(Af)Bouwverslag Batavia van Kolderstok

Even nog een afbeelding van de replica. Hier zit het blok voor de gei aan de ra ook naar binnen. En zo te zien uitgevoerd met maar 1 blok voor de gei. Dus zoals je het uitvoert lijkt me prima en komen er enkel de blokken voor de buikgordingen bij.
Inderdaad help ons Hans.. Maar wel weer interessant hoor dit.:)
De_BATAVIA_voor_de_film_onderweg_als_de_NIEUW_HOORN_(01).jpg
 
Laatst bewerkt:
Pfff jongens - ik had het druk vandaag.

Er is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar in de loop van de 17e eeuw. Waarbij eind 16e eeuw schepen enkel zeil konden minderen door de ra te laten zakken was er in de loop van de 17e eeuw al een mogelijkheid om via buikgordingen het zeil omhoog te trekken. De Batavia zal dus ook deze buiggordingen gehad kunnen hebben (naast de geien) - zeker omdat dit schip naar de nieuwe normen van de VOC gebouwd was.
Voor de duidelijkheid:
- geien trokken de hoeken van de zeilen (vanaf de schoothoorns) naar het midden van de halve ra (of iets meer naar de nok van de ra).
- buikgordingen trokken de onderrand van het zeil omhoog naar de ra.
Na ongeveer midden 17e eeuw kwamen er ook de nokgordingen bij. Deze zaten vast aan de zijkanten van de zeilen (ter hoogte van de spruiten) - of vanaf de onderzijde via de spruiten - en liepen voorlangs het zeil via een blok bovenop de ra (vaak een schildpadblok) naar de mast. Deze nokgordingen werden dus gebruikt om het zeil naar binnen te trekken (en voor als u het niet meer trekt - de spruiten waren de "vertakkingen" waaraan de boelijnen vast zaten.

De zeilen waren de voortstuwing en het stuur van een schip - dus hoe meer je deze kon bedienen en aanpassen hoe nauwkeuriger je kon varen.
 
Dank je, yep een hele lange tijd en naar we hopen komen hier nog heel wat jaartjes bij, dat moet kunnen want schoonvader, bijna 91, is “veruit” de jongste hij heeft nog twee zussen van 99 en 101 jaar oud....

Dus houd moed er is nog hoop voor ons allemaal :p:p

ik weet niet of een oudwordende schoonfamilie ook garantie geeft voor jou hoor :P
je vrouw zal gezien de statistieken wel 120 worden ;)

de vooruitgang van je boot gaat echt met de wind in de zeilen :beer:

ik realiseer me net dat mijn bouwhobby is veranderd naar het volgen van andere bouwers......
 
Koos, gefeliciteerd, niet alleen met je schoonouders, maar ook met dat kunstwerk dat je hier tevoorschijn tovert:):)
 
De Batavia zal dus ook deze buiggordingen gehad kunnen hebben (naast de geien) - zeker omdat dit schip naar de nieuwe normen van de VOC gebouwd was.
Okee *Hans* een duidelijk verhaal waar ik mee verder kan..Thnx. :thumbsup::thumbsup:
Dus dan zal ik mijn zeilen zowel met de geien en buikgordings op gaan tuigen.
Ik zal Vanavond even kijken hoe of wat, maar dan komt de onderstaande afbeelding zoals @Hans Groenenberg deze poste een heel eind in de buurt...…………….
20200105_204331-jpg.348953

Maar dan wel zonder de nokgordingen.....

Dus het word vervolgd....
Gr Koos
 
of de Hollanders moeten dit ook weer helemaal anders doen, dan heb ik niets gezegd, alhoewel geitouwen er voor zijn om de schoothoorn naar de nok van de ra te trekken tijdens het bergen van het zeil en de gordings halen het onderlijk naar de ra
Tja Piet het is toch weer even wat anders met die Hollanders, maarruh bedankt voor het meedenken, en uiteindelijk komen we er samen allemaal uit...:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
Ik knal er ook nog even een afbeelding bij. De afbeelding is trouwens van de bovenblinde
Hans bedankt voor deze tekening, ik zal deze misschien ook als leidraad gaan gebruiken......
 
Laatst bewerkt:
Nou mannen ik ben vanavond weer “gewoon” verder gegaan met de blinde, maar ja dan komt toch die voorgaande discussie weer oplaaien, dus die bovenkamer was flink aan het malen, en dan dacht ik zo waarom..... waarom allemaal weer van die maffe dingen verzinnen???

Nog even terug naar het uitgangspunt, wat was mijn beoogd doel ook weer, nou ja dat is ongeveer deze:
upload_2020-1-6_21-36-17.jpeg

Maar moeders vind vol in de zeilen eigenlijk veel mooier......

Dus dan maar iets daar tussenin, dus voorlopig volg ik gewoon even de tekeningen van onze Admiraal, laat ons zeggen niet Engels, Hollands al of niet aan de nieuwe norm, het word gewoon Tilburgs met een vleugje Dordrechtse inbreng :yes: nu kunnen we verder.....

Okee de blinde ra dus, als eerste de ra ophanging verder afgewerkt, hiervoor moest eerst de lus om de boegspriet (rakstrop??) afgewerkt worden:
6D411B76-56DA-4C0C-B599-28F6FBBBCB23.jpeg

Dit met een klein bindseltje waardoor er ook een lusje ontstaat net als aan de andere zijde.

Op de foto zijn ook de blokken en de talie te zien waarvan het halende part op het kruishout aan stuurboord belegd werd:
1D712F72-E3FD-4223-81AE-F49C4BD22797.jpeg

Komt raar over maar ik denk dat het best wel goed kan gaan komen..

Om nu niet in herhalingen te vallen want Hans heeft hier recent van zijn 7P, die veel overeenkomsten heeft, ook diverse foto’s over geplaatst zal ik trachten om mijn foto’s vanuit een ander oogpunt te nemen en te laten zien;);)

Als eerste de toppenanten:
3D6EAE1F-4E7C-408D-8356-C8141A551594.jpeg

Deze starten op de fokkestengstag lopen naar de 4-2 blokken op de ra uiteinden, terug naar het 4-2 blok op deze stag net onder de start positie en worden dan belegd op de nagelbanken aan het galjoen. In mijn geval wijk ik iets af van de nummers die op de tekening (nummer 05) staan ik heb deze belegd aan punt 10, BB en punt 15 aan SB.

Verder met de brassen van deze ra:
4015930C-A5E8-43A0-A628-FDFAF639D4EE.jpeg


Het begint nu al een behoorlijke drukte te worden boven het galjoen
061EAD52-5BC2-431E-9279-0DC871FC5040.jpeg


Deze brassen starten op de fokkestag, vervolgens via de 3-1 blokken aan de ra- uiteinden weer terug naar het 4-2 blok onder de start en dan naar de nagelbanken onder de spriet.
De halende parten zijn belegd op de nagel nummers 02 en 08:
EAB8CCF7-DD22-428A-BD70-85B9D87FDE0D.jpeg

Al deze touwen zitten nog niet verlijmd, dus het kan nog gewijzigd worden als het nodig is maar dat zien we dan wel weer.

Nou ja en als je zo weer lekker bezig bent vliegt de tijd, dus voor je het weet is de avond weer voorbij....

Tot de volgende up- date,
Gr Koos
 
Laatst bewerkt:
Het begint nu al een behoorlijke drukte te worden boven het galjoen

Smeer er wat plaksel aan, dan heb je een heus spinnenweb. Handig in de zomer, zeker als met deze zachte winter het ongedierte niet dood vriest.

Zonder gekheid: mooi werk laat je zien Koos. Je authentieke blokken maken het geheel ook extra mooi.
 
Het blijft wennen dat tuigen van de Hollanders, de toppenanten van een Engels schip uit die tijd lopen door blokken onder de blindemars. En op jou foto gaan ze niet via de fokkestag, maar via de voorstengenstag, je brassen lopen wel via de fokkestag. Buiten dit ziet het er weer netjes uit:thumbsup:
 
En op jou foto gaan ze niet via de fokkestag, maar via de voorstengenstag, je brassen lopen wel via de fokkestag. Buiten dit ziet het er weer netjes uit:thumbsup:
Dank je Piet voor het compliment, en het stond inderdaad in eerste instantie verkeerd vermeld maar dat is inmiddels aangepast;) dus dat heeft elkaar gekruist.
Mag deze trouwens ook fokkestengstag genoemd worden of is het alleen maar voorstengestag zoals jij schrijft??
 
Na al dit specialisme ga ik maar even onder zeil....
Welterusten Frank :rofl::rofl:

Terwijl jij slaapt heb ik nog wat verder gepruld, en wel deze keer aan de bovenblinde als eerste weer verder met het lijkentouw:
44AEE6C2-B08D-4AB8-9D64-5D65CA86C5F8.jpeg


Aansluitend werd deze weer aan de ra geknoopt en in het midden voorzien van een 4-1 blok voor de ophanging:
D675A4B3-2E4B-4493-BB21-8E8121B77585.jpeg


De toppenanten van deze ra worden belegd op de blindemars dus daar werden nog een tweetal gezwarte oogpinnetjes op aangebracht:
6BA8BC05-C5BB-42AD-8A83-B196450A4203.jpeg


Het is niet veel deze keer maar met kleine stapjes kom je er ook, nietwaar
Gr Koos
 
Laatst bewerkt:
Hij wordt mooi Koos!
Daar ben ik het helemaal mee eens, bedankt voor het compliment
Kleine stapjes zeg je, maar je frutselt lekker door zo.:yes::yes:
Frutselen, tja daar lijkt het wel veel op Peter dus weer maar wat verder gefrutseld, de blokken aan de bovenblinde gemaakt:
42F8394D-AA4A-4D9F-993E-E672A4A5DF18.jpeg

Aan de bovenzijde ra, op de ranokken de 4-1 blokken voor de toppenanten en middenin het 4-1 blok voor de ophanging. Aan de onderzijde van de ra de twee 4-1 blokken aan een stukje touw voor de brassen, en twee 3-1 blokken voor de geitouwen. En aan de onderzijde twee 3-1 blokken voor de schoten.

Nu kon de bovenblinde aan de steng gehangen worden:
51FB79AB-A380-4205-9F78-4D2BB04B5563.jpeg

Midden boven de blokken van de val en de talie waarvan het halende part later belegd word op het kruishout aan bakboord (V01) zo ook de toppenanten reeds ingeregen en deze werden belegd aan de oogringetjes op de blindemars:
F2DF99A1-7D77-4135-906B-6C22F3A43207.jpeg


Ter completering van deze sessie werden de geitouwen en de schoten van deze bovenblinde nog ingeregen en alvast los vast naar de desbetreffende nagel posities geleid waardoor het al een aardige brei aan het worden is:
E11A60AB-9CE5-4B09-8234-1F19FEA3F541.jpeg


6E6A4EB6-D52F-4FF4-9A40-9898521F5A94.jpeg

Alles zit uiteraard nog los.

Er zijn hier al eerder tips gegeven hoe de halende parten vast te zetten aan de korvijnagels, de tip van het draadje door het gaatje en dan met de nagel vastzetten kwam net nadat ik ze in de nagelbanken gelijmd had, dus te laat :confused::confused:

Dus zelf maar iets bedacht wat het ook een heel stuk makkelijker maakt om de draad op de juiste nagel vast te zetten, daartoe boor ik een gaatje van 0,7mm net naast de betreffende nagel, touwtje erdoor en voila het leven van deze modelbouwer is weer een stuk gemakkelijker.
9714BA3D-8020-4697-A3FE-DC73207AE0AE.jpeg

Boven de vierde, vijfde en zesde nagel is dit gaatje goed te zien, nu kun je het touw naarboven halen en deze op de nagel beleggen en fixeren met een druppeltje lijm. Bij de voorste en achterste nagels is het touw al om de nagels geslagen, en dan zie je niks meer van het gaatje.

Nogmaals alles zit nog los, en straks worden er nog trossen touw om de nagels geslagen, maar dat is......... juist voor de next time;);)
Gr Koos
 
Laatst bewerkt:
Back
Top