Bouw van Smit Nederland in Zuid-Afrika

Als ik het dan goed begrijp moet de uitgang van de buis zodanig geplaatst worden dat het anker geheel in de buis getrokken kan worden, behalve de twee punten (ik weet niet wat de vaktermen allemaal zijn).
Wat heb jij dan fout gedaan Hans?

Heb daarmee zover ik weet niets fout gedaan, zo heeft BB het standaard gemaakt.
Is in de mal zo in vorm getrokken en kan je hierdoor geen diepte gemaakt worden...
Probleem is dat het niet gaat lukken om de BB ankers goed in te trekken omdat dit zoals het is gemaakt echt niet mogelijk is...
IMG_0186.JPG
 
Laatst bewerkt:
Hallo Hans,
Ik kwam idd tot de ontdekking dat het inzagen geen goed idee was, en heb toen naar jouw foto's gekeken hoe jij dit opgelost had. Ben nu passtukken aan het maken om de tussenligger te verlagen.
gr.
Bert
 
Hallo Bert,

Zo blijft de sterkte en vervorming veel beter dan inzagen....:)
Als je de foto's van m'n SMIT NEDERLAND die ik donderdag voor je gepost heb bekijkt zie je veel meer dingen wat ook misschien handig is voor je en hierdoor veel extra werk kan besparen...

groetjes: Hans
 
Laatst bewerkt:
Hans, Dat zijn mooie versterkingsbalken onder het vaste dek. Zelf heb ik geen dwarsverbanden in de romp gezet. Bij mij heb ik één 12 Volt 7 Ah accu in de lengterichting en de andere er dwars voor. Één accu heeft voldoende capaciteit, maar met de tweede had ik gelijk voldoene ballast. Nog een klein zakje met lood kogeltjes in de scheg tussen de straalbuizen. Hieronder een plaatje van het "ruim". Had allemaal wat netter gekund, maar het werkt nog steeds goed. Op de foto van het echte schip evenals op de tekening zie je dat de ankerkluis aan de onderkant veel dieper is, waardoor er meer plaats is voor het dikke stuk van het anker onder de vloeien. Wel een misser van Billing Boats. Gr. Klaas.

20241026_220503.jpg



Screenshot_20241026-201207_Gallery.jpg
 
Laatst bewerkt:
Hallo Hans,
Ik moest die balken erin zetten om de romp weer in zijn vorm te krijgen. Nooit verder gekeken dan dat mijn neus lang was en dat er een rand onder het dek moest komen.
Jouw fotos had ik nog niet, en toen ik ze kreeg vroeg ik me al af waarom dit bij jouw verlaagd was. Dat werd dus vandaag duidelijk
Ik heb al veel dingen gezien die ik niet begreep vanuit de tekeningen, je fotos gaan een grote hulp voor me zijn.
Mooie foto van dat anker, nu begrijp ik hoe het hoort te zitten, en dat gaat idd moeilijk worden.
Gr.
Bert
 
Trek het jeniet aan hoor Bert. Ook ik heb bij de bouw van dit schip diverse fouten gemaakt. Gelukkig één en ander kunnen corrigeren en een paar dingen laat ik dan maar zo. Veel plezier van Hans zijn foto's en nuttige info van een oud bemanningslid gehad. En dat allemaal via dit Forum! Gr. Klaas.
 
Trekkend aan een werkvlot met kleinzoon als Towmaster. Dacht in 2011 in de jachtavenhaven van Zuiland. Tot 2009 lagen we er met onze zeilboot. Daarna was ik een aantal jaren invalhavenmeester. Gr. Klaas.

IMG_4411 Bootjevaren in Zuidland.JPG
 
Laatst bewerkt:
Vergeet niet de kielbalken de bodemplaat er vooraf in te leggen. En de complete boot weegt vaarklaar 9,5 kg. Waterlijn voor aan onderkant ankerkluis en achter 2 cm onder het berghout. Zal ook wel op de tekening staan. Wel belangrijk is om de boot aan de achterkant diep genoeg te leggen. Anders trekken de schroeven (op achteruit) lucht. Gr. Klaas.
 
Het beviel me niet met het BB messing anker hoe het eruit zag en had nog een ander BB SMIT NEDERLAND anker set liggen en dit geprobeerd om te kijken of het wat beter werd...
Deze is iets anders van grootte en vorm en past wat beter, is natuurlijk niet perfect zoals het hoort te zijn want de ruimte van kluisgaten is er niet....
Dit lijkt exact hetzelfde anker te zijn op een foto van een SMIT NEDERLAND die ik gisteren als voorbeeld had geplaatst.

P1041700 2024-10-27 zo 10.15.JPG
P1041701 2024-10-27 zo 10.16.JPG
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels heeft mijn Smit Finland beide ankers weer in de kluizen hangen. Achteraf gezien viel de klus mee, maar dat is meestal het geval als het lukt. Was wel spannend, want voor je het weet smelt de romp te ver weg. Soldeerbout in het gat, warm laten worden en gelijktijdig drukken. Aan SB viel de kluispijp er uit, maar bleef aan BB kant gelukkig hangen. De ankers een beetje getordeerd voor een betere aansluiting tegen de romp. Gelijk de schacht voorzien van kit om te voorkomen dat de ankers wegdraaien. Als de kit is uitgehard de doorgeknipte kettingen repareren, de hoofdschakelaar en de slang aan de monitor monteren. Kwastje verf erlangs en dan staat ze weer klaar voor volgend jaar. 100% is het niet geworden, maar toch een verbetering. Twee plaatjes om het verschil te zien. Gr. Klaas.

Schermopname (41).png



Schermopname (42).png
 
Dat zal het zijn Bert. Hans reageerde er op, dus hij heeft ze wel gezien. Hier nog een plaatje van de bouw, waarop ik d.m.v. pijltjes heb aangegeven hoever in de pijpjes naar binnen heb gedrukt. Net tot aan de knik tussen romp en ankerkluis. Geniet lekker van je vakantie! Gr. Klaas.

RIMG0762 ankerkluizen.jpg
 
Back
Top