Op het veld laden. Welke accu??

Hallo.

Ik heb afgelopen zaterdag mijn Calmatow ingevlogen. Deze vliegt op 10S (2x 5S. 5000mah). Vlak voor dat ik ga vliegen laad ik deze op. In totaal 3 volledige pakketten.
Nu heb ik een loodaccu van 35 amp om op het veld te laden maar deze zakt gelijk in elkaar als ik 2 5S pakketten laad op 1C. Dat schiet dus niet op.
Ik laad met een Junsi icharger 4010 duo.
Welk type accu gebruiken jullie doorgaans om grote accu pakketten op te laden op het veld??:rolleyes:

gr: Adrie
 
eentje die op benzine draait.... :koud:

zelf heb ik voor off-grid dagen een 1Kw Kipor ....

Nadeel met accu's is dat ze bij voldoende capaciteit eigenlijk niet te tillen zijn en ze toch best snel verslechteren, zelfs met hele goede laders.
 
Heb eergisteren met een 20amp Life PO4 accu geladen. Die was half leeg maar haalde toch nog 2x 3,5amp. Maar ja, koop maar eens een 60amp life po4 accu. Nogal aan de prijs :(
 
Die 35Ah accu is absoluut niet voldoende om 3 pakketten van 2x5S te laden. Je wilt er dus uiteindelijk 6 accu's van 5S mee laden. Om 1 accu van 5S met 1C uit die 12V accu te laden zal de lader minimaal ongeveer 10A uit die 12V accu trekken. Als het een al wat oudere loodaccu is zal de spanning bij die stroom al lekker inzakken en gaat de lader juist nog meer stroom uit die accu trekken om die 5S LiPo te kunnen laden. De lader zal je dan laten weten dat de ingangsspanning te laag is en het laden stoppen.
Je kan proberen om met een lagere stroom te laden, met 0,5C bijvoorbeeld. Dan zal de lader nog "maar" ongeveer 6A uit de accu trekken, misschien nog iets minder en kom je uit op 5,5A. Dat zou de loodaccu nog wel moeten kunnen leveren. Maar bedenk je wel als je 6 lege accu's wilt laden dat de loodaccu dan helemaal leeg is. De kans is groot dat je de laatste niet eens helemaal zal kunnen laden.

Ho, even, hier maak ik een foutje, en geen kleine, ik vergeet de factor tijd.
In die loodaccu zit theoretisch 12V x 35Ah = 420Wh aan energie.
Om één 5S 5000mAh LiPo te laden heb je theoretisch 21V x 5Ah = 105Wh nodig. De lader heeft geen rendement van 100%. De meeste komen aan de 80%, misschien 85% en de echt hele goede (dus dure) laders misschien aan de 90%.
Hoe je het ook bekijkt om 105Wh in die LiPo te stoppen heb je meer energie dan die 105Wh uit de voeding nodig. In het "ergste" geval zal dat bij 80% rendement 131Wh zijn, bij 85% is het 124Wh en bij 90% 117Wh. Dat houdt dus in dat je niet eens 4 Lege 5S 5000mAh LiPo's zal kunnen laden uit die volle 12V loodaccu.
 
Laatst bewerkt:
eentje die op benzine draait.... :koud:

zelf heb ik voor off-grid dagen een 1Kw Kipor ....

Nadeel met accu's is dat ze bij voldoende capaciteit eigenlijk niet te tillen zijn en ze toch best snel verslechteren, zelfs met hele goede laders.
Dan vliegen jouw modellen dus stiekem toch op benzine. :oops::oops: :D
 
Dan vliegen jouw modellen dus stiekem toch op benzine.
Doen de mijne ook af en toe en dan met luxe dure Honda stroom, met een klein eco verschilletje, dat het elektra machien op standje eco rustig de accu's vol draait.
Op standje eco levert een 2kW Honda zonder op te toeren zo'n 300 wattjes aan vermogen en dat pruttelt dan met enig gemak 3 uur op 1 liter peut.
 
  • Like
Reactions: wvr
Ik had 8 loodaccu's die ik iedere week naar het veld moest slepen.
Van de auto naar de pits tussen de 50 en 100 meter ( ging van de parkeerplaats die ik had af)
1 van de meerdere redenen waarom ik ben gestopt met vliegen.
Je hebt gewoon flink wat capaciteit nodig om lekker door te kunnen laden.
Ik laadde met 4 keer 350 watt.
Het hangt er van af hoeveel je wilt slepen.
Als het niet te veel is kan je er beter lipo's bijkopen en lekker thuis opladen.
Anders een aggregaat.
 
Zo een kippr is toch wel een stuk voordeliger.
En die ga je met modelvliegen niet verslijten :koud:
 
Zo een kippr is toch wel een stuk voordeliger.
Ja, met hetzelfde vermogen, scheelt het de helft in aanschaf.
En die ga je met modelvliegen niet verslijten :koud:
Zolang ze defect gaan binnen de garantie termijn kun je er inderdaad geen buil aan vallen.

Bij ons op de club hebben ze binnen een jaar er 2 laten hemelen wel de 1kW versie, beide de inverter defect.
Met beide ongeveer dezelfde oorzaak, waarbij de aangesloten belasting (geschakelde voeding) een rol heeft gespeeld.

Je zult mij ook niet zien beweren dat een Honda altijd probleemloos werkt.
De laatste keer dat ik echt problemen met zo'n machine heb gehad de 20i, leek en klonk het naar een vervuilde carburateur, voor de stationair loop zit er een klein luchtkanaaltje in (pitot) of zo iets in.
Volgens de motor deskundigen zou dat buisje verstopt kunnen zitten.
Ik luister nooit meer naar al de zelfbenoemde deskundigen.
Het is dat ik van de machine de service documentatie heb, voordat je het weet ben je een carburateur aan het kapot repareren.
De oorzaak van de onstabiele motorloop was een isolatie probleem van de bougiedop die kreeg doorslag als het machien op temperatuur kwam.
En met alle documentatie bij de hand, hoefde ik alleen naar het serie nummer van de machine te kijken, het probleem was nl bij de fabrikant bekend.

Bij een 22i is een keer een terugroep actie geweest om ff langs de dealer te gaan, de inverter was niet goed genoeg geïsoleerd t.o.v. de omgeving als het machien in het natte gras stond.

Boeie, als je de spelregels kent, mogen toch alleen maar dubbel geïsoleerde handgereedschappen op een generator aangesloten worden.
En in al die ander gevallen, omdat het een IT (zwevend) net is, is een isolatie wachter best wel handig, wordt en lowbudget generator ook in één keer loei duur.
 
Of je koopt ipv een generator een paar extra sets vliegaccu's, kun je lekker thuis laden.
Of als de mogelijkheid er is plaats je op het veld een kudde zonnepanelen met buffer accu, daar is met zonnig weer best wel wat vermogen uit te halen.
 
die zonnepaneel/buffer accus hebben wij ook op het veld en dat functioneert prima. Merendeel van de vliegers vliegt relatief kleine packs. Als er veel grote packs geladen moeten worden, dan moeten we bij kouder of slecht weer de laadstroom wat drukken omdat de ingangsspanning te veel zakt.

fijne oplossing met heel weinig onderhoud.
 
Bij ons op de club hebben we ook een aantal zeer stevige vrachtwagen accu's als buffer die met zonnepanelen op peil worden gehouden. Dit systeem werkt ondertussen al jaren naar volle tevredenheid.
We hebben ook een kleine generator die meer is bedoeld voor werkzaamheden op het veld. Slechts enkele keren hebben we de generator moeten gebruiken om de accu's op te laden. Dat was vooral toen de accu's versleten raakte en nog maar weinig capaciteit hadden. Het waren tenslotte "afgekeurde" accu's bij een vrachtwagen garage vandaan. Om een zware dieselmotor te starten waren ze ongeschikt geworden maar voor onze toepassing en met een stuk of wat parallel voldoen ze prima. In 2022 (als ik het goed heb) zijn de accu's een keer vervangen en de "nieuwe" doen het tot nu toe nog uitstekend.
 
Voor een club is het super dat je je leden kan voorzien van genoeg capaciteit om te laden. Bij de vliegclub in Kampen hebben ze genoeg aansluitpunten van 220 volt. Dat is perfect. Maar op velden waar niets is zul je zelf iets moeten regelen. En uiteraard niet te zwaar. Een generator is dan een goede optie dacht ik.
 
Bij de ACK had ik accu's geregeld via mijn werk, stond op een gegeven moment iets van 1000Ah op 12V en werd geladen door zonnepanelen.
Voor de club in Enkhuizen heb ik ook accus geregeld, die laden ook via zonnepanelen.
Zonnepanelen en een laadregelaar kosten bijna niks meer en via via is er wel goedkoper aan loodaccu's te komen.
200Ah is voor een gemiddelde club voldoende.

GJ
 
Voor een club is het super dat je je leden kan voorzien van genoeg capaciteit om te laden. Bij de vliegclub in Kampen hebben ze genoeg aansluitpunten van 220 volt. Dat is perfect. Maar op velden waar niets is zul je zelf iets moeten regelen. En uiteraard niet te zwaar. Een generator is dan een goede optie dacht ik.
Inpluggen in Henk zijn ID3?:p
 
Back
Top