Echt heel mooi gemaakt!
Constant
Constant
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
super werk.The final chapter....
Hallo allemaal,
Zoals jullie aan de hoofdstukaanduiding kunnen zien, is dit de laatste "bouw" update van het schip. Ze is namelijk voltooid. Het is een hele reis geweest en het einde is altijd een beetje bitterzoet.
Je bent aan de ene kant blij dat het schip voltooid is en dat ze gepresenteerd kan worden zoals dat heet, aan de andere kant ook jammer dat de bouw stopt. Het is werkelijk een heel leuk schip om te bouwen en ik heb met plezier aan haar gewerkt. Dat wil niet zeggen dat hierna geen updates meer komen, ik wil nog een fotoshoot doen en een mooie steun maken voor dit schip. Dit volgt later!
Voordat ik een hele samenvatting ga schrijven wil ik jullie meenemen in de laatste bouwstappen. Dit is de bezaansmast, ra, zeil en tuigage.
Ik heb de werkzaamheden van de bezaanszeil verder afgerond door het lijkentouw eraan te zetten en het zeil aan de ra te bevestigen.
Het laten bollen van het zeil
De bezaanszeil wordt opgespannen boven een kartonnen doos. Doordat de stof die ik gebruik lichtjes elastisch is, kan ik met een gewicht (in dit geval een zakje met suiker) een mooie bolling in het zeil krijgen. Voordat ik het suikerzakje op het zeil plaats, smeer ik het gehele zeil in met gekookte aardappelzetmeel. Je kunt ook gebruik maken van verdunde houtlijm.
Daarna zet ik het zakje op het ingesmeerde zeil en laat het een nachtje drogen. Als het zeil droog is behoudt het de bolle vorm die ik zoek.
![]()
![]()
Nu het zeil verder gereed is, moet ik de kardeelblokken maken. Dit zijn dezelfde blokken als ook voor de andere masten gemaakt zijn alleen een heel stuk kleiner. Ik moet zeggen dat deze twee blokken behoorlijk tegenvielen om te maken zoals ik dat wilde. Het bovenste blok is maar 2mm breed en ik wilde ze volledig laten werken zoals ook de andere blokken zijn opgebouwd met schijven erin. De blokken zijn opgebouwd uit fineerstukjes van 0,5mm. De kleinste schijven zijn slechts 2mm breed en 0,5mm dik....
![]()
![]()
![]()
![]()
Ik mis helaas een foto dat ze gereed zijn, maar hieronder kun je zien dat ze op het schip geplaatst worden waarbij de touwen door de blokken gaan. Het was echt een zeer delicaat werkje doordat de blokken en met name de uitstekende onderdeeltjes heel fragiel zijn.
![]()
Tijdens het werken aan het schip doemen ook verschillende gevaren op....in dit geval een wit met zwarte die het ook leuk vindt om met lange touwtjes te spelen.....![]()
![]()
Ook heb ik nog een beugeltje gemaakt die de bezaansmast vastzet. Het is een klein beugeltje van messing die ik gezwart heb met bruineringsvloeistof. Let ook op de mini nagels van 0,3mm
![]()
![]()
![]()
Op de laatste foto hierboven is ook een mastvoet te zien die ik last minute nog gemaakt heb. Op de hoeken zijn oogringen aangebracht die later worden gebruikt voor o.a. het rak.
Ook opruimen hoort erbij. Een stapeltje ongebruikte onderdelen die vervangen zijn door notenhouten exemplaren. Ook heb ik nog twee volledig gevulde bakjes met beslag en onderdelen die ik niet gebruikt heb. Dit gaat naar het laatste archief.
![]()
Dan uiteindelijk kan het zeil worden geplaatst en de tuigage verder worden afgerond. Ook bij dit zeil wordt deze getakeld door een horizontale pin die verbonden is aan twee touwen die naar het bovenste kardeelblok lopen. Het rak is een simpele uitvoering die alleen bestaat uit klootjes (kralen). Deze wordt naast de mast aan een van de oogringen vastgemaakt. Het opschieten van alle touwen is op de vierkante mm best een uitdaging....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
En dan een overzicht waarbij het model voltooid is. Nogmaals een fotoshoot in een studio volgt nog.
![]()
![]()
![]()
Ik heb met de bouw van dit schip getracht mijn grenzen te verleggen en kan zeggen dat dit ook wel gelukt is.Zo'n beetje alles van de kit is aangepast en veranderd en ik schat snel een kleine 2500 uur aan werk dat in dit model is gegaan. Niet alle uren zijn bouwuren. Ik vermoed ik alleen al meer dan 250 uur aan onderzoek en studie gedaan heb om specifieke zaken van dit type schip uit te zoeken. Helaas zijn algemeenheden wel bekend maar de details ontbreken van dit soort schepen en daarnaast is er heel weinig documentatie te vinden. Dit laatste is van belang als je wilt weten waar bijvoorbeeld een specifiek touwtje van het rak belegd moet worden op het schip. Alles is met de hand vervaardigd (aan de eettafel) waarbij het snijwerk natuurlijk een extra bijzonder karakter geeft aan dit schip. De zeilen en tuigage is volledig conform een beroemde Franse Xebec uit de 18e eeuw genaamd Le Requin en het museum model Singe 1762. https://en.wikipedia.org/wiki/French_xebec_Singe_(1762)![]()
Ik ben daarnaast erg blij met jullie als volgers die mij op dit avontuur hebben vergezeld en hebben bijgestaan. Dank jullie wel voor de interesse, reacties en vooral steun.Ik hoop dat jullie mij ook weer zullen volgen bij het volgende model. Hierin heb ik al heel wat onderzoek naar gedaan en dat project wordt ook een behoorlijke uitdaging. To be continued....
Deze bouwdoos van OcCre kan ik van harte aanbevelen om te maken. Wanneer je het model out-of-the-box bouwt is het niet een heel ingewikkeld schip en de bouwbeschrijving, fotoblad en tekeningen zijn prima in orde. Het is een heel erg leuke maar ook goede kit die met "enkele" aanpassingen naar een ander niveau getild kan worden. Dit laatste is niet nodig omdat de kit zelf al goed is maar het personaliseren van een model geeft voor mij gewoon meer voldoening.
Tot de volgende update wat een volledige foto reportage zal zijn.
The end.
Peter
Jij kan ook alles.
Perfect zo Peter, inderdaad een mooie stukkie hout zo voor je standaard, mooi man![]()
Het is een juweeltje geworden, Peter. Hier kan je trots op zijn. Zie heb de 30e graag life.Ik wil via deze weg even iedereen bedanken voor jullie mooie reacties. Heel erg bedankt voor het volgen en jullie leuke positieve berichten, dat ik heel leuk om te lezen en maakt het forum echt geweldig. Met gepaste trots en vooral dankbaarheid voor jullie support blijf ik nog even werken in dit bouwverslag.
Making the stand
Alhoewel het schip klaar is, zijn er nog dingen die ik moet doen voordat de fotoshoot kan plaatsvinden. Een van die zaken is het maken van een nette steun waarop het schip kan staan.
Er zijn feitelijk meerdere soorten steunen en iedere bouwer geeft zijn eigen draai eraan. Ook is het mogelijk en is feitelijk het allerbeste, om een vitrinekast te maken zodat het schip stofvrij blijft. Stof is de vijand van ieder "houten" model. Niet alleen is het lelijk als je model onder een dikke laag komt te zitten, stof trekt ook vocht aan en houdt dit ook vast. Hout en vocht gaan niet goed samen in een statisch model, dus het beste is om het schip in een vitrinekast te plaatsen. Dit is iets dat ik voor een later moment nog eens moet maken.
Het idee voor de voet of steun is om hiervoor notenhout te gebruiken. Nagenoeg hetzelfde hout als waar het schip van gemaakt is. Dit is feitelijk niet helemaal juist doordat ik gebruik gemaakt het van Afrikaans noten (dibetou) en Amerikaans noten en dat zijn twee volledig verschillende houtsoorten die een beetje op elkaar lijken.
Ik begin met de voetjes ofwel steuntjes te maken. Ik heb hiervoor een eenvoudig ontwerp getekend en deze zal ik moeten maken met behulp van een draaibank. Ik heb deze hiervoor gekocht en ik heb nog nooit achter een draaibank gestaan. Eens moet de eerste keer zijn.
Ik zaag een stuk noten van 25x25x100mm op mijn cirkelzaagtafel. Vervolgens zaag ik deze in nagenoeg 3 gelijke delen. Uit een deel kan ik makkelijk meerdere stukken halen indien gewenst.
![]()
Het stuk noten span ik tussen twee punten op mijn draaibank. Ik gebruik de meest goedkope variant van Proxxon aangezien ik niet weet of ik ermee om kan gaan en of ik het hierna nog ga gebruiken. Een grote proef zo te zeggen...Met een paar houtdraaibeitels maak ik van het vierkante stuk al snel een rond stuk.
![]()
![]()
Met potlood teken ik de lijnen op het hout. Je houdt je potlood op het punt waar het de lijn moet komen en zet de draaibank aan. Op de plek waar je je potlood houdt, ontstaat een mooie lijn rondom op het hout. Na alle lijnen uitgezet te hebben is het tijd om de vorm erin te zetten. Ik begin met het diepste punt en werk vanuit daar naar andere lijnen toe.
Uiteindelijk heb je dan twee gelijke stukken.
![]()
![]()
![]()
![]()
Nadat de twee stukken gereed waren moest ik enkel nog een sleuf in de kop maken zodat de kiel er netjes in kan vallen.
Een klein detail, ik heb de sleuf bewust 90 graden gedraaid t.o.v. de nerfrichting van het hout. Zodoende is het steviger en is de kans van breken of scheuren langs de nerf klein.
![]()
De steuntjes zijn nu klaar en ik weet dat je ze ook kan kopen en dat messing wellicht mooier en ook steviger is dan hout, echter ik wilde dit gewoon eens proberen en het is me niet tegengevallen. Wellicht kan ik in de nabije toekomst nog wel wat meer miniprojectjes op de draaibank maken voor een toekomstig model, wie weet....
Verder met de onderplaat. In mijn hout voorraad vond ik nog een mooie plank Amerikaans noten. De tekening op de plank vond ik echt erg mooi en zou erg gaaf staan onder het schip. Helaas is de plank te dun. Omdat ik de nerftekening echt heel fraai vond, heb ik besloten deze plank toch te gebruiken. Ik had een paar opties maar ik heb besloten om de plank in twee delen te zagen en beide delen op elkaar te lijmen. Hiervoor heb ik carpenters glue gebruikt. Dit is gele houtlijm, dus geen witte. Het verschil is dat het lijm op basis van hars is en daardoor een licht gele / creme kleur heeft. Deze lijm is ideaal voor constructies en is na droging ook veel harder dan witte houtlijm. Die laatste houdt enige elastisiteit en dat zoek ik niet wanneer twee delen echt altijd op elkaar moeten blijven zitten. Ik had ook een twee componentenlijm kunnen gebruiken, maar ik had de gele houtlijm nog liggen en dat is ervoor gemaakt.
Ik heb de lijm een nachtje laten uitharden en de volgende ochtend het gelijmde deel nog even door de zaagtafel gehaald om de kantjes netjes te maken. Daarna heb ik met een bovenfrees (kantenfrees kan ook) een profiel in de rand gemaakt. In de foto hieronder zie je de profielrand en je ziet bij de groene pijlen nog de lijmnaad. Op een afstandje zie je dit niet meer. Heel even heb ik met de gedachte gelopen om een ander freesje te gebruiken waarbij de onderkant precies op de lijmnaad zou uitkomen. Ik heb dit niet gedaan omwille van de huidige breedte van de plank. Deze is net zo breed als de romp en dan zou de profielrand echt te groot worden en niet mooi uitpakken. Tja, waar je allemaal niet op moet letten...
![]()
![]()
Even voor proef de steuntjes erop gezet....
![]()
En dan heb ik de positie van de beide steuntjes uitgemeten en op de plank vastgelijmd. Voordat ik dit gedaan heb, heb ik in zowel de plank als ook door de steuntjes een gat geboord.
Deze is nodig om later een schroef doorheen te zetten. De schroef zet het schip vast tegen de steuntjes. Dat betekent dat ik ook twee gaatjes gemaakt heb in de kiel. Dat was best even spannend zo achteraf maar het pakte allemaal prima uit. In de ochtend en middag heb ik alles netjes in de olie gezet en heb ik het schip op de steunen gezet. Aan de onderkant de schroeven erin gezet en vastgedraaid in de kielbalk. Alles zit nu heel stevig vast.
![]()
![]()
![]()
Nu rest me nog alleen een naamplaatje en de fotoreportage.....nog even geduld daarvoor.
groet en fijne avond,
Peter
We kunnen haast niet wachten, dus laat ze maar komen PeterEr zijn een heleboel foto's geschoten..... nog even geduld! Peter