Bouwverslag San Francisco II (Artesania Latina)

Inmiddels de trappen op de romp gemaakt en de schilden bevestigd.
Nu nog de deuren en ramen bevestigen en dan is het tijd voor de waterpompen en kanonnen.
Horen de wagentjes waar de kanonnen op bevestigd zijn rood te zijn of is dat een kleur naar wens? Ik zie bijna overal dat ze rood zijn.

0079.jpg
0080.jpg
0081.jpg
0078.jpg
 
Dat is natuurlijk helemaal naar eigen wens Maarten, maar aangezien je heel weinig kleur op je schip zet, zou ik ze naturel doen, en een andere tint geven als je dek.
 
De Nederlandse benaming voor de 'wagentjes' waar de kanonnen op liggen is 'rolpaard' en de rode kleur, evenals de binnenkant van de meeste verschansingen op oorlogsschepen is niet helemaal toevallig gekozen. Omdat er tijdens de strijd rijkelijk bloed vloeide schilderde men deze rood om het bloed enigszins te verdoezelen. Of dit ook werkelijk waar is laat ik in het midden, maar zo staat het in de boeken vermeld.

Omdat op jou model de verschansing niet rood is geschilderd zou ik voor de rolpaarden ook niet voor rood gaan, maar uiteraard blijft dit je eigen keus.
 
Dank voor de uitleg. Het klinkt wel logisch dat het is i.v.m. bloed.
Heb nog even wat stukken bekeken uit de Netflix serie Black Sails (aanrader voor wie de serie nog niet gezien heeft) en daar zie ik ook naturel kleuren.
Maar ik weet niet of alle details op die schepen overeenkomen met wat bekend is uit de geschiedenis. Ik ontdekte wel dat de gebruikte schepen gebouwd zijn en dat doen ze een stuk sneller dan wij allemaal :rofl:
Hier een paar leuke filmpjes over de bouw,de set en de geschiedenis:
 
In de informatie van de Victory las ik dat rode verf in die tijd de enige type verf was dat een waterdichte laag opleverde. Het werd daarom op de Victory gebruikt om de bodem van de kabelopslag (natte ankerkabels) waterdicht te maken zodat onderliggende dekken niet nat werden door lekwater.
 
Ik tel er maar 10, dus dat valt dan toch wel mee:)

Ja in vergelijking met de meeste schepen die ik hier zie valt dat zeker mee haha. Erg veel kramp in m'n handen met het vijlen van de kanonnen.
De boel is nu droog en kan in elkaar evenals de waterpompen.

Het patineren van kanonnen lukte niet. Het werd grijs. Heb ze nu allemaal mat zwart geschilderd met revell verf. Matt 8 blijf ik een mooie kleur vinden die ik zo'n 20 jaar geleden gebruikte voor statische modelbouw. De verf is nog steeds goed! Ongelooflijk no zoveel jaren stil liggen.
 
De kanonnen en waterpompen zijn klaar.
De rolpaarden in een houteffect geschilderd aangezien er geen houtnerf was te verkennen (lasergesneden deel)
Het bijgeleverde touw vind ik er niet mooi uit zien en ga nog even kijken wat ik daarmee ga doen.
Het creme
0082.jpg
0083.jpg
0084.jpg
kleurige touw zal denk ik wikkelen zijn en vastlijmen of wordt dit met een speciale knoop gedaan? Ik zie dit bij vele onderdelen terugkomen.

De foto's:
 
Als ik die bouwbeschrijvingen van jullie zie...... pfff wat heb ik toch een armoede bij mijn projecten. Ik had alleen een A1 tekening waar zo'n beetje alleen het eindresultaat opstaat.:):)
Maar desalniettemin zijn het weer mooie kanonnen en pompen.
 
Als ik het goed begreep stond Artesania Latina bekend om erg slechte beschrijvingen. Dit is de 2de versie van de San Fransisco met o.a. meer houten ipv metalen onderdelen en alleen een beschrijving op 2 cd-roms. Zo'n 200 pagina's aan beschrijving in jpeg en pdf, diverse filmpjes en onderdelenlijsten. Alles in kleur met nummers.
95% is goed te zien en te volgen. Soms kloppen afmetingen niet en tot nu toe staat er geen uitleg in over knopen die ik denk ik nodig heb voor de kanonnen. De knopen voor de treden van de trap heb ik inmiddels.

Dit soort filmpjes met allemaal dat vrolijke muziekje haha:
 
Heb het touw bewerkt met acryl verf, geschuurd en pluisjes verbrand.
Onder het originele touw en daar boven de bewerkte versie.

Mijn enige vraag is de knoop met het witte touw (A2 72 op de foto
Is dit gewoon er omheen draaien en lijmen of is dit een bepaalde scheepsknoop?

20191023_001101.jpg


0084.jpg
 
Laatst bewerkt:
Maarten, kijk eens op de site van @pietsan, bij de stroppen van de jufferblokken dat is nagenoeg hetzelfde.
Is ook terug te zien in zijn verslagen;);)
 
@Jaques daar heb ik inderdaad al uitgebreid gezocht maar kon dit niet terugvinden. Ook Google op scheepsknopen hielp niet.

Als ik het had gevonden of geweten dan had ik het niet gevraagd ;)
Ik ben hier gewoon nog niet bekend mee en heb nooit eerder een schip gebouwd.
 
Laatst bewerkt:
Maarten, als je bij de website van @pietsan naar vaardigheden 4 gaat, dan zie je daar een bindsel uitgelegd worden, dat is een hele mooie "knoop " voor dit soort verbindingen.
Als je voor het touw van het bindseltje nu het dunste touw gebruikt wat je vinden kunt, wordt het bijzonder fraai.
Ik heb zelf zo een grote klos draad voor een interlock naaimachine gekocht, dat is superdun, en bijzonder lang, dus dan kun je maar raak knopen.
 
Back
Top