Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Sorry voor mijn inbreken hier maar volgens mij worden erhier een paar dingen door elkaar gehaald. Martin (frema) spreekt over een thermokoppel waarop Rene microturbine vraagt of het een thermokoppel Pt100 is. Martin bevestigd hierboven dat het een Pt100 is.
Martin, wat is het nu een thermokoppel of een Pt100?
Het probleem is namelijk dat een Pt100 een totaal ander apparaat is dan een thermokoppel! Oké, het zijn beide temperatuur sensors maar de werking is totaal anders.
Een Pt100 is een temperatuur sensor gemaakt van een platina weerstand die een weerstand van 100 Ohm heeft bij 0°C. Over het algemeen is het temperatuur berijk van deze sensors ongeveer van -100°C tot +500°C. Sommige mensen gebruiken de sensor bij hogere temperaturen maar dat vinden de meeste niet erg fijn, ze gaan dan veel sneller kapot. Om deze reden denk ik ook dat deze sensors niet snel gebruikt zullen worden als EGT sensor in jetmotoren (>500°C).
Thermokoppels zijn temperatuur sensoren die gemaakt zijn van twee draden die aan één kant aan elkaar gelast zijn. Deze las is de eigenlijke temperatuur sensor.
Wanneer je de las warm maakt ontstaat er een spanningsverschil tussen de uiteinden van de draden. Hoe heter de las hoe hoger de spanning.
Afhankelijk van de gekozen metalen kan je thermokoppels gebruiken tot heel hoge temperaturen. De meeste combinaties kunnen makkelijk 1000°C aan en de veel gebruikte ijzer-constantaan combinatie kan je tot 1200°C gebruiken. Er is zelfs een combinatie die tot 2300°C gebruikt kan worden (Wolfram-Rhenium).
Om deze reden denk ik dus dat thermokoppels als temperatuur sensors gebruikt worden als jet EGT sensors. In "echte" jetmotoren worden ze in ieder geval altijd gebruikt en zeker geen Pt100. Die worden wel gebruikt als olie temperatuur sensors en dergelijke.
Een andere hint die mij doet denken dat dit een thermokoppel is zijn de kleuren van de draden. De kabel is groen en de draden daarin zijn wit en groen. Dat verteld mij dat dit een Chromel-Alumel thermokoppel (bruikbaar tot ruim 1300°C) is en dat de witte draad (Chromel) de plus en de groene draad (Alumel) de min draad is.
En is het wel een Pt thermokoppel dan is het waarschijnlijk een Platina-Rhodium thermokoppel (bruikbaar tot 1700°C) maar geen Pt100!
Enig idee hoeveel groter deze dan zijn?Je kan ook losse lege inconel buisjes krijgen ,maar die zijn wel groter ,dan dat wij gebruiken