BLUENOSE van YUANQING, schaal 1:72, Plank on Frame

Gefeliciteerd met het resultaat Peter! Ben niet de enige die onder de indruk is. Gr. Klaas.
Dankjewel, Klaas. Met nu 2 zeilen in het originele formaat op schaal, die ik heb kunnen bergen op een realistische manier, ben ik wel blij dat het gelukt is.
Gr. Peter.
 
Voordat ik de hoofdmast definitief kon plaatsen, eerst bij de achtersteven 2 blokken bevestigd:
969 Block.jpg

-een 2-schijfs 5mm blok op de 'Boom Buffer’. Waarbij het oog geintegreerd is met een soort schokbreker;
-een 1-schijfs 5mm blok op een paard.
In de volgende post ga ik het verduidelijken.

Daarna de mast in het dekgat vast gelijmd en de 2 tijdelijke schoren in de lengte en dwarsrichting weer aangebracht om de lijm uit te laten harden met een uitgelijnde mast.

Ik heb veel tijd besteed aan het uitzoeken hoe de tuigage werkt en wat de beste danwel logische volgorde is. Ik volg daarbij Jenson met duidelijke schetsen in The Sage en Lankford met de MS tekeningen. Deze beide komen nagenoeg overeen.
Besloten om min of meer van binnen naar buiten te werken. Dan kan ik er makkelijker bij om sommige lijnen vast te zetten.

Als 1e de 4 lijnen van het topzeil vastgezet. Met een staand danwel geborgen zeil is het zicht op de lijnen net even anders. Links de schets van Jenson uit The Saga:
970 RigTop.jpg

De nummering komt overeen met die in de volgende 2 foto's.
Even gezocht op het internet vond ik op de site van 'Zien en Weten' een duidelijke scherts met de Nederlandse benamingen. (Nummering is anders!)

De 4 lijnen van het gereefde topzeil:
971 RigTop.jpg

972 RigTop.jpg

Het is misschien niet heel erg duidelijk maar ze zijn 'tan' / beige-bruine lijnen van 0,15 danwel 0,25 mm.
1: de schoot die het zeil naar de zijkant naar een blok op de top van de gaffel trekt. En langs gaffel naar een blok onder de gaffel klauw loopt (1a) en daarna om een korvijnagel op de railing aan stuurboord wordt vastgezet.
2: de hijs die via een oog op de dwarszaling op de railing aan bakboord zijde wordt vastgezet.
3: het gijtouw die ook via dat oog en ook aan bakboord wordt vastgezet.
4: het halstouw dat aan stuurboord op de nageltafel onder aan de mast wordt vastgezet.

Op zich misschien vreemd dat er 2 touwen aan stuurboord en 2 touwen aan bakboord worden vastgezet.
Op de tekeningen van MS/Lankford een duidelijke toelichting:
'This sail is set to port of the peak halliards (piekenval) but the tack (hals) is over de gaff on starboard side."
Wat op deze foto mooi te zien is:
blue-03.JPG


Gelijk ook de vlaggenlijn ingeschoren door het blok aan de onderzijde van het einde van de gaffel en is vastgemaakt aan bakboord van de gaffel aan de kikker:
973 Vlag.jpg

De uiteinden van de lijn zitten rechts naast de kikker met een 'houwtje-touwtje' aan elkaar vast. Zie de inserts boven in de foto.
Aan de vlaggen zitten boven een oogsplits, voor het 'houtje' van de lijn en onder een 'houtje', voor de oogsplits van de lijn.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
De giek aan de achterzijde vastgezet met de giekschoot recht onder de giek en de beide 'Boom Crutch Tackles' naar weerszijde. Waarbij in niet weet hoe die laatste in het Nederlands heten. PS: Tackles later toegevoegd! Zie reacties hier onder van Klaas en Stephan)
974 Schoot.jpg

De meeste zijn haakblokken want ze moeten ook los genomen kunnen worden.
Scherp aan de wind komt er natuurlijk de meeste kracht op de giek te staan. Vandaar de 3 takels. Maar naar mate ze minder scherp aan de wind vaart, komt de giek verder naar buiten te staan. Dan worden als eerste de beide 'Boom Crutch Tackles' los genomen waarna de schoot verder gelost kan worden.
Daar is een bepaalde lijn lengte voor beschikbaar. Naar mate ze verder voor de wind gaat zeilen, wordt deze achterschoot ook losgenomen en wordt de extra schoot die onder de giek zit los genomen. Het voorste haakblok wordt dan vastgezet op de railing.
Beide situaties kan je zien op de volgende 2 foto's:
975 Schoot.jpg


De lijn voor de achterste schoot heeft best veel lengte, om de giek naar buiten te zetten. Die lijn moet ergens blijven. Bij de Bluenose wordt deze vaak over de giek gehangen:
976 Rope.jpg

Zoals te zien op de foto's van zowel de originele als de BN-II:
977 Rope.jpg

Het wordt dan gewoon over het zeil gehangen zodat het zeil ook aan de achterzijde wat extra bij elkaar wordt gehouden.
De lijn van de achterste schoot gaat vanaf het bovenste 3-schijfs blok naar het enkele blok op het paard vlak daarvoor en wordt dan vastgezet op 1 van de 2 bitts. Afhankelijk van de wind aan welke zijde de giek staat.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Verder zoekend op boomcrutches kom ik constructies tegen variërend van meerbenige steunen en ook wel scharen, waarop de boom of giek wordt gelegd (zie link). Op kleinere boten wordt dat in het Nederlands ook wel mik genoemd. Het lange touw door de drieschijfsblokken is de groot(zeil)schoot. De functie van de diagonaal naar beneden staande takels zou kunnen zijn om de boom op crutch te houden. Heb je daar nog betere detailfoto's van Peter?. En dan meer om te zien hoeveel lijn eraan zit. Wat wij voor de wind door een slingerend rak wel eens deden is vanaf de giek een lijn vooruit zetten. Die moest dan een onverwachte gijp voorkomen. Maar als je deze takels ook voor dat doel in zou willen zetten zou er een relatief lang loos eind aan moeten zitten. Al filosoferend probeer ik het een plekje te geven. Gr. Klaas.
https://absolute-projects.com/hardware/boom-crutch/
 
De boom crutches noemen we in het Nederlands de boomschoten op oudere schepen word deze ook wel enkel uitgevoerd met name aan de bezaan boom.. Sommige bomen hebben ook wel een schoot aan de nok, die dan schoot met talie word genoemd.
 
Kan me voorstellen dat je boomschoten gebruikt om de boom boven de mik te krijgen en te borgen. Zeilend maak je er denk ik niet zoveel mee klaar. Maar met zulke grote spullen heb ik zeilend geen ervaring. Gr. Klaas.
 
Ik denk dat de Boom Crutch niks van doen heeft met die touwen. De boom crutch is schijnbaar dat onderdeel waar de boom op rust als het zeil gestreken is.Zoals ook K-K aangaf.

The boom crutch is used to support the boom when the mainsail is not up. It goes through a plate on the deck and nests into a socket on the floor. In the newer boats there are three positions for the boom crutch – one just off center in the aft deck and one on each seat. The seat positions allow you to lower your mainsail and rest the boom into the boom crutch without it interfering with the movement of the tiller.
source: https://flyingscot.com/product/boom-crutch/

Hoe die touwen heten wordt dan moeilijk. Want die heten dus niet zo. Ik vermoed dat dit in het Engels de Twin sheets of Twin mainsheets zijn. Dubbel uitgevoerde grootschoten
Leesstukje:
https://www.practical-sailor.com/sails-rigging-deckgear/do-twin-sheets-better-control-the-mainsail

 
Hier in de link een iets moderner plaatje. Aan de diagonale takels zit weinig touwlengte. En dan kunnen het in mijn optiek geen dubbele schoten zijn. Hooguit zou je als je de grootschoot een beetje viert en de boom teveel omhoog komt ze kunnen gebruiken als een soort neerhouder. Hopelijk leest er iemand mee die de exacte functie van die touwen kent. Gr. Klaas.
https://www.google.com/search?q=blu...d=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=qZAN31vcKFDWwM
 
Dat klopt ja, ken het systeem wel, maar je haalt de schoot als het zwaarder gaat worden met de lier door. Het gaat me er alleen maar om te begrijpen waar ze op de Bluenose voor dienen. Ze zijn een stuk dunner dan de grootschoot, minder schijven in het blok, waardoor je er minder kracht mee kan zetten. Maar Peter heeft een hoop huiswerk gedaan en weet misschien in Nova Scotia een bron aan te boren die uitsluitsel kan geven. Zal verder het verslag maar niet verstoren. Gr. Klaas.
 
Back
Top