Bouwverslag Robbe PUMA 2

Ik denk et zo te begrijpen dat de schakelaar dan bij uitvallen altijd aan ipv uit staat?
Dat is alleen bij de zogeheten "safety switches" zo...
Bij een gewone schakelaar word er mechanisch een contact gemaakt, of verbroken. Gaat zo'n schakelaar kapot, dan is het over met de pret.
Bij een safety switch stuurt de mechanische schakelaar een transistor aan, zodanig dat als de mechanische schakelaar het contact verbreekt, dat dan de transistor gaat geleiden. De transistor schakelt de daadwerkelijke stroom naar de ontvanger. Dus bij zo'n safety switch, als het mechanische deel (het knopje) "stuk gaat", blijft je ontvanger aanstaan.

Standaard schakelaars zijn zelden safety switches, zelfs niet bij merken als Futaba.
 
Ik heb de ontvanger gewoon weer in m'n zwever gebruikt (backup erbij dat wel) en alles ging prima op veel grotere hoogte.
Maar dat was trinllingsvrij, in mijn zwever deed 'ie het ook goed, maar wat er daarna gebeurde lees je ergens hierboven.
En om de wonden te likken: de motor krijgt een ES modificatie!
ES? Earl Scruggs? The Father Of Bluegrass Banjo?
Hij had inderdaad ook iets met vliegen. Hij noemde dit niet voor niets 'Ground Speed':
 
Komt in de buurt idd Bruno: hij speelt ook met een frequentie van iets over de 20 Hz.. Dat doet de ES ook!

Ik snap dan het interessante verhaal van Bas niet ben ik bang. Maar krijg het idee om de schakelaar er helemaal uit te slopen! Nare verhalen en idd, geen trilling...
 
In de electro speedbootscene ook geen schakelaars. Wel: nooduit. D.w.z een plusdraad die middels een goudstekkerverbinding onderbroken kan worden.

Verlengkabeltjes voor servo e.d. zijn ook notoire.... een beetje vocht en corrosie doet de rest. Solderen dus, of vervangen door 2mm goudstekkers.

Vliegtuig met verbrandingsmotor zal ook zo z’n best practices hebben...
 
Pfff... normaal gaan bij een schakelaar de plus en de min over twee banen in de schakelaar.
Worden de banen moe, of verminderd de vering van het sleepcontact dan gaat het mis.

Dus als je de schakelaar uitbouwt uit het huisje, en alleen de min over beide contactbanen laat lopen, dan is de contact zekerheid groter.
De plus is dan niet onderbroken. Dat is alles.

Bouwvolgorde is accu - stekker - schakelaar - UBEC

Ron...ik kan je redenering niet volgen?
Of ik lees het verkeerd[emoji39]
Het printplaat-contactvlak van een schakelaar is rianter dan van een stekker. Wel is er veel verschil in kwaliteit van de schakelaar.
Ander type schakelaar is pal schakelaar.

Deze kringloop heb ik ook bij slurpende MPX Profi Digi servo’s, NiMh accu killers... en thans lipo gestookt. In de stekker zit amper weerstand.
 
Laatst bewerkt:
Ron...ik kan je redenering niet volgen?
Is toch logisch? Twee banen, die elk een geleider schakelen, dan is uitval van één van beide banen reeds einde verhaal omdat de kring dan reeds onderbroken is.
Maar als je twee banen gebruikt om gezamenlijk één geleider te schakelen, krijgt ten eerste iedere baan de halve stroomsterkte te verwerken (dus hoger belastbaar) en tevens is uitval van één baan niet gelijk einde verhaal.

Helaas is dit een beetje een schijnveiligheid, want je komt er pas achter dat de eerste baan het begeven heeft, als de tweede het ook begeeft, tenzij je er een specifiek testje voor ontwerpt en regelmatig uitvoert. Je zou kunnen denken aan twee transistorgestuurde LEDjes die geleiding in beide banen aantonen: dan zouden beide LEDJjes moeten branden bij ingeschakelde ontvanger. Maar dan lijkt het me handiger om gewoon op zoek te gaan naar een safetyswitch, zo duur zijn die dingen niet.
 
Pas op dat je niet alleen op de schakelaar focust ! Het "kan" de schakelaar zijn die het probleem veroorzaakt. Ik vlieg zelf Futaba en heb nog nooit een defecte schakelaar gehad, ook niet bij gebruik van digitale servo's die een grotere stroom trekken.

Tik eens voorzichtig met een schroevendraaier tegen de schakelaar, kijk wat er gebeurd. TIk ook voorzichtig op de accu en ontvanger en beweeg de bedrading eens voorzichtig. Kijk hierbij goed wat de servo's doen.
Tik ook voorzichtig een voor een op de servo's. "Goedkope" servo's falen nog wel eens, sommigen veroorzaken zelfs kortsluiting.
Zelf heb ik het meegemaakt. Tijdens het vliegen viel de telemetry uit. Na de vlucht bleek een servo warm te worden (kortsluiting) als gevolg hiervan schakelt bij Futaba de telemetry uit.

Grt,

Arnoud
 
Verlengkabeltjes voor servo e.d. zijn ook notoire.... een beetje vocht en corrosie doet de rest
Dat zul je in vliegtuigen niet snel tegen komen denk ik, tenminste, de meeste vliegers die ik ken beschermen hun kisten angstvallig tegen vocht...
 
Wat niet kan is nog nooit gebeurd, maar om eerlijk te zijn heb ik in 37 jaar modelvliegen nog nooit ellende gehad met verlengsnoeren, vocht/corrosie/oxidatie of anderszins
 
Bedankt wederom voor alle hulp! De uitleg van van Bas was nu verhelderend, dank daarvoor.

Arnoud's verdere aansporing ook. Goed idee om nog wat tik testen te doen.

Vocht! Nou het enige andere was dat het veld vochtig begon te worden later op de avond en dat ie die nattig gras op steeg. Ik dacht tien nog even aan de carbon pootjes oid maar zeer onwaarschijnlijk. Met een kapje om de motor waren alle snoeren zeker weten binnen boord en droog.. Ik kan me vocht niet voorstellen.

Aan uit schakelaar is toch wel handig om te hebben maar ben bijna zover om em er uit te slopen

Van et weekend denk ik et meeste wel weer klaar te hebben. Ik zal wat foto's plaatsen!

Bedankt allemaal!
 
B0FF6CE5-FBC1-44A2-976F-AE9BE76B0E41.jpeg

Inmiddels is de ES binnen:

In een prachtige ASP doos van weleer. Snik Snik sentiment..
 
Succes, en hou me op de hoogte! En denk er om: vanaf rijk, voorzichtig aftasten richting arm, want bij benzinemotoren is "te arm" ook gelijk "motor uit".... Dus goed data-loggen, zodat je kunt zien bij welke gas positie de motor eventueel raar gaat doen, en liever niet in de lucht verstellen, want de kans dat je je motor per ongeluk uitzet, is niet denkbeeldig....
 
Laatst bewerkt:
Back
Top