Binnenvaart tanker DORDRECHT 11

Als ik het niet mis heb moeten kofferdammen tegenwoordig in de binnenvaart altijd droog zijn. Kan het mishebben, vaar namelijk op een droge lading en die hebben geen kofferdammen
 
Ik weet niet beter dan dat een cofferdam een lege ruimte is, die moet voorkomen dat bij een schotbreuk of lekkage, stoffen met elkaar in aanraking komen die niet met elkaar in aanraking MOGEN komen. De lege cofferdam vormt dan de buffer.
De enige uitzondering die ik daarop ken zijn de cofferdammen van ladingpompen, die bij bepaalde ladingen volgezet mogen worden met een neutraliserende vloeistof.
Bijvoorbeeld MDI, een grondstof voor plastics die in aanraking met water uithardt tot een steenharde en vrijwel onmogelijk te verwijderen substantie. BIj een lek pompseal loop je het risico dat er lading in de (vermoedelijk niet 100% watervrije) cofferdam komt, en dan kun je daarna die pomp weggooien want die krijg je noot meer schoon. Dan mag je de cofferdam vullen met DOP, een vloeistof die dat uitharden tegengaat.

Maar andere uitzonderingen ken ik niet, en dat geldt dus uitdrukkelijk NIET voor de structurele cofferdammen in het schip.

Ik heb wel veel gevaren op schepen waar de cofferdammen volgezet werden met Stikstof, maar dat was een anti-corrosie maatregel.
 
En dat hangt allemaal aan een heel mooi vleugelpompje. Verder waag ik me maar niet aan de discussie. Ben er te lang uit voor parate kennis en de bouwvoorschriften waren toen (1956) heel anders dan nu.
Gr. Klaas.
 
Als we meerdere partijen moesten lossen gebruikten we de kofferdammen ook om te zorgen dat het schip naar de goede kant scheef lag. In het water in de kofferdammen bewaarden we ook nieuwe wrijfhouten om te zorgen dat ze bij ingebruikname niet direkt scheurden.
Groet, Jan.
 
Klinkt allemaal heel bekend Jan. Bij de centrale in Geertruidenberg kwam men voor en na het lossen de ijk opnemen. Zetten we de bodemafsluiters van de cofferdams open. Gr. Klaas
 
De vlaggenstokhouder voor de blauwe vlag, het verkeerde wal knipperlicht en het kruis met verlichting gemonteerd.

20230930 09 Lampen knipperlicht en vlaggenstokhouder.jpg


De reddingsboeien aan de brug zijn alleen voor de foto's. Vandaag een gemaakt voor achter aan de roef maar nog niet tevreden want het touw is te dik.

20231002 01 Bezig aan reddingsboei.jpg


Achter aan de roef ook wat het vliegenkastje werd genoemd gemaakt.

20231002 03 Vliegenkastje en reddingsboei geplaatst.jpg


Groet, Jan.
 
De vlaggenstokhouder voor de blauwe vlag, het verkeerde wal knipperlicht en het kruis met verlichting gemonteerd.
Bekijk bijlage 555477
De reddingsboeien aan de brug zijn alleen voor de foto's. Vandaag een gemaakt voor achter aan de roef maar nog niet tevreden want het touw is te dik.
Bekijk bijlage 555478
Achter aan de roef ook wat het vliegenkastje werd genoemd gemaakt.
Bekijk bijlage 555479

Groet, Jan.
Mooie details, Jan. Het wordt een plaatje!
Gr. Peter
 
Wel apart zo'n vlegenkastje Jan! Heb het idee dat ze het meest op de vaart naar boven werden gebruikt. Weet je nog wat je moeder erin bewaarde? Herinner me dat we na 1957 op de Alioth een Sibir koelkast op gas hadden. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Dankjewel Peter.
Klaas, voor zover ik weet werden in het vliegenkastje aardappelen, verse groente en fruit bewaard.
Op de Dordrecht 11 hadden we een koelkast met een petroleumtank maar ik weet niet of die er vanaf het begin was.
Toen de D11 in de vaart kwam was ik 4.
Groet, Jan.
 
Bedankt voor het antwoord Jan. Met recht jeugdherinneringen! Zelf was ik toen al 11 en verhuisden op de Alioth van voor naar achteren. Gr. Klaas.
 
Dunner touwtje door de reddingsboei gedaan, vliegenkastje bovenop gelakt, nieuwe naamplank van zelfde hout als de stuurhut en vlaggestokhouder en vlaggestok gemaakt. Nog een keer schuren, aflakken en de relingen maken dan is het achterschip gereed.
Wegens kwetsbaarheid tijdens de rest van de bouw stel ik deze activiteiten nog uit.

20231003 01.JPG


Groet, Jan.
 
Volgens mij heb je het steeds beter in de vingers gekregen Jan en het denk ik ook als een uitdaging gezien. En je wilde een schip dat ook nog te vervoeren was. Mooie ontwikkeling toch? Was dat kleine pompje voor drainwerk, of had die een andere functie? Gr. Klaas.
 
Back
Top