D
Drommels
Guest
Hallo allemaal,
Ik ben relatief nieuw hier op het forum. Enkele maanden geleden werd mijn interesse in het bouwen van een quadcopter gewekt nadat ik een beetje uitgekeken was op mijn mini RC helikopters. De eerste heeft het twee weken uitgehouden en heb ik diverse keren kunnen repareren voordat hij definitief stuk was. De tweede leeft nog steeds!
Maar goed, terug naar het bouwverslag. Ik heb alle bouwverslagen op dit forum met veel interesse gelezen en hier veel van opgestoken. Het leek me goed om ook een duit in het zakje te doen. Tijdens het bouwen heb ik ondervonden dat je ontzettend snel leert, dus probeer ik deze ervaringen zo snel mogelijk op te schrijven voordat het (zoals voor de experts hier) vanzelfsprekend wordt. Ik probeer niet alleen het bouwen zelf op te schrijven, maar ook al het onderzoek dat ik gedaan heb rond deze hobby.
Graag jullie feedback op dit bouwverslag. Tips zijn meer dan welkom, alles om een eervolle vermelding te krijgen in het bouwverslag topic
Als nieuweling ben ik begonnen bij google: "How to build a quadcopter".
Op deze site heb ik mijn start gemaakt. Je vindt hier informatie over de algemene onderdelen, kosten, bedrading, onderdelen die je naast je quad nodig hebt, enzovoort. Ook staan hier een aantal configuraties geupload door gebruikers. Voor beginners is het een goed plan om een van de "werkende" configuraties te pakken en daar mee te beginnen.
Als je echt weinig weet van het onderwerp is het nuttig om per onderdeel te googlen waar het nou echt voor dient.
Op de site van HobbyKing kun je praten met een "expert". Deze heeft mij geholpen om een bestelling samen te stellen. Ik merkte echter dat het verhaal van "Product Expert 3" niet helemaal waterdicht was, dus besloot ik om mijn lijstje op dit forum te posten ter controle door de experts. Je weet wel, van die lijstjes waar er minstens twee a drie per week op het forum verschijnen. Beter de search gebruiken Drommels...
En dan nu de onderdelen.
Frame
HobbyKing X666 Glass Fiber Frame
Dit frame is pakweg 60cm breed. Lekker ruim, dus niet priegelen op je eerste quad bouw. De poten hebben een ingebouwde veer, waardoor een harde landing gedempt wordt. Ik heb deze uit Duitsland laten komen vanwege het gewicht.
Flight Controller
HobbyKing KK 2.0 LCD
Dit bordje is ontworpen door KapteinKuK en is vierde telg in de KK serie, met LCD scherm. Ideaal voor beginners. Het voordeel van dit bordje is dat het goedkoop is, en bovendien kan je alle settings aanpassen op het scherm. Je hoeft dus niet steeds terug naar je computer om settings aan te passen. Een duidelijke handleiding voor deze controller vind je hier.
Motoren
Turnigy D2830-11 1000kv
Lekker goedkoop, maar geen wonder apparaat. Als beginner moet je plannen om te crashen, dus koop er een paar extra. Prop adapters zitten inbegrepen. De props zitten redelijk hoog op de as na montage, je kan dit oplossen door een stukje van de as af te halen met een dremel. Hierdoor heb je minder kans op een verbogen as na een crash.
ESC's
Turnigy Plush 30A Speed Controller
Deze ESC's zijn ietswat oversized voor de motoren, die in principe max 21A zullen trekken. De 30A variant was echter goedkoper dan de 25A variant, tenminste, in Duitsland. Mocht ik in de toekomst een dikkere quad bouwen, dan heb ik in ieder geval ESC's op de groei.
ESC's kan je flashen met speciale firmware, dit schijnt beter te zijn dan de standaard firmware. Op deze site lees je meer over de SimonK firmware voor verschillende ESC's. Ik vermoed dat mijn ESC's van het nieuwe type zijn, dus waarschijnlijk niet te flashen.
Met een ESC programming card kan je je ESC's configureren. Je kan dit ook via je zender doen. Ik heb het gedaan met behulp van eCalc kan je berekenen OF en hoe lang je kan vliegen. Zelf heb ik gekozen voor een Turnigy 3S 3300maH 30C. Ik heb deze uit Duitsland laten komen vanwege het gewicht. De S waarde staat voor het aantal cellen dat serieel geschakeld is. Iedere cel is ongeveer 3.7 volt, dus een 3S levert 11.1 volt. De C waarde geeft aan hoe snel de batterij ontladen kan worden. Aan de hand van je motoren bereken je hoeveel ampere je maximaal nodig gaat hebben. In mijn geval: 4x 21A = 84A. Deze batterij kan 30(C) x 3300maH = 99A leveren. Ruim voldoende dus.
Belangrijk: indien van HobbyKing besteld, registreer je LiPo's op de website op de dag dat ze aankomen! Anders heb je geen (maand) garantie.
Zender/ontvanger
Qua zender heb ik gekozen voor een Turnigy 9X radio. Deze radio is relatief goedkoop en heeft veel channels. Daarnaast kan deze zender geflashed worden met firmware die door de community ontwikkeld is. Hierdoor krijg je een zeer uitgebreide zender, die normaal gesproken veel duurder zou zijn. Ik heb het nog niet gedaan, maar op termijn wil ik mijn zender ook flashen. Eerst maar even leren vliegen.
Ik heb gemerkt dat het ding zelfs mijn extra power duracelletjes leeg zuipt alsof er geen morgen meer is. Je kan een LiPo/LiFe batterij in de zender bouwen. Zie backlight inbouwen, waardoor je ook bij weinig licht je display af kan lezen. Je hebt deze backlights in alle kleuren van de regenboog.
Propellers
Qua propellers ben ik er nog niet helemaal uit wat wijsheid is. Bij de motor staat vaak aangegeven wat de aanbevolen grootte is. Ik heb gekozen voor blauwe en oranje 1045 propellers. De verschillende kleuren heb ik gekozen zodat je kan zien wat de voor en achterkant van de quad is. Let op dat je zowel "clockwise" als "counterclockwise" propellers koopt, want anders zal je quad gaan spinnen. In de handleiding van de KK2.0 staat duidelijk aangegeven welke prop je waar moet monteren. Bestel een paar extra props, je zal in het begin crashen en dan breken die dingen nog wel eens.
Koop ook meteen een prop balancer. Ik was het ding vergeten, maar vond in Nederland een shop die ze voor weinig verkocht. Je kan ook prop balancers kopen die in magneten gehangen zijn, het is maar hoe gek je het wil maken. Zie HobbyKing ECO6 50W 5A lader is mij aangeraden door de product expert van HK. Let op dat de juiste aansluitingen voor jouw type batterij erbij zitten. Ik heb zelf ervaren dat ik mijn batterij niet kon opladen omdat er geen HXT aansluiting op m'n lader zat. Bij deze lader heb je nog een power supply. Er zijn ook laders met ingebouwde power supply.
Let trouwens op dat de lader voldoende vermogen kan leveren voor het laden van je LiPo. Het benodigde vermogen om mijn 3S 3300 maH op 1C op te laden is: 3(S)*4,2*3,3 = 41,58W. Als je op 2C wil laden, dan heb je al het dubbele nodig. De vuistregel is wel, hoe langzamer je je LiPo laadt, hoe langer (vaker) mee zal gaan.
Klein spul
Loctite
Loctite/lock bond gebruik je op schroefverbindingen om te voorkomen dat ze los trillen. Neem wel de blauwe variant, want dan kan je de boel nog met normaal gereedschap losmaken. Met de rode variant wens ik je veel succes....
USB Flash Tool
Mijn KK2.0 kreeg ik met de 1.2 firmware erop. Met behulp van de USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors kan je de firmware eenvoudig upgraden. Ik heb vanavond versie 1.5 erop gezet en eigenlijk ging dat heel makkelijk. In de handleiding staat heel duidelijk beschreven wat je moet doen. Het kan zijn dat je java even moet installeren als je dit niet hebt. Check ook kabel kan je je zender aansluiten op je computer. Met behulp van een softwareprogramma kan je dan virtueel zoveel quads de grond in boren, zodat de kans op een crash bij het echte werk afneemt. Ik ben hier nog niet mee aan de slag geweest, dus kan er nog weinig over zeggen.
LiPo alarm
Een LiPo alarm helpt je om schade aan je LiPo's te voorkomen door te ver ontladen. Als je het goed gedaan hebt, stel je je ESC zodanig in dat ze de stroom niet afschakelen bij een te lage spanning. Je omzeilt de beveiliging van de ESC dus! Op de balance port van je lipo sluit je een LiPo alarm aan. Ik heb hem van DX gehaald, omdat ze toentertijd bij HK out of stock waren.
LiPo voltage meter
Dit is handig om de spanning van de cellen van je LiPo uit te lezen als je weer op de grond bent. Hou rekening met een kleine afwijking in meetwaarde. Mijn LiPo voltage meter wijkt 3 a 4 honderdste volt af tov een multimeter.
Nuts n' Bolts
Sommige mensen zweren bij plakstrips anderen bij schroeven. Ik voel me veiliger bij een schroefverbinding, dus heb ik nylon schroeven, nylon spacers en nylon moertjes gekocht. De nylon spacers zorgen ervoor dat trillingen van je motoren gedempt worden en je gyro's niet gek worden. Zorg ervoor dat je bij de KK2.0 geen metalen schroeven gebruikt, want de mounting holes kunnen dan kortsluiten!
Led stips
Op het forum zie je veel foto's van quads met led verlichting. Led verlichting heeft twee voordelen:
1) Je kan er mee in het donker vliegen
2) Op grotere afstand is het mogelijk om de voor en achterkant van je quad te onderscheiden. Op grote afstand is het namelijk lastiger om de kleur van je props nog goed te zien.
Ik heb gekozen voor rood voor de achterkant en blauw voor de achterkant. Je kan deze ledstrips direct aan je (3S!) lipo vastmaken, ze werken op 12 volt.
Krimpkous
Dit heb je nodig om je draden en connectors te isoleren. Enkele tientallen amperes zullen mooie vonken trekken als je dit niet doet. Rood en zwart.
Power kabel
Je kan een power distribution board kopen (had ik achteraf moeten doen), of een power breakout cable. Let op het type aansluiting van je batterij.
3.5 mm connectors
Deze connectors heb je nodig om aan je ESC's te solderen. De afwerking doe je met de krimpkous. Resultaat is een bussen systeem waardoor je onderdelen makkelijk kan vervangen, maar ook bijvoorbeeld de draairichting van je propellers kan wijzigen.
Bestellen
Bij het bestellen heb ik rekening gehouden met dounekosten. Je hebt kans dat je pakketje eruit gehaald wordt door inklaringen. hier kan je lezen hoe het allemaal in zijn werk gaat. Boven de 22 euro moet je inklaringskosten a €12,50 betalen en daarnaast btw over de waarde. Kom je boven de €150 uit, dan moet je ook nog douanerechten betalen...
Ik was helaas ook de pisang en kon aan de postbode €47 betalen. Bovendien hadden ze de verkeerde waarde berekend, maar ik heb er verder geen punt van gemaakt.
Als je orders op gaat splitsen, is het handig om te kijken of er een kortingscode is voor het (duurste) product op HobbyKing Buddy Codes. Daarnaast kan je nog een extra voordeeltje pakken door een product op de site te openen en een tijdje te wachten. Na een minuut of wat krijg je vaak een "one-time offer".
Aankomst
Als je spullen afgeleverd worden, dan is het belangrijk om drie dingen als eerste te doen:
1) Weeg het pakket en maak een foto van het pakket op de weegschaal. Als er iets ontbreekt, of je hebt een andere vraag, dan zal HK je vaak vragen naar deze foto.
2) Maak het pakket open en streep op je customs invoice alle spullen af die je ontvangen hebt.
3) Als je LiPo's hebt ontvangen, registreer ze dan op de website.
Ik ben relatief nieuw hier op het forum. Enkele maanden geleden werd mijn interesse in het bouwen van een quadcopter gewekt nadat ik een beetje uitgekeken was op mijn mini RC helikopters. De eerste heeft het twee weken uitgehouden en heb ik diverse keren kunnen repareren voordat hij definitief stuk was. De tweede leeft nog steeds!
Maar goed, terug naar het bouwverslag. Ik heb alle bouwverslagen op dit forum met veel interesse gelezen en hier veel van opgestoken. Het leek me goed om ook een duit in het zakje te doen. Tijdens het bouwen heb ik ondervonden dat je ontzettend snel leert, dus probeer ik deze ervaringen zo snel mogelijk op te schrijven voordat het (zoals voor de experts hier) vanzelfsprekend wordt. Ik probeer niet alleen het bouwen zelf op te schrijven, maar ook al het onderzoek dat ik gedaan heb rond deze hobby.
Graag jullie feedback op dit bouwverslag. Tips zijn meer dan welkom, alles om een eervolle vermelding te krijgen in het bouwverslag topic

Als nieuweling ben ik begonnen bij google: "How to build a quadcopter".
Op deze site heb ik mijn start gemaakt. Je vindt hier informatie over de algemene onderdelen, kosten, bedrading, onderdelen die je naast je quad nodig hebt, enzovoort. Ook staan hier een aantal configuraties geupload door gebruikers. Voor beginners is het een goed plan om een van de "werkende" configuraties te pakken en daar mee te beginnen.
Als je echt weinig weet van het onderwerp is het nuttig om per onderdeel te googlen waar het nou echt voor dient.
Op de site van HobbyKing kun je praten met een "expert". Deze heeft mij geholpen om een bestelling samen te stellen. Ik merkte echter dat het verhaal van "Product Expert 3" niet helemaal waterdicht was, dus besloot ik om mijn lijstje op dit forum te posten ter controle door de experts. Je weet wel, van die lijstjes waar er minstens twee a drie per week op het forum verschijnen. Beter de search gebruiken Drommels...
En dan nu de onderdelen.
Frame
HobbyKing X666 Glass Fiber Frame
Dit frame is pakweg 60cm breed. Lekker ruim, dus niet priegelen op je eerste quad bouw. De poten hebben een ingebouwde veer, waardoor een harde landing gedempt wordt. Ik heb deze uit Duitsland laten komen vanwege het gewicht.
Flight Controller
HobbyKing KK 2.0 LCD
Dit bordje is ontworpen door KapteinKuK en is vierde telg in de KK serie, met LCD scherm. Ideaal voor beginners. Het voordeel van dit bordje is dat het goedkoop is, en bovendien kan je alle settings aanpassen op het scherm. Je hoeft dus niet steeds terug naar je computer om settings aan te passen. Een duidelijke handleiding voor deze controller vind je hier.
Motoren
Turnigy D2830-11 1000kv
Lekker goedkoop, maar geen wonder apparaat. Als beginner moet je plannen om te crashen, dus koop er een paar extra. Prop adapters zitten inbegrepen. De props zitten redelijk hoog op de as na montage, je kan dit oplossen door een stukje van de as af te halen met een dremel. Hierdoor heb je minder kans op een verbogen as na een crash.
ESC's
Turnigy Plush 30A Speed Controller
Deze ESC's zijn ietswat oversized voor de motoren, die in principe max 21A zullen trekken. De 30A variant was echter goedkoper dan de 25A variant, tenminste, in Duitsland. Mocht ik in de toekomst een dikkere quad bouwen, dan heb ik in ieder geval ESC's op de groei.
ESC's kan je flashen met speciale firmware, dit schijnt beter te zijn dan de standaard firmware. Op deze site lees je meer over de SimonK firmware voor verschillende ESC's. Ik vermoed dat mijn ESC's van het nieuwe type zijn, dus waarschijnlijk niet te flashen.
Met een ESC programming card kan je je ESC's configureren. Je kan dit ook via je zender doen. Ik heb het gedaan met behulp van eCalc kan je berekenen OF en hoe lang je kan vliegen. Zelf heb ik gekozen voor een Turnigy 3S 3300maH 30C. Ik heb deze uit Duitsland laten komen vanwege het gewicht. De S waarde staat voor het aantal cellen dat serieel geschakeld is. Iedere cel is ongeveer 3.7 volt, dus een 3S levert 11.1 volt. De C waarde geeft aan hoe snel de batterij ontladen kan worden. Aan de hand van je motoren bereken je hoeveel ampere je maximaal nodig gaat hebben. In mijn geval: 4x 21A = 84A. Deze batterij kan 30(C) x 3300maH = 99A leveren. Ruim voldoende dus.
Belangrijk: indien van HobbyKing besteld, registreer je LiPo's op de website op de dag dat ze aankomen! Anders heb je geen (maand) garantie.
Zender/ontvanger
Qua zender heb ik gekozen voor een Turnigy 9X radio. Deze radio is relatief goedkoop en heeft veel channels. Daarnaast kan deze zender geflashed worden met firmware die door de community ontwikkeld is. Hierdoor krijg je een zeer uitgebreide zender, die normaal gesproken veel duurder zou zijn. Ik heb het nog niet gedaan, maar op termijn wil ik mijn zender ook flashen. Eerst maar even leren vliegen.
Ik heb gemerkt dat het ding zelfs mijn extra power duracelletjes leeg zuipt alsof er geen morgen meer is. Je kan een LiPo/LiFe batterij in de zender bouwen. Zie backlight inbouwen, waardoor je ook bij weinig licht je display af kan lezen. Je hebt deze backlights in alle kleuren van de regenboog.
Propellers
Qua propellers ben ik er nog niet helemaal uit wat wijsheid is. Bij de motor staat vaak aangegeven wat de aanbevolen grootte is. Ik heb gekozen voor blauwe en oranje 1045 propellers. De verschillende kleuren heb ik gekozen zodat je kan zien wat de voor en achterkant van de quad is. Let op dat je zowel "clockwise" als "counterclockwise" propellers koopt, want anders zal je quad gaan spinnen. In de handleiding van de KK2.0 staat duidelijk aangegeven welke prop je waar moet monteren. Bestel een paar extra props, je zal in het begin crashen en dan breken die dingen nog wel eens.
Koop ook meteen een prop balancer. Ik was het ding vergeten, maar vond in Nederland een shop die ze voor weinig verkocht. Je kan ook prop balancers kopen die in magneten gehangen zijn, het is maar hoe gek je het wil maken. Zie HobbyKing ECO6 50W 5A lader is mij aangeraden door de product expert van HK. Let op dat de juiste aansluitingen voor jouw type batterij erbij zitten. Ik heb zelf ervaren dat ik mijn batterij niet kon opladen omdat er geen HXT aansluiting op m'n lader zat. Bij deze lader heb je nog een power supply. Er zijn ook laders met ingebouwde power supply.
Let trouwens op dat de lader voldoende vermogen kan leveren voor het laden van je LiPo. Het benodigde vermogen om mijn 3S 3300 maH op 1C op te laden is: 3(S)*4,2*3,3 = 41,58W. Als je op 2C wil laden, dan heb je al het dubbele nodig. De vuistregel is wel, hoe langzamer je je LiPo laadt, hoe langer (vaker) mee zal gaan.
Klein spul
Loctite
Loctite/lock bond gebruik je op schroefverbindingen om te voorkomen dat ze los trillen. Neem wel de blauwe variant, want dan kan je de boel nog met normaal gereedschap losmaken. Met de rode variant wens ik je veel succes....
USB Flash Tool
Mijn KK2.0 kreeg ik met de 1.2 firmware erop. Met behulp van de USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors kan je de firmware eenvoudig upgraden. Ik heb vanavond versie 1.5 erop gezet en eigenlijk ging dat heel makkelijk. In de handleiding staat heel duidelijk beschreven wat je moet doen. Het kan zijn dat je java even moet installeren als je dit niet hebt. Check ook kabel kan je je zender aansluiten op je computer. Met behulp van een softwareprogramma kan je dan virtueel zoveel quads de grond in boren, zodat de kans op een crash bij het echte werk afneemt. Ik ben hier nog niet mee aan de slag geweest, dus kan er nog weinig over zeggen.
LiPo alarm
Een LiPo alarm helpt je om schade aan je LiPo's te voorkomen door te ver ontladen. Als je het goed gedaan hebt, stel je je ESC zodanig in dat ze de stroom niet afschakelen bij een te lage spanning. Je omzeilt de beveiliging van de ESC dus! Op de balance port van je lipo sluit je een LiPo alarm aan. Ik heb hem van DX gehaald, omdat ze toentertijd bij HK out of stock waren.
LiPo voltage meter
Dit is handig om de spanning van de cellen van je LiPo uit te lezen als je weer op de grond bent. Hou rekening met een kleine afwijking in meetwaarde. Mijn LiPo voltage meter wijkt 3 a 4 honderdste volt af tov een multimeter.
Nuts n' Bolts
Sommige mensen zweren bij plakstrips anderen bij schroeven. Ik voel me veiliger bij een schroefverbinding, dus heb ik nylon schroeven, nylon spacers en nylon moertjes gekocht. De nylon spacers zorgen ervoor dat trillingen van je motoren gedempt worden en je gyro's niet gek worden. Zorg ervoor dat je bij de KK2.0 geen metalen schroeven gebruikt, want de mounting holes kunnen dan kortsluiten!
Led stips
Op het forum zie je veel foto's van quads met led verlichting. Led verlichting heeft twee voordelen:
1) Je kan er mee in het donker vliegen
2) Op grotere afstand is het mogelijk om de voor en achterkant van je quad te onderscheiden. Op grote afstand is het namelijk lastiger om de kleur van je props nog goed te zien.
Ik heb gekozen voor rood voor de achterkant en blauw voor de achterkant. Je kan deze ledstrips direct aan je (3S!) lipo vastmaken, ze werken op 12 volt.
Krimpkous
Dit heb je nodig om je draden en connectors te isoleren. Enkele tientallen amperes zullen mooie vonken trekken als je dit niet doet. Rood en zwart.
Power kabel
Je kan een power distribution board kopen (had ik achteraf moeten doen), of een power breakout cable. Let op het type aansluiting van je batterij.
3.5 mm connectors
Deze connectors heb je nodig om aan je ESC's te solderen. De afwerking doe je met de krimpkous. Resultaat is een bussen systeem waardoor je onderdelen makkelijk kan vervangen, maar ook bijvoorbeeld de draairichting van je propellers kan wijzigen.
Bestellen
Bij het bestellen heb ik rekening gehouden met dounekosten. Je hebt kans dat je pakketje eruit gehaald wordt door inklaringen. hier kan je lezen hoe het allemaal in zijn werk gaat. Boven de 22 euro moet je inklaringskosten a €12,50 betalen en daarnaast btw over de waarde. Kom je boven de €150 uit, dan moet je ook nog douanerechten betalen...
Ik was helaas ook de pisang en kon aan de postbode €47 betalen. Bovendien hadden ze de verkeerde waarde berekend, maar ik heb er verder geen punt van gemaakt.
Als je orders op gaat splitsen, is het handig om te kijken of er een kortingscode is voor het (duurste) product op HobbyKing Buddy Codes. Daarnaast kan je nog een extra voordeeltje pakken door een product op de site te openen en een tijdje te wachten. Na een minuut of wat krijg je vaak een "one-time offer".
Aankomst
Als je spullen afgeleverd worden, dan is het belangrijk om drie dingen als eerste te doen:
1) Weeg het pakket en maak een foto van het pakket op de weegschaal. Als er iets ontbreekt, of je hebt een andere vraag, dan zal HK je vaak vragen naar deze foto.
2) Maak het pakket open en streep op je customs invoice alle spullen af die je ontvangen hebt.
3) Als je LiPo's hebt ontvangen, registreer ze dan op de website.

Laatst bewerkt door een moderator: