Even een snel antwoord over het optuigen.
De volgorde is dat je begint met de masten te plaatsen, nadat je deze hebt samengesteld uit de betreffende delen (hoofdmasten en stengen). Ik denk dat bij jou alleen de grote mast uit 2 delen bestaat en de fokkemast en de bezaan uit 1 deel, dit is op de foto's die ik kan vinden niet goed te zien door de zeilen. Maak de masten echt helemaal af qua afwerking (verven/beitsen), want na het optuigen kom je er niet goed meer bij. Het zelfde geldt voor de later te plaatsen ra's.
Dan komt het vaste tuigwerk (meestal uitgevoerd in zwart of donker bruin draad), met als eerste de wanten, dat zijn de stagen die de mast zijdelings ondersteunen, dus naar zowel bak- als stuurboord. Er zijn meestal meerdere wanttouwen per mast, die dan horizontaal onderling verbonden worden met zogenaamde weeflijnen, die als klimtouwen voor de bemanning dienen om naar de ra's te klimmen voor het ophalen en uithangen van de zeilen.
Daarna komen de (langs)stagen die de masten in voor/achterwaartse richting ondersteunen.
Als alle vaste tuigonderdelen geplaatst zijn dan komen de lopende tuigonderdelen aan de beurt (die worden meestal van licht draad gemaakt). Als eerste worden de ra's opgehangen zodat ze in ieder geval op de juiste hoogte blijven hangen. Hoe de ra's tegen de mast worden bevestigd (rakken) en verticaal worden opgehangen (vallen) verschilt per schip.
Daarna komen de tuigonderdelen die de ra's kunnen bewegen, de touwen die de ra horizontaal moeten houden (toppenenden) en die de ra om de mast laten draaien (brassen).
Als laatste krijg je het ophangen de zeilen en de tuigonderdelen die de zeilen kunnen manipuleren. Daar zijn ook nogal wat verschillen per scheepstype, maar in ieder geval heb je touwen die de zeilen kunnen ophalen (geien en gordingen) en de touwen die de onderpunten van de zeilen naar achter kunnen trekken (schoten) en ook naar voor (halzen) om ze goed in de wind te zetten (in combinatie met de brassen van de ra's).
Het zal je nu waarschijnlijk nog verder duizelen, maar dat begrip komt vanzelf wel. Kijk goed naar de functie van het touwwerk, dan zie je vanzelf de logica.
Groet,
Ad