw volgen. Mijn ervaring met kolderstok is erg positief heb veel goede steun, tips en service van kolderstok bij het bouwen van de duyfken gehad ,heb bouw van de duyfken een jaar geleden afgerond.
 
He dat is leuk, ik ben intussen ook dit pakket besteld, dus zal ik jouw regelmatig volgen en handige tips van jouw volgen. Mijn ervaring met kolderstok is erg positief heb veel goede steun, tips en service van kolderstok bij het bouwen van de duyfken gehad ,heb bouw van de duyfken een jaar geleden afgerond.
Welkom terug Henk! Ik wens je ook met dit schip veel bouwplezier toe! En inmiddels zijn er aardig wat bouwers bijgekomen van dit schip dus voorbeelden genoeg.
 
Bekijk bijlage 291646 Bekijk bijlage 291647 Vandaag definitief de verdere start gemaakt en het valse dek er in gelijmd. Tussen spant 9 en 10 komt er een knik in het dek. Kolderstok heeft hier een balkje voor gemaakt waarbij de schuinte van de knik is aangebracht. Tussen dit balkje is er door mij een extra dekbalk aangebracht in de juiste bolling van het dek. Dit is ook gedaan om de valse dekken te ondersteunen op de naad aangezien ze op dit punt tegen elkaar gaan komen. Beide foto's spreken voor zich en je ziet het valse dek vastgepint op de spanten.
Knik?? in welke richting (schuin omhoog ???)? Ik ben nu het A dek aan het installeren en zo ver ik mijn dek A zie, loopt deze gelijk aan het voorgaande deel van Dek A.
 
Back
Top