Herstellen van een Svenson Westerly

Goed gedaan. De latjes hoeven niet tot het einde door te lopen . Een 2-3 cm in het staartstuk zal genoeg zijn.

Cor
 
Danku, de onderste latjes lopen vrij ver door omdat ik aan de zijkant veel heb moeten wegsnijden. Dus om nieuwe wanden te zetten heb ik ze vrij ver laten doorlopen. De bovenste latjes heb ik moeten afzagen. :rolleyes:

Toen ik het 'staartstuk' er volledig op wou schuiven heb ik gezien dat de staartvleugel door het midden liep. Dus de bovenste latjes zaten er tegen. Ik heb die er dan maar afgezaagd en de onderste laat ik natuurlijk staan. Voor de bovenste ben ik vanuit het staartstuk zelf begonnen en heb ik daar 2 latjes op geplakt. Nu zal het gewoon wat meer prutswerk zijn om ze in elkaar te krijgen, maar ik heb al gezien dat het moet lukken :)
 
Ziet er goed uit. Ipv in de bovenste hoeken had je ze ook wat verder naar onder (meer in het midden) kunnen lijmen.

Het gaat er eigenlijk maar om dat je weer een relatief stevig frame heb zodat het staartstuk vastzit , en dat je op dat frame weer een beplanking kunt lijmen.

Ik zie dat je op de onderste 2 latjes een plankje heb gelijmd. (Je mag het laten zitten , want veel maakt dit op een westerly toch niet uit, maar voor een "volgende keer":) het geeft geen extra stevigheid , dus is aleen maar dood gewicht , en zeker in de staart is dit het belangrijkste (hefboomeffect) en zal je in verhouding erg veel lood in de neus moeten plaatsen.

Cor
 
Laatst bewerkt:
Hey,

Ik heb zojuist de staart op de body geplakt. Het was een klein beetje prutsen, maar alles zit goed op elkaar. Ik laat de lijm wat drogen en straks ga ik wat verstevigingen zetten. Tussen de latjes (verticaal) een omgekeerde 'V' vorm. Ik weet niet als het echt nodig is, maar wat extra verstevigingen kan geen kwaad zeker?

En die plankjes heb ik erop gelijmd omdat het wat schoner was :rolleyes:
Er zit nu nog wat overbodig gewicht in, maar mijn vader had vroeger ook een bout in de staart gedraaid als contragewicht. Mssn kan die er dan uit:-)

Is er een bepaalde manier om het zwaartepunt te bepalen? Ik zette vroeger (voor brolvliegtuigjes) altijd mijn vingers onder beide vleugels op 1/3 van de lengteafstand.

MVG,

Vincent M.
 
Mijn vader heeft dit vliegtuig zoveel jaren geleden opgebouwd en hij weet het ook niet meer precies. Maar hoe kan je dat het best bepalen?

En ik heb eens de uitlijning van de staart nagemeten en het ziet er vrij goed uit. Het is ietsje naar 'beneden' weggezakt, maar het scheelt echt niet veel. Kan dat veel kwaad of is het te verwaarlozen?

MVG,

Vincent M.
 
Straks als alles ingebouwd is, en met lege tank, moet je het zwaartepunt goed leggen. Dat doe je door gewicht voor in de neus aan te brengen of gewicht bij de staart weg te halen (zwaartepunt lag te ver naar achteren).
 
Een bout voor gewicht in het staartstuk...... dat is erg vreemd , mijn westerly in de tijd had een hele berg lood aan boord, maar dan in de neus.
Ik zou het zwaartepunt maar goed nakijken, zeer waarschijnlijk zal je wat in de neus erbij moeten doen.

Zoals Ron en jij zegt; met lege tank op ongeveer 1/3 van de vleugel. Vergeet ook niet lateraal te balanceren!! , dat wordt meestal vergeten, (tussen prop en staart).

Al die extra stukjes ter versteviging is echt niet nodig, het is een doos-constructie en de stevigheid komt weer terug als je de zijkant weer gaat beplanken.

Dat de staart naar beneden gezakt is, is niet goed, of het veel kwaad kan , daar is maar op 1 manier achter te komen, ermee vliegen. Kan is groot dan je nu wat de achterkant of voorkant van de vleugel moet ophogen (bij de romp) om de instelhoek weer goed te krijgen. Maar zoals gezegd, als het niet teveel is, dan merk je dat gewoon tijden het vliegen.

Cor
 
Laatst bewerkt:
Hoe goed of slecht hij oorspronkelijk vloog weet ik niet. Ik heb het nog niet eens gevraagd :p Maar dan ga ik die bout er gewoon weer uit halen en ik zal hem eens uitbalanceren.
Ik heb nog eens de staart nagekeken en in feite zit hij toch goed :)
Morgen probeer ik de beplanking, maar zoveel kan ik er niet aan werken want ik zit in de blok. Maar het is wel uitstekend voor tijdens de pauzes en de lijm moet toch drogen.

Nogmaals bedankt voor alle antwoorden, ze waren zeer nuttig
 
Laatst bewerkt:
De herstellingen zijn nu grotendeels gedaan, ik hoef alleen nog de wanden te beplakken. Ik heb het plan er eens naast genomen en de uitlijning ziet er goed uit. Nu moet ik nog zoeken achter een goede zender + servo's. En hopelijk kan ik er eens mee vliegen.

Photo-0337.jpg


Close up

Photo-0338.jpg


En close up van de linkerkant

Photo-0334.jpg


En het totaalbeeld.


Zo te zien kan het best een nieuw likje verf gebruiken :lol:

MVG,

Vincent M.
 
@ Stevo:

Ik ging hem zowiezo een nieuw laagje verf geven, maar dat is waarschijnlijk voor volgende week. En is nieuwe folie echt nodig? Of kan ik evengoed proberen er zo mee te vliegen? Ik ben nu bezig de wanden te beplakken en eentje ervan is al gedaan.

MVG
 
Ik hoop dat het de vertekening van de foto's is, maar het lijkt mij dat het stabilo een negatieve instelhoek heeft. Achterlijst hoger dan de voorlijst.
Waar het om gaat, is het verschil tussen de instelhoek van de vleugel en die van het stabilo, en dat weer gerelateerd aan de treklijn van de motor. Zoals ik het nu zie, word je zonder sturen meteen getrakteerd op een steile klim of mogelijk zelfs, looping....
Ik hoop dat ik het fout zie.
Is de afstand van het einde van de hoogteroerscharnierlijn (aan de tippen van het stabilo) naar een punt midden voor op de romp, gelijk?
Loopt, van voren af gezien, het stabilo parallel met de verbindingslijn tussen de vleugeltips?
Wat ook opvalt is dat de linkervleugel geen tipverdraaiing heeft. Of dat rechts ook zo is, blijft voor ons verborgen.
Kan ook voor de nodige onaangename verrrassingen zorgen als je geen ervaren vlieger bent....
 
Even diep in mijn geheugen gegraven hoe het ook al weer zat met de Westerly :D. De vleugel is plat op de bouwplank gebouwd, dus er ihoort geen tipverdraaiing in te zitten. Het stabilo zit parallel aan de bodem. Als alles verder maar een beetje redelijk in elkaar zit zal een Westerly je niet gauw verrassen. Dit neemt niet weg dat de hulp van een ervaren iemand bij de eerste vluchten zeer aan te raden is.
 
Ik had de laatste dagen wat problemen met het internet, dus ik kon niet reageren. De vleugel komt inderdaad plat op de bouwplank. Normaal gezien is alles vrij goed ingebouwd, naar mijn normen toch :rolling:
Op de foto is het inderdaad vertekend, in het echt loopt de stabilo vrijwel horizontaal. De afstand tussen beide tippen is gelijk.
 
Hey,

Ik heb het eventjes heel druk gehad met mijn eindwerkverdediging, examens en feestjes.. :p

Maar de bouw gaat stillaan voort, de zijkanten zijn al gedaan en nu ben ik bezig de servo's in te bouwen. Er is nog wat werk, maar het einde komt in zicht. Morgen zet ik er dan foto's op, dan kunnen jullie het werk beoordelen. Nu ben ik bezig met de motor goed af te stellen, want hij slaat soms af.
Nu passen de servo's niet meer in de originele bevestigingen, dus ik zou een plankje moeten maken om ze te plaatsen. Hoe dik zou die plank moeten zijn?
En zou het nog nodig zijn om alles met oracover te bedekken?

Met vriendelijke groeten,

Vincent M.
 
Back
Top