Wisboom stoomgemaal

Het heeft even geduurd sinds het vorige bericht en dat werd veroorzaakt door een gebrek aan materiaal.
Vandaag is het bestelde hoeklijn geleverd.
De eerste 4 op maat gezaagd en met behulp van een boormal de gaten geboord.

full

full


Groet, Jan W.
 
Alle hoeklijnen aan het eerste centerstuk "geklonken" en de eerste nagels in de binnenring geplaatst.
Als je je nog niet eerder hebt afgevraagd waaraan je begonnen bent gebeurt dat door dit klusje alsnog.
Origineel zaten de hoeklijnen met bouten bevestigd maar dat zou in dit geval heel kostbaar worden en door het formaat valt het niet op.

full

full


Groet, Jan W.
 
Van Jan en Olaf weet ik het niet maar wat ik tot nu toe heb gebouwd voor de maquette waren 995 werkuren.
De uren dat je b.v. tijdens een wandeling of gewoon 's avonds thuis op de bank zit te piekeren hoe je iets kan maken zijn niet meegeteld.
Vandaag de laatste klinknagels geplaatst in de eerste helft van het scheprad.

20220322 02.JPG


Groet, Jan W.
 
Laatst bewerkt:
Het is echt monnikenwerk maar op de schoepen na is het eerste rad gereed.
In de hoeklijn heb ik voor bevestiging van de schoepen overal 3 gaatjes geboord met behulp van een boormal.
Als ik deze gaatjes over neem in de schoepen moet dat zorgen voor draaien van de raderen zonder slingering.

20220321 05 3 mm klinknagels.jpg

20220325 04.JPG


Groet, Jan W.
 
Jan,
Heb jij 3 handen?
Klinknagel in het gat van het schoepenwiel afgesteunt op het aambeeld en dan met de dopper en hamer de nagel klinken, wie houdt dan het wiel vast?
Of gebruik jij een kleine handpers, zwengel, waarmee drukknopen worden aangezet?
Blijft, ik ben het helemaal eens met het compliment van @R Groen .
Met respect, groet Henk.
 
Henk, leuk dat je dat vraagt. Ik werk alleen en gewoon met 2 handen.
Tijdens het klinken zit het halve schoepenrad gemonteerd op een asje dat op zijn beurt in de klauwplaat van de draaibank zit.
Ik had nog ergens een micrometer liggen die niet meer geschikt was om zuiver te meten.
Deze heb ik omgebouwd tot klinkhulpstuk en dat werkt prima.

Groet, Jan.

20220319 01 Klinkhulpstuk.JPG
 
De schoepen worden gemaakt uit 0,2 mm messing plaat. Nadat ik er 24 met iets overmaat had geknipt heb ik ze geklemd tussen 2 platen van 3 mm die precies op maat gemaakt waren. Daarna de rest op maat en de ruimte voor de ringen eruit gefreesd. Het klinken van de dunne plaat op de dwarsspanten valt toch tegen doordat de plaat rond de nagel omhoog buigt. Besloten de dwarsspanten eerst op de plaat te solderen en daarna te klinken. De eerste 5 zitten los in het rad. Definitief bevestigen kan pas als ze allemaal op hun plaats zitten.

20220331 04.JPG

20220331 05.JPG


Groet, Jan W.
 
Onlangs kregen we de definitieve ramen binnen van de voorgevel en konden Olaf en ik de voorgevel verder bewerken.
Deze ramen zijn ook weer lasergesneden maar wel iets aangepast tov de eerste twee proefmodellen vanwege de maatstabiliteit. De opbouw hebben we wel gelijk gehouden. D.w.z. dat ieder raam bestaat uit drie lagen… dat zijn twee gelijke frontjes (zijn zwart geschilderd) met daartussen het doorzichtige “ glas”. Totale dikte is daarmee zo’n 4,5 mm.
De twee grote ramen naast de deur hebben nu ook de juiste vlakverdeling, en hetzelfde geldt voor het halfronde raam boven de deur en het segment boven het naambord.
Bij het tekenen van het bovenraam werden we overigens verrast door het speciale patroon.
Het blijkt nl dat de verdeling helemaal niet regelmatig en gelijk is zoals je zou verwachten. De bogen in dat raam hebben nl. niet hetzelfde centerpunt.
Zo concludeerden we dat de ontwerper heel goed wist wat hij deed. In de variaties met een vast centerpunt die we daarna deden klopte het ontwerp niet..en in deze originele verdeling klopt het optisch wel.

We hadden met freesmallen wel de openingen in de basismuur gemaakt, maar in de afwerking voor het plaatsen van de ramen moesten de sponningen passend nog gemaakt.
Zo liggen alle ramen iets verdiept, behalve het raam boven de deur.
In de deuropening komen twee deuren die naar buiten scharnieren. Die willen we straks “open” zetten om daarmee een inkijkje in de machine kamer te geven. Ter voorbereiding is hiervoor in de opening de sponning al gezet.
0E245BCC-3C6C-4BDF-9DAD-E5C7BFE72604.jpeg


Gr. Jan B.
 
Laatst bewerkt:
De ontwerper heel goed wist wat hij deed.

Ik heb veel tekeningen van oude gebouwen.
Ik heb met een architect gepraat die aan de hand van de bestaande tekening metingen aan het doen was.
Hij moest nieuwe tekeningen maken. Hij vertelde dat er weinig of geen verschil in het werk zat.
Hij vertelde ook dat het idee en het ontwerp van het complex in die tijd goed was.
Alles was goed bedacht en uitgewerkt in gebouw.
Daar was ook een stoomhal en een ketelhuis bij.

Lang geleden heb ik mijn verzameling foto's aangevuld met plattegronden van deze gebouwen.
Dit om met de foto en de plattegrond een reëel idee van het geheel te geven.

Vroeger was niet alles slecht.
Veel modelbouwplezier,
Willum

Met veel plezier verder aan dit grote en mooie projekt.
 
Zoals in post 374 nog te zien was, was de voorgevel zelf nog onbewerkt. Intussen zijn zover dat we de MDF voorwanden kunnen gaan afwerken.
Onderaan de muur op de overgang komt een lijst van aangesmeerd “cement”. Daarvoor alvast een 2 mm lijstje toegevoegd. Deze is hier al afgeplakt.
Na de dunne grondlaag kan de eerste laag van de steunkleur erop. Daarvoor gebruik ik een mooie warme roestkleur van Vallejo. Ik heb er uiteindelijk twee laagjes opgezet en daarna een laagje (matte) blanke lak. Dit is gedaan omdat me dit helpt om de voegen, na het inmasseren van het vulmiddel, makkelijker schoon te maken.
D697929B-FE2B-4567-8DD6-521C32C366E2.jpeg


Dan is het tijd om de voegen in te masseren. Daarvoor gebruik ik een gewoon ( grijs) vulmiddel van de bouwmarkt en die kan met een vochtige spons worden schoongemaakt.
Dan nog wat verweren.
Met airbrush zwarte verf langs de randen uitwaaieren, en vervolgens groen en bruin met de kwast dun opzetten bij de vensterbanken en onderin de deuropening. En dan is dit het voorlopige resultaat.
Voorlopig omdat de anderen wanden ook nog moeten voorbewerkt en onderling pasgemaakt moeten worden….

D628B56B-4163-4CBA-B839-0D371E56B285.jpeg


Gr. Jan B
 
Bij het begin hebben we gewerkt vanaf het 0 punt waarop de ontwerptekening is gemaakt. Dat 0 punt was gebaseerd op het NAP waterpeil.
Alle hoogtes, van de vloeren t/m de nok, zijn op die tekeningen aangegeven vanaf dat 0 punt, en wij hebben dat overgenomen voor de ruwbouw. Dit in de wetenschap dat we in een later stadium het waterpeil aan de lage kant als basis voor het diorama zouden gaan nemen. Nu alle ruwbouw van het gebouw klaar is kunnen we verder met het afwerken van het gebouw. Daartoe hebben we in de afgelopen periode eerst de muurdelen onderin afgezaagd zodat we gezakt zijn tot het niveau van het diorama waterpeil. En vanaf nu zullen we het gebouw, en de watergangen, op een tijdelijke bouwplaat opbouwen.
Ook de gaten voor de schepraderen, voor de aandrijfmotor, en voor alle elektrische doorvoeren worden hier in gemaakt waarmee we dan de “gatenmal” hebben voor de uiteindelijke bodemplaat van de diorama tafel.

Nu krijgen ook steeds meer onderdelen hun plekje (en met iedere toevoeging worden we zelf ook enthousiaster). Maar ook steeds meer onderdelen moeten op elkaar passend gemaakt worden.

Nu Jan W het eerste scheprad technisch klaar heeft kunnen we een beetje zien wat het gaat worden.
Zo kunnen we nu al zien dat het toevoegen van zulke complete schepraderen aan de open kant te veel zicht op de stoominstallatie gaat wegnemen. Dit was eigenlijk ook geen verrassing, maar nu weten we het zeker. Daarom zullen we aan de gesloten kant twee volledige raderen zetten en aan de open kant komen dan aangepaste raderen met mindere schoepen….
Hier staat het scheprad er even bij aan de gesloten (zuid) want. Het rad zal straks nog zakken tot in het water en komt dan iets beneden de rand van het dak uit (met ruimte voor de goot).
En alhoewel het rad niet op de juiste plaats staat geeft het wel aan hoe groot deze waren..

A7C04B06-6CE2-45C3-889A-09D9E1D8826A.jpeg


Vanuit dezelfde hoek (de zuid-oosthoek) nu met de voorzet gevel, het eerste deel van de zijmuur en de brugdelen over de waterlopen.
4EDC7AFD-F179-44A3-A718-D51C7906993E.jpeg


Het vooraanzicht, alles nog koud geplaatst, zoals we dat verder zullen uitwerken…De twee deuren worden nog wel ingezet, maar zetten we open om het inkijkje op de stoommachine.
Het hekwerk ervoor komt over de hele breedte. Dus ook over de houten bruggen en op de muren bij de schepraderen. Een zelfde hekwerk komt ook op de loopbrug vanaf de kolenopslag naar de stookruimte. Maar dat komt allemaal later….de onderdelen daarvoor moeten nog binnenkomen….
A71E3035-1FF3-4A64-A50E-D6AB0B227540.jpeg


gr. Jan B
 
Laatst bewerkt:
Het blijft een fantastisch mooi model.
Is het niet een idee om de tweede set schepraderen alleen maar aan te duiden met een set eenvoudigere raderen van dun doorzichtig perspex? Ik zou daar als toeschouwer helemaal geen probleem mee hebben, temeer daar de opengewerkte muur toch (uiteraard) geen "schaalmodel" is. En omdat het zicht op de mooie stoommachine van wezenlijk belang is.

Succes met de afbouw!
Max.
 
Back
Top