Romeinse Rijnaak AD 148

hoi jan wij staan met onze tent naast de vecht arena
archeon.JPG

helemaal achteraan rode pijl als je afkomt weet je ons ongeveer staan
 
Bezoek Archeon met Zwammerdamschip.
Amazon nodigde mij uit voor een bezoek aan Archeon, waar hij met zijn familie verbleef als Viking.
Samen hebben we het verblijf van de Zwammerdam bekeken waar enkele van de in Zwammerdam gevonden Romeinse rijnaken wordt geconserveerd/gereconstrueerd.
Zie:https://www.archeon.nl/nl/archeon-vanuit-de-lucht/romeinse-tijd/zwammerdam-restauratiewerf.html

full


Dit schip is minder goed bewaard gebleven dan DeMeern4. Het is ook ruim 50 jaar later gedateerd. En hier is goed te zien dat het zwaarder en breder is dan DeMeern4.

Ook stond daar een model van een Zwammerdamschip in een setting die zou kunnen hebben bestaan.

full


Het leuke hiervan vind ik dat je een idee krijgt van de lading. Dit brengt me op ideeën voor beladen van mijn model. Links is nog net iets van de stuurman aan het roer zichtbaar.

full


Hier zie je aan de zitplaatsen dat de Zwammerdam werd geroeid door 6 tot 8 man of kon worden gezeild. Zitplaatsen zijn op DeMeern4 niet aangetroffen. Hier is ook leuk de kade, met ook een hijstoestel, afgebeeld.

De lijnen van de tuigage ga ik waarschijnlijk ook zo aanbrengen op mijn model.
 
Laatst bewerkt:
Matthias, Zoek dan een dag uit waarop kinderen naar school moeten. Dan is archeon zelf nog wel leuk. Anders is het echt een pretpark. Maar bij de schepen is het altijd wel rustig. Vinden kinderen niet leuk he.
Stephan, Amazone is een aardige Belg met een hele bos lange haren. Ziet er dus uit als een Viking maar als je hem kent is ie wel aardig.
 
Eindelijk komt Rip van Winkle weer bij. Jan, jij kiest de meest interessante projecten om te bouwen. Als zodanig is het altijd het meest interessant om je bouwwerk en je onderzoek te volgen. De Rijnaak is geen uitzondering en ik volg in afwachting mee.
 
Update 7
Na een tijdje met allerlei andere dingen, nu weer wat modelbouw.
De stevens vormen toch wel een uitdaging.
Ik had in een kimbalkje de lassen ingezaagd maar op die plek aan stuurboord zit al een begin van kromming.
Ik heb het balkje goed nat gemaakt en toen in een bankschroef in een licht kromming geforceerd.
Ging helaas niet goed.

full


Dus een nieuw balkje gezaagd en op maat gemaakt.

full


Hier zie u de twee einden van de kimbalken met de lassen er in gezaagd. Maar ook is de kleine kier te zien tussen de kimbalken en het vlak. De kimbalken zijn nog iets te breed dus ik kan dit oplossen door de balken iets smaller te maken behalve bij de lassen. Dan gaan ze wel goed aansluiten.

full


Hier ziet u bovenaan de tekeningen op ware grootte en daaronder het model met de kimbalken en nog onbewerkte kimbalken voor de stevens.

full


Hier ziet u de achtersteven kimbalken waar al (in horizontaal vlak) een lichte kromming in geschuurd is.

full


Maar ook in het verticale vlak valt er nog wel wat weg te schuren.
Ik heb geprobeerd het aan te geen met een rood lijntje. Het zal duidelijk zijn dat die niet precies klopt. Alles zal beetje bij beetje moeten gebeuren. Schuren, passen,schuren,passen etc.
De tekening hiervan helpt wel maar niet zo heel veel.

full


De originele tekening is inclusief vervorming die ik er niet in wil hebben. Een “harde” aanwijzing voor die vervorming staat in het verslag van het maken van het 1:10 model van het museum.
Men heeft bepaald dat de top van de achtersteven 1,4 m boven het vlak ligt en de voorsteven 1,1m
Dat is dus op 1:50 28 en 22 mm.
De uitdaging zit er nu in om de kromming erin te tekenen. Zoals u ziet heb ik enkele pogingen gedaan. Via een malletje ook overgebracht op de zijkant van de steun onder het vlak van het model. Zie vorige foto.
Twee opties: de rode lijn of de gele lijn.
De rode lijn lijkt me te steil aan het eind de gele te vlak.
Langzamerhand is de tekening zo vol gekrast dat ik besloot op de originele tekening het gecorrigeerde verloop in te tekenen. Voordeel is dat die tekening 2,3 x groter is dan het model wordt. En je dus nauwkeuriger kan intekenen.

full


Dit is de originele tekening met daarin het gecorrigeerde verloop van het vlak in het rood. Die lijn heb ik getrokken langs een gebogen dunne lat. Als een sentenlat. Op 2,3 cm afstand zijn verticale lijnen getrokken wat neerkomt op 1 cm op modelgrootte.
Deze kromme ga ik nu overbrengen op een malletje en daarmee de steun onder het vlak aanpassen.

En dat is voor de volgende keer.
 
Laatst bewerkt:
Update 8
De malletjes voor de kromming van de voor en achtersteven zijn gemaakt en aan de hand hiervan is de kromming in de steunen aangepast.
Maar omdat de steunen verder uitgediept zijn, zijn nu de kimbalken voor de stevens te smal.

full

Foto: Kier onder stevenkimmen.

Dus nieuwe en iets hogere stevenkimbalkjes gemaakt. (Het derde setje)

full

Dit is Bakboordachter, alleen nog afgetekend. De anderen zijn net zo.

full

Foto: De vier stevenbalkjes met de haaklas en de heve er op afgetekend.

Toen viel me op dat de nerf van de rechtse twee naar beneden afliep terwijl het deel zelf naar boven wijst. Dus die twee omgedraaid zodat de nerf meeloopt. Is wel zo netjes.

full

Het eerste stukje stevenkimbalk, bakboord achter, is iets verder op maat.

full

En zo zien ze er alle vier uit.

Misschien vind u het niet zo heel strak, maar bedenk dan dat het is uitgevoerd met een figuurzaag een vijl en een schuurmachine voor het grovere werk.

full


En van bovenaf gezien:
full


Dat er nog heel wat aan aan te passen is ziet u aan mijn voorbeeld model in het museum Hoge Woerd.

full

Foto: Links de achtersteven en rechts de voorsteven van het 1:10 model in het museum.

Maar we blijven optimistisch en gaan beetje bij beetje verder.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 9.
Ik heb de vier lassen zo goed mogelijk passend gemaakt, en in elkaar gelijmd.
Daarna heb ik eerst de buitenkant vloeiend geschuurd op de Proxxon tafelschuurmachine en daarna met een freesje in de dremel de binnenkant uitgehold.

Dat levert dan dit op.
full


In het midden heeft de kimbalk een duidelijk L-profiel, terwijl naar het uiteinde toe het horizontale deel van de L steeds korter wordt.
Hier is beter te zien hoe de kimbalk er van binnen uitziet.

full


Rechtsonder zit hier nog een richeltje, dat heb ik nog weggehaald. Wel is nog steeds te zien dat het handmatig weggefreesd is. Op een freesmachine zou het wellicht strakker zijn geworden.
Ik heb mijn dremel vastgezet in een boorstandaard en een steuntje gemaakt tot net onder het freesje.
Met de kimbalk steunend op het steuntje kon ik hem rustig langs het freesje halen. Daarna nog even met een schuurbandje erlangs en dat geeft dan dit resultaat.
Het is lastig te fotograferen maar hier ziet u door de schaduwwerking het profiel beter, en ook is links nog (helaas onscherp) een haaklas te zien.

full


En van buiten ziet een las er als volgt uit.
full


Het lijkt of hier de las erg open staat, maar de hele balk is hier maar 15 mm hoog dus de las is hooguit 0,5 mm. Zo dus nog goed te zien.
Ik ga nu eerst de volgende gang passend maken. Ook daar zitten haaklassen in. Dan aan de kimbalk vastmaken, lijmen en spijkeren, en dan pas aan de vloer vastlijmen. Voordeel hiervan is dat ik dan flexibeler ben om de gang aan de kimbalk te bevestigen. En passen kan altijd.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 10
Vandaag heb ik de eerste boordgang aan de kimbalk gelijmd met een overlap van 3 mm. Beide uiteinden voorzien van een haaklas.

full


En na drogen ziet hij er van binnen zo uit:
full


Hier de haaklas stuurboord achtersteven:
full


En hier zie je voorsteven. Het voorste stuk is met nauwelijks zichtbare haaklas verlengd. En er zitten ook al een paar spijkers in.

full


Deze spijkers zijn niet op schaal. De echte spijkers hebben een kop van 3 a 4 cm. Op schaal zou dat dus 0,7 mm moeten zijn. Op een onderlinge afstand van 15 cm ofwel op schaal 3 mm apart.

full


Ik heb hier spijkers gebruikt met een kop van 1,5 mm maar wel 3 mm afstand.

full


Zou het echter lijken als ik de onderlinge afstand ook 2x zo groot maak? Dan past de onderlinge afstand beter bij de kopgrootte.
Dan ziet het eruit als de linkse 4. Of toch maar de rechtse vier?

full

Foto: Rechts op correcte afstand maar te grote koppen, links koppen en afstand 2x te groot.

Ik ga voor rechts. Graag commentaar.



Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Een aantal dingen uitgeprobeerd. Ook messingstaf, Maar het wordt het rechtse. Gewoon zwarte viltstiftpuntjes. Er zaten geen messingspijkers op maar gewoon zwarte ijzeren. Misschien wel roestig. Dus dit komt daar het beste bij.
Bedankt evengoed voor de suggesties

full
 
Laatst bewerkt:
Bij mijn ankers heb ik fimo klei zwart van de action in de kleine boorgaten gesmeerd. Dat werkte ook goed. Even met de verf lazer eroverheen om uit te harden. Je kan bruin met zwart mixxen bijv.
Ik had dat ook afgekeken van iemand die zo de nagels op het dek simuleerde.
 
Back
Top