1:100 LPG Chaconia

Neptunus.
heeft de je Chaconia niet te koop gestaan in antwerpen?
Neen dat heeft hij niet, maar weet wel dat er een nog grotere (1/87?) te koop gestaan heeft.

Alles heeft een tijd stilgestaan door meerdere kleine schaal statische modellen, maar ik heb ondertussen wel degelijk nog vooruitgang geboekt en zal dat in de komende tijd nog doen.
 
Ondertussen al een tijdje full time bezig aan Chaconia.
Ik heb me voorgenomen om elke dag minstens 2 onderdelen te bouwen/plaatsen. Soms lukt dit niet, maar dan compenseer ik dat op een andere dag. Langzaam maar zeker gaan we dus vooruit.
Ik plaats binnenkort wat meer foto's in een meer chronologische volgorde.
Hier alvast een stuk van de ventilatie vooraan.
C166.jpg.c3be132e9de18b628bf89e9f3967f0f0.jpg


En tank dome 2 met het leidingwerk. Sommige dingen zijn nog niet gelijmd in afwachting van andere stukken.
C168.jpg.399435d9f89672be148403f27ff062a4-1.jpg


C169.jpg.a37287e7457c016597c327da566cba8e-1.jpg

C168.jpg.399435d9f89672be148403f27ff062a4.jpg


C170.jpg.1fdb96156c10f075c9a2b65c12c58122.jpg


Soms sloop ik wat oud werk om dan een volledig stuk te herdoen, maar het is even niet anders...
 
Dus, waar was ik gestopt? Welja "het leven" kwam even in de weg... Verder erger gemaakt door de complexiteit van het schip, met enkele punten waar ik niet zo direct een oplossing voor zag (hoewel dat uiteindelijk niet zo heel moeilijk bleek, het had gewoon wat tijd nodig).
In de lange periode van stilte had ik al een stukje verdergewerkt aan de bovenbouw, gyro repeaters, magnetisch kompas en wat railing toegevoegd. Ook wat verder gewerkt aan het bevoorradingskraantje achteraan. Al bij al wat werk waar ik niet zo heel veel moest bij nadenken. Toen moest ik terug de zee op en bij terugkomst ben ik er niet toe gekomen om verder te werken. Dat was ergens in 2020 geloof ik.
C145.jpg C146.jpg
Eind vorig jaar ben ik dan terug met meer ernst naar het hele verhaal gaan kijken en had ik de pijnpunten geïdentificeerd. Ik ben dan meer gedetailleerde plannen gaan uittekenen gebaseerd op de echte plannen en een hele boel foto's om zo wat tijd te besparen in de research. Ik liep dikwijls vast op het bekijken van foto's om dan uiteindelijk een goed beeld te hebben van wat ik moest bouwen om dat te concluderen dat ik andere dingen moest gaan doen en de volgende dag gewoon weer van vooraf aan te beginnen. Vandaar dus de nood om gedetailleerde plannen te gaan tekenen.

Waar ik dus in vorige pogingen om te herstarten steeds begon bij gemakkelijk werk en de moeilijke stukken naar voor te schuiven, ben ik een tijd geleden dus begonnen bij de moeilijke punten.
Het eerste was de cargo heater en booster pompen met zijn spaghetti aan leidingen.
C148.jpg C151.jpg C156.jpg

Meer in een volgende post.
 
En nog wat vooruitgang. Ik ben tussen al het leidingwerk ook aan de hoofdkraan aan het werken. Hier staat ze in primer. Ik bouw deze nog even losstaand aangezien ik nog veel werk heb aan de manifold and ik de kraan waarschijnlijk zou slopen tijdens deze activiteiten.
C152.jpg C170.jpg

Na de booster pompen werd het tijd om de manifold verder onder de loep te nemen. Toen ik zoveel jaren geleden gestopt ben had ik mij hier wat op vastgelopen. Het leek in het begin een heel sterk plan om zoveel mogelijk objecten over the rand van het luik in het dek te laten lopen, om deze rand wat te camoufleren. Achteraf gezien was dat helemaal niet zo'n sterk plan...
De manifold lekbak was een van die objecten. Aan de voorkant had ik door een foute locatie wat schade aan het dek, dit moest even opgevuld worden en herschilderd.
De achterkant liep over de rand van het luik, maar ik had toen gedacht om verschillende stukken in elkaar te laten passen. Door het frequent openen van het luik om de ballast en batterij in het schip te doen, bleek dit niet zo praktisch en verkoos ik om dit nu te corrigeren. Ik heb een stukje valse bodem in de lekbak gemaakt om de lekbak als een geheel te maken.
C171.jpg C172.jpg C173.jpg

Naast de lekbak staan ook nog aparte lekbakjes voor de brandstofmanifolds. Die heb ik ondertussen ook hermaakt (hadden de foute vorm) en geplaatst.

C155.jpg
 
En de volgende stap was het uitlijnen van de manifold. Behoorlijk wat werk, met veel connecties en onderlinge uitlijning. Toen ik begon aan de bouw had ik heel beperkte plannen, maar wel een hele hoop foto's. Net voor de heropstart ben ik dan uitgebreide plannen gaan tekenen voor dit deel, met als gevolg dat een en ander niet volledig past. Met wat aanpassing komt het uiteindelijk wel allemaal goed denk ik.

Eerst heb ik de initiële passing om te zien of alle leidingen er wel in zouden passen.
C186.jpg


Daarna wat verder afwerking met installatie van de ladingsfilters, uitgemeten op het plan en wonder boven wonder ook passend tussen de reeds geplaatste steunen.
C187.jpg


En dan uiteindelijk het schilderen van de leiding zelf, wel nog steeds niet gelijmd om eventueel verder te kunnen aanpassen bij het plaatsen van de overige leidingen.
C189.jpg


De bochten in de leiding zijn er uiteraard om de thermische vervorming van de leidingen op te vangen. Deze maken de bouw natuurlijk een pak moeilijker.
C190.jpg
 
Na min of meer mijn hele werkzame leven tot nog toe op zeegaande chemie/produktentankers rondgelopen te hebben, durf ik wel te zeggen dat dit toch een van de meest realistische weerspiegelingen is die ik tot nog toe gezien heb...

Ik bedoel maar: ik betrap mezelf er op dat ik uit automatisme probeer de leidingen te volgen om uit te zoeken hoe ik hier een tank zou beladen, lossen of wassen, zoals ik in het echte leven ook zou doen op een voor mij onbekende boot...
:D :D :D

(al is dat mischien ook wel een stukje beroepsdeformatie van mijn kant...)
 
Bedankt voor de commentaren heren.

Ondertussen wat verder gedaan, zoals gezegd, deze keer wil ik hem echt af. Het betekent wel soms dat ik wat toegevingen moet doen naar nauwkeurigheid toe, maar ik heb liever een 95% nauwkeurig schip dat af is, dan eentje dat 99% nauwkeurig is en nooit af raakt.

Ik probeer zo goed als mogelijk de leidingen uit een deel te plooien, maar dat is, zeker met de grotere diameters, niet altijd mogelijk. Uiteindelijk moeten ze allemaal op de juiste plaats aan beide zijden uitkomen, liefst zo parallel en haaks op de langsscheepse richting als mogelijk en uiteraard met de flensen op de juiste afstand van elkaar aan beide zijden.
Dit maakt het zo goed als onmogelijk om alles uit een stuk te maken. Dit gezegd zijnde, komt er ook nog een grote catwalk bovenop het leidingwerk, waardoor je dus niet zo heel veel van de leidingen zal zien.
Ik heb hier even die catwalk geprobeerd. Toen ik een tijd geleden herbegon, was dit eigenlijk het beginpunt. Ik tekende de catwalk uit, kopieerde die dan een aantal keer en tekende dan van het dek af elke horizontale laag tegenover deze catwalk (ik zat aan boord van een schip, dus ik had het model zelf niet ter beschikking om te testen met wat ik al had).
Uiteindelijk merk ik nu dat de catwalk eigenlijk beter past dan ik voorzien had. Door bepaalde dingen groter te bouwen had ik verwacht dat deze niet zo goed meer zou passen door geaccumuleerde fouten, maar dit blijkt dus niet het geval.
C194.jpg


Zoals je ziet zijn de twee vloeistofleidingen hier al af en geplaatst. Ze moeten enkel nog de verbinding krijgen met de langsscheepse leidingen.

Hier is dan mijn methode om de flenzen in een vlak te krijgen. Aangezien ik de twee vloeistofleidingen vastgezet had, kon ik deze gebruiken als vaste punten om een plankje boven en tegen te houden.
Erboven om de volgende leidingen af te snijden, nadien ertegen om 1 kant van de flenzen gelijk te houden terwijl ik de andere kant kon aftekenen en afsnijden.
C195.jpg


C196.jpg


C197.jpg


Op bovenstaande foto zijn ze ook gemarkeerd. De manifold bestaat uit twee vloeibare gas leidingen (oranje), daarnaast, naar het center toe, twee gasleidingen (geel), centraal een Inert gas leiding (zwart) en aan de achterkant zit er ook nog een enkele hoge druk leiding (donkerrood/paars).

Ik zit op dit moment te wachten op de aankomst van gele verf zodat ik de gasleidingen kan afwerken en plaatsen om daarna de inert gas leiding te maken. Als ik met te veel losse leidingen ga jongleren dan loopt dat vrij zeker fout af. De flenzen van de inert gas leiding steken dan ook nog net iets uit het vlak van de andere flenzen, dus het moet wel juist zijn.

In afwachting van de gele verf ben ik even verder aan het werk bij de hoge druk systeem, maar daar heb ik nog geen foto's van.
 
Ja, Hans, het was bepaald geen goed idee om dit als eerste grote schaal RC schip te beginnen, maar ok, eens je zover bent moet je er maar even mee door veronderstel ik. Binnenvaart tankers zijn vast leuker om mee te varen, naast de complexiteit heb ik spijt dat ik geen schip koos dat op zijn minst ook een boegschroef had...

Even verder gedaan met het booster systeem (was even wachten op gele verf).
C198.jpg


Ondertussen is het booster systeem af en is de gele verf aangekomen. Dus de gasleidingen afgewerkt en vastgezet. Daarna kon ik eindelijk de laatste, inert gas, leiding aanpassen en afwerken.
C200.jpg


De instrumentatiedoosjes staan ook op hun plaats.
C201.jpg


C202.jpg


Ik ben ook begonnen aan de bovenkant van de pompen (zoals je op de laatste twee foto's kan zien). Die zullen ook ingepakt worden met de groene canvas, zoals de booster pompen (zie eerste foto), een algemene vorm is dus voldoende voor deze bovenstukken.

Het wordt ook tijd om het luik open te doen om te zien hoe vlot dit gaat en of er botsingen zijn met de leidingen.
 
Alweer een tijdje geleden en dus ook een beetje vooruitgang geboekt.
Ik zal jullie niet vervelen met veel uitleg.
Bakboord bunkerleiding moest bovenop alle ladingsleidingen en ik merkte dat de steunen eigenlijk te laag waren. Die steunen moest ik dus verhogen. Niet heel mooi, maar verwijderen en vervangen was echt geen optie.
Daarna is er nog 1 "laagje" en dat zijn de leidingen van de dektank bakboord achter die naar voor moeten, deze lopen ook over de bunkerleiding en bijgevolg zijn zij de laatste laag voor ik de catwalk kan beginnen.
C215.jpg


In dezelfde horizontale laag van die bunkerleiding zaten ook nog de leidingen van de dektank zelf. Enkele drukventielen, waarvan er twee op de dektank zelf komen.
C216.jpg


C218.jpg


En hier dan meer foto's van die fameuze bunkerleiding. Ik besloot om ze toch op te splitsen, met het achterste deel op het schip zelf en het voorste deel op het luik voor de batterij en ballast.
Normaal zou ik dit vermijden, maar het zou in dit geval moeilijk zijn om de leiding te laten passen bij het openen en sluiten van het deksel zonder schade. Leek mij makkerlijker om deze in 2 stukken te maken. Ik ben ondertussen ook meer ruimte aan het maken (lees, leidingen wat aan het inkorten), rond de luikrand omdat ik bij het openen en sluiten toch wel wat botsingen heb. Dat gaat wel even goed, maar dat blijft niet duren, dus ik heb wat meer ruimte nodig.

C221.jpg


C222.jpg


En hier zie je op de voorgrond de twee overdruk ventielen op de dektank geïnstalleerd en aangesloten op de vent mast. Meer naar het midden zie je dan het achterste deel van de bunkerleiding, klaar voor een laagje verf.
C223.jpg
 
Man... Ik krijg het gevoel dat ik zó op dat dek rond zou kunnen lopen om de boel op te lijnen voor een ladingoperatie...
 
Dit ziet er mij vrij imposant uit, een doolhof van leidingen en kranen waarvan ik het gevoel heb dat je ze tot in de perfectie hebt nagebouwd.
 
Man... Ik krijg het gevoel dat ik zó op dat dek rond zou kunnen lopen om de boel op te lijnen voor een ladingoperatie...
als ik dit zie dan komt de tijd terug dat ik er rond liep tijdens de bouw. Neptunus ik doe men pet af voor je geduld en het prachtig model van je .
 
Grappig.... Iemand die het model bouwt, en iemand die het origineel gebouwd heeft... :p
Brutus.
ook al is dat al wat jaren geleden , de schepen waar je hebt aan meegewerkt hebt vergeet men niet . ik kan me nog schepen voor de geest halen van begin de 70tiger jaren hoe men in de MK kon gaan.
Grtjes
Arthur
 
Dat geloof ik best... Ik kan me de meeste schepen waar ik vroeger op gevaren heb, nog behoorlijk goed voor de geest halen qua MK inrichting.
 
Back
Top