Nieuwe Saito FA56 zuigt geen brandstof aan

Beste MBF'ers

Op de valreep van 2009 een hulpvraag van mij.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten welke motor op mijn SIG LT-40 moet komen die ik momenteel aan het bouwen ben. Dat het 4-takt moest worden stond vast, prijs-kwaliteit (en geluid :cool:) deed richting Saito besluiten. Cilinderinhoud was de zwaarste beslissing. De verleiding is groot om te overpoweren, zeker ook met het oog op een groter model in de toekomst. Uiteindelijk heb ik tot de FA56 (9,1 CC) besloten. Iets overpowered, maar binnen de perken, lijkt me.

Dit is mijn eerste viertakt en mijn tweede nitro motor. Ik heb me aardig ingelezen over de break-in en besloten hiervoor de tijd te nemen. Vliegweer is het zoiezo niet ;). Ik heb hiervoor de onderstaande opstelling gemaakt.

full



full


Nu mijn probleem: volgens de Saito manual moet ik eerst brandstof aanzuigen door mijn vinger op de uitlaat te houden en de prop een slag of vier rond te draaien. De brandstof zou dan richting carborateur moeten stromen. Dit gebeurt dus niet. Ik kan draaien wat ik wil, geen brandstof.

Ik heb in eerste instantie het probleem bij de tank gezocht en dubbel gecheckt of ik alles goed heb aangesloten. De slang die op de uitlaat uikomt, loopt de tank in met aan de binnenkant een naar boven gebogen messing pijp die vlak onder de bovenkant van de tank uit komt. De slang op de carborateur heeft in de tank een slang met daaraan een clunk. Deze ligt op de bodem van de tank, vlak vóór de achterkant.

Om het trajekt van de tank naar de carborateur te testen, heb ik de slang aan de kant van de carborateur losgehaald, daar een lege tangfles op aangesloten en ingeknepen. Vervolgens stroomt de fles vol brandstof. Uiteraard geeft een slag van de motor veel minder zuiging, maar in principe lijkt daar geen probleem te zitten.

Wat me verder opvalt is dat ik met 1 vingertje met gemak de prop door de compressie duw. Is dat normaal? Ik heb een 5 cc 2-takt op een autootje die vele malen meer compressie geeft. Bij twee keer de prop rond draaien (één cyclus), hoor ik aan het eind wel een licht plopje van lucht die de uitlaat verlaat. Het enige wat ik heb aangepast na aanschaf is de carborateur 180 graden gedraaid zoals beschreven in de handleiding. Hierdoor komt de gashevel aan de andere kant te zitten (en de sproeierstelschoef uiteraard ook).

Mijn onervarenheid speelt me waarschijnlijk parten, maar je moet ergens beginnen, he. Alle hulp is welkom, wie heeft er een suggestie?

Groeten,
Walter
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Met je vinder de inlaat dichthouden tijdens het choken functioneert vaak veel beter.
Hoe ver staat de hoofdsproeiernaald open? Zou 2 1/2 slag moeten zijn.

Als je in de drukslang blaast, met de carburateur op volgas zou de brandstof uit je carburateur moeten druppelen, zo weet je zeker dat de brandstof in de motor komt.

Groet,
Gerben
 
Saito wil niet aanzuigen

Dag Walter.

Is de naald van de hoofdsproeier wel opengedraaid (start met 2 1/2 slag)?
Ligt de clunck niet té ver achter in de tank (3/4 van de tanklengte is perfect)?
Heeft de brandstofslang niet een te kleine binnendiameter?
Zijn de messing buisjes die uit de tank komen van binnen (en buiten!!!) goed afgebraamd (afzagen van buis zorgt voor flinke braam in binnenzijde van deze kleine buisjes)?
Zit er wellicht een nog niet-pengeknipte pakking tussen carburateur en de inlaatbuis / poort (ik heb al raardere dingen meegemaakt bij ons op het veld)?

Lage compressie komt vaker voor bij nog niet ingelopen motoren.
Je hebt de beste afdichting (lees: hoogste compressie) als de motor is ingelopen; dan is alles "gezet" en zorgt de oliefilm in combinatie met de ingelopen "gladde delen" voor een betere afdichting.

Wellicht als je bovenstaande zaken even controleert dat het probleem dan verholpen is.

Groet van Bart.
 
Eventjes je plankje van de workmate afhalen, het zaakje op de kop houden, de gasschuif van je carburateur dicht doen, dan met je knijpfles het kelkje vullen met brandstof, dan je gasschuif open zodat de brandstof in de motor 'valt', daarna je prop een paar slagen geven dat de brandstof ook verder in de motor komt.

Dan het hele zaakje weer neerzetten en je zult zien dat hij bij de 1e of 2e slag start. Daarna zuigt hij het wel aan.
 
Allemaal bedankt voor de reacties, top!

@Gerben
In de manual staat "Close the exit of the muffler with the hand and turn the propeller 3 to 4 turns". Maar wat jij zegt lijkt me logischer, omdat bij de inlaat van de carburateur de aanzuiging plaatsvind. Dit heb ik al geprobeerd en maakte geen verschil.

De sproeiernaald staat in de stand zoals 'ie uit de doos komt. Ik heb 'm daarin laten staan omdat ik 'm met de fabrieksinstellingen de eerste tankjes wil geven. Aan de schoefdraad van de hoofdsproeier kan ik in ieder geval zien dat 'ie verschillende slagen open staat. Goed plan om door te blazen druk op de leiding te zetten. Ik ga dit proberen om de brandstof in de leiding te krijgen. Ik combineer dit met Hezik zijn advies om direct bradstof in de carburateur/cilinder te krijgen.

@Bart
De clunck ligt in ieder geval niet tegen de achterkant van tank en hij ligt op de bodem. Mijn testje met de knijpfles bevestigt dat. De messing pijpjes in de tank (Du-bro) zijn standaard door SIG meegeleverd. Het pijpje voor de onluchting heb ik gebogen met de achterkant van een boortje erin om te zorgen dat 'ie mooi rond bleef.

De brandstofslang is standaard diameter. Ik heb de messing pijpjes uitgebreid gevijld, aan de buitenkant geschuurd (glad als baby's billetjes :)) en binnenin met een mespunt ontbraamd. Ik heb het geheel ook doorgespoeld omdat ik bang was dat er vijlsel achter zou blijven en in de cylinder zou kunnen komen.

Als het met deze adviezen niet lukt, zal ik de carburateur eraf halen om te checken of alles open is.

De matige compressie was mijn grootste zorg, maar dat is dus normaal bij een nieuwe motor. Geruststelling. Bij mijn (auto) 2-takt heb ik de omgekeerd ervaring: nieuwe zit de zuiger zo stak in de cilinder dat je 'm met een föhn moet verhitten om 'm gestart te krijgen. Na een paar tankjes wordt dat minder. Maar die heeft geen zuigerveer, wellicht zit daar verschil.

@Hezik
Ik ga dat proberen om direct brandstof in de cylinder te krijgen bij het starten. Ik was wat terughoudend daaarmee door mijn zorg om het gebrek aan compressie, maar dat is dus niet vreemd.




Acties voor morgen:
  • Motor op z'n kop, brandstof in carborateur en door laten stromen naar cylinder met een paar slagen;
  • Drukleiding onder duk zetten door te blazen en zo de brandstof toevoer te vullen;
  • Bij blijvende problemen controleer ik de carburateur doorgang naar de cylinder.
Bedankt zover, ik laat jullie het resultaat weten.
 
Laatst bewerkt:
Als je een motor droog doordraait, is dat niet goed voor de motor, maar sowieso kan het zijn dat je dan wat compressie mist, of er bv. een klep niet helemaal terug wil vallen door gebrek aan smering.

Als er eenmaal overal smering zit, sluit alles goed af, loopt het allemaal lekker, en dan zal ie het beter doen.
 
In plaats van de hele motor te demonteren en op zijn kop te draaien, kun je de workmate iets voorover kantelen, wat brandstof in de uitlaat spuiten en de motor paar slagen doordraaien, zo komt de brandstof ook in de cylinder terecht.

Groet,
Gerben
 
Het valt me op dat de winkelier hierover(waar deze motor is gekocht) geen info heeft gegeven wat toch eigenlijk zou moeten als je een motor koopt waar je nog geen kaas van gegeten hebt hoe die te behandelen en op te starten!!

Ik kan het verkeerd hebben maar dat is mijn mening!!

Mvgr hans
 
Je weet niet hoe het in de winkel gegaan is.. als iemand binnenkomt en die zegt '1 saito 56 aub', de motor aanneemt, betaald en de winkel uitloopt, vind ik niet dat je de winkelier echt iets kunt verwijten.
 
Als je een motor droog doordraait, is dat niet goed voor de motor, maar sowieso kan het zijn dat je dan wat compressie mist, of er bv. een klep niet helemaal terug wil vallen door gebrek aan smering.

Als er eenmaal overal smering zit, sluit alles goed af, loopt het allemaal lekker, en dan zal ie het beter doen.


Ben even de visite ontvlucht voor andere zinvolle zaken... :D

Klopt helemaal Hezik. Net even de plug eruit gedraaid en er een paar druppels afterrun in gedaan. Na een paar slagen... mega-compressie!!! Oppassen voor de vingertjes, helemaal goed.

Voor straks goeie jaarwisseling allemaal, morgen post ik het resultaat.

Walter
 
Misschien overbodig, maar voor als je 'm straks wil gaan starten; doe dit NIET met je handen, en ook niet met een startmotor (de 1e keer iig niet), maar met een chicken stick oid. Hij zal nu ietwat verzopen zijn, je kunt 'm dan het beste tegen de uiteindelijke draairichting in aanslaan. Slaan, niet duwen. Het is niet de bedoeling dat je 'm door de compressie heenduwt, het idee is dat je 'm tegen de 'compressie aan laat stuiteren'.

Wees er een beetje op bedacht dat een Saito nog wel eens terug wil slaan, en het ook kan dat je denkt 'oh hij is uit', maar hij toch ineens nog een mep uitdeelt. Zolang de prop beweegt, is de motor 'link'.

Je moet ook niet verbaast zijn als een keer ineens je prop los ronddraait, soms draaien ze de moeren los.
 
Hezik,
wat jij opmerkt is helemaaal correct en kan je de winkelier niet de schuld o.i.d geven!

Wat mij wel verbaasd is dat als iemand(in dit geval Walter en ik wil niemand afkraken maar er alleen maar even op wijzen) een nieuwe motor koopt en er zoals hier wordt weergegeven er geen verstand van heeft dat dan niet even vraagt hoe het in elkaar zit en wat te doen voor een goede en betrouwbare jarenlange motorloop!

Ook vindt ik dat als een verkoper/eigenaar van een winkel deze klant niet bekend is hem daar even op wijst en dat hij of zij de klant vraagt of ie bekent is met deze materie!!

Beter teveel voorlichting vanuit de winkel gegeven dan te weinig!!!!!

Mvgr Hans
 
Wil je wat meer over Saito's weten... lees de volgende site eens rutig door.

Verder komt met je posting de know-how vanzelf boven drijven.... en grondiger dan wellicht een winkelier je kan vertellen, of de tijd er voor kan nemen. Daarvoor is ook dit forum! :D

Heel veel informatie is ook te vinden op RC-Universe (...te over zelfs)

Kortom... de uitermate leerzame link.
Saito Engines Information
Choke
Throttle Setup
 
Allemaal weer bedankt voor de suggesties en informatie, top. Ik zal de links eens op mijn gemak doorlezen.

Het is in de winkel inderdaad gegaan zoals Hezik aangeeft: "heeft u voor mij...". Zo steek ik in elkaar: van tevoren goed inlezen en informeren en dan denken dat je het allemaal wel weet. De praktijk blijkt dan toch iets weerbarstiger. Overigens was het bij W&W in Waldfeucht. De taalbariere zal ook meespelen, zij spreken beperkt Nederlands, ik beperkt Duits. Overigens mooie zaak en goeie prijzen. Enige wat me tegenviel is dat ze mijn prop niet even wilde ruimen om 'm passend te maken op de Saito. Ze zeiden dat ze die dingen niet deden. Ik vind dat je zoiets wel mag vragen als je voor 250 euro spullen koopt.

Echter... met jullie aanwijzingen heb ik mijn motor vanmiddag aan de praat gekregen!!! :thumbsup:

Bart zat het dichtst mij de hoofdoorzaak van het probleem: de hoofdsproeier stond potdicht. Aangezien ik bloot schoefdraad bij de stelschroef zag, nam ik aan dat de sproeier af fabriek op de inloop stand zou staan. Hoe zeggen ze dat ook al weer: "Assumption is the mother of all f...-up's" ;). Ik merkte het bij het doorblazen van de drukleiding. Er stroomde helemaal nada, hoe hard ik ook blies. Na het opendraaien van de sproeier was ook het aanzuigen door het ronddraaien van de prop geen probleem meer. In de handleiding staat ook als eerste stap dat je de sproeier een slag of drie open moet draaien. Ik heb het bij de hier geadviseerde 2,5 gehouden, dat ging goed en hij loopt nu meer dan vet genoeg.

Om hem gestart te krijgen, moest ik er echter wel voor zorgen dat er brandstof in de cilinder kwam. Om niet telkens het inloopplankje los te hoeven halen van de workmate, heb ik i.p.v. Hezik's advies de plug een paar keer verwijderd en brandstof in de cilinder gedruppeld. Nadat na een paar pogingen, waarbij 'ie iedere keer dreigde aan te slaan, de Saito plug de geest had gegeven en ik deze heb vervangen door een HPI (een 4, cold-medium warm), was het raak. Ik heb 'm een tankje iets boven startionair laten pruttelen. Wat een heerlijk geluid! :cool: Morgen volgen nog een paar tankjes. Ik heb even kort gefilmd, als het lukt zet ik 'm er nog even op.

Kan ik overigens door met de plug die ik nu gebruik? Ik heb er nog een paar liggen.

Hezik, bedankt voor je waarschuwingen. Ik merkte inderdaad dat de prop af en toe een verrassende beweging maakte bij het (net niet) aanslaan van de motor. Ik heb nu een dikke handschoen gebruikt, maar ga op zoek naar een stick. Wat gebruiken jullie hiervoor, of koop je ze? Overigens wil ik in principe geen startmotor gaan gebruiken, ik wil het met de hand leren. Lijkt me gezonder voor de motor.
 
Laatst bewerkt:
Voor 4-Takt heb je 4-Takt pluggen nodig.
Met 2-Takt pluggen kom je niet weg.
Juiste soort pluggen vind je op de Saito site, maar staan ook vermeld in het Saito-boekje. Hum, hum, lees dus Saito-boekje ook gewoon rustig door.
Daar staat de gehele inloop en startprocedure gewoon keurig in. :mrgreen:

Ja... de motoren zijn echt prachtig!
 
Voor 'stok'.. er zijn, zoals altijd, meerdere wegen die naar Rome leiden. De meeste modelbouwwinkels hebben wel een 'chicken stick' liggen, een houten handvat met rubberen bovenkant. Werkt wel maar slijt in mijn ervaring snel.

Wat goed werkt, is een stuk bezemsteel met daarom een stuk rubber slang.
 
Bij twijfels kun je altijd nog even de voorschriften downloaden vanaf internet
daarin staat alles zeer goed omschreven.
als de motor nieuw is de compressie duidelijk lager dan van een ingelopen motor
ook zou ik de hoofdnaald opnieuw afstellen.
Bij mijn exemplaar een .72 moest ik ook de stationaire naald bijna anderhalve slag
dicht draaien om hem goed lopend te krijgen.
als je er niet zelf uit komt vraag je iemand omhulp bij het afstellen.
 
Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb inmiddels zelf een chicken stick gemaakt. Bij de Gamma een stuk beuken rondhout gehaald (euro 1,25) en daar een stuk ongewapende tuinslangoverheen geschoven. Wel heb ik inmiddels een paar stukken uit de prop geslagen. Ik heb gemerkt dat ik wat fanatiek tikken uitdeel; vlak voor de compressie de prop een zet geven gaat beter. Daarnaast heb ik het advies gelezen de APC's een dag in het water te leggen, waardoor ze taaier worden. Ga ik ook proberen.

Inmiddels heeft mij motor 4 tankjes geprutteld. Als de temperatuur buiten wat aantrekt ga ik wat tankjes draaien met een langzaam aan minder rijk wordend lagetoeren mengsel.
 
Hallo. Probeer ook eens de motor rechts om aan te slaan!De verkeerde kant op..zo doe ik 't meestal goed choken een tikkie de verkerde kant op en lopen..

En je prop moet je volgens mij een keer uit koken alleen in 't water leggen heeft volgens mij geen nut..

Als ik het mis heb laat 't maar weten ..
 
Wel heb ik inmiddels een paar stukken uit de prop geslagen. Ik heb gemerkt dat ik wat fanatiek tikken uitdeel; vlak voor de compressie de prop een zet geven gaat beter. Daarnaast heb ik het advies gelezen de APC's een dag in het water te leggen, waardoor ze taaier worden. Ga ik ook proberen.

Je moet ook niet tegen de prop slaan.
Je moet hem met een snelle beweging door de compressie drukken.

En een prop word niet taaier als je hem in het water legt.

En je prop moet je volgens mij een keer uit koken

uitkoken doe je de witte was :mrgreen:

Mvg Johan
 
Back
Top