Bouwverslag Kolderstok VOC verkenningsjacht Duyfken 1595

Vandaag het spiegelornament op z'n plaats gelijmd. Was toch meer werk dan ik gedacht had. De regenboog zal ik nog doortrekken tot achter het gordijn.
Hij houdt nu te abrupt op. Het deel tussen spiegel en deurtjes ook geel geverfd, was okergeel op de vorige foto.

duyf_30.jpg
 
De piraten kunnen komen de kanonnen zijn geplaatst.
duyf_32.jpg


Ik heb eerst de rolpaarden helemaal gemaakt en van blokken en touw voorzien. De blokken heb ik niet met de meegeleverde ringen gebruikt maar kleinere die ik nog had liggen.
Eerst de rolpaarden geplaatst daarna de kanonlopen. Op die manier kan ik de lopen beter richten en ze gelijk krijgen.
Om het touw op een nette manier op het dek te krijgen maak ik gebruik van een stukje rondhout waar ik het touw omheen draai en dan op het dek schuif en met een druppeltje lijm vastzet.

duyf_31.jpg
 
Van de week de luiken voor de kanonspoorten gemaakt en bevestigd. Omdat ik nog wat scharnieren van een vorig model had liggen heb ik die voor de luiken gebruikt. Op de rusten en het roer na is de romp klaar.
Hier een paar overzichtsfoto's van de huidige stand van zaken.

duyf_33.jpg

Op de achtergrond nog wat bling bling en marsen voor de SOTS.

duyf_34.jpg


duyf_35.jpg
 
Netjes Boris!

Tip over de ankers: het houten deel - de stok - staat altijd dwars op de armen met handen (het onderste deel).
Ik zie ze bij jou mooi plat op tafel liggen, maar dat is niet correct.
 
Doordat ik de beschikking heb over een klein draaibankje van Proxxon waren de masten al snel klaar en konden worden geplaatst. Met behulp van het beroemde touwtje de rusten van jufferblokken en puttingijzers voorzien.
De puttingijzers volgens bb met een nagel vastgezet. Die moeten nog zwart geverfd worden.

duyf_36.jpg


Bij de puttingijzers van de grote mast zitten is er iets verkeerd gegaan. Ik ga dat nog corrigeren.
 
Nu de masten geplaatst zijn kan ik beginnen met het staande wand. Van koperdraad en een jufferblok een mal gemaakt om de jufferblokken op één lijn te houden.

duyf_37a.jpg


Daarna om en om de draden bevestigd en aangespannen. Met het volgende resultaat.

duyf_38.jpg


De uiteinden zijn nog niet verlijmd om event. na te kunnen spannen
 
Mooi Boris, maar horen de touwen tussen de jufferblokken niet een andere kleur te hebben? Die zijn dacht ik niet van geteerd touw.
Misschien dat de experts op het forum daar meer van weten
 
Mooi Boris, maar horen de touwen tussen de jufferblokken niet een andere kleur te hebben? Die zijn dacht ik niet van geteerd touw.
Misschien dat de experts op het forum daar meer van weten

De bb geeft aan: ' .... en span deze met 0.5 mm bruin draad....', later wordt het stengewant wel met wit draad gespannen.
 
De bb geeft aan: ' .... en span deze met 0.5 mm bruin draad....', later wordt het stengewant wel met wit draad gespannen.
Ik ga hier zelf met mijn bouw van de Duyfken 0.25mm draad gebruiken in de kleur ecru. Als ik eerlijk ben denk ik dat deze draad te dik is. Maar als je er zelf tevreden over bent:kwijl:
 
Wat ik zo her en der geleerd en gelezen heb:
- De hoofdmasten werden geplaatst en afgespannen met het staande tuigage in geteerd touw - ook de blokken. Dit omdat hier later niet veel meer aan gedaan werd en het af en toe bijspannen of losser zetten wel ging met geteerd touw. Ook lag dit deel van de tuigage dicht bij het wateroppervlak en had het dus meer te lijden.
- de hogere blokken werden vaker losgehaald, bijvoorbeeld als de steng (het tweede deel van de mast) neergelaten werd. Hier was niet geteerd touw dan weer fijner (en het had minder te lijden van het zeewater).

Maar het is maar net hoe je het zelf het mooiste vind.
 
Bedankt voor de uitleg Hans, ik had bij de Sovereign gezien dat het daar met ongeteerd touw werd gedaan, kan ook wel weer het verschil tussen Nederlandse en Engelse schepen zijn.
Ik ga eens proberen te struinen of dat zo is.
 
Zelfde discussie heb je ook met de weeflijnen.
- Nederlands: geteerd touw
- Engels: ongeteerd touw (matrozen liepen vaak op blote voeten).
 
Er zijn inderdaad heel wat verschillen tussen Engelse en Hollandse schepen, op Engelse schepen zijn de talrepen altijd van niet geteerd touwwerk in ieder geval de oorlogsschepen. Vandaar dat Peter min of terecht de opmerking maakt omdat de Sovereign die hij bouwt dus ook niet geteerde talrepen krijgt.
Eigenlijk vind ik wel dat indien je suggestief geteerd draad gebruikt je de juffers ook donkerder zou moeten kleuren ze steken nu wel erg blank af tegen de rest. Maar goed, het is maar net wat je zelf het mooiste vind uiteraard.
 
Bij de Souvereign zijn de talrepen wel van ecru draad maar de jufferblokken zijn zwart geschilderd.
 
Back
Top