Binnenvaart tanker DORDRECHT 11

Jan, Je zou eens kunnen kijken of je zender een dual rate functie heeft. Soms kun je de kanalen waarop dat werkt kiezen en dan een percentage instellen. Voor mijn tankertje maak ik daarvan gebruik op de uitsturing naar de motor en de servo voor het roer. Voor het manoeuvreren in een klein hoekje schakel ik het uit. Dan heb ik vol vermogen en 60° roeruitslag. Op dual rate staan motor en roeruitslag beide op 70% en is de roeruitslag zo'n 40°. Dan reageert ze niet zo zenuwachtig op het roer en is er qua snelheid een mooier vaarbeeld. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Klaas, bedankt voor jouw opmerking, ik heb de mogelijkheden bekeken en er blijkt veel meer mogelijk dan ik dacht.
Als ik de schuiven gebruik i.p.v. de stuurknuppels zijn zowel de motor als de roerservo traploos te regelen en bij loslaten van de schuiven blijven de roerstand en toerental gefixeerd.
Groet, Jan.
 
Als ik de schuiven gebruik i.p.v. de stuurknuppels zijn zowel de motor als de roerservo traploos te regelen en bij loslaten van de schuiven blijven de roerstand en toerental gefixeerd.
Als je op open water vaart, kan het op schalsnelheid enkele minuten duren voor je de "boei" rondt, en dan is het nog zo leuk als je niet constant de gashendel moet vasthouden. dat is ook één van de redenen waarom ik graag de navystick van Robbe Futaba gebruik.
Voor het roer zou ik wel blijven een knuppel gebruiken, die bij loslaten terug in de neutraalstand komt.
Bovendien is het waarschijnlijk dat de schuifregelaars verticaal gemonteerd zijn, en dan is sturen ermee niet vanzelfsprekend.

Je kan waarschijnlijk ook bij de gashendel het veertje in de zender verwijderen, zodat hij niet telkens terug in neutraalstand komt als je loslaat.

Enige reservesnelheid, wanneer met beleid gebruikt, kan je soms uit een benarde situatie redden. :)
 
Ik heb alles anders aangesloten.
Omdat het voor mij toch maar een geintje was heb ik een goedkope zender gekocht maar daarmee is veel meer mogelijk dan ik had verwacht.
De schroef is nu zowel voor als achteruit van stilstand traploos tot de gewenste vaarsnelheid instelbaar.
Voor nood zijn de hogere toeren nog steeds beschikbaar.
Met de servo in de middenstand stonden de roeren iets naar bakboord.
Met de fijnregeling op de zender is dat prima te corrigeren.

Groet, Jan.
 
Ja, er gaat een wereld voor je open Jan! En op den duur kom je er vanzelf achter wat goed aanvoelt. Zelf heb ik de motor op de linker stick en het roer op de rechter. Beide sticks zijn zelf centrerend. Alles los gelaten valt alles stil. Waarschijnlijk heb je ook een mogelijkheid om een stand in te stellen voor als de ontvanger de zender niet meer "ziet". Wens je veel vaarplezier! Gr. Klaas.
 
bij loslaten van de schuiven blijven de roerstand en toerental gefixeerd.

Dat wil je niet... In het echie is dat bijna altijd wel zo dat het roer zo blijft staan als het stond toen je het losliet, maar bij afstandbediening is dat rete-irritant.
In het echie heb je namelijk een roerstandaanwijzer, en kun je zonder naar buiten te kijken het roer goed midscheeps leggen, maar bij RC werkt dat niet en dan zoek je continue naar het "rechtuit punt"...
 
Bert, Jan en ik zijn schippers van net na het stenen tijdperk. Sturen ging nog met ellebogenstoom. Liet je het stuurwiel los dan liep het roer door de stuwing van het schroefwater min of meer naar de middenstand. Voordeel van die manier van sturen was dat je voelde waar het schip naar toe wilde en je eigenlijk eer dat je het schip zag draaien al tegenroer gaf. Vaak werd dat veroorzaakt door zuiging en moest als het schip niet direct op de roercorrectie reageerde het gas eraf. Wij hadden ook wel een roerstandaanwijzer, maar daar keek ik alleen maar naar als ik tijdens het manoeuvreren (met stilstaande schroef) het roer aan boord draaide.
Het eerste scheepje waarop ik schipper werd had een handmatig verstelbare schroef en drie hendels om de boel te bedienen. Was je al manoeuvrerende net een kraanmachinist. Met een groot hendel spoed instellen. Liet je de greep los dan fixeerde die. Dan met eenzelfde soort hendel de motor met een frictie aan de schroefas koppelen. Tevens zat daar een knelkoppeling aan die stang die door de as naar de schroefbladen ging fixeerde. En met een derde hendeltje bediende je de regulateur van de 150 PK Bolnes. Een hele armen en benenwinkel dus. Maar ook wel weer leuk. Gr. Klaas.
 
Dat bedoel ik dus exact met dat je geen "niet zelf neutraliserende" stick gebruikt maar een schuif... Je "voelt" niks meer.
 
Afstand bestuurd varen met een model is voor mij nieuw maar ik denk dat ik de voor mij prettige manier van bedienen heb gevonden.
Gisteren het berghout aangebracht en vandaag het casco in de grondverf gezet.
20230614 01 In de grondverf.jpg

Groet, Jan.
 
Wel een transportkist Klaas maar die is voor de machine van de Maarten en daar past de D11 niet in.
Gr, Jan.
 
Ziet er mooi uit Jan, maar langzamerhand komt de zomerstop eraan zeker? Succes met de afbouw. Gr. Klaas.
 
Back
Top