BLUENOSE van YUANQING, schaal 1:72, Plank on Frame

Aan de achterzijde moeten er nog 2 lijnen komen:
1: de dubbele Topmast Flying Backstay, pardoen;
2: de Lazy Jack's.
De 1e breng ik pas aan als ook de voormast staat. Want dan kan ik deze topmast aan de voor en achterzijde vast zetten. Nu zou ik nog een extra tijdelijke stag naar voor moeten spannen, maar die zit dan ook in de weg als ik de voormast ga plaatsen.
Dus alleen de Lazy Jack's aangebracht:
1021 LazyJack.jpg

Ze lopen vanaf de Quarter Lifts naar ongeveer halverwege de giek. Ze fungeren ook als geleiding als het zeil gereefd wordt.

Dan heb ik nog 2 kleine lijnen aangebracht vanaf bovenin de topmast:
1022 FlagPeak.jpg

Deze zijn dun en moetlijk in beeld te brengen als je de hele mast op de foto zet. Daarom maar wat afbeeldingen van de ondermast.
A: de vlaggenlijn van Serafil 120/2 0,15 mm. Deze is aan de zijkant van de spreilat vastgezet. En heeft ook het 'houtje-touwtje' om de lijn tijdelijk onderling te verbingen en eenmaal los, een vlag mee vast te zetten.
B: de val waarmee de achter bovenhoek van het Fisherman's stagzeil gehesen wordt. Zometeen meer over dit zeil.

Het Fisherman's Stagzeil.
Elsnor en Lamkford verschillen met de uitvoering van dit zeil.
Maar dit zeil wordt vanaf het dek gehesen en daar ook weer geborgen. Daar moeten dus ook de 4 lijnen aan de hoeken van het zeil bevestigd worden. Dit kan zowel aan stuurboord als aan bakboord gedaan worden. Met dus bevistigingspunten voor de lijnen aan beide zijden. Eenmaal geborgen worden de lijnen aan bakboord vastgezet.
1023 Fisher.jpg

Links Elsnor, rechts een schema met de hoeken. 1 en 3 zijn vallen, 2 en 4 schoten? De benaming weet ik niet zeker, maar daar zal Klaas best meer over weten;)
Elsnor tekent voor aan de Peak een takel met een doorlopende lijn. Maar dat is dus vermoedelijk zo pp de BN-II.
Lankford tekent voor aan de Peak een enkele takel die ik ook als val gemaakt heb. Dat is de B in de samengestelde foto. Het blok is voor het want aan de voorste oogbout vastgezet en het halende part aan de korvijknagel net daar achter.

Voor de hoek 2 ook een verschil. Ik heb ook hier Lankfgord aangehouden met een schoot die is samengesteld met een schenkel/hanger en een takel.
Deze heb ik op de railing vastgezet:
1024 Fisher.jpg

De takel is helemaal ingehaald zodat de haak van de schenkel net aan een oogbout bij het want kan worden vastgezet.

Dan is nu de voormast aan de beurt.
Gr. Peter
 
Dat zou mooi zijn Peter. Ik ben nooit zo goed op de hoogte van alle tuigage, dus volg al snel de kitmaker. Al bouwende leer je steeds meer, maar ik weet dat de meeste kitmaker wellicht maar 60% van alle tuigage toont en dan ook vaak nog basic uitgevoerd. :rolleyes:
 
Peter, Kom niet verder dan piek-, klauw-, hals- en schoothoek. Maar of bij een vissermanstagzeil ook deze benaming wordt aangehouden en waar die hoeken dan precies zitten? 1 en 3 zijn vallen aan de piekhoek en klauwhoek. De tackline is een soort neerhouder, die de halshoek 4 naar beneden trekt en zo het voorlijk strak houdt. Aan punt 2 zit een dubbele schoot. Het zou best kunnen dat er voor tackline een betere vertaling of aanduiding is. Heb wel een tweemaster gehad, maar die was kits getuigd. Gr. Klaas.
 
Peter, Kom niet verder dan piek-, klauw-, hals- en schoothoek. Maar of bij een vissermanstagzeil ook deze benaming wordt aangehouden en waar die hoeken dan precies zitten? 1 en 3 zijn vallen aan de piekhoek en klauwhoek. De tackline is een soort neerhouder, die de halshoek 4 naar beneden trekt en zo het voorlijk strak houdt. Aan punt 2 zit een dubbele schoot. Het zou best kunnen dat er voor tackline een betere vertaling of aanduiding is. Heb wel een tweemaster gehad, maar die was kits getuigd. Gr. Klaas.
Dankjewel voor je toelichting, Klaas. Blijf ik er ter verduidelijking tekeningetjes aan toevoegen. Zal eens kijken of ik de complexe tekening van MS/Lankford in Photoshop wat kan uitkleden.
Gr. Peter
 
Ik ben blij dat je er een duidelijke beschrijving met wat tekeningetjes bijdoet Peter, anders ging het mij ver boven mijn pet uit.( Ik ben namelijk nooit verder gekomen als een roeiboot ) :p:p:p
Dankjewel, Peter. Zelf moet ik het ook uitzoeken. Dan heb ik het toch en kan ik het het zo goed hier laten zien. Wel zo leuk tussen die vele dwarsgetuigde schepen.;) Waar niets mis mee is hoor. Heb er zelf ook 1 staan.:)
Gr. Peter
 
Af en toe had ik al wat werk verricht aan de voormast. Maar ik was niet tevreden met bepaalde onderdelen. Deze los gehaald en nieuw gemaakt:
1025 Front.jpg

A: de achterzijde van de voet van de mast. Boven de nageltafel de 2x2 halve banden met de scharnierende beugel waaraan de boom van het voorzeil wordt vastgezet. De scharnierpen zit met 2 oogjes tussen de beugels. Vastgezet met 0,6mm boutjes. Op de scharnierende beugel zit ook nog een ring. Daar wordt de onder voorhoek van het zeil aan vastgezet.
Met een zwarte spanbanden om de hageltafel.
B. de voorzijde met de 0,6 mm boutjes waarmee de halve beugels zijn vastgezet. De hoepels op de mast geschoven.
C: de achterzijde met al de messing onderdelen op de bovenzijde van de ondermast. Vertikaal over de korte dwarszaling de z.g. kraan met het oog voor het blok van de klauwval.
D: de voorzijde met om de voet van de bovenmast de 'scharnierende' opsluitbeugel.

Onder de dwarszalingen geen metalen putting ijzers. Vanaf de ogen op de dwarszalingen komen kleine lijnen tot aan de bovenzijde van de ondermast. Met alleen daar kleine weeflijnen.
Ik zie nu dat ik de 4 ogen aan de onderzijde van de voorste dwarszaling ben vergeten. Voor de boot takels en vis takels.
Kan ik de onderdelen en de banden wit gaan verven en de blokken aan gaan brengen.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
De voormast qua onderdelen in elkaar gezet:
1026 Fore.jpg

Ter verduidelijking in het midden een deel uit de tekening van MS/Lankford. Dat geeft een mooi overzicht van alles wat er op de bovenzijde van de ondermast samen komt. Dat is complexer dan bij de hoofdmast. Bij de tekeningen van YQ is dat verdeelt over meerdere tekeningen
-de voet van de topmast in de opening met de poort.
-de bovenste band die daar de topmast omsluit.
-de hoepels op de topmast.
-9 blokken (geel) met hun metalen beugels inclusief oog of haak.
-op de bovenste band in totaal 4 beugels (blauw) die scharnieren op de beide pennen.
-op de band daar onder, idem 3 beugels (blauw)
Met name het vastzetten van het samenstel van verschillende beugeltjes met een pin kostte knap wat tijd en moeite.

De mast even geplaatst om te kijken hoe deze staat:
1027 Fore.jpg

Bovenop de topmast, net als bij de hoofdmast, een klein bandje met de 2 kleine blokken, de ring met de gaten voor de vlaggenlijn en het bolletje.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Ik heb die blokjes in het echt gezien. De 2 mm die ik heb liggen zijn bijna 2x zo groot. Dus alleen maar respect wat jij laat zien. Ook jouw cursus fotografie werpt zijn vruchten af.
Ik ga maar eens verder met mijn weeflijntjes, had weer een aantal dagen niet kunnen hobbyen.
 
Ik heb die blokjes in het echt gezien. De 2 mm die ik heb liggen zijn bijna 2x zo groot. Dus alleen maar respect wat jij laat zien. Ook jouw cursus fotografie werpt zijn vruchten af.
Ik ga maar eens verder met mijn weeflijntjes, had weer een aantal dagen niet kunnen hobbyen.
Dankjewel, Stephan. De foto opleiding was nog in het analoge tijdperk. Toen moest je vooraf goed nadenken over belichting en instellingen en niet achterop een schermpje ‘meekijken’. Werpt nog steeds zijn vruchten af. ;)
Gr. Peter
 
Het tuigen van de voormast wordt een beetje herhaling van zetten van dd hoofdmast. Zoveel mogelijk aanbrengen voordat deze definitief geplaatst wordt. Gelukkig is het geen schaken, want dan was het snel remise.;)
Begonnen met de voorste swifter, zoals ik die ook bij de hoofdmast heb laten zien.
Om het niet eentonig te maken heb ik een nadere uitleg gemaakt en een foto gemaakt tijdens het maken.

Een swifter bestaat uit 2 aan elkaar vast gezetten touwen. Met dus aan elke zijde 1 touw als wanttouw:
905a Swifter.jpg

Dus niet als een om de mast heen geslagen lijn met beide einden naar 1 zijde.
De pijl bij het gat wijst naar de voorzijde:
-1L: het lange eind van het wanttouw aan bakboord waar het korte eind 2K van het stuurboord wanttouw is vastgezet. Het bakboord wanttouw loopt recht voor de mast langs.
-2L: het lange eind van het wanttouw aan stuurboord waar het korte eind 1K van het bakboord wanttouw is vastgezet. Dit stuurboord wanttouw loopt met een lus achter de mast langs.

Weer eerst de lengte van de touwtjes bepaald die ik nodig heb om de swifters te maken en afgemeten over welke lengte ik ze bekleed heb. Daarna beide touwtjes vastgeklemd in het 'beidehandje':
1028 Swifter.jpg

-het overbodige einde links naast 2K afgeknipt en vastgezet op gelijke hoogte van het einde van de bekleding van het bakboord wanttouw 1L.
-beide delen daar met 3 rondbindsels vastgezet.
-rechts van 1K laat ik het overbodige stuk touw nog zitten, want ik moet op 1L en 2L de bekleding rond de jufferblokken nog aftekenen. Pas na die bekleding kan ik de swifter aanbrengen en aan stuurboord met 3 rondbindsels definitief vastzetten.
Daarom moet de swifter nog 1 of 2 keer van de mast af om de beide uiteinden nog in de bekleed-machine te hangen. Daarom op de foto dat uiteinde als 'onderbroken lijn' laten zien.

Op de voormast geen metalen puttingijzers waardoor de bindsels meer in het zicht komen:
1029 Swifter.jpg

De bakboord zijde met wanttouw 1L en het daaraan vastgezette korte eind 2K van de stuurboord wanttouw.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Back
Top