BangGood Luobo V2 Autogyro

Bewerkt: zo te zien in het filmpje dus wel, wat voor materiaal en -dikte?

Hetzelfde materiaal waar printplaten van worden gemaakt(glasvezel?) De rotorhead is opgebouwd uit 3 lagen(zie afbeelding). Het plaatje met de pijl is 1mm dik en bestaat uit één deel. Daarboven en onder zitten 6 (2x3) stuks losse plaatjes.
540.jpg
 
Een knap ingewikkelde constructie lijkt mij. Mijn Atom heeft een driehoekig plaatje van 0,8 mm epoxyplaat geklemd tussen twee kleinere plaatje die op het draaiende deel van de rotorkop geschroefd zijn. De bladen zijn met één M3 boutje met borgmoer aan dat epoxy plaatje bevestigd, meer niet. Deze constructie zie ik ook terug bij Eric's Luobo.
De bladen moeten wel vrij naar voren en naar achteren kunnen draaien, om het verschil in luchtweerstand tijdens de omwenteling op te kunnen vangen. En het komt ook van pas als je kist omkiepert, de bladen draaien weg en komen er meestal heel vanaf.
Ik kan het op jouw plaatjes niet goed zien, maar het lijkt wel of ze met twee boutjes vastgezet zijn, niet doen!
 
Heb ik ook niet gedaan. De rotorbladen zitten met één boutje vast. In het voorste gaatje zit een puntje van een cocktailprikkertje. Origineel moet er een klein staafje balsa in, zodat het makkelijk kan afbreken. En ja, bij een helikopter zit een blad altijd vast met één moertje zodat de bladen zich kunnen zetten bij het optoeren. Dat is hier bij de opgegeven constructie dus niet het geval.
 
Allebei in principe nodig, maar in welke mate de horizontale beweging belangrijk is weet ik niet. Maar is toch makkelijk om je bladen heel te houden bij een tuimeling?
 
Vandaag was het zover. Mooi windje en een strak gemaaid grasveld. Het was geen succes. Ik heb 3 pogingen gedaan, waarbij bij de tweede poging de wielen er al vanaf lagen. Na de tweede poging kwam ik er achter dat de rotor bladen de verkeerde kant op draaide. Heel vreemd want je kan ze er maar op één manier monteren, maar hoe ik mijn best ook deed de bladen de goede kant op te laten draaien, het ging gewoon zijn eigen weg de verkeerde kant op. Alleen dan begon het toeren te maken tegen de wind in. Ik snap hier even helemaal niets van. Ik heb hem nog een derde keer laten vliegen met de bladen de verkeerde kant op draaiende natuurlijk en kon wel wat langer in de lucht blijven, maar ook dat eindigde in een crash. Enfin zie video.

Na de derde keer te veel schade en moest ik huiswaarts. Alles staat weer klaar voor een volgende poging. Maar eerst wil ik weten waarom de bladen de verkeerde kant op willen draaien. Hoe ik ook mijn best deed om hem de goede kant op te laten draaien, hij vertikt het gewoon. Zo gaat het natuurlijk niets worden met mijn autogyro.

H??lixer
 
Nee dat gaat niet, ze kunnen er maar op één manier opgezet worden..Vlakke kant onder en de bolle kant boven natuurlijk.
 
Volgens mij is er iets verkeerd met de montage van het middendeel van de rotor. De invalshoek zit de verkeerde kant op, vandaar dat ze verkeerdom draaien. Ik heb deze discussie niet helemaal gevolgd en snap de tekening van de rotorconstructie niet, maar het moet mogelijk zijn de bladen zo te monteren dat de schuine hoek (de achterlijst) hoger zit dan de andere kant. Hij zal dan de goede kant opdraaien.
Overigens lijken de vluchtbeelden me niet te gek, gegeven dat de rotor maar een klein deel van zijn potentiële lift geeft.
 
Ik kan het niet helemaal zien op je plaatje van de onderdelen van de bladhouders, maar ergens moet er een wigvormig plaatje tussen zitten dat de instelhoek van de rotorbladen bepaalt. Als ze de verkeerde kant op draaien zitten die plaatje waarschijnlijk verkeerd om. De bladen moeten een negatieve instelhoek hebben, d.w.z. de neuslijst is lager dan de achterlijst.
 
Laatst bewerkt:
Dat klopt volgens mij niet, dan gaat ie juist de verkeerde kant op draaien....
Huh... vergis ik me? Misschien, maar een rotor waar de bladen in een negatieve instelhoek draaien kan toch geen lift leveren?
En lift levert hij duidelijk wél.
 
Ik kan het niet helemaal zien op je plaatje van de onderdelen van de bladhouders, maar ergen moet er een wigvormig plaatje tussen zitten dat de instelhoek van de rotorbladen bepaalt. Als ze de verkeerde kant op draaien zitten die plaatje waarschijnlijk verkeerd om. De bladen moeten een negatieve instelhoek hebben, d.w.z. de neuslijst is lager dan de achterlijst.
Er zit geen wigvormig plaatje onder de bladen, die zijn vlak voor zover ik het nog weet.

Volgens mij is er iets verkeerd met de montage van het middendeel van de rotor. De invalshoek zit de verkeerde kant op, vandaar dat ze verkeerdom draaien. Ik heb deze discussie niet helemaal gevolgd en snap de tekening van de rotorconstructie niet, maar het moet mogelijk zijn de bladen zo te monteren dat de schuine hoek (de achterlijst) hoger zit dan de andere kant. Hij zal dan de goede kant opdraaien.
Overigens lijken de vluchtbeelden me niet te gek, gegeven dat de rotor maar een klein deel van zijn potentiële lift geeft.
Lift heeft het toestel zeker, daar ligt het niet aan. De bouwtekening is, als je er een klein beetje in verdiept, niet ingewikkeld. Eigenlijk kan het niet mis gaan zal je zo zeggen. Maar ja, met die luchtstroming over de rotorbladen gaat iets flink mis dat is wel duidelijk.
 
In de laatste uitgave van RCM&E zit een bonus-tekening van de Gyroo!, een ontwerp van dezelfde man (Richard Harris) die mijn Atom ontworpen heeft, en een hele reeks van andere autogiro-ontwerpen. De wortel van de bladen is daar 35 mm breed, en aan de achterkant zit een plaatje van 5 mm breed en 0,4 mm dik om de juiste instelhoek te verkrijgen.
Het hangt ook af van het profiel van de bladen, in zijn geval is de onderkant van de bladen helemaal vlak, resulterend in een scherpe neus, zo laag mogelijk. Als de profielneus wat hoger zit zul je de vulplaatjes nog dikker moeten maken om de "skeletlijn" van het profiel de juiste instelhoek te geven.

Dan creëer je toch juist een negatieve pitch.
Dat is ook juist de bedoeling. Dat wil nog niet zeggen dat de luchtstroom het blad onder die hoek aanstroomt. Ik kan het allemaal niet uitleggen, maar ik vertrouw op de zeer ruime ervaring van Richard. Het is een combinatie van voorwaartse snelheid, de hoek waaronder de bladen in elke fase van de omwenteling omhoog scharnieren enz..
 
Laatst bewerkt:
Duidelijk. In ieder geval is het bij mij goed verkeerd en zal ik iets aan de instelhoek moeten veranderen. Het is wel conform de bouwbeschrijving, maar ik zal toch iets moeten ondernemen.

Met schade en schande wijzer worden, haha, zeg dat maar aan de jongens van "inside".
 
Wat het ook nog zou kunnen zijn: de flexibele rotorplaat heeft een aantal steunplaatjes, waarvan de binnenste korte zijde in een hoek van 15 graden is afgeschuind. Daardoor zal het blad een negatieve instelhoek aannemen als het omhoog scharniert. De scherpe punt van die steunplaatjes moet in de rotatierichting aan de achterkant van het blad zitten, anders werkt het precies andersom. Dat zou dus gebeurd kunnen zijn als je per ongeluk het hele zaakje op z'n kop gemonteerd hebt (behalve de bladen natuurlijk).
Het moet ergens aan liggen, en als ik lees dat het blad wel optoert maar in de verkeerde richting zou dat het best eens kunnen zijn.
bladscharnier.jpg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top