Bouw van Smit Nederland in Zuid-Afrika

Op mijn Samsung tablet met Android zie ik, net als op mijn laptop, de postingnummers ook. Deze zal #221 krijgen. Gr. Klaas.
 
En hierbij nóg iets dat me nooit opgevallen is ....
Inderdaad, op de telefoon zie je die nummering niet.

Overigens, @k-k , voor Bootjebouwer2 kwam ik hier als Bootjebouwer.
Ook een mooi aantal jaartjes.
Maar dat account deed het op een gegeven moment niet meer en dus maakte ik een nieuwe aan met een tweetje erachter.

Dus al met al ontlopen we elkaar vast niet veel.
 
Dekonderdelen maken deel 1
Begonnen met wat dekonderdelen die ik later vast zal zetten. De bedoeling is dat ik nu eerst alles wat op het vaste dek komt te staan ga maken, zodat ik daarna de straalbuizen, roeren en schroeven kan monteren. Op deze manier probeer ik te voorkomen dat bij het maken van de dekattributen de boot onderkant weer beschadigd.
Ik hoop dit allemaal af te hebben voordat we in mei voor 4 maanden naar Nederland gaan.
Allereerst de ontluchters (als die zo genoemd worden) gemaakt en gespoten. Daarna gemonteerd. Helaas zag ik op de bootfoto's dat ik ze te diep in het dek gemonteerd had en omdat ik ze met CA lijm heb vastgezet krijg ik ze niet meer los zonder stukjes uit het dek te trekken. Jammer dan.


Daarna twee dekbolders gemaakt met de adviezen die ik kreeg in posts 178 en 181. Redelijk goed gelukt, nog een beetje bijwerken met wat vulmiddel voordat ik ze verf.



Daarna e.o.a. luik wat op de voorplecht staat links van de ankerwinch gemaakt. Hans Berting heeft me daar mooie foto's van gegeven en zo goed mogelijk nagemaakt. Niet zo goed als die van Hans, ik ben er tevreden mee.


Tenslotte een kist voor kabels gemaakt die op het achterdek komt te staan. Ook deze nagemaakt aan de hand van de foto's van Hans.


Volgende project wordt de anker winch.
 
Bedankt Marc,
Ik probeer het zo netjes mogelijk voor elkaar te krijgen, en ik weet van mezelf dat als ik niet kritisch blijf op hoe het eruit ziet, ik steeds meer de neiging krijg om het maar goed te vinden.
Daarnaast slaat regelmatig de twijfel toe hoe ik het doe vanwege gebrek aan ervaring met dit soort botenbouw. Mooie is daarintegen dat ik er erg veel van leer.
Gaat goedkomen, dat is op zeker.
Groeten,
Bert
 
Hallo Bert,
Ziet er echt heel netjes uit, als het later geverfd wordt het nog veel mooier.....
Misschien een tip voor je over het op het dek goed vast zetten van o.a. de Beting, Bolders.
Deze heb ik aan de onderkant in het midden met een dun boortje voorgeboord, klein beetje houtlijm erop en met dunne bolkop schroefjes/parkers vanaf de onderkant dek vast gezet.
Gebruik geen veel te dikke schroefjes/parkers in deze voorgeboorde gaatjes anders is er kans door te grote druk op scheuren van het hout.
Staat echt muurvast.....
De sleepwinch met motor en sleephaak heb ik niet op het dek gelijmd maar nadat het dek groen geverfd was erop vast gezet met schroefjes/parkers en is demontabel evenals het blokje hout met de 2 luiken erop.
Dit is bovenop met een rood geverfd noodluik en een groter toegangsluik van het trossenruim.
De messing beugels zijn in het dek vastgelijmd met seconde lijm en heb deze aan de onderkant van het dek een stukje langer gehouden en daar ter versteviging kleine houten plaatjes op gelijmd.
groetjes: Hans
 

Bijlagen

  • SMIT NEDERLAND  2024-11-27.jpg
    SMIT NEDERLAND 2024-11-27.jpg
    168,6 KB · Weergaven: 56
  • P1041733 2025-03-16 zo 10.04.JPG
    P1041733 2025-03-16 zo 10.04.JPG
    203,6 KB · Weergaven: 33
Laatst bewerkt:
Die betings, voorpiekluik, trossenbak en ontluchters zien er toch allemaal prima uit Bert! Op Macro-beelden zie je eigenlijk veel te veel. Ga op een afstand van 1 of 2 meter staan en het valt niet meer op. Voordat ik het dek in kleur schilderde heb ik alle delen die op het dek gelijmd mosten worden van 1 mm paspennen voorzien en het dek voor geboord. Daarna met CA-lijm vast gezet. De sleepwinch stond eerst met 2x 1 mm paspennen vast, maar na het werkend maken de gaten opgeboord en voorzien van M2-boutjes. Daardoor blijft de lier voor onderhoud demontabel. Om scheuren te voorkomen heb ik de 1 mm gaatjes in de lierfundatie opgeboord met 1,5 mm, daarna het hout versterkt met CA-lijm en er M2-draad in getapt. Zit als een huis. Gr. Klaas.
 
Ankerwinch bouwen 1
De afgelopen dagen de ankerwinch voor een groot deel opgeleukt. Bij de bouwdoos wordt een op het oog kant en klare messing ankerwinch geleverd, maar als je goed kijkt naar foto's van de boot, dan is dat een nogal kaal ding.
Dus ook nu weer zijn de foto's van Hans Berting weer bijzonder hulpzaam om het mooier te krijgen, zowel de echte boot foto's alswel zijn bouw foto's.
Met materiaal gemaakt van een plastic kabelgeleider allerlei kleine onderdeeltjes gesneden en op het messing gelijmd. Dit lukt allemaal stukken beter sind er dikke CA lijm voor me meegenomen is vanuit NL, je hebt meer tijd om het goed te plaatsen en het zit goed vast als het droog is.
De ketting geleider is nog niet helemaal klaar, ik zou hem graag zonder het bijgeleverde plastic onderdelen afmaken, maar het ontbreekt me aan mooi bewerkbaar materiaal van 1 mm dik.
Ben benieuwd hoe het eruit gaat zien als het gespoten en bijgeverfd is.
Daarnaast ben ik begonnen met wat kleine dek attributen die niet bij de bouwdoos zitten en dus zelf gemaakt moeten worden. Leuk priegel werk.




 
Laatst bewerkt:
Bert ik kijk naar de foto's ik heb bewondering voor je net als Hans hoe je het maakt
Kijk waar jij woont en niet in de buurt van een modelbouw winkel waar je spullen kunt kopen
de trossen bak die stond op het achter dek achter de laatste overloop was leuk maar stond giga in de weg na een aantal jaren werd deze weg gehaald en verdween het trossen naar het berg hok daar zal je ook wel een paar foto's van hebben zo niet even zeggen dat zet ik ze op het form
 
Hallo Tom,
Ja, ik vroeg me al af waar die bak gebleven was, want op alle foto's die ik heb van de Smit Zweden kom ik die bak niet tegen. Kan me voorstellen dat het ding in de weg stond, want ik heb me al verschillende keren afgevraagd of ik verkeerde maten heb gebruikt als ik het ding op het achterdek zet en zie hoe groot deze is.
Waar dat berghok zit weet ik niet, foto's altijd welkom.
Wat ik nog zoek is een simpele plattegrond van de indeling van het verblijf onder de stuurhut. Ik heb wel e.o.a. blauwdruk op het forum gevonden, maar die is voor mij zo onbegrijpelijk dat ik er weinig mee kan. Mischien heb jij iets bruikbaars (of een zelfgemaakt schetsje met wat maten erin)?
Ik wil eens kijken of het de moeite waard is om wat hierin zit te maken als ik zover ben.
Groeten,
Bert
 
Hallo Bert,

De bak op het achterdek onder de sleepboog die ik heb gemaakt is 50x56 mm, 13 mm hoog, van het dek is de totale hoogte 20 mm.
full



In het algemeen plan 1/50 wat ik je ook heb gestuurd staat op de tekening de indeling onder het dek.
Hierop staan geen maten maar dat is in verhouding ongeveer wel uit te rekenen...
Bij mij blijft het leeg onder het dek.....;)

groetjes: Hans
 
Laatst bewerkt:
Hallo Hans,
Mijn bak is iets hoger, 30 mm. Ik heb overal staan kijken en meten en mijn conclusie was dat de bak net onder de sleepboog moest kunnen staan.
Op 1:50 tekening kon ik het ook niet goed opmaken.
Achteraf had ik hem beter 5 mm lager kunnen maken, maar hij past onder de boog. Misschien zaag ik tzt nog wel 5 mm van de pootjes af.
gr.
Bert
 
Hallo Bert,

Heb de maat gemeten vanaf dek tot onderkant van de sleepboog op m'n SMIT NEDERLAND.
In het midden is het 35 mm en aflopend naar de zijkant bij de steunen 31/30 mm.
De ruimte vanaf bovenkant trossenbak is bij mij 14 en 10 mm.

Je trossenbak is in dus in verhouding 10 mm te hoog en zou dan zo'n 5 mm onder het hoogste punt staan onder de sleepboog bij het midden.....
De bak zonder poten is bij mij ongeveer 13 mm hoog, wat is de maat hiervan bij jou?
Ligt het aan de bak of de poten, kan je hiervan een foto uploaden?

Op onderstaande foto kan je de trossenbak goed zien staan onder de sleepboog
14-smit-nederland-sleepbootstaking-aan-willemskade-jpg.608756

Ook zijn hierop nog de bolders te zien die later verwijderd zijn omdat de kabels er weleens achter bleven haken, deze info heb van Tom gekregen.
Zo kom je in de loop der tijd als je er geïntresseerd in bent steeds meer erover te weten...
Wist toen ik aan de SMIT NEDERLAND begon er echt heel weinig over.
groetjes: Hans
 
Laatst bewerkt:
Hallo Hans,
De bak zonder poten is 15 mm hoog, en de poten ook 15 mm.
Ja, jammer dat ik nou net die foto op mijn eigen verslag niet goed bekeken heb, want hier kan je inderdaad goed zien hoe hoog de bak is t.o.v. de boog.
Ik hoop dat het een beetje te zien is op de foto's hieronder.
 
Mijn houten bak is 60x50x20(poten) mm en past zijdelings net tussen de stutten van de achterste sleepboog. In de bak 2 trossen met aangesplitste ogen en een drietal eigen fabricaat D-sluitingen. Die ronde korf op het achterdek van de Smit Denemarken is naar mijn gevoel te klein. Er gaat relatief weinig lengte in en door de kleine diameter heb je teveel slagen in je tros. In mijn jonge jaren was ik gewend om met staaldraden te werken. Die schoten we op in ronde stalen draadbakken. Onder en zijkant van hoekijzer. De bovenste ring van 1,5" gegalvaniseerde pijp. Gr. Klaas.
 
Hallo Bert,

Als ik het zo bekijk is de beste oplossing om een betere maat/verhouding te krijgen met je trossen bak is van de 4 poten die nu 2 mm erboven uitsteken 1 mm eraf te halen en de 4 poten aan de onderkant 8 mm inkorten.
Is wel even wat werk maar dan komt hierdoor de trossenbak een stuk lager te staan en heb je erboven tot de onderkant van de sleepboog een veel betere ruimte zoals het ook op de echte 1800 geweest is, wordt echt veel mooier....:)

full

full

full


Ik heb bij mijn trossenbak aan de onderkant van de 4 poten in het midden een klein gaatje geboord en daar een dun stukje messing draad (of een klein messingspijkertje met afgeknepen kop) in gelijmd wat zo'n 4 mm uitsteekt.
Op de juiste plek van het dek 4 kleine gaatjes geboord zodat de messing "pennen" er niet te ruim in passen en daardoor deze trossenbak mooi op z'n plek blijft staan zonder vast te lijmen....

groetjes: Hans
 
Laatst bewerkt:
Bij mijn bak zijn de wanden 10 mm. Aan de bovenkant steken de poten 3 en aan de onderkant 7 mm uit. De plankjes voor de bodem heb ik aan de onderkant tegen de flanken gelijmd. De bodemplankjes zijn houtkleurig, de rest satijngrijs. Gr. Klaas.

20250325_162407.jpg
 
Tegen de tijd dat ik de sleepboog erop zet zal ik eens kijken wat een beetje mooi uitkomt. In ieder geval zal er een stukje van de poten af moeten.
Dan ken je het grapje: 3 poten goed, een tekort. Dus nog maar een stukje, weer 3 goed en een tekort etc.
En als ik dan naar mijn afzaag skills kijk, dan vrees ik het ergste. o_O
 
Back
Top